Ebre

Totes les notícies

Esquerra presenta els seus candidats a les eleccions municipals a Jesús, Mas de Barberans i Aldover

Esquerra Republicana ha presentat aquest cap de setmana els seus candidats als propers comicis municipals en tres poblacions: el Mas de Barberans, Aldover i Jesús.   Tan en el cas del Mas de Barberans com en el d’Aldover, és la primera vegada, des de la recuperació de la democràcia, que es presentarà una candidatura republicana a unes eleccions municipals en ambdós municipis. El candidat a encapçalar la llista al Mas de Barberans, Ernesto Rillo, ha declarat: “Treballarem de manera constructiva pel bé del poble perquè en municipis com el nostre és important la col·laboració de tothom per tirar endavant els projectes, més enllà del color polític de cadascú”. A més, Rillo ha afegit: “L’1-O va demostrar que hi ha molta gent del nostre poble que defensa el dret a l’autodeterminació del nostre país i pensem que aquesta opció cal que tingui representació a l’Ajuntament”. A Aldover, davant un Casal Municipal ple de gom a gom, la candidata Rosalia Pegueroles ha remarcat: “Ens presentem amb molta il·lusió i ganes de treballar pel nostre poble amb l’objectiu de fer-lo créixer, donar-li més vitalitat, més oportunitats, i dotar-lo d’un projecte de futur”.   Pel que fa a Jesús, el nou candidat, Albert Queral, ha explicat que “els valors d’Esquerra i l’actual situació política, amb presos polítics i de repressió” van ser els motius que el van fer saltar a la política. “No puc restar immòbil davant d’aquestes actuacions que destrueixen tot allò en què jo crec, i tampoc puc pretendre que la feina la facin els altres sense implicar-me”, ha destacat Queral, acompanyat del Joan Tardà, davant una sala plena de gent del Casal de Jubilats Sant Francesc.   

Adam Tomàs encara la reelecció a l’alcaldia d’Amposta

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha presentat públicament la seva candidatura a la reelecció a les eleccions municipals aquest divendres passat a La Unió Filharmònica, acompanyat de l’exconseller de Justícia, Carles Mundó. “A la ciutadania li vam prometre un canvi, que jo estic convençut que hem dut a terme i que la ciutadania ha rebut com a tal, però conscient que de les 150 mesures programàtiques que vam plantejar n’hem complert el 70 %, se’n queden algunes al calaix, perquè les hem canviat o no hem tingut temps. I, per tant, les hem de replantejar i això és el que ens replantegem per a aquests propers quatre anys”, ha remarcat Tomàs. L’actual alcalde d’Amposta també ha destacat que aquestes seran les primers eleccions que afrontarà des de l’alcaldia i no des de l’oposició, com havia fet fins al moment. “Hem de continuar la feina que vam començar per seguir donant impuls a la nostra ciutat; finalitzant el centre de gent gran, l’obertura del nou CAP, la creació d’un centre de negocis que tirarem endavant al CAP antic, l’oferiment de més vivenda pública, la posada en funcionament de l’empresa pública municipal que ha d’aglutinar molts serveis de la nostra ciutat, i moltes altes accions que tenim en curs com la recuperació del patrimoni històric.”, ha explicat Tomàs. L’exconseller de Justícia, Carles Mundó, ha donat suport a la candidatura d’Adam Tomàs i, davant d’un auditori ple de gom a gom, ha destacat la importància d’aquestes eleccions: “perquè és des dels ajuntaments des d’on construirem la República”. Mundó ha manifestat que "Adam Tomàs a més de ser un gran alcalde, com ha demostrat amb la seva gestió,  és un excel·lent candidat perquè la seva màxima prioritat és la de treballar pel futur d’Amposta i el benestar dels seus ciutadans”.  

Alfred Paredes Poy, nou cap de llista d’Esquerra Republicana a Ulldecona

L’assemblea de militants i simpatitzants d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Ulldecona, celebrada el proppassat 26 de gener, va escollir Alfred Paredes Poy com a alcaldable per a les properes Eleccions Municipals del maig de 2019. Paredes explica que “després d’anys de participació en les activitats culturals i cíviques del nostre poble i un cop m’he establert a Ulldecona, penso que ha arribar el moment de posar-me a la disposició de la ciutadania. Estic preparat per a fer-ho, amb propostes innovadores i motivadores per fer millor poble per a tothom”. Esquerra Republicana està treballant en aquests moments en l’elaboració de la llista electoral, que estarà plena de cares noves que representaran el relleu de la formació i el programa electoral. En aquest sentit, Alfred Paredes ha destacat que “el programa electoral d’Esquerra a Ulldecona se centrarà en prioritzar la transparència de l’acció municipal, la implicació en tots els aspectes que afecten el benestar dels ulldeconencs i ulldeconenques, ja que les nostres línies bàsiques pretenen posar als veïns i veïnes al centre de les polítiques municipals i, evidentment, propostes que permetin la recuperació comercial, econòmica i cultural del nostre poble”. L’objectiu del partit a Ulldecona és construir un poble integrador a través de polítiques inclusives i integrals; per això, pretén fer propostes positives, innovadores i motivadores per implicar el conjunt de veïns i veïnes del municipi i dels barris ulldeconencs.    Alfred Paredes Poy és nascut a Ulldecona (1957).  Fill de Francesc Paredes i Maria Poy, es trasllada amb la família a l’Hospitalet de Llobregat, si bé mantenen les visites constants al poble i les relacions amb familiars, amics i veïnat d’Ulldecona, amb qui participa de la vida lúdica, cultura i cívica del municipi. Des del 2016 la seva residència permanent és Ulldecona. Paredes és  Llicenciat en Geografia i Història  i té diversos cursos de Màsters i Postgraus en Ciències Socials, amb molta experiència en l’àmbit de l’Educació.

Jordi Salvador denuncia que les grans demandes del territori no estan incloses als Pressupostos Generals de l’Estat

El diputat al Congrés per Esquerra Republicana, Jordi Salvador, ha assegurat que, una vegada més, les grans demandes de les Terres de l’Ebre no estan recollides en els Pressupostos Generals de l’Estat, en una roda de premsa a la seu d’Esquerra a Tortosa, acompanyat per l’alcaldable republicà a la capital del Baix Ebre, Xavier Faura. “Els problemes de les Terres de l'Ebre continuen sense estar resolts, i les grans infraestructures i els grans compromisos promesos no arriben mai”, ha destacat Salvador. El diputat ha argumentat que l’esmena a la totalitat dels Pressupostos presentada pel grup republicà a Madrid és “un cop de puny sobre la taula que s’havia de fer” pels següents motius: “Als pressupostos no hi ha detalls des del punt de vista social i laboral, no hi ha cap correcció del dèficit fiscal, el sostre de despesa és del 0,1%, les demandes del territori segueixen sent les mateixes des de fa anys, no veig cap perspectiva de millora, per la qual cosa, penso que la nostra gent no entendria que votéssim “sí” a uns pressupostos que no hem pogut negociar nosaltres”. A més, Jordi Salvador ha apuntat la inacció de l’actual govern espanyol per resoldre el conflicte català com a un altre motiu per presentar l’esmena a la totalitat. “Ja li vam donar gratis la moció de censura, si avui està governant és gràcies als vots també d'Esquerra Republicana”, ha recordat el diputat.   D’altra banda, Salvador ha revelat que hi ha detalls que el porten a pensar que el PSOE tampoc té “moltes ganes” d’aprovar els pressupostos i que utilitzen a Esquerra Republicana com a “excusa”. A la roda de premsa també hi ha intervingut Xavier Faura: “Tortosa ha de tenir una posició reivindicativa davant de la manca d'inversions del govern de Madrid. Ens sentim absolutament deixats de la mà de deu, bàsicament tindríem quatre actuacions que entenem que són imprescindibles que des de fa anys no es contemplen als Pressupostos”.

Joan Bertomeu serà el candidat a l’alcaldia a Sant Jaume d’Enveja per Esquerra

El grup local d’Esquerra Republicana de Sant Jaume d’Enveja ha escollit a Joan Bertomeu per encapçalar la llista electoral a les municipals. Bertomeu és l’actual regidor d’Esports i Promoció de l’Empresa del consistori santjaumer, on Esquerra Republicana governa amb el PSC. El candidat agafarà el relleu de Joan Salvador Balagué, primer tinent d’alcalde de Sant Jaume i cap de llista republicà a les anteriors eleccions municipals. “La nostra aspiració és oferir un projecte ambiciós per al nostre poble, a partir de la base i de la feina que hem portat a terme des del govern municipal”, ha declarat Bertomeu. “Estem treballant per oferir un equip renovat i integrador que tindrà com a únic objectiu l’impuls de totes aquelles propostes i projectes que siguin bons per al present i futur de Sant Jaume”, ha manifestat l’alcaldable. Joan Salvador Balagué ha valorat molt positivament la feina feta durant aquesta legislatura del grup municipal d’Esquerra i ha remarcat la seva voluntat d’encarar nous reptes: "Faig un pas al costat en les responsabilitats més directes del poble, que de moment serà temporal, per centrar els meus esforços en rellançar el nostre partit, impulsant el seu creixement a Sant Jaume i Els Muntells i també reforçant la seva implantació i lideratge a nivell local. Més endavant, em plantejo la meva reincorporació a la política municipal activa, però, avui per avui, qüestions professionals em porten a assumir un altre rol que considero molt necessari també pel partit". Balagué ha destacat: “Joan Bertomeu és un gran cap de llista perquè té una gran capacitat de treball, sap escoltar a tothom i té experiència de govern com ha mostrat en la gestió de les seves regidories”  

Esquerra exigeix la dimissió d’Antonio Suárez com a director territorial

Esquerra Republicana de la Ribera d’Ebre demana que Antonio Suárez dimiteixi del seu càrrec de director territorial de Territori i Sostenibilitat a les Terres de l’Ebre. Els motius d’aquesta petició fan referència a les informacions revelades, fa un parell de dies, en que la Conselleria de Territori i Sostenibilitat contemplava la possibilitat de traslladar els residus de l’abocador de Vacamorta (Cruïlles, Baix Empordà) al futur macroabocador de Riba-roja d’Ebre i al de Tivissa.   “Ens sentim profundament traïts, perquè veiem que se'ns ha amagat informació, no només al grup d'Esquerra, sinó al territori, a la comarca i, especialment, als ciutadans de Riba-roja d’Ebre”, ha declarat el president dels republicans a la Ribera d’Ebre, Josep Maria Sáez, en una roda de premsa acompanyat per alcaldes, alcaldesses, regidors, regidores, consellers i conselleres comarcals riberencs. Sáez també ha afegit: “Veiem claríssimament com l’aposta de Suárez pel macroabocador no és ni pels deutes municipals ni pels catorze llocs de treball, sinó que ho fa per donar resposta a un problema que té el seu propi departament a raó d'aquesta sentència”.  El TSJC va sentenciar que s’havia de retornar l’espai que ocupa l’abocador de Vacamorta al seu estat inicial perquè la llicència estava mal donada.   “Demanem la dimissió perquè en cas de que sabés les propostes de la Conselleria i ho ha amagat hauria de dimitir; en cas de que no ho sabés també hauria de dimitir perquè coneixent el posicionament contrari de la pràctica unanimitat del territori a aquest abocador, no hauria hagut de permetre que la Conselleria posés damunt de la taula unes propostes que englobessin l'abocador de Riba-roja”, ha remarcat el president riberenc dels republicans.   Sáez ha destacat que Suárez “té l’obligació d’escoltar el clam unànime del territori, perquè no hi ha hagut ni un sol ajuntament que s'hagi posicionat encara a favor d'aquest projecte.

Esquerra Republicana vol que la Diputació se sumi al rebuig majoritari del territori al projecte d’abocador a Riba-roja d’Ebre

El Grup Polític d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presenta una moció per al ple de febrer de la Diputació de Tarragona, que demana que aquest ens mostri l’oposició al projecte de macro abocador que es planteja al municipi de Riba-roja d’Ebre, un projecte contrari a la línia de desenvolupament econòmic consensuada per tots els municipis riberencs i que marcaria molt negativament el futur de la comarca i les Terres de l’Ebre. La moció insta el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Agència Catalana de Residus i l’Ajuntament a què en paralitzin immediatament els tràmits i se n’oblidin.   La moció d’Esquerra Republicana a la Diputació repassa com es va generar aquest text. Els alcaldes de la Ribera d’Ebre van demanar informació al seu homòleg de Riba-roja d’Ebre quan es va fer públic el projecte. Després de conèixer-ne els detalls, la gran majoria d’alcaldes riberencs van acordar articular el rebuig a un nou abocador. Cal recordar que existeix un abocador a Tivissa, que en principi era pels municipis de les comarques de Terra Alta, Priorat i Ribera d’Ebre, que s’ha convertit en un gran abocador de més de la meitat de Catalunya de residus industrials, amb tot el que això suposa.   El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va aprovar la moció de rebuig el 30 de gener, amb els vots en contra dels alcaldes de Riba-roja d’Ebre i de Tivissa (tots dos de CiU). Ara bé, es dóna el cas que representants de CiU s’han expressat en contra del projecte a altres institucions, com ara ajuntaments ebrencs i també al Consell Comarcal del Segrià, que va aprovar l’oposició al macro abocador adduint la proximitat del mateix amb els municipis d’Almatret i Maials. A més d’això, el Ple de la Diputació de Lleida va aprovar la moció de rebuig, en senyal de solidaritat amb el Segrià, el passat 31 de gener.   Tal com diu la moció que ERC ha registrat per al proper ple de la Diputació de Tarragona, un projecte com el de l’abocador de residus industrials que es planteja xoca frontalment amb la línia marcada i consensuada a la Ribera d’Ebre.

Els diputats Salvadó i Fornós demanen al govern espanyol transparència i col·laboració amb la comissió del Castor

Els diputats republicans del Parlament de Catalunya, Lluis Salvadó i Irene Fornós, integrants de la comissió d’investigació del Castor, a la vegada que han valorat positivament l’anunci de l’inici de segellat definitiu dels pous han advertit que: “el govern espanyol a més d’encarar el desmantellament de les instal·lacions ha d’assumir les responsabilitats d’aquest escàndol, i malauradament en aquest àmbit la seva actitud segueix sent la mateixa que la del PP”. Fornós ha denunciat “la manca de transparència i col·laboració amb la Comissió d’Investigació mostrada per organismes públics com el Instituto Geológico y Minero de España que no vol facilitar els estudis i documentació que li ha estat sol·licitada per la comissió a partir de les peticions fetes pels diferents partits polítics que la integren”. Els diputats han destacat les aportacions clarificadores que estan fent els intervinents a la comissió i la importància de les seves explicacions: “no tenim cap dubte que la posada en funcionament d’aquesta comissió ha ajudat al fet que el govern espanyol fes passos per clausurar i desmantellar el Castor”, ha manifestat Salvadó. Que tot seguit ha afegit: “ens agradaria veure la mateixa determinació a l’hora d’emprendre accions per exigir responsabilitats polítiques, tècniques, administratives i empresarials cap aquells que han provocat el desastre del Castor, i que es van posant en evidència en les intervencions dels compareixents a la comissió d’investigació del Parlament”.  

Aubà, satisfet amb el compromís de la ministra Ribera de desmantellar definitivament el Castor

El senador Miquel Aubà ha mostrat la seva satisfacció amb el compromís de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, de segellar de manera definitiva els pous del Castor. La ministra ha comparegut a la Comissió de Transició Ecològica del Senat a petició d’Aubà, davant la falta de concreció de les respostes del govern espanyol a les preguntes per escrit que havia formulat el senador sobre els estudis del desmantellament. “Estem satisfets amb la decisió del govern de passar a l’acció i de segellar definitivament els pous i de desmantellar les instal·lacions, tal com havíem demanat de manera reiterada des d’Esquerra Republicana”, ha posat en valor Miquel Aubà.   El senador ha afirmat: ‘L’anunci de la Ministra de que activarà en poques setmanes la tramitació per fer la clausura definitiva dels pous, i més endavant el desmantellament total de les instal·lacions suposa un punt de no retorn que el govern haurà d’acompanyar amb més accions per revertir les pèrdues i danys provocats a tots els consumidors i afectats pel despropòsit del Castor’. Aubà, després de valorar molt positivament la resposta de la Ministra, li ha demanat una major transparència i col·laboració, i que li facilitin la còpia dels sis estudis d’Escal UGS que el grup republicà  li va sol·licitar per escrit el passat mes de setembre.