Ebre

Totes les notícies

Els alcaldables d’Esquerra fan front comú per aconseguir un Delta republicà el 26 de maig

Els alcaldables per Esquerra Republicana dels set municipis del Delta de l’Ebre han signat el manifest Per un Delta republicà en defensa d’aquest i del riu Ebre, aquest dimarts a l’Ermita de l’Aldea. Els candidats a l’alcaldia de l’Aldea, l’Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja s’ha compromès a treballar conjuntament per fer efectiu el manifest a partir del 26 de maig.    “Volem defensar el Delta, cuidar-lo, mantenir al màxim possible la seva morfologia i , sobretot, garantir el futur de les persones que hi viuen i que volen venir a viure al territori sense hipotecar-lo”, ha destacat l’alcaldable d’Amposta, Adam Tomàs.   Entre els decàleg que conforma el document Per un Delta republicà destaca el compromís per seguir lluitant per tenir més sediments i un cabal sostenible del riu. A més, s’aposta per donar ple suport a la Taula de Consens del Delta.   Els altres punts que recull el text són incrementar les actuacions per aturar les espècies invasores, treballar de manera coordinada amb els moviments socials, realitzar accions que donin valor afegit al territori, reclamar la finalització de l’Anell Viari del Delta i  camí de guarda de la Badia dels Alfacs,  treballar coordinadament per impulsar el turisme, defensar la cultura popular i tradicional, revertir la situació de zona d’inundabilitat del Delta i ampliar la base social que aposti per la República Catalana.   Els signants del manifest són: Simon Falcó per l’Aldea; Antonio Galve per l’Ampolla; Adam Tomàs per Amposta; Josep Antoni Navarro per Camarles; Joan Alginet per Deltebre; Josep Caparrós per la Ràpita; i Joan Bertomeu per Sant Jaume d’Enveja.      

Esquerra reivindica “l’impuls republicà” per guanyar les eleccions municipals i europees a les Terres de l’Ebre

Esquerra Republicana ha presentat les campanyes a les eleccions municipals i a les europees aquest dijous davant del Pavelló Municipal de Roquetes. “Les eleccions municipals són un repte important per Esquerra Republicana, ja que s’han de revalidar els resultats de les eleccions espanyoles”, ha remarcat el vicepresident de la federació del partit a l’Ebre i alcalde de Roquetes, Francesc Gas. “Concretament, fem la roda de premsa aquí davant del Pavelló de Roquetes per reivindicar que malgrat les porrades de l’1 d’Octubre, la presó i l’exili, ens tornem a presentar a les eleccions”, ha destacat Gas. A més, el vicepresident dels republicans ebrencs ha afegit que Esquerra Republicana és la força de les Terres de l’Ebre que més candidatures presenta, un total de 46 més tres EMD. “En aquests moments, a més, ja podem donar per escollits cinc alcaldes i alcaldesses de les candidatures d’Esquerra Republicana–Acord Municipal: Alfara de Carles, Xerta, Ginestar, Vinebre i la Torre de l’Espanyol”. Al seu torn el candidat de l’Ebre a les eleccions europees i alcalde de Paüls, Enric Adell, ha afirmat: “Les Terres de l’Ebre sabem molt bé l’important que és tenir presència a Europa per poder defensar els nostres interessos com ens ha demostrat la lluita contra el Pla Hidrològic i el transvasament”. El candidat al Parlament Europeu també ha recordat que a Brussel·les es decideix sobre assumptes importants per la pagesia com la Política Agrària Comuna. Tanmateix, Adell ha declarat: “Creiem que cal defensar la democràcia a Europa i, a la vegada, sabem que Europa pot ser el bastió de drets i llibertats per aturar la repressió contra els demòcrates a Catalunya”. Esquerra Republicana es presenta a les eleccions europees en una coalició amb EH-Bildu i BNG sota el nom d’Ara Repúbliques, amb una llista encapçalada per Oriol Junqueras i Diana Riba. L’acte central de les eleccions europees i de les municipals a les Terres de l’Ebre serà el dissabte 18 de maig, a les 19 h, a la Plaça Barcelona de Tortosa, amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent; i Diana Riba.

Esquerra Republicana presenta una queixa al Síndic de Greuges per l’estat actual dels Plans d’Emergència Nuclear

Una delegació d’Esquerra Republicana de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona han registrat aquest dimarts una queixa al Síndic de Greuges en què es denuncia la inacció del govern espanyol en actualitzar els Plans de Seguretat Nuclear Exterior. Quasi una trentena de càrrecs electes —entre ells, alcaldes, diputats al Parlament, diputats al Congrés i un senador— han signat aquest document. A més, en el text registrat, els republicans demanen que aquesta institució es pronunciï sobre els mitjans, els recursos i els mecanismes que disposen els municipis en un radi de 20 quilòmetres de les centrals nuclears per poder aplicar de manera efectiva, eficient i segura els plans de seguretat vigents, així com l’adequació dels mateixos a la legalitat europea que regeix en aquesta matèria. Després de presentar la queixa, la delegació republicana formada pels diputats al Parlament, Irene Fornós i Ferran Civit; l’alcalde de Móra la Nova, Francesc X. Moliné; i l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni; s’han reunit amb el Síndic de Greuges, Rafael Ribó. El síndic s’ha compromès a fer un informe de la situació i se l’ha emplaçat a baixar al territori properament per escoltar les preocupacions de la resta d’alcaldes. “Esperem que fruit d’aquest informe i de les actuacions dutes a terme per Esquerra Republicana en les diferents cambres parlamentàries, la situació es pugui anar solucionant a poc a poc”, ha declarat la diputada Irene Fornós. A més, l’alcalde de Móra la Nova ha remarcat que als alcaldes els “toca assumir la responsabilitat” dels Plans d’Emergència Nuclear als seus municipis. “Exigim a l’Estat les eines per poder assumir aquesta responsabilitat correctament. Són necessàries infraestructures com un pas a nivell, una línia ferroviària digna o una cobertura mòbil adequada en alguns pobles de la Ribera Nord”. En la mateixa línia s’ha manifestat l’alcalde de l’Ametlla de Mar: “Reclamem a l'Estat les inversions necessàries per garantir la seguretat als nostres municipis o que renunciïn i traspassin aquestes competències”.

Esquerra Republicana, primera força a l’Ebre i a Catalunya a les eleccions del 28-A

Esquerra Republicana ha aconseguit uns resultats històrics en les eleccions a les Corts espanyoles d’aquest diumenge. Per primera vegada, els republicans han estat primera força a les Terres de l’Ebre, amb un 37,5% dels vots, i a Catalunya en aquest tipus de comtessa electoral. “Guanyem a les quatre comarques, a les quatre capitals de comarca i també hem guanyat a 48 dels 52 municipis i a les tres EMD de Tortosa”, ha destacat el president dels republicans a l’Ebre, Alfons Montserrat, en la roda de premsa de valoració dels resultats. En les anteriors eleccions espanyoles, Esquerra Republicana va obtenir un 25,32%. “En tres anys hem fet un salt important, tan quantitatiu com qualitatiu”, ha destacat Montserrat. A més, per primera vegada també, els republicans ebrencs disposaran d’una doble veu a Madrid. Per una banda, Miquel Aubà torna a ser el senador més votat de la demarcació de Tarragona per tercera vegada consecutiva. Per una altra banda, per primer cop, Esquerra obté un segon diputat  al Congrés per aquesta circumscripció. En aquest cas, es tracta de la flixanca Norma Pujol. “Feia temps que somiàvem en tenyir de groc i lila el mapa de les Terres de l’Ebre”, ha declarat Pujol. Tanmateix, ha afegit: “Seguirem endavant perseguint el nostre objectiu: la independència i la República Catalana. I sense oblidar, en cap moment, que a les Terres de l’Ebre necessitem inversions, actuacions i millorar la qualitat de vida de les persones que hi vivim”. Al seu torn de paraula, el senador electe, Miquel Aubà, ha remarcat que veu els resultats com un aval a la “feina feta durant aquestes dues legislatures” i que assumeix la responsabilitat “encantat” de continuar treballant en aquells temes que continuen sense resoldre. Ambdós candidats s’han mostrat agraïts i orgullosos de la confiança que els han mostrat els votants i s’han compromès a estar a l’alçada de les expectatives. A més, Montserrat ha destacat que, amb l’elecció de la riberenca Norma Pujol, els republicans ebrencs comptaran amb un parlamentari de cada comarca; tenint en compte que Aubà és de la Terra Alta i que els diputats al Parlament de Catalunya, Irene Fornós i Lluís Salvadó, són del Baix Ebre i el Montsià, respectivament.

Esquerra Republicana finalitza una campanya intensa amb una cinquantena d’actes a l’Ebre

Esquerra Republicana ha dut a terme aquest quinze dies una campanya intensa amb una cinquanta actes per tots els racons de les Terres de l’Ebre, arribant a un total d’unes 4.000 persones. “Estem molt satisfets perquè hem fet un gran esforç per arribar a la gent i explicar tot allò que Esquerra Republicana ha fet a Madrid, sobretot de la mà del senador Miquel Aubà. I, també, hem presentat tot el que volem fer aquesta propera legislatura”, ha destacat el president de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Alfons Montserrat. A més, Montserrat ha remarcat que “per primera vegada” els republicans ebrencs tenen “l'oportunitat de tenir una doble representació a Madrid, al Congrés i al Senat”, ja que algunes enquestes donen el segon diputat a Esquerra Republicana a la demarcació de Tarragona, en aquest cas es tracta de la Norma Pujol. “Som l'únic partit que hem fet una campanya específica, centrada en les Terres de l'Ebre, en uns quatre eixos de treball que pensem dur a Madrid a través de les veus de la Norma i del Miquel”, ha declarat Alfons Montserrat.     En la mateixa roda de premsa, la candidata al Congrés, Norma Pujol, ha expressat: “Tant els governs del PSOE com els del PP, sotmeten a les Terres de l’Ebre a un maltractament reiterat amb una falta d'actuacions i d'inversions constants amb promeses que no es compleixen i paraules buides”.   Per això, Pujol ha demanat que la gent faci confiança a Esquerra Republicana aquest 28 d’abril, ja que els republicans “s’estimen el territori i treballen incansablement per fer possible un present i futur digne a les nostres comarques”.    Al seu torn, el candidat al Senat, Miquel Aubà, també ha presentat als republicans com la millor opció per defensar la veu de l’Ebre a Madrid.        

Miquel Aubà: “Exigirem al govern espanyol els informes que haguessin fet inviable el finançament del Banc Europeu d’Inversions per al Castor”

El candidat al Senat, Miquel Aubà, ha declarat que Esquerra Republicana exigirà al govern espanyol que faci públics els informes que haguessin fet inviable el finançament del Banc Europeu d’Inversions al projecte Castor. A més, Aubà ha afegit: “Treballarem perquè els legítims propietaris del terrenys expropiats els puguin recuperar”. Tanmateix, el senador aspirant a la reelecció ha declarat: “Som el partit català que més iniciatives ha presentat a les Corts espanyoles per aconseguir el segellat dels pous i desmantellament de les instal·lacions del Castor i el rescabalament als consumidors dels costos recuperant la indemnització de 1.350.720.000 €”. Aubà ha qualificat de “vergonya” el fet que en aquesta legislatura ni el govern del  PP ni del PSOE hagin encarregat els informes que havien de garantir el procés de desmantellament de les instal·lacions del Castor. “Malgrat el compromís de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, de segellar de manera definitiva els pous del Castor això no s’ha portat a terme. Ella és qui va autoritzar la Declaració Ambiental per construir el Castor”, ha remarcat el senador. Miquel Aubà ha assegurat que els republicans han exigit “transparència i assumpció de responsabilitats i ni PP ni PSOE han fet res per fer-ho possible”. El candidat a la Cambra Alta també ha explicat que PP i PSOE es van negar a facilitar-los els estudis tècnics que van demanar. A més, Aubà ha retret al PSOE que només aprovessin la creació d’una comissió d’investigació quan “ja sabien que durant aquesta legislatura no es podria portar a terme”. Al seu torn, la candidata al Congrés, Norma Pujol, ha assegurat que el cas del Castor és un dels pitjors exemples de la història repetitiva de l’estat espanyol. “El Castor  és l’exemple dels negocis que han fet Florentino i els seus amics de l’IBEX a cop de BOE amb PP i PSOE”, ha declarat Pujol. La candidata ha recordat que l’estat espanyol hi ha “aeroports sense avions, autopistes sense cotxes, AVEs sense passatgers i magatzems de gas sense gas”, com és el cas del Castor.

Esquerra Republicana, primera força municipalista a l’Ebre en número de llistes

Esquerra Republicana ha presentat llistes a les eleccions municipals en 46 municipis i tres EMD, convertint-se per primera vegada en el primer partit en nombre de candidatures a les Terres de l’Ebre. “Estem preparats per ser la principal força municipalista de les Terres de l’Ebre a partir del 26 de maig”, ha declarat el president de la Federació d’Esquerra Republicana de l’Ebre, Alfons Montserrat.   Montserrat també ha destacat que les llistes en els municipis de més de 3.000 habitants són completament paritàries i ha afirmat que aquest fet “ens permet avançar cap a la igualtat de gènere”.   Pel que fa a la comarca del Montsià, els republicans presenten candidatures en tots els municipis, 12. El president del partit al Montsià i alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha destacat la recuperació de la llista de Freginals i també la del Mas de Barberans, on Esquerra es presenta per primera vegada des de la restauració de la democràcia.   La comarca veïna, el Baix Ebre, també aconsegueix fer llistes en tots els municipis. “Per primera vegada, Esquerra fem llistes als 14 municipis de la comarca i quasi doblem a la segona força”, ha remarcat el membre de l’Executiva Regional i alcalde de Paüls, Enric Adell.   A més, Adell ha destacat que per primer cop els republicans tindran presència  municipal a Aldover i a Alfara de Carles, aconseguint l’alcaldia d’aquest últim municipi ja que és llista única. L’altre municipi amb llista única republicana del Baix Ebre és Xerta.   A la Ribera d’Ebre, el partit consolida la seva posició amb 12 candidatures, tres de les quals són llistes úniques: La Torre de l’Espanyol, Vinebre i Ginestar.   Pel que fa a la Terra Alta, els republicans consoliden vuit llistes i tornen a aconseguir fer llista única a Caseres.  

Norma Pujol: “Malgrat la repressió i els cops de porra, des d’Esquerra Republicana persistim”  

La candidata al Congrés, Norma Pujol, ha declarat: “La victòria d'Esquerra Republicana en aquestes eleccions generals seria un missatge molt contundent de constància, d'esforç, d'esperança i d'il·lusió”.    A més, ha afegit: “Malgrat que ens van pegar, malgrat que ens van aplicar molta repressió, la gent d'Esquerra Republicana seguim forts, seguim convençuts, seguim persistint”. Pujol ha pronunciat aquestes paraules acompanyada del alcaldes dels tres municipis de l’Ebre que van patir la repressió policial el dia 1 d’Octubre: Josep Caparrós de la Ràpita, Paco Gas de Roquetes i Francesc X. Moliné de Móra la Nova.   A més, Norma Pujol ha remarcat que “l'independentisme té la possibilitat de guanyar per primera vegada unes eleccions generals a Catalunya” i que Esquerra Republicana és “la millor alternativa”. La candidata al Congrés també ha expressat: “Des d'Esquerra Republicana, no renunciarem als nostres objectius democràtics, ni tampoc als nostres drets. Esquerra defensarem sempre els interessos de la ciutadania, fins i tot, si això comporta la presó i l'exili”.   Pujol ha assegurat que Esquerra posarà “el que tenim al nostre abast per poder fer possible i aturar una vegada per totes la repressió que l'estat espanyol ens vol aplicar”.  

Esquerra Republicana anirà a Brussel·les si l’estat espanyol continua incomplint el Pla de Restitució

El candidat al Senat, Miquel Aubà, ha explicat que aniran per última vegada a Madrid, acompanyat d’una delegació d’alcaldes, a exigir el compliment del Pla de Restitució. “És l'última vegada que anem a Madrid. Si no ens fan cas, la propera visita serà a Europa. Anirem a Brussel·les a denunciar que no tan sols l’estat incompleix amb el territori, sinó que incompleix amb un mandat que té finançat per part d'Europa i no han executat”.   El senador aspirant a la reelecció ha destacat: “Continuem demanant i insistint que l’estat ho compleixi, perquè són obres que afecten a l'abastament d'aigua potable i els ajuntaments tenen una necessitat imperiosa de tenir aquestes obres acabades”.   Un dels municipis afectats per aquest incompliment és Móra la Nova. El seu alcalde, Francesc X. Moliné, ha fet referència a l’episodi de contaminació del pou que va patir el municipi aquest estiu. “Ara l'Ajuntament ha de fer front a una sèrie de despeses molt importants per a donar un servei d'aigua potable a la població per culpa de l’incompliment de l’Estat que se n'hauria d'haver fet càrrec des de ja fa molts anys”.    Al seu torn, la candidata al Congrés, la flixanca Norma Pujol, ha denunciat els alts i baixos en el procés de descontaminació del Pantà de Flix.  “Esperem amb moltes ganes la finalització d’aquest procés, que el pantà quedi descontaminat i tot el curs del riu estigui en plena seguretat”, ha afegit  Pujol