Ebre

Totes les notícies

Ridao: “Amb la variant de l’Aldea, hem passat de l’infern que suposava no executar-la al purgatori de tenir-la aturada”

El portaveu del Grup Parlamentari d’Esquerra al Congrés de Diputats, Joan Ridao, acompanyat del candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó; de l’alcalde de l’aldea, Dani Andreu, i del senador Pere Muñoz, han visitat aquesta tarda les obres paralitzades de la variant de l’Aldea a l’alçada del polígon de mercaderies d’aquest municipi. Andreu ha manifestat que “hem passat de la desesperació del 30 de juny del 2010 al desemparament que estan patint les obres de la variant en aquest moment”. Després de recordar que la reivindicació en forma de manifestació del 21 d’agost va servir perquè aquesta obra no formés part de la llista de les obres del Govern espanyol que havien de ser aturades, Andreu ha lamentat que “ja fa mesos que està aturada, i fins i tot l’empresa ha hagut de marxar”. Per a Andreu, “el nostre neguit és que els pressupostos no inclouen tota la partida pressupostària necessària per a l’execució de l’obra i no hi ha indicis ni notícies per part del Ministeri que la variant pugui ser una realitat”. L’alcalde de l’Aldea ha lamentat que “els embussos siguin constants i la perillositat continuï mantenint-se, i no tenim ni l’esperança ni la certesa que puguem tenir aquesta obra en condicions de manera immediata”. Lluís Salvadó ha reivindicat que des d’Esquerra s’ha estat treballant perquè aquestes obres es posin en funcionament, “però si no hi ha un canvi d’actitud del Govern espanyol no veurem abans de Pasqua que es tornin a posar en funcionament”. Salvadó ha denunciat que “aquest no és un cas aïllat”. Segons el republicà, en aquestes terres podem veure “la cara i la creu”. D’una banda, la Generalitat aquests darrers set anys ha invertit en carreteres 220 milions euros, mentre que el Govern espanyol, durant els darrers 10 anys, només ha invertit 15 milions d’euros, la major part a la variant de l’Aldea. Així que, segons Salvadó, “tot allò que depèn del Govern espanyol com ara la variant de l’Aldea, el traçat de l’A7, les variants de Corbrera d’Ebre i Gandesa i el servei ferroviari, ni avança, ni millora, ni funciona”.

Salvadó: “Si el PP condiciona el Govern i el Parlament, les Terres de l’Ebre tornaran al passat , al blanc i negre”

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de les candidates pel Baix Ebre, Sònia Bertomeu, i de la Ribera d’Ebre, Montserrat Perelló, ha presentat el tríptic de campanya que s’han enviat a les 60.000 llars de les Terres de l’Ebre. Aquest tríptic sintetitza el canvi de model pel qual treballa Esquerra per les Terres de l’Ebre que passa per abandonar un model de passat, en blanc i negre, que des de Barcelona i Madrid només pensaven en les Terres de l’Ebre per emportar-se l’aigua o posar aquelles instal·lacions que la resta del país no volia. Segons Salvadó, “Esquerra ha trencat amb aquest model del passat de blanc i negre, oposant-se des del Govern a abocadors com el que proposa l’alcalde de CiU del Pinell de Brai o el cementiri nuclear, o bé iniciant la neteja de l’embassament de Flix, on durant 23 anys impunement abocaren residus tòxics”. Salvadó ha reivindicat que la “gent d’Esquerra estem en política per transformar la realitat i, de fet, hem començat a transformar les Terres de l’Ebre”. El republicà ha recordat que ha estat necessari que Esquerra formés part del Govern per assolir el reconeixement institucional i la dignitat territorial que les Terres de l’Ebre es mereixen. Salvadó ha fet una crida a la ciutadania de cara les properes eleccions perquè no està clar quin partit serà el que acabarà condicionant el futur Govern i Parlament de Catalunya, “o serà Esquerra o serà el PP”, ha afirmat. Per a Salvadó, “aquest és un element substancial perquè si qui condiciona és el PP, llavors és una pel·lícula que aquestes terres ja coneixem, tornem al passat, en blanc i negre, que significa transvasaments, abocadors, manca d’inversions i de marginació de la nostra cultura”. El candidat republicà manifesta que si el PP concidiona el futur de Catalunya “tornarem a tenir totes aquestes amenaçes que ja coneixem”. Ara bé, per a Salvadó, “si Esquerra som el partit fort de les Terres de l’Ebre, llavors el futur serà un futur de vegueria, no de províncies com volen CiU i el PP; un futur en què en comptes de transvasament lluitarem per uns cabals ambientals pel nostre riu, un futur sense cementiris nuclears, sense abocadors”.

Salvadó proposa la creació del Consell de Cultura de les Terres de l’Ebre (CCTE)

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de les candidates Montserrat Perelló i Neus Sanromà, així com del director dels serveis territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, Xavier Vega, ha proposat aquest matí la creació del Consell de Cultura de les Terres de l’Ebre (CCTE). Salvadó ha afirmat que Esquerra “continuarem treballant per trencar amb la percepció que la cultura de les Terres de l’Ebre és un cultura perifèrica i marginal, perquè som una cultura central dels Països Catalans que cal incorporar dins del corpus de la cultura nacional del nostre país amb uns trets culturals que cal dignificar i promocionar”. El republicà ha recordat que durant anys, els successius governs de CiU havien oblidat i menyspreat la cultura tradicional i popular de les Terres de l’Ebre. Així, el govern de Catalunya reconeixia 90 tradicions específiques d’interès nacional per al nostre país i d’aquestes cap d’elles era pròpia de les Terres de l’Ebre. Salvadó ha manifestat que “de la mà d’Esquerra, la jota ha estat reconeguda com a Dansa d’Interès Nacional”. De la mateixa manera que s’ha contribuït a fer que la festa del bous sigui reconeguda com a element festiu patrimonial d’interès nacional, donant-li, a la vegada, un grau més elevat de protecció, regulació i reconeixement. I també s’ha aconseguit que les Festes Quinquennals d’Alcanar i Ulldecona siguin festes tradicional d’interès nacional, mentre que la festa de Sant Antoni d’Ascó ha estat reconeguda com a festa patrimonial d’interès nacional. Per a Salvadó, aquests fets demostren que “Esquerra ha aconseguit que el Govern de Catalunya assumeixi la cultura ebrenca com a cultura de tot el país”. Ara, “Esquerra proposem fer un gran salt qualitatiu endavant amb la creació d’un Consell de Cultura de les Terres de l’Ebre (CCTE), que esdevingui el centre de referència de la Cultura a l’Ebre, com ho és el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) a nivell de Catalunya”, ha dit Salvadó.

Salvadó proposa la creació del Centre d’Excel·lència Internacional a les Terres de l’Ebre (CEITE) d’estudi del canvi climàtic

El candidat d’Esquerra a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de l’alcalde de Roquetes, Francesc Gas; del director dels Serveis Territorials d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Felip Monclús, i dels senadors republicans de l’Entesa de Progrés, Pere Muñoz i Carles Bonet, ha visitat aquest matí l’Observatori de l’Ebre. Els representants d’Esquerra abans de la visita s’han entrevistat amb el director de l’Observatori per avaluar el nivell d’execució de l’esmena de 500.000 € que Esquerra va aconseguir dels pressupostos generals per a aquesta institució. Els republicans s’han mostrat satisfets del fet que, malgrat la dificultat de la negociació, finalment els diners aconseguits permetran cobrir les reduccions d’algunes aportacions que s’havien de fer des d’institucions de l’Estat a la vegada que es podrà millorar la situació actual. Salvadó ha volgut presentar una proposta que Esquerra porta temps treballant i que a la propera legislatura s’hauria d’implementar de forma definitiva. Segons Salvadó “es tracta de crear un Centre d’Excel·lència Internacional a les Terres de l’Ebre (CEITE) d’estudi del canvi climàtic que coordini els tres centres de recerca del nostre territori i que hem impulsat de manera decidida. L’Observatori de l’Ebre en la seva especialització astronòmica, l’IRTA amb els seus treballs en Ecosistemes Aquàtics i el C3, el Centre de Canvi Climàtic ja projectat a la URV ”. Per a Salvadó “les Terres de l’Ebre són un dels espais geogràfics més sensibles d’Europa a les incidències del canvi climàtic i els seus efectes poden ser més evidents i notables al delta de l’Ebre, tant per la seva fragilitat com per la subsidència, la regressió i la manca de residus que aporta el riu”. Per tant, segons Salvadó, “té tot el sentit del món desenvolupar un projecte ambiciós i competitiu per desenvolupar aquest espai de recerca important”. El CEITE, segons Salvadó, ha ser l’element de referència i seguiment de la situació dels espais naturals ebrencs més afectats i ha de permetre fer propostes que puguin corregir els efectes del canvi climàtic sobre un dels ecosistemes més fràgils d’Europa i tota la Mediterrània.

Esquerra proposa la creació de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de les Terres de l’Ebre (ADETE)

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de les candidates, Montserrat Perelló i Neus Sanromà, i també dels directors territorials de Governació i Administracions Públiques, Carles Pasqual, i Innovació, Universitats i Empresa, Josep Monclús, ha proposat la creació de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de les Terres de l’Ebre (ADETE) sobre la xarxa de vivers d’empresa creada. Salvadó ha afirmat que aquesta Agència “resoldrà una de les mancances històriques que arrastren les Terres de l’Ebre, tenir una economia fràgil, perquè no ha disposat d’instruments de reforç des de les administracions com a conseqüència de la manca d’implicació de la Diputació de Tarragona en el suport al desenvolupament local”. Segons Salvadó, “a diferència de la resta de diputacions del país, la de Tarragona no ha apostat mai per donar suport al teixit empresarial i productiu de les Terres de l’Ebre”. Salvadó ha apuntat que “mentre la resta de Catalunya ja fa dècades que compten amb multitud d’agències de desenvolupament econòmic, centres de suport tecnològic i de vivers d’empreses, les Terres de l’Ebre han estat un forat negre en aquestes infraestructures”. El candidat republicà ha explicat que Esquerra des del Govern ha adoptat una postura activa creant uns “embrions”, que són els 6 vivers d’empresa, sobre els quals es formarà l’ADETE, fet que permetrà fer un salt qualitatiu. Salvadó ha destacat que els 12 milions d’euros aconseguits dels Fons d’Industrialització de l’Estat s’han creat Centres de transferència tecnològica per als nostres sectors productius, que han reforçat de manera exitosa clústers empresarials com el del moble de la Sénia. A més a més, s’ha creat l’antena tecnològica del CTM de Flix, la Unitat de Transferència Tecnològica de l’IRTA a la Ràpita, o l’antena d’Aliança Tecnològica a Amposta. Salvadó ha afegir que un altre dèficit històric també s’ha començat a revertir, el del subministrament elèctric amb quantitat i qualitat, gràcies a la construcció d’una subestació elèctrica a la Ribera d’Ebre i l’execució d’un altra al Polígon Catalunya Sud.

Esquerra proposa un Pla de Barris específic per urbanitzar 100 Km de carrers de municipis del Delta de l’Ebre

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de la candidata i regidora de Deltebre, Sònia Bertomeu; de l’alcalde de l’Aldea, Dani Andreu; del regidor de Sant Jaume d’Enveja, Francesc Vidal, i del director dels Serveis Territorials de Governació i Administracions Públiques, Carles Pasqual, ha proposat un Pla de Barris específic per als municipis del Delta que ha anomenat Pla Delta. El candidat republicà ha recordat que els municipis del Delta de l’Ebre arrosseguen dèficits d’urbanització històrics, com a conseqüència de la manca de prioritat en inversions durant dècades, com també havia passat amb el nucli històric de Tortosa, i per això Esquerra proposa aquest Pla Delta. Segons Salvadó, “el delta de l’Ebre ha estat el gran oblidat dels governs convergents i l’exemple més clar el tenim en el fet que hem esperat més de 50 anys per a la construcció del pont entre Sant Jaume i Deltebre”. Salvadó ha argumentat la necessitat de la seva proposta en el fet que “ens trobem avui, encara, amb més de 100 km de carrers que no estan asfaltats, que no tenen les voreres fetes o que tenen serveis precaris amb manca d’enllumenat públic, clavegueram o subministrament digne d’aigua”. Per això, segons Salvadó, el Pla de Barris pel Delta que proposa Esquerra “té com a objectiu acabar d’urbanitzar i dignificar aquella imatge de falta d’urbanització de molts quilòmetres de carrers de municipis del delta de l’Ebre, com ara Deltebre, l’Aldea, Sant Jaume d’Enveja i Camarles pel que fa a les zones del lligallo del Gànguil, el lligallo del Roig i les Masies”. El candidat republicà ha destacat que durant els darrers set anys Esquerra, des del Govern, ha triplicat les aportacions, fet que ha permès urbanitzar més de 20 km de carrers d’aquests municipis del Delta. Esquerra proposa el Pla Delta perquè el Pla de Barris actual impulsat per la Generalitat aquests anys estava pensat per a una finalitat molt concreta que ha permès fer actuacions a Tortosa, Móra d’Ebre i Flix però, en canvi, no es podia donar resposta a singularitats com les dels pobles del Delta.

Salvadó: “Esquerra és la garantia per mantenir el ritme d’inversions i equipaments en l’àmbit d’atenció a les persones”

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de la candidata Susanna Sancho, Adam Tomàs, Montserrat Perelló i Alícia Gamundi, ha exposat les seves propostes en l’àmbit d’atenció a les persones. Salvadó ha recordat que les Terres de l’Ebre acumulaven un dèficit històric estructural en àmbits com l’educació, la salut, l’atenció a la gent gran, els infants, les persones discapacitades o les polítiques de dones. Salvadó ha posat com a exemple el fet que “abans de l’entrada d’Esquerra al Govern, feia 20 anys que no s’havia inaugurat cap nova escola a Tortosa”. El republicà ha incidit en l’esforç que s’ha fet, tant en infraestuctures com en recursos humans per donar cobertura a una situació que s’ha vist agreujada amb el creixement de 35.000 nous habitants els darrers 10 anys a les Terres de l’Ebre. Segons Salvadó, “les Terres de l’Ebre, de la mà d’Esquerra, hem fet un salt qualitatiu en l’atenció a les persones portant l’estat del benestar a les quatre comarques, i continuarem sent la garantia per mantenir el ritme d’inversions i la prioritat de les polítiques socials al nostre territori”. Salvadó s’ha compromès en dir que “cap persona dependent s’ha de quedar sense ajuda”. Salvadó ho ha exemplificat amb el fet que “durant aquests 7 anys, amb Esquerra al Govern s’han destinat més de 187 milions d’euros per a la construcció d’instal·lacions en l’àmbit d’atenció a les persones, alhora que s’han incorporat 2.800 nous professionals entre mestres, metges, mossos i personal de serveis socials”. Segons Salvadó, “des d’Esquerra s’ha trencat amb el model de CiU, que oferia llargues llistes d’espera per aconseguir una plaça de residència per a la gent gran, la inexistència de places de llars d’infants públiques o bé l’obligació d’anar a rebre serveis de certa qualificació a Tarragona , Reus o Barcelona”.

Esquerra proposa crear la primera càtedra Unesco a les Terres de l’Ebre

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de les candidates, Sònia Bertomeu i Montserrat Perelló, com també del president de la Federació, Gervasi Aspa, ha donat a conèixer diferents iniciatives de futur en l’àmbit universitari. Salvadó ha recordat que “durant els 23 anys de CiU, ’havia intentat impulsar la universitat a les Terres de l’Ebre amb propostes fallides d’àmbit privat, que acumulaven fracassos perquè no es donava prioritat al territori, mentre altres ciutats com Vic, Tarragona o Lleida impulsaven la universitat pública presencial”. Al marge de la important aportació de la universitat a distància, segons Salvadó, “el model que havia implantat CiU incidia en la seva idea de Terres de l’Ebre com un territori perifèric i de segona divisió”. En contraposició, Salvadó ha destacat que Esquerra, l’any 2004, va posar 2 milions d’euros per transformar les titulacions privades en públiques i per construir un model universitari sòlid, solvent i públic a les Terres de l’Ebre, de la mà de la URV, que ha culminat amb la construcció del Campus. Segons Salvadó, “el campus universitari ha esdevingut un pilar fonamental per a la constitució d’un model formatiu, de recerca i d’investigació de les Terres de l’Ebre”. Salvadó ha conclòs que “la gent d’Esquerra ha estat valenta en fer de la Universitat un eina clau perquè les Terres de l’Ebre siguin el territori digne i competitiu que mereixem”. El candidat ebrenc s’ha compromès a continuar reforçant aquest model universitari públic i de qualitat mitjançat diferents propostes. Així, Esquerra vol ampliar el nombre de titulacions impartides per la URV a l’Ebre i donar prioritat a les vinculades als àmbits agroalimentari i ambiental, amb relació al projecte EbreBiosfera. Segons Salvadó, la titulació d’àmbit agroalimentari potser tindria una vocació més territorial, i la titulació d’àmbit ambiental disposa de professorat solvent amb titulació en aquests àmbits (IRTA, Observatori de l’Ebre o Xarxa d’Indicadors Ambientals), a més d’experiència en recerca i uns espais naturals únics, “fet que la convertiria en una titulació ambiciosa amb vocació nacional de transcendència”.

Esquerra vol transformar l’IDECE i redefinir-ne les funcions actuals

El candidat d’Esquerra per les Terres de l’Ebre a les eleccions al Parlament, Lluís Salvadó, acompanyat de la candidata pel Baix Ebre, Sònia Bertomeu, i del candidat a l’alcaldia de Tortosa, Josep Felip Monclús, han proposat des de l’embarcador de Tortosa redefinir les funcions de l’Institut pel Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE). Salvadó ha destacat que durant els darrers anys s’ha posat en marxa la Comissió de navegabilitat que ha implementat un nou model de navegació on es prioritza la navegació d’embarcacions que s’adapten al riu, com les de motor amb poc calat, piragües o caiacs en alguns trams i les de més gran calat cap a la desembocadura. Per a Salvadó, un dels fets més importants ha estat “el desplegament del marc legislatiu, amb l’aprovació del Decret de noves titulacions fluvials, que ha resolt el principal escull per a la navegació i per a la implantació d’empreses d’aquest àmbit, com ara en el tema dels permisos o les titulacions dels patrons”. Al mateix temps, ha destacat el treball en millorar els embarcadors i l’èxit del projecte pilot del llaüt Lo Sirgador, que ha donat peu a la posada en marxa d’altres projectes d’administracions locals i privats per introduir nous llaguts al riu. Salvadó ha contraposat aquest model de navegació amb el que va desplegar CiU fa quinze anys, un model que pretenia copiar els models francesos, oblidant la naturalesa mediterrània del riu i implantant un model insostenible, que es basava en el dragatge sistemàtic de la llera i una inversió milionària de manteniment. Salvadó, després de destacar la importància de la creació de la Comissió de la Navegabilitat, proposa, “transformar l’IDECE i redefinir les seves funcions actuals convertint-lo en un organisme únic per impulsar i gestionar la navegació fluvial, per evitar que dupliqui actuacions que ja duen a terme altres administracions”. Tot afegint que “no hem de crear nous organismes sinó racionalitzar allò que tenim i, per tant, cal destinar exclusivament l’IDECE a les tasques de promoció i gestió de la navegació fluvial i tots els projectes que se’n deriven”.