Ebre

Totes les notícies

Francesc Barbero pren possessió com a diputat d'ERC a la Diputació de Tarragona

En substitució del regidor de Marçà Joan Francesc Piqué   El primer tinent d'alcalde de Flix, Francesc Barbero i Escrivà, és de d'avui nou integrant del Grup Polític d'Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Tarragona. Ha pres possessió en substitució de qui és regidor (i exalcalde) de Marçà Joan Francesc Piqué, qui ha estat diputat des del juny de 2015.   Després dels grans resultats a les Eleccions Municipals de fa dos anys, en les que ERC va obenir set diputats, es va decidir treballar la representació territorial dels representants. Al Partit Judicial de Reus, al qual pertanyen els municipis de Marçà i Flix, la formació republicana va obtenir per primer cop 2 escons i va decidir repartir el temps de mandat.   Barbero substituirà Joan Francesc Piqué en la seva tasca a la Diputació, de manera que seguirà treballant pels municipis de les comarques de Ribera d'Ebre i Priorat i formarà part dels següents òrgans en representació d'ERC: Consell Rector de l'Organisme Autònom BASE i a les comissions informatives de Recursos Humans, Polítiques Actives d'Ocupació i Assumptes Generals; Hisenda i Economia; Comissió Especial de Comptes; Servei d'Assistència Municipal, i Actuacions Integrals al Territori.

Rufián denuncia l’actuació de les clavegueres de l’Estat contra l’independentisme

Davant d’una plaça del mercat d’Amposta plena de gom a gom, el portaveu d’Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, va denunciar l’ús que fa el govern espanyol de les ‘clavegueres de l’Estat’ contra l’independentisme. Segons el diputat republicà ‘el que ha fet l’Estat és un altre GAL que no mata però difama, persegueix i enregistra a la dissidència política’ El diputat republicà va descriure ‘la impunitat més absoluta amb la que han actuat’ i va advertir que ‘si conspiren contra nosaltres i el referèndum és perquè som l’única amenaça a un statu quo injust i indecent’. Rufián va recordar que des d’Esquerra Republicana de Catalunya han demanat la dimissió de Rajoy i de Fernández Díaz ‘perquè, entre altres fets, han utilitzat diners públics pagats entre tots per comprar proves contra l’independentisme català’. Pel que respecta a l’1 d’octubre el diputat republicà va afirmar que ‘anar a votar, participar i estar al davant d’una urna el dia del referèndum no et fa independentista, et fa demòcrata i valent’. Rufián va alertar els presents que fins al dia del referèndum ‘coneixerem i viurem una guerra mediàtica bruta com mai abans ha vist ni experimentat cap poble democràtic’. El portaveu d’Esquerra al Congrés va finalitzar l’acte amb un missatge esperançador: ‘per primera vegada tot depèn del poble de Catalunya, i si no us vàreu rendir quan éreu els menys, no us rendiu ara quan sou els més’.  

Esquerra Republicana denuncia el perill de l’N340 i exigeix l’alliberament dels peatges de l’AP7 amb la campanya 'Viacrucis N340'

La Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat aquest matí la campanya Viacrucis N340, amb la coincidència de l’increment de trànsit per la carretera N-340 amb l’arribada de l’estiu, cosa que genera un gran col·lapse circulatori de trànsit rodat. En la presentació d’aquesta campanya hi ha assistit tots els alcaldes i caps de llista d’ERC dels municipis pels quals passa el tram ebrenc de la carretera N340. Esquerra ha presentat aquesta campanya amb un doble objectiu: el primer, denunciar la negativa del Govern espanyol a alliberar els peatges de l’autopista AP7; el segon, demanar que els ciutadans participin amb aquesta denúncia, signant el manifest i publicant les fotografies dels incidents de l’N340 a la pàgina web de la campanya.   El president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, afirmava aquest matí que la carretera N340 és una via ‘totalment inadaptada a les necessitats de transport que hi ha, un focus de problemes, un focus de perill’ i és per això que Esquerra se suma a tots els moviments reivindicatius i creem una campanya pròpia en aquest sentit’. Segons Montserrat, Esquerra Republicana ‘lamenta i condemna que l’Estat espanyol, una vegada més, es negui a aixecar els peatges d’aquest tram de l’autopista, i més quan PP i Ciutadans voten contra la moció d’Esquerra per donar solucions al problema’. Alhora, Montserrat ha dit que ‘la situació encara és més dolorosa si tenim en compte que el tribunal de comptes xifra l’import de les radials de Madrid en més de 3.000 milions d’euros’. Per alliberar els peatges de l’AP7 entre Vinaròs i l’Hospitalet només calia una inversió de 20 MEUR. ‘Continuen amb la política de privatitzar els beneficis i socialitzar les pèrdues, que sempre acabem pagant els mateixos territoris’, ha reblat el president del republicans ebrencs.   Alfons Montserrat ha acabat amb la petició a la ciutadania perquè se sumi a la campanya Viacrucis N340: ‘Demanem a tota la ciutadania que continuï amb la mobilització, que s’informi de la campanya Viacrucis N340 i que signi el manifest i, sobretot, que totes les incidències que es produeixin les reportin, amb imatges i textos, a la pàgina web de la campanya, amb l’objectiu d’aconseguir entre tots unes infraestructures pròpies del segle xxi i no del segle xix’.

Salvador: ‘Entrem en una fase d’actualització de les mancances del PENTA que el Govern haurà de complir’

El diputat Jordi Salvador ha qualificat d’‘important per als pobles propers a les centrals nuclears i per als treballadors mateixos’ l’acceptació de les tres propostes de resolució presentades per Esquerra Republicana a la mesa de la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital i que ahir van ser incorporades al Dictamen de la ponència encarregada de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN). L’aprovació de les resolucions, segons el Salvador, ‘permetrà entrar en una nova fase actualitzant les mancances del PENTA i impulsant accions que el Govern haurà de complir en els terminis fixats, perquè tindrà un mandat explícit del Congrés i del CSN’. La primera resolució incorporada al dictamen insta que durant l’any 2018 s’estableixi una nova subzona IIA amb els municipis que tinguin els nuclis de població ubicats entre 10 i 20 quilòmetres de les centrals nuclears, facilitant-los els mateixos mecanismes de protecció que ja disposen els municipis de la zona I. A més, s’insta a implementar les actuacions i inversions necessàries per garantir i assegurar una cobertura i senyal de Wi-Fi òptima en els termes municipals dels pobles situats a 10 quilòmetres de les centrals nuclears i també dels nuclis de població ubicats en un radi de 20 quilòmetres. ‘Ja és hora que es posin els mitjans per acabar amb aquesta situació vergonyosa que resta eficàcia a qualsevol pla de seguretat que es vulgui posar en pràctica’, ha manifestat el diputat republicà. També s’executaran les inversions necessàries a la línia ferroviària R-15 per poder tenir unes infraestructures òptimes i desenvolupar amb eficàcia les funcions de concentració i evacuació que estableixen els plans d’emergència nuclear. Davant la preocupació i el malestar generat per l’augment progressiu de subcontractacions en els treballs de manteniment de les centrals nuclears i de les condicions de treball, Esquerra també ha incorporat dues resolucions al Dictamen.

Aubà: ‘Ha arribat el moment d’acabar amb la impunitat dels responsables del Castor’

El senador Miquel Aubà ha defensat aquesta tarda davant el Ple del Senat la petició de creació d’una Comissió d’Investigació del projecte Castor, presentada per trenta-nou senadors de diversos grups polítics. Aubà ha afirmat que ‘ha arribat el moment d’acabar amb la impunitat dels responsables del Castor. Exigim saber tota la veritat i que els responsables del fracàs siguin els qui paguin els costos, no la ciutadania’.   El Ple del Senat ha rebutjat la creació de la Comissió amb els vots contraris de PP i Foro de Ciudadanos, l’abstenció de PNB i Unión del Pueblo Navarro, i el vot favorable de PSOE, Podemos, PDeCAT, Compromís, Ciutadans,  i Esquerra Republicana. Aubà ha recordat que, des de l’any 2013, Esquerra Republicana de Catalunya ha registrat de manera successiva davant la Comissió d’Indústria i Energia del Congrés dels Diputats la petició de creació d’una Subcomissió d’Investigació sobre el Castor. ‘Amb aquests resultats d’avui, tenim esperances que al Congrés pugui prosperar la constitució de la Subcomissió’, ha afirmat.   El senador republicà, en la intervenció, ha justificat la necessitat de la Comissió per ‘determinar i investigar les responsabilitats polítiques, tècniques i econòmiques dels que van autoritzar, tramitar, gestionar i aprovar la posada en funcionament del Castor’. Aubà ha manifestat que ‘Josep Piqué, Rodrigo Rato, José Montilla, Joan Clos, Miguel Sebastián, José Manuel Soria i molts d'altres haurien de donar explicacions d’aquesta trama econòmica, tècnica, política i empresarial’.   Després de denunciar l’opacitat del projecte, la manca d’informació i diversos despropòsits econòmics, tècnics i polítics que s’han produït al voltant del projecte Castor, el senador s’ha mostrat preocupat per ‘les greus conseqüències i la hipoteca econòmica, energètica, ambiental, social i territorial que deixa el Castor, davant les quals el Govern espanyol sembla que no vol donar cap resposta’.

Esquerra demana a la Comissió què ha fet per evitar que els ciutadans espanyols paguin la indemnització del projecte Castor

Els eurodiputats per Esquerra Republicana, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, han preguntat a la Comissió Europea (CE) si ha donat compliment al mandat del Parlament Europeu de prendre mesures per evitar que els ciutadans de l’Estat espanyol hagin de pagar els més de 1.300 milions d’euros per les compensacions pel projecte Castor. L’abril de 2015 el PE va aprovar un informe sobre el Banc Europeu d’Inversions (BEI), en què “lamentava el paper del BEI i de la Comissió en el projecte Castor” i els instava a prendre mesures per evitar que la indemnització recaigui sobre els ciutadans de l’Estat espanyol. Concretament, els eurodiputats republicans pregunten a la Comissió si ha donat compliment al mandat de l’Eurocambra, i si ho ha fet, en quins àmbits. També li pregunten sobre les responsabilitats que s’han exigit o que s’exigiran a les autoritats espanyoles. Finalment, li demanen quins mecanismes interns de comprovació va fer el BEI per avalar el projecte Castor, tot i els advertiments de diversos estudis i amplis sectors de la societat espanyola en sentit contrari. Terricabras critica  la indemnització de l’Estat espanyol a l’ex-concessionària Escal UGS pel magatzem subterrani de gas davant la costa del Montsià i el Baix Maestrat. “És un escàndol que ens està costant als ciutadans uns 2.000 milions d’euros, que ja estem pagant. És una barbaritat absoluta, un ajut d’Estat concedit d’una manera subreptícia i amagada perquè és un pagament il·legal, que no podria fer amb pagaments directes”, diu Terricabras. "El Castor és el típic projecte faraònic i innecessari, avalat per un govern espanyol irresponsable amb els recursos públics, que esdevé un fracàs tècnic i polític les conseqüències econòmiques del qual les acaba assumint tota la ciutadania. La UE, que també té un paper en aquest fracàs, no ha de permetre que la ciutadania pagui els plats trencats de tanta incompetència política", ha afegit Solé.

Esquerra Republicana exigeix que no siguin els ciutadans qui acabin pagant la factura del fracassat projecte Castor

Esquerra Republicana es reuneix amb la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sènia per avaluar l'actual situació de la plataforma Castor i critica l'immobilisme de l'executiu de Rajoy, que es nega a desmantellar-la.  Membres dels grups parlamentaris d'Esquerra Republicana al Congrés i al Senat han acompanyat aquest matí a la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sènia i a l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, fins a la seu del Tribunal de Comptes a Madrid. La plataforma ha fet acte de presència a la capital espanyola per formalitzar una sol·licitud d'investigació sobre els costos del projecte Castor. El senador d'Esquerra per les Terres de l'Ebre, Miquel Aubà, ha declarat, des de les portes del Tribunal de Comptes, que “cal lluitar per defensar els interessos de la gent i no permetre que siguin els ciutadans qui paguin la factura d'aquest projecte fallit, sinó que ho facin els responsables que han generat aquest despropòsit”. Aubà ha recordat que Esquerra, junt amb el PDeCAT, Compromís i Podemos, “ja han exigit la creació d'una comissió d'investigació que esclareixi què ha passat i depuri responsabilitats tant tècniques com jurídiques”. La seva creació es votarà en el ple del Senat de la setmana vinent. Aubà, que ja ha tingut ocasió de debatre sobre Castor amb l'actual ministre d'Energia, Álvaro Nadal, ha lamentat “la negativa del Govern espanyol d'iniciar el desmantellament immediat de la plataforma”. Per la seva banda, Alfons Montserrat, alcalde d'Alcanar i president de la federació de l'Ebre d'Esquerra, ha exigit “transparència, claredat i informació per tal d'evitar que fets com aquest no es tornin a repetir”. El batlle republicà ha remarcat que tan preocupant és el fet que “sempre se socialitzin les pèrdues però mai els beneficis com la greu laxitud que ens ha portat a patir 500 moviments sísmics al territori”. Tant Esquerra com la resta de grups que donen suport a la creació de la comissió d'investigació s'han reunit amb la plataforma al Senat amb l'objectiu final d'intercanviar informació i marcar una línia de treball conjunta i coordinada.

Jordi Salvador i Miquel Aubà

Ofensiva d’Esquerra a Madrid per aconseguir que el Tribunal de Comptes investigui el projecte Castor

Salvador denuncia les dificultats que hi posarà el búnquer immobilista de PP, PSOE i Ciutadans   El diputat al Congrés Jordi Salvador i el senador Miquel Aubà han presentat aquest matí l’‘ofensiva d’iniciatives parlamentàries’ que el grup d’Esquerra Republicana ha registrat a les Corts espanyoles sobre el desmantellament immediat del Castor i l’esclariment de la seva tramitació.   Salvador ha afirmat que ‘el Castor no té un pam de net i tant PP com PSOE han impedit que puguem saber la veritat. Aquest projecte és una gran presa de pèl i de diners a la ciutadania’. El diputat, que ha incidit en l’‘opacitat de tot el projecte Castor’ i ha fet saber que Esquerra ha demanat formalment una còpia de l’informe confidencial de la Secretaria d’Estat d’Energia que va aparèixer al programa ‘Salvados’, on s’apuntava l’increment desmesurat de costos del projecte i una possible ‘autoadjudicació’ de l’obra.   El grup d’Esquerra també ha registrat una Proposició No de Llei al Congrés de Diputats on demana al Govern una ordre de clausura definitiva del magatzem de gas submarí Castor, el segellat dels pous i el desmantellament immediat de totes les instal·lacions marítimes i terrestres. A més, demana revertir els danys als afectats i l’elaboració de diversos estudis o informes de tipus jurídic sobre l’operativitat de les instal·lacions, de tipus tècnic sobre el projecte i un altre sobre el risc sísmic.   El darrer punt de la Proposició sol·licita al Tribunal de Comptes la fiscalització de tot el procés economicoadministratiu relacionat amb el Castor. Per reforçar aquesta demanda, Esquerra també ha registrat davant la Comissió Mixta Congrés-Senat per a les relacions amb el Tribunal de Comptes una Proposta de Fiscalització, perquè s’encomani al Tribunal de Comptes l’elaboració d’un Informe de Fiscalització específic sobre el Castor.   Segons Salvador, ‘el procés d’autorització, construcció i indemnització està ple d’opacitats que han fet impossible aclarir, fins ara, qui van ser els responsables, perquè es va acabar fent i quines irregularitats s’han pogut produir’.

Esquerra presenta una moció als ajuntaments demanant el desmantellament immediat del Castor i investigar els responsables

Aquest matí, el president de la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana, Alfons Montserrat, i el senador Miquel Aubà han presentat la moció sobre el desmantellament del Castor que el seu partit presentarà a tots els ajuntaments i consells comarcals. Montserrat ha explicat que la moció té dos objectius: ‘el desmantellament immediat del Castor i saber de veritat què va passar perquè assumeixin responsabilitats tots els que van autoritzar aquest projecte’. El primer acord demana al Govern espanyol una ordre de clausura definitiva del magatzem de gas, el segellat dels pous i el desmantellament immediat de totes les instal·lacions marítimes i terrestres. Montserrat ha recordat que ‘la clausura del Castor no representa cap problema tècnic ni tampoc cap risc’, i per això ‘volem que el Govern espanyol presenti un pla i un calendari per desmantellar-ho immediatament’. A més, també es demana la creació d’una Comissió Informativa de seguiment, de la qual n’haurien de formar part els ajuntaments i els governs autonòmics directament afectats pels terratrèmols. ‘Els ajuntaments som part afectada i som els primers que volem saber què faran, com ho faran i quan ho faran’, ha afegit Montserrat. La moció demana la retirada del gasoducte, revertir al propietaris les servituds afectades per aquest gasoducte i la restitució ambiental i paisatgística dels espais afectats pel projecte, a més de la redacció d’un estudi de rescabalament per les afectacions derivades del projecte i els terratrèmols. Els acords de la moció demanen al Govern un informe jurídic sobre l’operativitat de les instal·lacions del Castor, tant en el moment de l’inici dels terratrèmols com avui dia; l’elaboració d’una auditoria tècnica sobre tot el projecte, i un informe sobre l’estabilitat i el risc sísmic de la zona avui dia. Davant les possibles irregularitats del projecte Castor, la moció també demana al Govern espanyol que faci arribar tota la informació i documentació del Castor al Tribunal de Cuentas perquè n’investigui els costos, les despeses i el dèficit generat, com també les possibles irregularitats que se’n derivin.