Ebre

Totes les notícies

Esquerra ret homenatge al president Lluís Companys coincidint amb el 70è aniversari del seu afusellament

Davant d’una trentena de militants, amics i càrrecs d’Esquerra, aquest matí la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya ha realitzat un acte d’homenatge i record del President de la Generalitat, Lluís Companys, assassinat avui fa setanta anys. Després que Adam Tomàs, portaveu del grup municipal d’Esquerra d’Amposta, donés la benvinguda a l’acte i denunciés “la vergonya que representa que el Govern espanyol no hagi volgut anul·lar el judici a Lluís Companys”, s’ha fet una ofrena floral sota la placa que dóna nom a la plaça d’Amposta, i que és on està ubicada la seu del Consell Comarcal del Montsià. Mentre un músic amb violoncel tocava el Testament d’Amèlia, el president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, el secretari d’organització de la Federació, Lluís Salvadó, i l’esmentat Adam Tomàs dipositaven sota una imatge del President Companys, una ofrena floral amb els colors de la senyera. Tot seguit, Gervasi Aspa ha llegit un fragment d’una de les darreres tres cartes que Companys va deixar escrites, en concret la dirigida a la seva filla, i també un poema del polític i poeta Ventura Gassol dedicat al President màrtir. Després, Lluís Salvadó s’ha dirigit als assistents tot recordant la coherència d’Esquerra en no donar suport a una Llei de la Memòria Històrica que no anul·la els judicis del règim franquista. Salvadó també ha denunciat encara les mostres de franquisme que resten al nostre territori en forma de noms de carrers o monuments; i ha reivindicat “l’honestedat, la lleialtat i l’esperit de sacrifici del President Companys”. Per acabar, el republicà ebrenc s’ha mostrat “orgullós de pertànyer a un partit que representa aquests valors i dels quals en som hereus”. Les notes del Cant dels ocells han posat fi a l’acte.

Esquerra denuncia que el govern espanyol no ha invertit 110 milions pressupostats per aquest any a les Terres de l’Ebre

Aquest matí el senador Pere Muñoz i el secretari d’organització de la Federació de l’Ebre, Lluís Salvadó, han valorat el projecte de pressupostos generals de l’Estat per les Terres de l’Ebre pel proper 2011. Muñoz ha destacat que fins ara el govern de l’Estat només ha executat un 28% de les inversions pressupostades per l’any 2010, fet que ha qualificat de “poca seriositat i manca de rigurositat ”. Pel republicà és “molt greu el posar la mel a la boca pressupostant una obra i després no fer-la”. Muñoz s’ha lamentat de la no execució dels projectes de les variants de Corbera d’Ebre i Gandesa, de la no realització dels estudis per millorar la connexió de la N-340 amb les Cases d’Alcanar; i els d’Alcanar i la Sénia amb l’A-7 i l’AP-7; fet que suma un total de 5’4M€. Després de recordar la paralització de les obres de la variant de l’Aldea Muñoz ha observat que el nivell d’execució d’inversions de l’Estat assolit aquest any ve donat en gran part per l’inici de la neteja de l’embassament de Flix. Muñoz ha anunciat que demanarà explicacions al govern de l’Estat perquè apareix, al igual que l’any passat, una partida pressupostària destinada a construir un magatzem individual de residus nuclears a Ascó, fet que contrasta amb el projecte de construir un magatzem centralitzat general que encara no té ubicació. Lluís Salvadó, per la seva banda, ha afirmat que es pot entendre que hi hagi una lleugera rebaixa dels pressupostos generals respecte l’any 2010, però en canvi “és molt preocupant que el 70% del pressupostat per l’any 2010 s’hagi quedat al calaix”. Salvadó que ha comparat la mitjana d’execució dels pressupostos de la Generalitat a les Terres de l’Ebre que és del 87% amb la del govern de l’Estat ha afirmat que “les Terres de l’Ebre han perdut 100 M€ que el govern de l’Estat havia d’invertir durant l’any 2010”. Pel republicà el “drama” està en el Ministeri de Foment que ni per l’any 2010 ni ara tampoc pel 2011 vol executar les variants de Corbera d’Ebre i Gandesa o redactar el projecte constructiu de l’A-7 entre la Jana i el Perelló.

Puigcercós: “ El futur és la independència i el passat és Espanya”

Aquesta tarda el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, s’ha traslladat a l’Ametlla de Mar per acompanyar els membres del grup municipal local d’Esquerra, format per Jordi Gaseni, Rosanna Samarra i Montse Llambrich, a votar en la consulta sobre la independència de Catalunya. També hi eren presents els candidats per les Terres de l’Ebre a les properes eleccions al Parlament de Catalunya; Lluís Salvadó i Montserrat Perelló. Per al president d’Esquerra “avui 12 d’octubre podem veure el passat, que són els exèrcits, la desfilada de Madrid, els tancs, la violència, la imposició, la no raó; i també podem veure per un altra banda la democràcia catalana, que és el futur. Gent que treballa voluntàriament per poder fer una consulta i que Catalunya un dia pugui fer un referèndum democràtic per decidir si volem continuar a Espanya o ser independents”. Puigcercós en la mateixa línia ha afegit que “el futur és una Catalunya independent, lliure, europea, amb concòrdia i bona relació amb Espanya però sense exèrcits; que pensi en el treball, la cultura, la recerca, l’educació, la salut i els serves socials”. Pel president republicà la conclusió del dia d’avui és molt clara: “crec que aquests són dos models absolutament antitètics i que reforça la proposta d’Esquerra de que el futur és la independència i el passat és Espanya”. Puigcercós que ha felicitat a la població i els organitzadors de la consulta a l’Ametlla de Mar s’ha mostrat molt esperançat perquè “tenim futur democràtic, que són paperetes i urnes, i tenim gent com la de l’Ametlla de Mar que s’han organitzat i treballat amb tota la il·lusió per fer que de forma democràtica es pugui decidir el nostre futur”. Puigcercós ha qualificat “d’errada” la participació del president de la Generalitat en l’acte de la desfilada militar espanyola “perquè a Madrid hi ha moltes raons per anar-hi a exigir i demanar allò que és nostre i la desfilada militar no ho és”.

Simó: “Esquerra hem tingut la vocació i l’eficàcia de ser l’altaveu de les Terres de l’Ebre al Parlament”

La portaveu del grup parlamentari d’Esquerra del Parlament de Catalunya, Anna Simó, acompanyada per la diputada ebrenca, Marta Cid, i pel secretari d’organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Lluís Salvadó, ha fet balanç de l’acció parlamentària del seu partit respecte les Terres de l’Ebre durant la vuitena legislatura. Marta Cid ha començat recordant que durant la legislatura s’han aprovat 2.908 propostes de resolució, de les quals ella se n’ha responsabilitzat directament de 166 (5,7%) de les quals 88 (3,03%) han estat directament relacionades amb les Terres de l’Ebre. La republicana ha manifestat que “donar suport al Govern no vol dir justificar totes les accions que aquest fa i per això des del grup parlamentari d’Esquerra hem incidit i confrontat posicions en alguns temes com la possible interconnexió de xarxes o la ubicació d’un cementiri de residus nuclears”. La meva feina i la d’Esquerra s’ha basat “en la responsabilitat cap a les Terres de l’Ebre, la lleialtat a la seva gent i en intentar ser eficaç per millorar el ser present i futur”. Cid ha fet un repàs de les iniciatives parlamentàries des de la demanda d’accions per superar la crisis del sector citrícola o la reducció de quotes de captura de la tonyina roja, passant per l’impuls per crear un pla d’industrialització per a les Terres de l’Ebre que va motivar la Comissió d’industrialització; i ha acabat amb l’aprovació d’una Proposta de resolució on el Govern es comprometia a defensar els cabals ambientals de l’Ebre redactats per la Comissió de la sostenibilitat. Tot això sense oblidar les al·legacions al Projecte Castor o la defensa de la identitat de les Terres de l’Ebre amb l’aprovació de la Llei de vegueries i la de regulació de festes tradicionals amb bous. Per a la diputada republicana “Esquerra ha portat les Terres de l’Ebre al centre del debat parlamentari, i n’han estat protagonistes. També en positiu”.

Esquerra demana a CiU i PSC que deixin de convertir les Terres de l’Ebre en un territori d’abocadors

Lluís Salvadó, secretari d’organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra i candidat al Parlament de Catalunya, acompanyat del senador republicà Pere Muñoz i de la candidata del partit per la Ribera d’Ebre a les eleccions catalanes, Montserrat Perelló, han valorat en roda de premsa aspectes d’actualitat. Salvadó ha destacat la manca de rigurositat del govern espanyol en la decisió d’instal·lar el cementiri de residus nuclears afirmant que “el procés ja va començar malament i viciat perquè estava fet a mida dels dirigents de l’AMAC i el lobby nuclear per tal que Ascó fos la candidatura escollida”. Per això el republicà s’ha felicitat de que gràcies a la pressió institucional i “l’acció de la gent valenta de les Terres de l’Ebre s’han reduït les possibilitats d’Ascó”. Malgrat tot Esquerra seguirà mobilitzant tots els seus representants per impedir que vagi a Ascó. El dirigent republicà a la vegada que es felicitava que el PSC de les Terres de l’Ebre demanés a CiU que l’ajuntament d’Ascó retiri la seva candidatura, ha afirmat que “demanem al PSC que doni també exemple i que sigui el seu regidor d’Ascó, que va votar a favor d’acollir el cementiri, el primer en fer el pas demanant al Ple la retirada de la candidatura”. Salvadó ha lamentat que hi hagi alcaldes i regidors convergents i socialistes que segueixen treballant amb el model que s’arrossega des de l’època de CiU al Govern de la Generalitat per tal d’acollir abocadors a les Terres de l’Ebre. Segons el republicà “primer va ser permetre transformar l’embasament de Flix en un abocador de 800.000 tones de residus tòxics, posant en risc la salut del mig milió de persones que bevem aigua del riu, i després l’intent d’acollir macroabocadors a Tivissa, Pinell de Brai, Ribaroja o Ascó”. Salvadó ha demanat a PSC i CiU que trenquin amb la dinàmica d’impulsar des dels ajuntaments acollir abocadors. “Per la dignitat del territori, exigim a CiU i PSC que deixin de convertir les Terres de l’Ebre en un territori d’abocadors.

El Senat aprova que Renfe respecti la toponímia oficial catalana en les màquines d’autovenda i en megafonia

El senador republicà, Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa a la Comissió de Foment del Senat, ha aconseguit que tots els grups de la cambra hagin aprovat la moció que demana a RENFE Operadora que respecti la toponímia oficial catalana en les màquines d’autovenda de bitllets i que corregeixi alguns errors de pronunciació en la megafonia de les estacions catalanes. El senador ebrenc ha defensat avui una moció de denúncia d’un fet que “no és menor, com el respecte a la toponímia oficial dels municipis de Catalunya per part d’un organisme de l’Estat com és RENFE Operadora”. L’Entesa denuncia que en la retolació de les màquines d’autovenda de bitllets de tren en les estacions dels territoris de parla catalana, així com en els avisos de megafonia, abunden els errors i la falta de sensibilitat i respecte a la llengua oficial. Ara bé, el senador ha hagut de transaccionar amb altres grups el text de la moció. Els obstacles han arribat quan el PP ha exigit eliminar de la moció l'apartat que es referia a la llengua catalana a la Comunitat Valenciana. La moció exigia una rectificació perquè les màquines d’autovenda que RENFE Operadora té instal·lades en estacions de parla catalana diferencien per als usuaris el Català i el Valencià. El PP s’ha negat a donar suport a la moció si no es retirava aquest punt. Pere Muñoz hi ha acabat accedint en pro de l’aprovació de la resta de la moció per unanimitat, encara que li ha dit al senador del PP que “no és aquí en la Comissió de Foment on anem a discutir i solucionar aquest assumpte, però en tot cas catalans i valencians parlem la mateixa llengua”. La resolució final transaccionada i aprovada ha quedat així: La Comissió de Foment del Senat insta al Govern a: 1.- Instar a RENFE-OPERADORA i Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF) a retolar segons la toponímia oficial de Catalunya les destinacions en les noves màquines d’autovenda de bitllets que s'instal·lin en totes les estacions.

Puigcercós: ‘Si Esquerra és forta el país s’equilibra territorialment i les Terres de l’Ebre hi guanyen’

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha visitat avui la comarca del Montsià, on ha mantingut reunions de treball amb diferents representants d’associacions en l’àmbit d’atenció a les persones i amb l’executiva de PIMEC Montsià. Puigcercós, acompanyat de la diputada Marta Cid, el secretari d’organització i candidat al Parlament de la Federació de l‘Ebre, Lluís Salvadó, i del regidor d’Esquerra d’Amposta, Adam Tomàs, ha celebrat una roda de premsa per explicar aquesta visita. Per a Salvadó, hi havia un doble repte a les Terres de l’Ebre que s’ha superat: “d’una banda, actualitzar infraestructures obsoletes en l’àmbit d’atenció social que ens situaven en unes ràtios de serveis a la cua del conjunt de Catalunya i ara les hem posat a nivell de l’estàndard nacional o, fins i tot, les hem superat, com el cas de les places de residència per a gent gran. D’altra banda calia ampliar els serveis i les infraestructures en el camp sanitari, educatiu o social per donar resposta a les 37.000 persones nouvingudes que hem acollit”. Salvadó ha posat com exemple del canvi que “amb educació, sanitat i atenció social hem invertit a les Terres de l’Ebre 187 milions d’euros, hem creat o rehabilitat 150 nous equipaments i hem generat 2.000 nous llocs de treball”. Joan Puigcercós s’ha felicitat que “amb Esquerra al Govern hi hagut un canvi profund i estructural d’actuar sobre el territori, i a les Terres de l’Ebre s’ha demostrat amb el salt qualitatiu i quantitatiu experimentat en l’àmbit de l’atenció a les persones”. Segons Puigcercós, s’ha complert “aconseguir l’equilibri territorial, i no el reequilibri, perquè per a això hauria d’haver-ne hagut abans d’equilibri, i el cert és que no n’hi havia”. El president d’Esquerra ha posat com exemple tota la política portada a terme des de l’Institut Català de la Dona, que ha creat centres d’atenció a les dones a totes les comarques. Puigcercós ha destacat l’esforç i l’equilibri territorial fet des del Govern per compensar aquells territoris com les Terres de l’Ebre que, tradicionalment, havien quedat fora de les grans decisions.

Puigcercós: ‘Si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear com ja vam fer amb el transvasament’

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha participat en el vermut popular contra el cementiri de residus nuclears que ha organitzat el partit aquest migdia a Miravet i que ha aplegat més de tres-centes persones. El líder republicà ha manifestat que ‘s’ha organitzat aquest acte reivindicatiu per reafirmar que Esquerra no volem el cementiri de residus nuclears ni a Ascó ni al País Valencià’. Puigcercós ha destacat que fins ara Esquerra ha estat un factor important per aturar la instal·lació del cementiri a Ascó gràcies a ‘la força que Esquerra té al Govern i a les institucions del territori’. Puigcercós s’ha reafirmat en el seu compromís de seguir lluitant contra la instal·lació del cementiri i ha denunciat que alguns volen anteposar interessos econòmics de grans grups o companyies pel damunt dels interessos de la gent i del territori. Es per això que Puigcercós ha assegurat que ‘si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear, com ja vam fer amb el transvasament, per això necessitem gent valenta com la de les Terres de l’Ebre per canviar el curs de la història, també a nivell nacional’. Per acabar amb aquest tema el president republicà ha acusat el govern espanyol de frívol i de manca de seriositat amb el tema del cementiri pe la qual cosa li ha demanat que sigui rigorós perquè és un tema massa seriós per actuar com ho està fent. ‘L’abandó de les armes és el millor favor que ETA pot fer per la independència del País Basc’ El president d’Esquerra, Joan Puigcercós ha valorat les declaracions d’ETA com ‘una bona notícia també per als que volem i somiem en una Catalunya independent i en un País Basc independent' i ha demanat a la banda terrorista que ‘plegui, abandoni les armes renunciï unilateralment a la violència’, perquè ‘és el millor favor que pot fer a la independència del País Basc’. Per al líder independentista actualment ETA és un ‘obstacle’ per al País Basc i ‘és el millor aliar per aquells que volen un País Basc diluït i assimilat’ a l’Estat espanyol’.

Esquerra no afluixa contra el cementiri nuclear

Lluís Salvadó, secretari nacional de política territorial i medi ambient d’Esquerra, manifesta que "tot i la satisfacció que l'informe tècnic del ministeri d'indústria hagi desplaçat la candidatura de l'alcalde convergent d'Ascó a un segon terme, davant les contradiccions internes del Consell de Ministres de l'Estat, Esquerra continuarem sense abaixar la guàrdia i sense aturar els actes públics i les iniciatives contràries a la ubicació de l'abocador nuclear a les Terres de l'Ebre”. Per aquest motiu, aquest diumenge, en el marc d'una reunió de càrrecs del partit, duran a terme un vermut popular amb Joan Puigcercós, “per continuar reivindicant un model de desenvolupament digne i ambiciós per a les Terres de l'Ebre, lluny de la política dels abocadors que propugnen els alcaldes convergents i algun de socialista del nostre territori". Salvadó ha fet referència a la trobada de càrrecs institucionals i orgànics del partit de les Federacions de l'Ebre i del Camp de Tarragona d'Esquerra, que tindrà lloc al Casal de Miravet aquest diumenge al matí. A les 10.00 h, Ernest Benach obrirà la reunió en què es farà balanç de l'obra de Govern, es fixaran les línies estratègiques i es presentaran els eixos dels programes de les dues federacions per a les properes eleccions catalanes. Després de les intervencions dels candidats Sergi de los Ríos, Lluís Salvadó i Empar Pont, a les 12.30 h, el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, clourà la jornada. Tot seguit, i d’acord amb les declaracions fetes per Lluís Salvadó, a les 13.00 h i a la Plaça de l'Arenal de Miravet hi haurà un vermut popular contra el cementiri nuclear amb diversos parlaments, en els quals intervindrà Joan Puigcercós.