Ebre

Totes les notícies

Esquerra reclama la protecció dels arrossaires pels efectes dels acords comercials amb Vietnam i MERCOSUR

La senadora republicana Sara Bailac li ha recordat avui al ministre d’Agricultura; en la seva compareixença per informar de les línies d’actuació del seu Departament, la preocupació dels arrossaires per les possibles conseqüències provocades pels acords comercials de la Unió Europa amb el Vietnam i el MERCOSUR. El ministre, que s’ha mostrat estranyat de la preocupació mostrada perquè segons ell, ara els preus de l’arròs estant alts; ha estat rebatut per Bailac recordant-li que el que se li demana és: “assegurar el compliment, seguiment i la transparència dels acords amb tercers països establint més mesures de control i correcció dels efectes negatius que puguin provocar al sector arrossaire” La senadora li ha advertit “que l’entrada en vigor de l’acord amb el Vietnam se sumarà als existents amb Cambodja i Myanmar, fet que pot afectar el preu de l’arròs, i  la competitivitat i viabilitat d’explotacions com les que hi ha al Delta de l’Ebre i l’Albufera” En aquest sentit li ha reclamat“no tornar a repetir les mateixes errades ni els mateixos problemes viscuts pels nostres pagesos, com ara els del sector del cítric amb l’acord de la Unió Europea i Sud-Àfrica” Bailac li ha proposat “la creació d’una mesa de seguiment dels acords, on estiguin representants de l’Estat i de les Comunitats de les zones productores d’arròs, i també les organitzacions agràries”. A més li ha demanat que insti la Comissió Europea a informar els Estats i les organitzacions agràries del flux d’importacions d’arròs; i a aplicar quan sigui convenient, restitucions a l’exportació i la suspensió dels drets a la importació d’arròs. La senadora republicana també li ha dit que la situació es pot veure agreujada per l’entrada en vigor de l‘Acord de Lliure Comerç MERCOSUR. “Un acord podria permetre la importació d’arròs de grans productors, com són Uruguai, Argentina, Brasil i Paraguai, sense l’aplicació de cap aranzel.

Esquerra demana la rectificació dels límits marítims per retornar el Castor a aigües catalanes

Zapatero va modificar els límits per ubicar el Castor en aigües valencianes   La diputada al Congrés, Norma Pujol i el diputat al Parlament de Catalunya, Alfons Montserrat, ha presentat aquest matí a les Cases d’Alcanar la Proposició no de Llei (PNL) que els republicans han registrat a Madrid demanat al govern espanyol que rectifiqui els límits de les Capitanies Marítimes i els Districtes marítims de Tarragona i Castelló;  “i així retornar la part d'espai marítim del Castor que corresponia a aigües catalanes”. Ha dit Pujol. La diputada ha afirmat que “ho fem per revertir una actuació arbitrària del govern socialista de Zapatero, i aconseguir que la Generalitat sigui considerada com administració afectada en tot el procés de desmantellament de les instal·lacions del Castor, i en concret en les matèries que són de la seva competència”. Pujol ha recordat que “de manera arbitrària, unilateral i sense cap justificació tècnica el govern socialista va modificar els límits marítims de Tarragona i Castelló amb l’objectiu d’evitar que la Generalitat de Catalunya pogués intervenir com a part afectada en el procediment de tramitació i autorització del Castor i ho fes la valenciana, que era totalment favorable al projecte”. La PNL demana al govern espanyol que derogui la Correcció del Reial Decret 638/2007 de 18 de maig de 2008 que modificava  els límits marítims on es va construir el magatzem de gas submarí Castor i retorni part d'aquell espai marítim a aigües catalanes, romanent la resta en aigües valencianes. La iniciativa parlamentària, segons Pujol, “dóna compliment a una de les recomanacions aprovades en el Dictamen de la Comissió d’investigació del Castor celebrada al Parlament de Catalunya”. Pujol ha recordat que l’actual ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; quan es van fer les rectificacions dels límits marítims era Directora general de l’oficina espanyola del canvi climàtic, i pocs mesos després ja com a Secretaria d’Estat del Ministeri de Medi Ambient, va signar favorablement la Declaració d’Impacte Ambiental del Castor.

Alfons Montserrat

Montserrat defensa la validació de tres decrets llei amb què el Govern va afrontar la crisi de la Covid-19

El diputat republicà Alfons Montserrat ha intervingut al Ple del Parlament per defensar en nom del Grup Republicà la validació dels decrets llei 16/2020 de 5 de maig; 17/2020 de 12 de maig i 19/2020 de 19 de maig de 2020. Montserrat ha recordat que “aquestes resolucions formen part de tot un seguit de mesures que el Govern ha anat adoptant per afrontar  unes circumstàncies extraordinàries, com són la pandèmia de la Covid, l’estat d’alarma amb el confinament associat; així com la lluita en el vessant sanitari, econòmic i social”. Amb l’aprovació dels tres decrets “es convaliden plans de xocs per l’ocupació, ajudes a cooperatives i mesures que asseguren que el sistema sanitari tinguin els recursos que necessiten, entre altres aspectes”. Ha afirmat el diputat republicà. A més de permetre assegurar la continuïtat del teixit econòmic i empresarial, i garantir el bon funcionament de l’administració al servei del benestar del conjunt de la ciutadania, en aquests temps extraordinaris. Per a Montserrat “calien prendre mesures amb la màxima diligència  per evitar que l’anunciada crisi de liquiditat esdevingués una crisi de solvència, amb les conseqüències de pèrdua de teixit productiu i d’ocupació que això comportaria.” El diputat republicà ha reivindicat que “no és el moment d’un sector públic  tímid i que es retrau, sinó d’un sector públic que lidera, de forma decidida per estimular l’economia i garantir un creixement sostenible i inclusiu”. Per tot seguit afegir: “Ja ho hem dit, no és moment per a retallades”. Ha volgut destacar que “entremig d’aquesta pandèmia s’ha aprovat uns pressupostos i una reforma fiscal que ens marca el camí de com ens n’hem de sortir: amb grans consensos i assegurant que contribueix més qui més pot”. Durant la intervencióMontserrat ha recordat el contingut i importància dels decrets validats. Així el Decret Llei 16/2020, de 5 de maig, incorporava un paquet de mesures econòmiques i pressupostàries, fiscals i financeres, sanitàries, procedimentals i d’intendència general.

Irene Fornós

Fornós: “Protegint les oliveres monumentals salvaguardem el nostre patrimoni natural, agrari i cultural”

Esquerra  satisfeta amb l’aprovació de la Llei de protecció de les oliveres. Irene Fornós, ponent del Grup Parlamentari Republicà a la Proposició de llei de protecció de les oliveres monumentals, ha recordat durant el debat sobre la seva aprovació celebrat avui que “protegint les oliveres monumentals salvaguardem el nostre patrimoni natural, agrari i cultural”. La diputada durant la seva intervenció ha defensat que “la llei a més de protegir les oliveres també serà una oportunitat per al nostre territori; pel seu valor paisatgístic, turístic, econòmic, agrari, cultural i monumental”. Fornós ha destacat que “aquests arbres excepcionals formen part d’un cultiu tradicional que ha persistit al llarg del temps en l’espai més gran de tot el món d’olivera Farga, que s’estén des de les Terres de l’Ebre fins a la Plana Alta”. La diputada republicana s’ha mostrat “satisfeta per haver aconseguit l’aprovació de llei amb un consens ampli, incorporant gran part de les esmenes presentades, que han capgirat i millorat el text inicial”. En aquest sentit ha recordat que “la proposta inicial socialista no comptava amb el consens dels principals afectats, els propietaris d’aquestes oliveres; no tenia prou en compte la veu del  territori, i a més, fixava unes sancions que eren desorbitades”. Fornós ha destacat que “durant la tramitació s'ha millorat la definició d’olivera monumental, d’acord amb criteris menys arbitraris, també les sancions previstes i la necessitat d’establir una contraprestació econòmica per als propietaris que permeti cobrir els costos derivats del manteniment d’aquest patrimoni natural”. A més “la llei assegurarà la permanència de les oliveres monumentals on són arrelades, prohibint explícitament arrencar-les i comercialitzar-les, establint un catàleg que s’actualitzarà anualment, es determinarà els recursos financers destinats a la seva protecció i millora, passant a ser assimilades com a patrimoni paisatgístic comú, i es faran accions de promoció de l’oli i el paisatge”.

Esquerra alerta que Luz amaga la responsabilitat de JxCat en les noves sancions de caça

El president de la Federació comarcal d’Esquerra Republicana de la Terra Alta, Ramon Jornet, ha qualificat de “populista”  l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, “per intentar amagar la responsabilitat de Junts per Catalunya en l’establiment de les noves sancions de caça”. Jornet ha recordat que “el partit del senyorLuz, JxCat, va votar a favorla Llei 5/2020 al Parlament amb les noves sancions, i que anava lligada a la d’acompanyament de Pressupostos”. “A més el senyor Luz amaga que la conselleria de Territori i Sostenibilitat,que està dirigida per JxCat, és qui ha determinat les sancions lligades al benestar animal, que són les que més s’han incrementat amb aquesta aprovació”. Ha dit Jornet A més ha manifestat que “Luz actua amb l’estil de la vella Convergència, de les mitges veritats i de desvirtuar la realitat. El seu partit és responsable d’allò que denuncia i demana. De fet han governat més de 25 anys la Generalitat i han estat incapaços de fer una Llei de Caça; i ara exigeixen que es faci de seguida, malgrat que la consellera Teresa Jordà ho està treballant”. Jornet ha valorat molt positivament que de la consellera Jordà es reunís amb la Federació de caça fa pocs dies i que “adquirís el compromís de treballar plegats per reduir al màxim la discrecionalitat a l’hora d’aplicar les sancions i homogeneitzar els criteris estudiant les casuístiques diverses aportades pels caçadors”. En aquest sentit Jornet ha  afirmat que “no ens consta que el conseller Damià Calvet, de JxCat, responsable de determinar les sancions que fan referència al benestar animal s’hagi reunit amb la Federació de Caça per tenir-los en compte i escoltar el territori, com demanava el senyor Luz a la consellera Jordà”. D’altra banda el president republicà  ha fet saber que “el contingut de la moció presentada per JxCat a Deltebre, a la que Esquerra va donar suport, no tenia res a veure amb la presentada per Luz a al consell de la Terra Alta”.

Alfons Montserrat

Els ajuntaments republicans ebrencs exigeixen al govern espanyol el pagament immediat dels ERTO

El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, ha expressat “la màxima preocupació, i alhora la nostra solidaritat, envers les persones afectades per un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que no han cobrat encara les prestacions que els pertoca”. Montserrat, després de denunciar “aquesta injusta i injustificada situació”, ha anunciat que Esquerra Republicana ha registrat a tots els ajuntaments i consells comarcals de les Terres de l’Ebre una moció on “s’exigeix al govern espanyol que desencalli els tràmits per tal que totes les persones treballadores afectades per ERTO cobrin les prestacions econòmiques de manera immediata, i que es resolguin totes les incidències i reclamacions existents”. La moció també “demana al govern espanyol que exigeixi a tots els bancs que avancin el pagament dels ERTO que encara no han pagat”. Monterrat ha manifestat que “a causa dels errors, ineficiències i retards injustificats del govern espanyol en la tramitació de les prestacions dels ERTO  hi ha milers de persones que no han rebut cap ingrés des de l'inici dels expedients”.  A més, en molts casos, “la incertesa d’aquestes persones s’ha vist agreujada per la manca d’informació i clarificació de les seves situacions”. Ha afegit. El president republicà ha recordat que segons el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies  fins al dia 24 de maig, s’havien presentat a Catalunya 97.531 ERTO, dels quals 2.305 a les Terres de l’Ebre; i que afecten un total de 718.801 persones treballadores, d’aquestes 9.368 són ebrenques. D’altra banda Montserrat ha denunciat que “el govern espanyol ha retallat el 55% dels fons destinats a Catalunya per implementar les polítiques actives d’ocupació; una retallada de més de 215 milions d’euros, que suposadament havien de servir per al pagament d’aquestes prestacions. Tisorada que reduiran les accions de la Generalitat a l’hora de recuperar del teixit productiu”.

Norma Pujol

Esquerra demana al govern espanyol que presenti el projecte per segellar els pous del Castor

Li recorda que s’han superat els sis mesos de termini que Sánchez va fixar. Esquerra Republicana ha registrat la petició de compareixença de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, tant al Senat com al Congrés; per donar explicacions sobre el segellament dels pous del magatzem de gas submarí Castor i el desmantellament de les seves instal·lacions. La diputada Norma Pujo ha afirmat que “vam quedar molt sorpresos que la ministra no digués res del Castor durant la compareixença que va fer al Senat per explicar les línies generals de la política del seu Departament. D’aquí que per la seva importància haguem sol·licitat la seva compareixença  a les dues Cambres”. Pujol ha recordat que “el passat 31 d’octubre el Consell de Ministres va acordar demanar a Enagás que tramités, en un termini màxim de sis mesos, l’expedient del projecte tècnic per al segellament definitiu dels pous del  Castor”. Tot seguit ha afegit que “a hores d’ara no tenim cap informació al respecte i per tant volem que la ministra expliqui quan i com es farà el segellat; si també s’han encarregat projectes per fer el desmantellament de les instal·lacions, i quin calendari d’actuacions establiran”. La diputada republicana ha lamentat “l’opacitat amb la qual han actuat els governs del PP i del PSOE en tot el que fa referència al Castor, com han demostrat negant-se de manera reiterada a facilitar l’accés als estudis tècnics del projecte”. Pujol ha demanat que “el segellat dels pous i el desmantellament del Castor es produeixin com més aviat millor, i que durant aquesta legislatura es puguin impulsar iniciatives parlamentàries que permetin exigir responsabilitats polítiques, tècniques i administratives als seus autors”.  

Idurre Bideguren

Esquerra demana claredat i celeritat a la ministra Ribera en les actuacions de protecció del Delta

Bideguren reclama fets davant les bones intencions de la ministra.  El grup d’Esquerra Republicana – Euskal Herria Bildu, ha interpel·lat al Senat la Ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre la urgència i l’estat de les actuacions per a la protecció del Delta, en la seva primera intervenció d'aquesta legislatura. La senadora Idurre Bideguren ha intervingut en nom del company de grup, Miquel Aubà, que no s’ha desplaçat fins a Madrid arran de la situació generada pel Covid-19. Bideguren ha demanat “claredat i celeritat en les actuacions del ministeri al Delta de l’Ebre davant la inquietud i preocupació expressada per les institucions, entitats i agents agraris, aqüícoles, turístics i pesquers”. La senadora ha  reclamat a la ministra Ribera “claredat en determinar un calendari de presentació del Pla de protecció i en les accions en estudi incloses al mateix”. D’altra banda també li ha exigit “celeritat en porta a terme les obres d’emergència i de màxima urgència de protecció del Delta, com per exemple la de la desapareguda barra del Trabucador, redoblant esforços i recursos per a poder acabar-les en els terminis fixats”. En aquest sentit ha advertit que “és urgent que doni resposta a les demandes, fetes des del mateix Delta, i instal·lin una draga al Trabucador per complementar les insuficients aportacions d’arena dels camions que fan treballs de restitució i recuperació d’aquest espai”. Bideguren ha afirmat que “l’emergència que viu el Delta requereix accelerar i implementar totes aquelles obres i actuacions que siguin possibles, perquè a partir de la tardor tornaran noves llevantades que poden acabar provocant efectes mediambientals, agraris i econòmics irreversibles, en algunes zones”. La senadora ha reclamat al ministeri “el reinici immediat de la construcció del camí de guarda costanera de la Badia dels Alfacs, del que ja tenen redactat, des de fa anys, el projecte”.

Esquerra demana a la ministra Ribera la instal·lació d’una draga a la barra del Trabucador

El diputat Capdevila li ha advertit que el desastre irreversible és imminent. El diputat Joan Capdevila ha interpel·lat  aquest matí a la ministra Teresa Ribera sobre les actuacions que ha de fer l’Estat per a protegir el Delta de l’Ebre, i concretament a la barra del Trabucador. Capdevila, després d’enumerar les afectacions provocades pels temporals li ha recordat a la ministra les queixes dels Ajuntaments i la Taula de Consens pel Delta, manifestant que “aquestes  actuacions d’urgència són totalment insuficients i per això reclamen una solució propera a la definitiva”. Pel que respecta al trencament de la barra del Trabucador el diputat republicà ha afirmat que “els camions d’arena ja no són suficients i la millor solució passa per la instal·lació d’una draga”. Capdevila ha acabat la seva intervenció advertint que “el desastre irreversible és imminent”  i  demanant amb urgència “que rebi als afectats i ordeni amb diligència l’adopció de mesures, que com a mínim, estabilitzin aquesta situació”. La ministra, que ha comparegut  a la Comissió de Transició Ecològica  i Repte Demogràfic per informar sobre la crisi del Covid-19, ha contestat al diputat que era conscient de la situació i que passat l’estiu presentarà un Pla d’actuació per al Delta de l’Ebre.