Ebre

Totes les notícies

Esquerra Republicana mostra el seu suport i solidaritat a Lluís Salvadó

Montserrat: “la repressió a les Terres de l’Ebre està centrada i focalitzada en Esquerra Republicana” La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya, amb la presència de diversos càrrecs i representants del partit, ha expressat avui, mitjançant la lectura d’una Declaració institucional, el seu suport i solidaritat al diputat ebrenc Lluís Salvadó. Alfons Montserrat, president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra ha qualificat d’”incautatòria” la fiança de més de 4,5 milions d’euros que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha imposat als diputats Lluís Salvadó i Josep Maria Jové. Montserrat, que ha anunciat la presentació de mocions als ajuntaments en suport a Salvadó i la resta de processats per l’1 d’octubre; ha manifestat que “som conscients que la repressió a les Terres de l’Ebre està centrada i focalitzada en Esquerra Republicana”;  recordant així els casos judicials oberts a Paco Gas, Josep Caparrós i Albert Salvadó. Esquerra en la seva Declaració manifesta “la solidaritat cap a Lluís Salvadó i la resta de processats per l’1 d’octubre, així com a les seves famílies”. A més expressa “el ferm compromís amb els represaliats i els seus actes, que sempre han estat guiats per la seva vocació de servei públic, la millora del benestar de la ciutadania i la defensa de la llibertat”. Els republicans ebrencs “rebutgen l’ús arbitrari de la justícia espanyola per intentar criminalitzar idees polítiques legítimes i pacífiques que comparteixen amplis sectors de la societat catalana, i que s’apleguen sota un projecte cívic avalat a les urnes de forma reiterada”. A la vegada que recorden que “estem davant d’una causa general contra els drets i les llibertats que atempta, i afecta directament a aquelles persones que sempre s’han mostrat compromeses amb la societat catalana i la defensa dels seus drets polítics i socials”. Tanmateix la Federació de l’Ebre d’Esquerra ”reitera que la repressió no ens atura i no ens fa renunciar a res.

Aubà exigeix al govern espanyol celeritat en la construcció de la variant de Gandesa

El senador s’ha entrevistat amb el Secretari General de Transport i el Director General de Carreteres de l’Estat El senador Miquel Aubà, s’ha entrevistat aquest matí amb el Secretari General de Transports, Predo Saura, i el Director General de Carreteres, Francisco Javier Herrero per exigir-los “celeritat en l’actualització de la Declaració d’Impacte Ambiental de la Variant de Gandesa i la seva construcció”. El senador ha anunciat que “els representants de l’Estat li han manifestat que la variant de Gandesa és prioritària a les de Corbera d’Ebre i Riudecols, i s’han compromès a destinar una partida econòmica en els propers Pressupostos Generals de l’Estat per licitar la redacció de la nova de la Declaració d’Impacte Ambiental de la variant de Gandesa”. Aubà ha demanat que “no hi hagi més demores, i que aquest any s’acabi l’actualització de l’estudi d’impacte ambiental perquè al següent es pugui començar a licitar l’execució de la construcció de l’obra”. Tot i la bona predisposició al diàleg el senador republicà s’ha mostrat “expectant” davant els compromisos adquirits pels representants del govern espanyol. De fet, el mes de setembre de 2018 Aubà i Saura ja es van reunir, a petició del senador, per la mateixa qüestió però els avenços han estat minsos.   Aubà ha lamentat la paràlisi que arrosseguen les variants de la carretera N-420 de Gandesa, Corbera d’Ebre i Riudecols per tenir caducada la Declaració d’Impacte Ambiental des de l’any 2012 i no disposar de partida als Pressupostos Generals de l’Estat des de fa uns quants anys. “Veurem si una vegada més es queda tot en paraules o bé es transforma en fets”, ha manifestat.  

Norma Pujol i Miquel Aubà

Esquerra demana a l’Estat l’actualització dels Plans d’Emergència Nuclear Exterior i un simulacre general d’emergència

La diputada al Congrés Norma Pujol i el senador Miquel Aubà han fet públic el contingut de la Proposició no de Llei (PNL) que han registrat a les Corts espanyoles sobre l’actualització dels Plans d’Emergència Nuclear Exterior. Pujol ha explicat que  “Esquerra demanem a l’Estat que actualitzi els plans d’emergència nuclear exterior d’acord amb la normativa europea i organitzi un simulacre d’emergència general”.  Segons la diputada “l’actualització dels plans no és un tema de preocupació local, que també; sinó que és de preocupació general, i per tant ha de ser un tema central en la política de l’Estat”.   Pujol ha recordat que “durant els darrers trenta anys només s’ha realitzat un simulacre general d’emergència nuclear quan s’haurien de realitzar de manera regular per constatar les mancances i deficiències existents”.   La  diputada ha fet saber que ella i el senador Aubà van convidar per carta el president del Consejo de Seguridad Nuclear a visitar la zona de les centrals per entrevistar-se amb els alcaldes. Aquest els ha contestat que coneixia els dèficits i les demandes, i que quan l’agenda li permetés faria una visita als municipis.   Miquel Aubà ha manifestat que “demanarem la compareixença del Ministre Marlaska per demanar-li que es faci un simulacre general d’emergència nuclear, i que expliqui quan s’actualitzaran els plans exteriors i facilitaran als municipis els recursos, mitjans i infraestructures adequats”.   La PNL presentada per Esquerra Republicana demana que el govern espanyol transposi la totalitat de la Directiva 2014/87/Euratom, i que s’aprovi un nou Pla d’Emergència Nuclear Exterior de les centrals d’Ascó i Vandellòs (PENTA) ampliant la zona I (zona de mesures de protecció urgents) amb una nova subzona IIA per incorporar els municipis situats entre els 10 kilòmetres i 20 kilòmetres de les centrals.  A més de facilitar-los els mateixos mitjans i recursos que als de la zona I.

Rufián: “Defensarem el Delta de l’Ebre perquè mereix tota la nostra atenció i lluita”

Davant la inacció del govern espanyol en la protecció de les zones inundables, l’eurodiputada Riba demanarà al Comitè de Peticions que una delegació visiti el Delta Aquest matí Esquerra Republicana ha celebrat a Amposta una Jornada de Treball  sobre la protecció del Delta de l’Ebre on han participat diferents càrrecs del partit. L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha manifestat que “el Delta no pot continuar esperant més”, d’aquí que l’objectiu de  la trobada fos el de “traslladar a tots els fronts on tenim capacitat d'incidir la problemàtica del Delta de l'Ebre i les necessitats tècniques”. Per això que els republicans s’han  entrevistat amb representants de la Taula de Consens i amb tècnics de l’IRTA. El portaveu parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián ha manifestat que  “amb humilitat i fermesa, amb els companys i companyes del front de Madrid, defensarem el Delta de l'Ebre perquè mereix tota la nostra atenció i lluita. No només parlem dels efectes gravíssims del temporal Glòria, sinó de la mateixa idiosincràsia del territori" Rufián ha advertit que “ja no estem en un estadi de conscienciació, ara cal una actuació immediata perquè ens enfrontem a una catàstrofe que segurament vindrà, si no actuem”. L’eurodiputada Diana Riba des d’Esquerra Republicana ha explicat que"estem demanant al Parlament Europeu que s'obri el Fons de solidaritat de manera urgent per protegir les costes i revertir els efectes que ha causat el temporal Glòria", Pel que fa a la demanda d’aportació de sediments, Riba exigeix seguir els exemples d’altres països europeus. “Treballarem perquè aquests sediments obstaculitzats al llarg de tot el riu Ebre puguin arribar a la desembocadura;  i veure com es poden restablir les costes aconseguint  que el Delta segueixi conservant la morfologia que té actualment". Ha dit. Davant la inacció que s’ha esdevingut durant anys pel govern espanyol en la no protecció de les zones inundables, Riba ha fet saber que; “treballarem per intentar portar-ho al Comitè de Peticions del Parlament europeu demanant que vingui una delegació del parlament aquí per estudiar i impulsar com protegir aquesta zona inundable que és el Delta de l’Ebre”.

Esquerra critica la gestió poc responsable del Departament de la Presidència amb les subvencions dels aiguats del 2018

Alcaldes, regidors i presidents dels consells comarcals de la Federació de l’Ebre Esquerra Republicana han fet pública la moció que registraran a les institucions de les Terres de l’Ebre per defensar el cobrament íntegre i l’ampliació dels terminis d’execució i justificació de les subvencions dels aiguats de l’any 2018. L’alcalde d’Alcanar i president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, ha criticat “la gestió incorrecta i poc responsable que s’ha fet des del Departament de la Presidència d’uns recursos que pertanyen a les Terres de l’Ebre i que són vitals per al futur dels nostres pobles”. Roig ha afirmat que “els pobles de l’Ebre no tenen capacitat per fer front a la justificació i execució d’aquestes quantitats de diners en forma d’obres i per això presentarem una moció per reivindicar que es flexibilitzen i eixamplin els terminis de justificació i execució dels ajuts, i que els criteris del Departament de Presidència acabin sent iguals que els de l’Estat espanyol”. L’alcalde canareu ha explicat que “no entenem la diferència de criteris entre el Departament de la Presidència de la Generalitat i la Subdelegació del Govern espanyol per això demanem a la moció que es convoqui, de manera urgent i immediata, una reunió per aclarir la situació on estiguin presents aquestes institucions, alcaldes, alcaldesses i tècnics”. Roig ha volgut recordar que “no són recursos per a construir equipaments ni infraestructures d’oci; són recursos que afecten les infraestructures que donen servei als sectors agrícola i turístic”. Abans d’aquestes afirmacions Roig havia exposat la cronologia dels fets. Així diferents pobles que van patir les pluges torrencials del mes d’octubre de 2018 van demanar a l’Estat la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil. L’Estat després va valorar els danys i quantificar el crèdit extraordinari que era aplicable a cada poble i el novembre de 2019 molts dels alcaldes van rebre una telefonada del subdelegat del govern on els anunciava amb molta exactitud els imports dels ajuts.

Pujol: “El Delta requereix que el Govern, la CHE i les elèctriques facin un canvi en la gestió de la Conca de l’Ebre”

La diputada Norma Pujol va demanar ahir un canvi d’actitud del govern espanyol en les actuacions a fer al Delta de l’Ebre. Ho va fer durant del debat de la Proposició no de Llei del PSOE sobre els danys provocats per les catàstrofes naturals. Pujol va manifestar al ple del Congrés dels Diputats que “la preservació del  Delta requereix solucions integrals i de llarga durada que exigeixen al Govern, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i les hidroelèctriques una gestió diferent de la Conca i del tram final del riu”. A més “d’actuacions immediates i urgents, com les que recull la Taula del Consens pel Delta”. La diputada republicana va advertir que “els científics ens recorden que la línia de costa del Delta retrocedeix, cada any, 15 metres als llocs més sensibles, per la qual cosa es fa necessari una major aportació del règim de cabals del riu i  una gran aportació de sediments a la desembocadura”. En aquest sentit Pujol va reivindicar que Esquerra Republicana l’any 2016  havia presentat a les Corts una moció demanant  la redacció d’un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l’Ebre i la realització d’un Pla pilot de transferència controlada de sediments des de l’embassament de Riba-roja d’Ebre fins a la desembocadura; i tot acompanyat de partida pressupostaria. “Si s’hagués acceptat, segurament el treball de prevenció estaria fet o en vies de fer-se, i ara no estaríem lamentant d’igual manera la situació que ens ocupa”. Va dir. La diputada va recordar que “els efectes del Glòria al Delta de l’Ebre, han posat a vistes de tot el món les amenaces que planen sobre  el seu futur”; i per això “cal treballar d’acord amb les evidències científiques i tenir present que allò que avui ens pot semblar excepcional, pot acabar convertint-se en estructural”. Pujol va reclamar “fer prevaldre les polítiques de prevenció pel damunt de les de reparació i adaptació”. A més la diputada va demanar que els criteris per acollir-se a les ajudes que es proposaven a la PNL sobre els danys de les catàstrofes naturals poguessin ser assumits per tots els ajuntaments.

Montserrat: “Amb la nova planificació dels serveis ferroviaris la sensació generalitzada és la de sentir-nos enganyats”

Aquest matí en la sessió de control al Govern, el diputat d’Esquerra Alfons Montserrat, ha interpel·lat al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, sobre les millores que estan treballant per al nou mapa ferroviari de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, així com la possibilitat de seguir bonificant el preu del bitllet d’alguns serveis. Montserrat ha manifestat “el disgust i rebuig a la nova planificació dels serveis ferroviaris, anunciada pel govern espanyol, perquè després de 20 anys d’espera i de 700M€ d’inversió, la sensació generalitzada al nostre territori és la de sentir-nos enganyats i amb un pitjor servei”. El diputat ha criticat que amb l’entrada en funcionament de la variant Vandellòs – Tarragona, el mapa de serveis, ans al contrari, suposa un retrocés inacceptable respecte al qual teníem fins ara. “No és presentable, que els trens regionals encara no recuperen els temps de duració dels trajectes que tenien abans de la modificació de 2016, i que tampoc s’incrementen les seves freqüències de pas”. Ha dit. Montserrat ha reclamat ampliar els serveis i les aturades en la connexió amb el nord de Castelló. “Considerem inacceptable, que a l’Ebre, se’ns hagi suprimit l’aturada dels Euromeds i substituït per un únic servei d’Alta Velocitat al dia cap a Barcelona”. Ha manifestat abans de demanar “més serveis d’alta velocitat al territori, connexions de trens llançadora fins a l’estació del Camp de Tarragona, i si s’escau, l’adequació de tarifes de trens, com els Talgo”. El diputat republicà ha acabat la seva intervenció recordant que “aquest diumenge la gent de l’Ebre, com tantes vegades hem fet, ens tornarem a manifestar aquesta vegada a l’Aldea, en contra de la degradació del servei ferroviari, i per uns trens dignes”.  

Aubà demana a la ministra que atengui les propostes de la Taula de Consens pel Delta i les exposades pels científics.

El senador Miquel Aubà, en la seva primera intervenció parlamentària de la legislatura, ha interpel·lat a la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre les actuacions que té previstes fer el govern espanyol per garantir la supervivència del Delta de l’Ebre. Aubà ha reclamat “actuacions immediates i solucions definitives per afrontar la regressió i la subsidència del Delta, i aturar la salinització dels seus espais agraris”. El senador li ha recordat la previsió que aquest segle el 45% del Delta estigui per sota del nivell del mar així com la inundació recent de més de 3.200 ha d’arrossars; i les afectacions a la platja de la Marquesa, l’Illa de Buda i l’istme del Trabucador. Aubà ha demanat que “s’atenguin les propostes de la Taula de Consens pel Delta i les exposades per diversos científics experts en la matèria, a més d’assignar partides pressupostàries per executar aquest any les actuacions més urgents i fixar un calendari per a la resta”. “El Delta necessita solucions duradores que exigeixen una gestió diferent de la Conca i del tram final del riu”. Ha manifestat el senador republicà que ha  reclamat “la revisió i adequació dels cabals de l’Ebre als fixats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, i la necessitat de reactivar la Comissió  per a la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre per donar una resposta integral a la situació”. En aquest sentit Aubà  ha recordat que Esquerra Republicana l’any 2016 va portar a votació a les Corts la demanda de redactar un Pla de gestió integral dels sediments de la Conca de l’Ebre i la realització d’un Pla pilot de transferència controlada de sediments des de l’embassament de Riba-roja d’Ebre fins a la desembocadura. Propostes que no van prosperar. El senador ha advertit que “la  mobilització i transferència de sediments exigeixen un canvi en la gestió dels embassaments de la Conca de l’Ebre, els quals depenen de les companyies hidroelèctriques i d’una Confederació Hidrogràfica de l’Ebre que fins ara ha negat la problemàtica”.

Pujol: “La principal prioritat d’Esquerra Republicana serà posar la supervivència del Delta al centre de l’agenda política espanyola"

La diputada Norma Pujol i el senador Miquel Aubà, acompanyats del Secretari de Transició Ecològica de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Francesc Gas, han explicat les iniciatives que presentaran a les Corts espanyoles per demanar la protecció del Delta de l’Ebre. Pujol ha afirmat que “la principal prioritat d’Esquerra Republicana serà posar la supervivència del Delta al centre de l’agenda política espanyola perquè les competències de costes, del riu i del Delta estant a Madrid”. La diputada ha destacat que per a “Esquerra Republicana la defensa del riu i del Delta de l’Ebre sempre ha estat i seguirà sent una prioritat”. A la vegada, ha aprofitat per criticar el president espanyol perquè “va sobrevolar el Delta en helicòpter però no va aterrar-hi, sinó que ho va fer a Benicarló”. Pujol ha reivindicat la feina feta durant anys pels republicans a les Corts espanyoles demanant més cabals pel tram final del riu Ebre, una major aportació de volum de sediments i la finalització de les actuacions pendents per a la protecció del litoral. La diputada republicana ha anunciat que “quan es constitueixin les comissions a les Corts la primera iniciativa d’Esquerra serà la de demanar la creació d’una subcomissió parlamentària sobre el present i el futur del Delta de l’Ebre”. Segons Pujol la subcomissió “haurà de tractar la problemàtica del Delta des de l’àmbit mediambiental, humà i econòmic, fent atenció especial als sectors de la pagesia, la pesca i l’aqüicultura”. A més, també “traslladarem les propostes que plantegi la Taula del Consens del Delta, i demanarem que les conclusions que se’n derivin es tradueixin en actuacions concretes acompanyades d’un calendari d’execució i partida pressupostària”. Ha afirmat. El senador Miquel Aubà ha fet saber que exigiran al govern espanyol que  “presenti un calendari d’accions per afrontar els estralls del temporal i assegurar la supervivència del Delta”.