Ebre

Totes les notícies

Pere Muñoz demana a CiU i el PSOE diàleg i responsabilitat amb la resta del territori per desbloquejar l'A-7

El senador d’Esquerra del grup de l’Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, ha volgut fer una crida a la responsabilitat a CiU i PSOE davant la disputa que estan mantenint sobre el bloqueig de l’A-7. Muñoz ha recordat que “la gran necessitat estratègica de l’A-7 per al futur de les comunicacions i l’economia de les Terres de l’Ebre obliga que CiU i PSOE desbloquegin la situació des del diàleg i la voluntat política”. Per a Muñoz “és greu que, per interessos i disputes en clau local entre el PSC i CiU, Madrid tingui l’excusa perfecta per mantenir bloquejada l’A-7 mentre des de Tarragona a l’Hospitalet ja circulen els cotxes”. El senador republicà ha recordat que Esquerra demana que el traçat de la futura A-7 al seu pas per Campredó incorpori modificacions tècniques a Font de Quinto que redueixin l’impacte sobre el nucli de població, i “això només depèn de la voluntat política i de diàleg del Ministeri de Foment, com per redactar els projectes constructius del tram de l’A-7 entre l’Ametlla de Mar i el Perelló, on hi ha un màxim consens i per al qual Esquerra ha presentat una esmena als pressupostos de l’Estat demanant 4 M€”. Muñoz demana que “PSOE i CIU treballin pel bé del territori plegats amb la resta de partits i entitats per trobar solucions tècniques al traçat per Font de Quinto i que en els propers pressupostos de l’Estat s’incorpori i executi una partida per redactar el projecte constructiu”. Muñoz, que ha recordat que l’A-7 encara està en fase d’estudi informatiu, ha manifestat que “la solució és treballar i presentar units una solució davant del Ministeri de Foment, i si aquest no vol dialogar o escoltar-nos, llavors caldrà pressionar tots a una per desencallar l’A-7 i que es comencin a redactar els projectes constructius per trams el proper any”. El senador republicà ha estat contundent en afirmar que “tot el temps que passa sense avançar en les obres de l’A-7, les Terres de l’Ebre perdem capacitat competitiva, empresarial i econòmica, i els nostres ciutadans es converteixen en els que més penalitzats estan pels peatges”.

Puigcercós es felicita per la inversió de 10 milions d’euros a les Terres de l’Ebre

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, s’ha felicitat avui per la inversió de 10 milions d’euros a les Terres de l’Ebre que el Consell de Ministres va aprovar divendres per a actuacions de reconversió industrial i ocupació. Aquesta era una reclamació i un compromís del líder independentista, que l’any passat ja va instar al govern a 'accelerar les inversions industrials a les Terres de l'Ebre' arran de l’ERO presentat per Lear a Roquetes. Puigcercós ha fet aquestes declaracions a la Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova, que ha visitat acompanyat del candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, i altres dirigents regionals. En aquest context, Puigcercós també ha criticat la reforma de govern de Zapatero que ha qualificat ‘d'operació de maquillatge’. ‘Poden canviar les persones però les polítiques continuen sent les mateixes’, ha afirmat el líder independentista. El president d’Esquerra ha subratllat que la remodelació del govern espanyol ‘només amaga la incapacitat del president de tirar endavant polítiques a favor de l'economia productiva de Catalunya’.

Fons per a la industrialització, infraestructures viàries i de protecció de la costa del Delta, les prioritats d’Esquerra en la negociació dels pressupostos de l’Estat

El senador d’Esquerra, portaveu del grup de l’Entesa a la Comissió del Senat, Pere Muñoz, ha fet saber les propostes que li farà arribar el proper dijous al Ministre José Blanco durant la presentació del Pla Estratègic per a l’impuls del Transport Ferroviari de Mercaderies (PEIT). Muñoz ha recordat que “l’Estat espanyol està a la cua d’Europa pel que fa a la quota del transport de mercaderies per ferrocarril”. La quota dels països capdavanters d’Europa, com ara Alemanya, és del 20 %, i ara amb el Pla Estratègic per a l’any 2020 el ministre vol situar la quota espanyola entre el 8 % i el 10 %. Muñoz ha qualificat de “contradictòria” aquesta quota perquè “l’any 1997 l’Estat espanyol tenia una quota de 10,3 % i ara és del 4,1 %, fet que reflecteix l’abandonament de les línies de transport ferroviari de mercaderies”. Segons el senador republicà, les Terres de l’Ebre estan doblement afectades i per això “traslladaré al Ministre que es prioritzen les línies ferroviàries corredor mediterrani, transformant l’àrea de l’Aldea en una zona estratègica – logística, i la línia de Saragossa–Casp–Móra la Nova–Port de Tarragona”. De fet, Esquerra insistirà perquè es posin al dia aquestes línies i per això, un any més, ha presentat esmenes als pressupostos generals de l’Estat demanant partides que sumen 7 M€ per millorar les dues línies i les seves estacions a les Terres de l’Ebre; 2 M€ per a un nou accés vial a l’estació de tren de l’Aldea i 2 M€ per l’execució del projecte de soterrar el pas a nivell de Móra la Nova. El Secretari d’Organització de la Federació de l’Ebre, Lluís Salvadó, ha enumerat les 38 esmenes que la Federació presentarà als pressupostos generals de l’Estat i que sumen 121.634.000 €. Segons Salvadó, “Esquerra intentarem arrossegar la resta de partits, buscant el comú denominador de les esmenes i assolir uns 20M € per les Terres de l’Ebre, bona part dels quals haurien d’anar a la reindustrialització”.

Muñoz lamenta la manca de concreció del Ministre de Foment pel que fa a les línies de transport ferroviari de mercaderies a les Terres de l’Ebre

El senador d’Esquerra, portaveu del grup de l’Entesa a la Comissió de Foment del Senat, Pere Muñoz, ha demanat avui al Ministre José Blanco durant la seva intervenció a l’esmentada Comissió per presentar el Pla Estratègic per a l’impuls del Transport Ferroviari de Mercaderies (PEIT) que tingui present el paper estratègic de les Terres de l’Ebre. Segons el senador republicà, les Terres de l’Ebre estan doblement afectades per això ha traslladat al Ministre que “cal prioritzar les línies ferroviàries de mercaderies del corredor mediterrani, transformant l’àrea de l’Aldea en una zona estratègica – logística, i la línia de Saragossa–Casp–Móra la Nova–Port de Tarragona”. De fet Muñoz ha insistit perquè es posin al dia aquestes línies i ha demanat quines són les previsions, sobretot pel que fa al tram Castelló – l’Aldea - Tarragona. Blanco ha indicat que la seva “obligació” com a Ministre és incloure el corredor del mediterrani en la revisió de les xarxes transeuropees prioritàries el proper any, i s’ha mostrat “optimista” de la seva incorporació. Així, malgrat el retard que acumula, abans de final d’any presentarà l’estudi tècnic complert del corredor del mediterrani des d’Algecires fins a França Muñoz després de la intervenció del Ministre Blanco ha afirmat que “lamento que el Ministre no hagi concretat res sobre les demandes que li he fet formulat respecte les línies de ferroviàries de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona”. A Muñoz li ha preocupat aquesta manca d’entrar al detall i de no contestar les apel•lacions fetes sobre la línia de mercaderies i sobre la connexió entre Castelló i Tarragona. Per Muñoz “preocupa perquè el Ple presentat per Blanco sense concreció es pot convertir en un fer volar coloms”.

Esquerra: “Hem estat un grup parlamentari proactiu i el més lleial al pacte de govern de l’Entesa”

Anna Simó, diputada i portaveu del Grup Parlamentari d’Esquerra al Parlament de Catalunya, i Sergi de los Rios i Marta Cid, tots dos diputat per la demarcació de Tarragona de la VIII Legislatura que tot just acaba, han fet balanç de l’acció a la cambra legislativa catalana. Han remarcat l’actitud “proactiva dels diputats d’Esquerra”, és a dir, que “hem estat només un grup que donava suport al govern però no només n’hem fet un seguiment, sinó que hem treballat, i molt, per trobar solucions als problemes que ens plantejava el territori i en algunes ocasions hem hagut de superar certs obstacles d’altres socis de govern”. Però també han volgut deixar clar que “Esquerra ha estat el més lleial al pacte de govern de l’Entesa, malgrat que alguns membres del govern d’altres partits no ho vegin igual”, ha dit Anna Simó en al·lusió a Xavier Sabaté, delegat de Govern a Tarragona qui fa dies va acusar Esquerra de no ser lleial al govern. Sergi de los Rios ha donat dades del volum de feina en aquests quatre anys. Ell ha fet 84 intervencions en el Ple del Parlament i 122 intervencions en les comissions d’on ha estat membre (les més importants, les d’Economia i Finances i de Política Territorial). Marta Cid, pel seu cantó, ha xifrat que durant la legislatura s’han aprovat 2.908 propostes de resolució, de les quals ella se n’ha responsabilitzat directament de 166 (5,7%) de les quals 88 (3,03%) han estat directament relacionades amb les Terres de l’Ebre. El diputat tarragoní ha afirmat que “altres diputats territorials no poden dir que han treballat tant com els d’Esquerra; per exemple, el que va ser cap de llista de CiU per Tarragona, Joan Miquel Nadal, només ha intervingut una sola vegada en el Ple del Parlament en els darrers set anys”, ha comparat Sergi de los Rios. Marta Cid ha remarcat que “donar suport al Govern no vol dir justificar totes les accions que aquest fa i per això des del grup parlamentari d’Esquerra hem incidit i confrontat posicions en alguns temes com la possible interconnexió de xarxes, quan va haver-hi l’episodi de la sequera, o la ubicació d’un cementiri de residus nuclears”.

Esquerra ret homenatge al president Lluís Companys coincidint amb el 70è aniversari del seu afusellament

Davant d’una trentena de militants, amics i càrrecs d’Esquerra, aquest matí la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya ha realitzat un acte d’homenatge i record del President de la Generalitat, Lluís Companys, assassinat avui fa setanta anys. Després que Adam Tomàs, portaveu del grup municipal d’Esquerra d’Amposta, donés la benvinguda a l’acte i denunciés “la vergonya que representa que el Govern espanyol no hagi volgut anul·lar el judici a Lluís Companys”, s’ha fet una ofrena floral sota la placa que dóna nom a la plaça d’Amposta, i que és on està ubicada la seu del Consell Comarcal del Montsià. Mentre un músic amb violoncel tocava el Testament d’Amèlia, el president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, el secretari d’organització de la Federació, Lluís Salvadó, i l’esmentat Adam Tomàs dipositaven sota una imatge del President Companys, una ofrena floral amb els colors de la senyera. Tot seguit, Gervasi Aspa ha llegit un fragment d’una de les darreres tres cartes que Companys va deixar escrites, en concret la dirigida a la seva filla, i també un poema del polític i poeta Ventura Gassol dedicat al President màrtir. Després, Lluís Salvadó s’ha dirigit als assistents tot recordant la coherència d’Esquerra en no donar suport a una Llei de la Memòria Històrica que no anul·la els judicis del règim franquista. Salvadó també ha denunciat encara les mostres de franquisme que resten al nostre territori en forma de noms de carrers o monuments; i ha reivindicat “l’honestedat, la lleialtat i l’esperit de sacrifici del President Companys”. Per acabar, el republicà ebrenc s’ha mostrat “orgullós de pertànyer a un partit que representa aquests valors i dels quals en som hereus”. Les notes del Cant dels ocells han posat fi a l’acte.

Esquerra denuncia que el govern espanyol no ha invertit 110 milions pressupostats per aquest any a les Terres de l’Ebre

Aquest matí el senador Pere Muñoz i el secretari d’organització de la Federació de l’Ebre, Lluís Salvadó, han valorat el projecte de pressupostos generals de l’Estat per les Terres de l’Ebre pel proper 2011. Muñoz ha destacat que fins ara el govern de l’Estat només ha executat un 28% de les inversions pressupostades per l’any 2010, fet que ha qualificat de “poca seriositat i manca de rigurositat ”. Pel republicà és “molt greu el posar la mel a la boca pressupostant una obra i després no fer-la”. Muñoz s’ha lamentat de la no execució dels projectes de les variants de Corbera d’Ebre i Gandesa, de la no realització dels estudis per millorar la connexió de la N-340 amb les Cases d’Alcanar; i els d’Alcanar i la Sénia amb l’A-7 i l’AP-7; fet que suma un total de 5’4M€. Després de recordar la paralització de les obres de la variant de l’Aldea Muñoz ha observat que el nivell d’execució d’inversions de l’Estat assolit aquest any ve donat en gran part per l’inici de la neteja de l’embassament de Flix. Muñoz ha anunciat que demanarà explicacions al govern de l’Estat perquè apareix, al igual que l’any passat, una partida pressupostària destinada a construir un magatzem individual de residus nuclears a Ascó, fet que contrasta amb el projecte de construir un magatzem centralitzat general que encara no té ubicació. Lluís Salvadó, per la seva banda, ha afirmat que es pot entendre que hi hagi una lleugera rebaixa dels pressupostos generals respecte l’any 2010, però en canvi “és molt preocupant que el 70% del pressupostat per l’any 2010 s’hagi quedat al calaix”. Salvadó que ha comparat la mitjana d’execució dels pressupostos de la Generalitat a les Terres de l’Ebre que és del 87% amb la del govern de l’Estat ha afirmat que “les Terres de l’Ebre han perdut 100 M€ que el govern de l’Estat havia d’invertir durant l’any 2010”. Pel republicà el “drama” està en el Ministeri de Foment que ni per l’any 2010 ni ara tampoc pel 2011 vol executar les variants de Corbera d’Ebre i Gandesa o redactar el projecte constructiu de l’A-7 entre la Jana i el Perelló.

Puigcercós: “ El futur és la independència i el passat és Espanya”

Aquesta tarda el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, s’ha traslladat a l’Ametlla de Mar per acompanyar els membres del grup municipal local d’Esquerra, format per Jordi Gaseni, Rosanna Samarra i Montse Llambrich, a votar en la consulta sobre la independència de Catalunya. També hi eren presents els candidats per les Terres de l’Ebre a les properes eleccions al Parlament de Catalunya; Lluís Salvadó i Montserrat Perelló. Per al president d’Esquerra “avui 12 d’octubre podem veure el passat, que són els exèrcits, la desfilada de Madrid, els tancs, la violència, la imposició, la no raó; i també podem veure per un altra banda la democràcia catalana, que és el futur. Gent que treballa voluntàriament per poder fer una consulta i que Catalunya un dia pugui fer un referèndum democràtic per decidir si volem continuar a Espanya o ser independents”. Puigcercós en la mateixa línia ha afegit que “el futur és una Catalunya independent, lliure, europea, amb concòrdia i bona relació amb Espanya però sense exèrcits; que pensi en el treball, la cultura, la recerca, l’educació, la salut i els serves socials”. Pel president republicà la conclusió del dia d’avui és molt clara: “crec que aquests són dos models absolutament antitètics i que reforça la proposta d’Esquerra de que el futur és la independència i el passat és Espanya”. Puigcercós que ha felicitat a la població i els organitzadors de la consulta a l’Ametlla de Mar s’ha mostrat molt esperançat perquè “tenim futur democràtic, que són paperetes i urnes, i tenim gent com la de l’Ametlla de Mar que s’han organitzat i treballat amb tota la il·lusió per fer que de forma democràtica es pugui decidir el nostre futur”. Puigcercós ha qualificat “d’errada” la participació del president de la Generalitat en l’acte de la desfilada militar espanyola “perquè a Madrid hi ha moltes raons per anar-hi a exigir i demanar allò que és nostre i la desfilada militar no ho és”.

Simó: “Esquerra hem tingut la vocació i l’eficàcia de ser l’altaveu de les Terres de l’Ebre al Parlament”

La portaveu del grup parlamentari d’Esquerra del Parlament de Catalunya, Anna Simó, acompanyada per la diputada ebrenca, Marta Cid, i pel secretari d’organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Lluís Salvadó, ha fet balanç de l’acció parlamentària del seu partit respecte les Terres de l’Ebre durant la vuitena legislatura. Marta Cid ha començat recordant que durant la legislatura s’han aprovat 2.908 propostes de resolució, de les quals ella se n’ha responsabilitzat directament de 166 (5,7%) de les quals 88 (3,03%) han estat directament relacionades amb les Terres de l’Ebre. La republicana ha manifestat que “donar suport al Govern no vol dir justificar totes les accions que aquest fa i per això des del grup parlamentari d’Esquerra hem incidit i confrontat posicions en alguns temes com la possible interconnexió de xarxes o la ubicació d’un cementiri de residus nuclears”. La meva feina i la d’Esquerra s’ha basat “en la responsabilitat cap a les Terres de l’Ebre, la lleialtat a la seva gent i en intentar ser eficaç per millorar el ser present i futur”. Cid ha fet un repàs de les iniciatives parlamentàries des de la demanda d’accions per superar la crisis del sector citrícola o la reducció de quotes de captura de la tonyina roja, passant per l’impuls per crear un pla d’industrialització per a les Terres de l’Ebre que va motivar la Comissió d’industrialització; i ha acabat amb l’aprovació d’una Proposta de resolució on el Govern es comprometia a defensar els cabals ambientals de l’Ebre redactats per la Comissió de la sostenibilitat. Tot això sense oblidar les al·legacions al Projecte Castor o la defensa de la identitat de les Terres de l’Ebre amb l’aprovació de la Llei de vegueries i la de regulació de festes tradicionals amb bous. Per a la diputada republicana “Esquerra ha portat les Terres de l’Ebre al centre del debat parlamentari, i n’han estat protagonistes. També en positiu”.