Ebre

Totes les notícies

Monclús reivindica una nova escola al Raval de la Llet com “la prioritat número 1 en educació a Tortosa”

L’alcaldable d’ERC a Tortosa, Josep Monclús, ha deixat ben clar que la prioritat número 1 en matèria educativa a Tortosa és aconseguir una nova escola pel Raval de la Llet. Aquest és un dels projectes que l’alcaldable reclama per millorar els serveis d’educació a la ciutat i que ha presentat acompanyat de la número dos de la llista, Alícia Gamundí. Monclús ha afirmat que “exigirem al departament d’Ensenyament les inversions necessàries per poder tirar endavant aquests tipus d’equipaments, unes infraestructures que solucionarien les mancances actuals que hi ha a la ciutat”. Monclús ha recordat que, en el cas de l’escola de la Raval de la Llet, els terrenys ja han estat posats a disposició, però manca deixar-lo a punt per poder executar-ne la construcció, començant pel trasllat de la torre elèctrica. Per això es marca aquest projecte “com la prioritat número 1 en educació a Tortosa”. Alícia Gamundi, per la seva part, ha defensat un dels altres eixos estratègics que Esquerra proposa en l’àmbit educatiu: impulsar la construcció de tres llars d’infants públiques: una a dins de Tortosa i les altres dues a Ferreries i Campredó. Gamundi ha recordat que Esquerra des del Govern ja va crear més de 1.200 places amb la col·laboració dels ajuntaments a les Terres de l’Ebre i ara “volem treballar per millorar aquest servei i donar sortida a les necessitats de les famílies tortosines”. En aquest sentit, ha afirmat que “volem que tots els tots els tortosins i tortosines tinguin igualtat d’oportunitats per poder portar els seus fills i filles a un centre educatiu dels 0 als 3 anys, les bases de la personalitat s’assenten dels 0 als 6 i no hi ha dret que l’etapa evolutiva d’1 a 3 no es pugui fer per tenir un nivell econòmic determinat”.

Muñoz presentarà preguntes i mocions a la Comissió de Foment demanant millores efectives de la línia ferroviària Reus - Mora - Casp

Aquest matí el portaveu del grup municipal d’Esquerra de Móra la Nova, Jesús Àlvarez i el senador republicà, Pere Muñoz, han anunciat en roda de premsa les diferents iniciatives legislatives que portaran a terme per millorar la línia ferroviària Reus – Móra la Nova – Casp. Davant el continuat tancament, sigui de forma total o parcial, de les infraestructures ferroviàries de la comarca, entre elles les estacions de ferrocarril, així com la progressiva disminució de la freqüència de trens, de rutes i de parades a les estacions, els representants d’Esquerra han volgut tirar endavant diferents propostes. El regidor republicà ha destacat que l’estació de Móra la Nova no només dona servei al municipi, sinó que se’n beneficien bona part dels pobles de la Ribera d’Ebre i d’altres comarques veïnes. Àlvarez ha recordat que tant el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre com el mateix senador, Pere Muñoz, van instar a ADIF perquè dugués a terme les actuacions necessàries pel manteniment de les instal·lacions i infraestructures ferroviàries existents i restituir en la seva totalitat el personal de circulació i atenció als usuaris. La notícia de que ADIF vol externalitzar la venda de bitllets, informació i atenció a l’usuari a l’estació de Móra la Nova a través del bar de l’estació amb la desaparició de personal ferroviari de l’estació ha portat Esquerra a presentar una moció al Ple municipal. La moció demana ‘el manteniment dels serveis de transport ferroviari que actualment es duen a terme a les estacions de tren juntament amb les complementàries; sol·licitar l’increment de la freqüència i qualitat d’aquests serveis per poder disposar d’un servei ferroviari digne, sostenible i adequat a les exigències de la societat actual; i per últim instar ADIF perquè dugui a terme les actuacions necessàries tant materials, de seguretat com de manteniment de les instal·lacions i infraestructures ferroviàries existents a Móra la Nova i la comarca de la Ribera d’Ebre, continuant prestant els mateixos serveis i restituint en la seva totalitat el personal de circulació i atenció als usuaris que desenvolupava els seus serveis fins a la data.

Puigcercós: ‘ El govern dels millors de Mas s’ha oblidat de les comarques’

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha visitat el municipi de la Sénia, al Montsià, per participar en la Diada del Recapte, una visita que es produeix 24h després que Mas es desplacés a les Terres de l'Ebre. El líder independentista ha posat com a exemple la recuperació de les antigues escoles Marcel·lí Domingo de la Sénia per reivindicar l'obra de govern d'Esquerra a l'anterior mandat. 'Mas gemega contra l'herència de l'anterior govern d'esquerres, però el cert és que l'Ebre és un bon exemple de l'obra reequilibradora d'Esquerra al govern', ha subratllat. Puigcercós, que ha criticat Mas per 'haver oblidat les comarques'. És més, Puigcercós ha assenyalat amb dit acusador el govern de Mas 'd'aplicar més les retallades a les comarques perquè de fet és un govern centralitzador. No és el mateix tancar dos quiròfans a l'hospital de Tortosa, que obligarà a la gent a desplaçar-se fins a Tarragona, que tancar-los a la conurbació de Barcelona, on la gent té més a prop una alternativa'. 'Fa un discurs comarcal però aplica unes polítiques centralitzadores. Mas busca el vot en les comarques, però el seu govern és un govern centralitzador', ha exclamat Puigcercós. Per aquest motiu ha reclamat el suport a Esquerra a les eleccions del 22 de maig, perquè 'com més presència tinguem la gent d'Esquerra als ajuntaments, major pressió podrem fer per aconseguir recursos i major capacitat tindrem per aplicar politiquees progressistes i d'equilibri territorial'. Després de presentar el cap de llista d'Esquerra per La Sénia, Josep Antoni Tíscar, Puigcercós ha volgut destacar que és una ‘llista representativa de les entitats del municipi i per tant de la seva implicació’. Tíscar ha destacat el seu eslògan de campanya ‘avui comença el futur’, tot afegint que ‘serà així si el nostre poble aconsegueix fer un ajuntament que sigui capaç d’escoltar, col·laborar i treballar amb les entitats i els col·lectius de la Sénia’. El candidat republicà ha reconegut que la Sénia està travessant uns moments difícils econòmicament i en concret el món del moble, i per tant ‘necessitem diversificar i reactivar el teixit econòmic’.

Ridao demana la revisió dels procediments dels Plans de Seguretat Nuclear, les instal•lacions i els radis d’afectació

El diputat al Congrés i Secretari General d’Esquerra, Joan Ridao, després de mantenir una reunió amb alguns alcaldes del partit a la Ribera d’Ebre i amb membres de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya, ha ofert una roda de premsa a Móra d’Ebre. Coincidint amb el 25è aniversari de l’accident de Txernòbil, Joan Ridao ha destacat que després de l’accident del Japó el Govern espanyol no ha fixat un calendari raonable per determinar el tancament de les centrals nuclears, sinó que amb el suport de CiU se’ls ha prorrogat la vida. Segons Ridao, ‘estem veient un Govern espanyol desorientat en plena crisi energètica en l’àmbit global i en plena revisió en l’àmbit mundial de l’activitat nuclear pel que fa a la manca de seguretat’. Per això Esquerra reclama un calendari raonable per al tancament de les centrals nuclears, més seguretat i una política energètica estructural i no mesures conjunturals en funció de cada situació. Ridao ha fet saber que el ministre d’Indústria, Miguel Sebastian, li ha confirmat que al mes d’octubre les centrals nuclears espanyoles faran les proves d’estrés o esforç fixades per la Unió Europea. Tanmateix, el republicà demana que ‘també es revisin els procediments, les instal·lacions i, sobretot, els radis de seguretat. Entenem que el perímetre de seguretat ha d’anar més enllà dels 10 km i ha d’arribar als 30 km com al Japó’. Esquerra també vol que la Generalitat, que no té cap competència executiva en la matèria, tingui un paper més actiu. Ridao ha demanat ‘una revisió dels Plans d’Emergència Nuclear, com el Pla PENTA, per complir totes les directrius i tots els paràmetres que en el seu dia fixava aquest Pla, històricament infradotat en temes com ara les infraestructures, i poder realitzar un simulacre que mai s’ha fet per així educar la població sobre com cal actuar’. Ridao s’ha reafirmat en l’oposició d’Esquerra a la instal·lació del cementiri de residus nuclears, entre altres coses ‘perquè aquest territori ja ha pagat amb escreix un peatge solidari’.

Homenatge a les persones d’Esquerra que han representat el Govern de Catalunya a les Terres de l’Ebre

El passat divendres, 15 d’abril, coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la II República, la Federació de l’Ebre d’Esquerra lliurà a Amposta els guardons a la Fraternitat Republicana. Els guardons, que homenatgen persones o col·lectius que s’hagin caracteritzat per tenir una trajectòria en defensa dels valors republicans i de la llibertat de Catalunya, aquest any, de manera excepcional, es van donar a totes les persones d’Esquerra que han representat el Govern de Catalunya a les Terres de l’Ebre, amb una menció especial a la primera consellera de l’Ebre, Marta Cid. Així, de mans de Pere Muñoz van rebre el guardó Lluís Salvadó, Xavier Vega, Josep Felip Monclús, Carles Pasqual, Ismael Piñas, Adam Tomàs, Jesús Auré, Montserrat Perelló, Sònia Tomàs i Albert Salvadó. No van poder ser-hi presents Josep Anglès, Alícia Gamundi, Jordi Gaseni i Lola Santacatalina. Lluís Salvadó dirigí unes paraules als 150 assistents, en nom de tots els homenatjats. Salvadó va destacar ‘el gran orgull que sentien d’haver servit el país i les Terres de l’Ebre amb lleialtat als valors republicans’, i el fet d’‘haver entrat al Govern amb les mans netes i haver-ne sortit d’igual manera’. A mig sopar, i coincidint amb el 80è aniversari de la creació del partit, es va fer un reconeixement a dos dels militants més veterans de la Federació de l’Ebre, Vicenç Ventura i Josep Tomàs, tots dos de la Galera. Marta Cid, que va començar a militar al partit el mateix any que ells, l’any 1978, els va lliurar la insignia Macià i un diploma lloant el seu compromís amb el projecte d’Esquerra. Tot seguit, Josep Felip Monclús, candidat d’Esquerra a l’alcaldia de Tortosa, en nom de la Federació de l’Ebre, va fer lliurament al net de Josep Rodríquez, batlle d’Esquerra de Tortosa afusellat després de la Guerra, d’un diploma de reconeixement a la figura del seu avi. Monclús, a més, es va comprometre a posar-hi una placa al carrer de Tortosa que porta el nom de Josep Rodríguez i a reivindicar-ne el seu record.

Fina Carranza encapçala la llista d’Esquerra a Flix

La llista, formada per 16 persones, és una llista renovada, jove, ambiciosa i amb esperit de tornar a formar govern. Josefina Carranza Larrosa substitueix Pere Muñoz Hernández al capdavant, cap de llista les dues passades convocatòries. Josefina (o Fina, com la coneixen a Flix), és propietària d’una panaderia al municipi, establiment familiar que va reobrir fa 2 anys quan va tornar de Barcelona per re-ubicar-s’hi amb la seva família. Historiadora i mare de 4 fills, és una persona molt activa i amb ambició de país que ha sabut guanyar-se la confiança dels republicans de Flix, i que espera que ara ho faci la resta de la gent de Flix. El número dos, Francesc Barbero Escrivà, és el membre de la llista amb més experiència en gestió municipal, ja que va ser regidor de l’ajuntament per ERC dels anys 2003 al 2007. També hi formen part Raül Sabaté, Abigail Bertran i Robert Zarranz, persones molt compromeses amb els moviments socials a Flix. La resta de la llista està formada per Conxita Domènech, Montse Valls, Jaume Prunera, Araceli Rubí, David Larrosa i Pere Muñoz com a número onze. Tanquen la llista els actuals regidors a govern d’ERC a Flix i Xavier Vega i Castellví, ex- director de cultura i mitjans de comunicació a l’Ebre, donant suport als nous candidats. L’acte va aixecar força expectació i hi van haver dues intervencions: la de Pere Muñoz Hernández, actual senador per Entesa i el de Josefina Carranza, nova cap de llista i que substitueix precisament a Muñoz, que va recalcar en el seu discurs que no es tornava a presentar perquè cal renovació de càrrecs cada 8 anys, però que pensa continuar col•laborant amb el partit i amb la política municipal. Carranza, per la seva banda, va fer un discurs molt planer, enumerant els principals eixos de campanya, fent èmfasi a la visió de futur a través de la potenciació del turisme emergent de Flix, el suport a la tradició esportiva, cultural i musical, i sobretot, al suport al petit i mitjà empresari.

Gervasi Aspa presenta la candidatura d'Esquerra a Deltebre

Amb Lo Passador com a escenari, Gervasi Aspa va presentar la candidatura d'Esquerra a Deltebre, tot destacant la representació de sectors del poble de la gent que conforma la llista. "Gent treballadora, gent amb experiència de govern i gent nova que tenim clar quin és el projecte de poble que volem", afirmava Aspa, "Deltebre, capital del Delta en infraestrucutres, en serveis, en turisme i innovació". Aspa va presentar "una llista de gent del poble que únicament obeeix als interessos de la gent del poble".  

Monclús presenta la candidatura de Tortosa i els candidats de les EMD de Campredó, Jesús i Bítem

La llista d'ERC de Tortosa està encapçalada per Josep Monclús, Alícia Gomundi, Emili Nieto, Montserrat Andreu i Jordi Caballé. El cap de llista va subratllar ahir que “les tres EMD tenen candidat d'ERC” fet que “demostra que Esquerra està fent bona feina al territori”. Monclús va dir que hi ha molta feina a fer en el terreny econòmic: “Hem de defensar que es mantinguin els serveis socials i sanitaris i que els hospitals no quedin en una situació tercermundista”.

Esquerra qualifica els 100 primers dies del nou Govern de retorn al passat amb l’abandonament i les retallades a les Terres de l’Ebre

Aquest matí, el secretari d’Organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra, Lluís Salvadó, acompanyat d’Adam Tomàs i Josep Monclús, candidats a les alcaldies d’Amposta i Tortosa, respectivament, han fet balanç dels primers 100 dies del nou Govern de CiU a les Terres de l’Ebre. Salvadó els ha qualificat  de "100 dies de pèrdua de pes territorial per la renúncia a la vegueria; de 100 dies perduts fent marxa enrere a projectes estratègics de futur; de 100 dies amb més crisi i amb menys mesures per aturar-la, de 100 dies sense full de ruta, amb un govern paralitzat en les retallades i en les disputes internes entre Unió i Convergència pels nomenaments”. El republicà, tanmateix, ha afirmat que ‘Esquerra farà una oposició lleial, propositiva i exigent alhora’. Així que ha ofert ‘tot el suport al nou Govern per avançar en temes fonamentals de territori com són la vegueria i la crisi’. Pel que fa a les propostes ha recordat que Esquerra han preparat, algunes ja s’han presentat, 25 propostes al Parlament de Catalunya sobre les Terres de l’Ebre. Salvadó ha fet un repàs de les promeses i els anuncis incomplerts pel nou Govern, tot presentant un document amb els 25 incompliments, retallades, mentides i relliscades del nou Govern a les Terres de l’Ebre. El dirigent republicà ha destacat que ‘el nou govern a l’Ebre es troba en un perillós i llarg interinatge, fet que està paralitzant la seva activitat ’. El motiu d’aquest fet ve donat ‘per la manca de projecte i les disputes entre el dos socis de Govern, Unió i Convergència’. Un dels exemples és que avui encara no s’ha presentat des del Govern cap iniciativa per minimitzar els efectes de la crisi a les Terres de l’Ebre. Salvadó ha denunciat ‘la manca de pes polític de l’actual Govern a l’Ebre amb un perfil tècnic que ens debilita enormement. S’acaten sense cap recel totes les retallades que van manant des de Barcelona i a la vegada el full de ruta a seguir és absolutament inexistent’.