Ebre

Totes les notícies

Esquerra demana a CiU i PSC que deixin de convertir les Terres de l’Ebre en un territori d’abocadors

Lluís Salvadó, secretari d’organització de la Federació de l’Ebre d’Esquerra i candidat al Parlament de Catalunya, acompanyat del senador republicà Pere Muñoz i de la candidata del partit per la Ribera d’Ebre a les eleccions catalanes, Montserrat Perelló, han valorat en roda de premsa aspectes d’actualitat. Salvadó ha destacat la manca de rigurositat del govern espanyol en la decisió d’instal·lar el cementiri de residus nuclears afirmant que “el procés ja va començar malament i viciat perquè estava fet a mida dels dirigents de l’AMAC i el lobby nuclear per tal que Ascó fos la candidatura escollida”. Per això el republicà s’ha felicitat de que gràcies a la pressió institucional i “l’acció de la gent valenta de les Terres de l’Ebre s’han reduït les possibilitats d’Ascó”. Malgrat tot Esquerra seguirà mobilitzant tots els seus representants per impedir que vagi a Ascó. El dirigent republicà a la vegada que es felicitava que el PSC de les Terres de l’Ebre demanés a CiU que l’ajuntament d’Ascó retiri la seva candidatura, ha afirmat que “demanem al PSC que doni també exemple i que sigui el seu regidor d’Ascó, que va votar a favor d’acollir el cementiri, el primer en fer el pas demanant al Ple la retirada de la candidatura”. Salvadó ha lamentat que hi hagi alcaldes i regidors convergents i socialistes que segueixen treballant amb el model que s’arrossega des de l’època de CiU al Govern de la Generalitat per tal d’acollir abocadors a les Terres de l’Ebre. Segons el republicà “primer va ser permetre transformar l’embasament de Flix en un abocador de 800.000 tones de residus tòxics, posant en risc la salut del mig milió de persones que bevem aigua del riu, i després l’intent d’acollir macroabocadors a Tivissa, Pinell de Brai, Ribaroja o Ascó”. Salvadó ha demanat a PSC i CiU que trenquin amb la dinàmica d’impulsar des dels ajuntaments acollir abocadors. “Per la dignitat del territori, exigim a CiU i PSC que deixin de convertir les Terres de l’Ebre en un territori d’abocadors.

El Senat aprova que Renfe respecti la toponímia oficial catalana en les màquines d’autovenda i en megafonia

El senador republicà, Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa a la Comissió de Foment del Senat, ha aconseguit que tots els grups de la cambra hagin aprovat la moció que demana a RENFE Operadora que respecti la toponímia oficial catalana en les màquines d’autovenda de bitllets i que corregeixi alguns errors de pronunciació en la megafonia de les estacions catalanes. El senador ebrenc ha defensat avui una moció de denúncia d’un fet que “no és menor, com el respecte a la toponímia oficial dels municipis de Catalunya per part d’un organisme de l’Estat com és RENFE Operadora”. L’Entesa denuncia que en la retolació de les màquines d’autovenda de bitllets de tren en les estacions dels territoris de parla catalana, així com en els avisos de megafonia, abunden els errors i la falta de sensibilitat i respecte a la llengua oficial. Ara bé, el senador ha hagut de transaccionar amb altres grups el text de la moció. Els obstacles han arribat quan el PP ha exigit eliminar de la moció l'apartat que es referia a la llengua catalana a la Comunitat Valenciana. La moció exigia una rectificació perquè les màquines d’autovenda que RENFE Operadora té instal·lades en estacions de parla catalana diferencien per als usuaris el Català i el Valencià. El PP s’ha negat a donar suport a la moció si no es retirava aquest punt. Pere Muñoz hi ha acabat accedint en pro de l’aprovació de la resta de la moció per unanimitat, encara que li ha dit al senador del PP que “no és aquí en la Comissió de Foment on anem a discutir i solucionar aquest assumpte, però en tot cas catalans i valencians parlem la mateixa llengua”. La resolució final transaccionada i aprovada ha quedat així: La Comissió de Foment del Senat insta al Govern a: 1.- Instar a RENFE-OPERADORA i Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (ADIF) a retolar segons la toponímia oficial de Catalunya les destinacions en les noves màquines d’autovenda de bitllets que s'instal·lin en totes les estacions.

Puigcercós: ‘Si Esquerra és forta el país s’equilibra territorialment i les Terres de l’Ebre hi guanyen’

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha visitat avui la comarca del Montsià, on ha mantingut reunions de treball amb diferents representants d’associacions en l’àmbit d’atenció a les persones i amb l’executiva de PIMEC Montsià. Puigcercós, acompanyat de la diputada Marta Cid, el secretari d’organització i candidat al Parlament de la Federació de l‘Ebre, Lluís Salvadó, i del regidor d’Esquerra d’Amposta, Adam Tomàs, ha celebrat una roda de premsa per explicar aquesta visita. Per a Salvadó, hi havia un doble repte a les Terres de l’Ebre que s’ha superat: “d’una banda, actualitzar infraestructures obsoletes en l’àmbit d’atenció social que ens situaven en unes ràtios de serveis a la cua del conjunt de Catalunya i ara les hem posat a nivell de l’estàndard nacional o, fins i tot, les hem superat, com el cas de les places de residència per a gent gran. D’altra banda calia ampliar els serveis i les infraestructures en el camp sanitari, educatiu o social per donar resposta a les 37.000 persones nouvingudes que hem acollit”. Salvadó ha posat com exemple del canvi que “amb educació, sanitat i atenció social hem invertit a les Terres de l’Ebre 187 milions d’euros, hem creat o rehabilitat 150 nous equipaments i hem generat 2.000 nous llocs de treball”. Joan Puigcercós s’ha felicitat que “amb Esquerra al Govern hi hagut un canvi profund i estructural d’actuar sobre el territori, i a les Terres de l’Ebre s’ha demostrat amb el salt qualitatiu i quantitatiu experimentat en l’àmbit de l’atenció a les persones”. Segons Puigcercós, s’ha complert “aconseguir l’equilibri territorial, i no el reequilibri, perquè per a això hauria d’haver-ne hagut abans d’equilibri, i el cert és que no n’hi havia”. El president d’Esquerra ha posat com exemple tota la política portada a terme des de l’Institut Català de la Dona, que ha creat centres d’atenció a les dones a totes les comarques. Puigcercós ha destacat l’esforç i l’equilibri territorial fet des del Govern per compensar aquells territoris com les Terres de l’Ebre que, tradicionalment, havien quedat fora de les grans decisions.

Puigcercós: ‘Si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear com ja vam fer amb el transvasament’

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha participat en el vermut popular contra el cementiri de residus nuclears que ha organitzat el partit aquest migdia a Miravet i que ha aplegat més de tres-centes persones. El líder republicà ha manifestat que ‘s’ha organitzat aquest acte reivindicatiu per reafirmar que Esquerra no volem el cementiri de residus nuclears ni a Ascó ni al País Valencià’. Puigcercós ha destacat que fins ara Esquerra ha estat un factor important per aturar la instal·lació del cementiri a Ascó gràcies a ‘la força que Esquerra té al Govern i a les institucions del territori’. Puigcercós s’ha reafirmat en el seu compromís de seguir lluitant contra la instal·lació del cementiri i ha denunciat que alguns volen anteposar interessos econòmics de grans grups o companyies pel damunt dels interessos de la gent i del territori. Es per això que Puigcercós ha assegurat que ‘si Esquerra és forta aturarem el cementiri nuclear, com ja vam fer amb el transvasament, per això necessitem gent valenta com la de les Terres de l’Ebre per canviar el curs de la història, també a nivell nacional’. Per acabar amb aquest tema el president republicà ha acusat el govern espanyol de frívol i de manca de seriositat amb el tema del cementiri pe la qual cosa li ha demanat que sigui rigorós perquè és un tema massa seriós per actuar com ho està fent. ‘L’abandó de les armes és el millor favor que ETA pot fer per la independència del País Basc’ El president d’Esquerra, Joan Puigcercós ha valorat les declaracions d’ETA com ‘una bona notícia també per als que volem i somiem en una Catalunya independent i en un País Basc independent' i ha demanat a la banda terrorista que ‘plegui, abandoni les armes renunciï unilateralment a la violència’, perquè ‘és el millor favor que pot fer a la independència del País Basc’. Per al líder independentista actualment ETA és un ‘obstacle’ per al País Basc i ‘és el millor aliar per aquells que volen un País Basc diluït i assimilat’ a l’Estat espanyol’.

Esquerra no afluixa contra el cementiri nuclear

Lluís Salvadó, secretari nacional de política territorial i medi ambient d’Esquerra, manifesta que "tot i la satisfacció que l'informe tècnic del ministeri d'indústria hagi desplaçat la candidatura de l'alcalde convergent d'Ascó a un segon terme, davant les contradiccions internes del Consell de Ministres de l'Estat, Esquerra continuarem sense abaixar la guàrdia i sense aturar els actes públics i les iniciatives contràries a la ubicació de l'abocador nuclear a les Terres de l'Ebre”. Per aquest motiu, aquest diumenge, en el marc d'una reunió de càrrecs del partit, duran a terme un vermut popular amb Joan Puigcercós, “per continuar reivindicant un model de desenvolupament digne i ambiciós per a les Terres de l'Ebre, lluny de la política dels abocadors que propugnen els alcaldes convergents i algun de socialista del nostre territori". Salvadó ha fet referència a la trobada de càrrecs institucionals i orgànics del partit de les Federacions de l'Ebre i del Camp de Tarragona d'Esquerra, que tindrà lloc al Casal de Miravet aquest diumenge al matí. A les 10.00 h, Ernest Benach obrirà la reunió en què es farà balanç de l'obra de Govern, es fixaran les línies estratègiques i es presentaran els eixos dels programes de les dues federacions per a les properes eleccions catalanes. Després de les intervencions dels candidats Sergi de los Ríos, Lluís Salvadó i Empar Pont, a les 12.30 h, el president d’Esquerra, Joan Puigcercós, clourà la jornada. Tot seguit, i d’acord amb les declaracions fetes per Lluís Salvadó, a les 13.00 h i a la Plaça de l'Arenal de Miravet hi haurà un vermut popular contra el cementiri nuclear amb diversos parlaments, en els quals intervindrà Joan Puigcercós.

Imatge del Parlament

Esquerra es felicita que la llei acabi amb la inseguretat jurídica amb què se celebraven els correbous

Durant el debat de l’aprovació de la proposició de llei de regulació de les festes tradicionals amb bous que s’ha fet avui al Parlament de Catalunya, la diputada d’Esquerra, Marta Cid, que ha estat la ponent relatora del text, ha defensat el vot favorable del seu grup. Cid ha valorat com a “dia històric per les Terres de l’Ebre i resta de municipis que celebren correbous perquè amb aquesta llei s’acaba amb la inseguretat jurídica en la que es celebrava la festa”. La diputada republicana ha començat la seva intervenció recordant que “no som aquí per debatre sobre correbous si o correbous no, perquè els correbous són una festa tradicional i legal. El que fem avui és adaptar-los a la contemporaneïtat mitjançant una llei”. Després de recordar que la base de la llei era el Manual de Bones Pràctiques impulsat per Esquerra des de la Delegació del Govern de les Terres de l’Ebre, la diputada ha destacat que aquest manual era un document de recomanacions que no permetia sancionar perquè no era de compliment obligat per la llei. Per tant, segons Marta Cid “era necessària una llei per donar protecció als animals, seguretat a les persones participants i públic assistent, seguretat jurídica a les institucions i associacions que organitzen els actes festius, i fixar els criteris de bones pràctiques per evitar el maltractament dels bous”. La diputada ebrenca també ha esmentat el caràcter festiu dels correbous que s’ha vist consolidat per la declaració d’element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. Per Marta Cid “Esquerra està d’acord en adaptar la pràctica d’aquesta tradició a la contemporaneïtat i a les pràctiques de la societat avançada i moderna d’acord amb la llei de protecció dels animals”.

Cid afirma que aquesta legislatura s’ha aconseguit el màxim reconeixement per als bous de les Terres de l’Ebre

Davant el debat de la proposició de llei de regulació de les festes tradicionals amb bous que es farà el proper dimecres, 22 de setembre, al Parlament de Catalunya, la ponent relatora del text, la diputada republicana Marta Cid, ha expressat la seva satisfacció. Cid ha destacat que “s’ha treballat amb una clara voluntat de consens amb el sector i entre partits, tal com demostra el fet que CiU, PSC i Esquerra vam presentar de manera conjunta 50 esmenes al text inicial, i es va acceptar incorporar esmenes d’altres formacions com ara el PP o ICV”. Aquest text inicial a què feia referència la diputada és el Manual de Bones Pràctiques que va impulsar Esquerra des de la Delegació del Govern de la Generalitat fa cinc anys, amb la col·laboració de tots els actors implicats en la festa i que, segons Cid, “ara hem portat al camp legislatiu”. Segons la republicana, un altre dels objectius que s’han assolit és el de complir el calendari. “Malgrat els entrebancs del PP, hem complit el compromís adquirit amb el sector de donar cobertura jurídica als nostres bous, fent-los compatibles amb la Llei de protecció dels animals durant aquesta legislatura”, ha afirmat la diputada republicana. Marta Cid, relatora de la llei, ha explicat que el paper d’Esquerra ha estat decisiu per poder aconseguir durant aquesta legislatura el màxim reconeixement pels bous de les Terres de l’Ebre. “D’una banda, hem consolidat la festa dels bous incorporant-los al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i, de l’altra, aprovarem una llei amb molt de consens que, a més de donar compliment amb lletra i l’esperit a la Llei de Protecció del Animals, dotarà de seguretat jurídica les institucions i associacions que organitzen els actes festius i augmentarà la seguretat de les persones que hi participen”. Cid ha afegit que “després de trenta anys de democràcia tanquem d’una vegada per totes el debat i conflicte sobre els bous a les Terres de l’Ebre blindant-los jurídicament”.

Esquerra valora molt positivament que la lluita contra la ubicació del cementiri de residus nuclears a Ascó estigui a punt de tenir un final feliç

Després que avui s’hagi fet pública la informació que l’informe tècnic de valoració de la ubicació del cementiri de residus nuclears del Ministeri d’Indústria ja s’ha completat, i que el resultat és que la ubicació preferent és, amb absoluta fiabilitat, el municipi de Zarra, a València, la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya mostra una gran satisfacció perquè, una vegada més, la lluita que Esquerra-Ebre ha impulsat des del territori, al costat del moviment social ebrenc, ha acabat bé. En aquest sentit, el senador Pere Muñoz manifesta que “una vegada més, la defensa de les nostres terres per part d’Esquerra Republicana, que hem impulsat el moviment contrari, hem mobilitzat els ajuntaments i els consells comarcals amb mocions en contra de la ubicació del cementiri a Ascó, i vam potenciar el posicionament en contra del parlament de Catalunya a ubicar l’MTC a Catalunya per dos vegades, a més de les moltes iniciatives parlamentàries que hem dut a terme a Madrid per fer complir la voluntat del poble de Catalunya, han tingut un final feliç”. De tota manera, Pere Muñoz ha dit que “cal esperar la ratificació del Consell Ministres”, tot i que esperem que sigui lleial als informes tècnics. Per acabar, Muñoz afirmava que la pressió que ha exercit com a senador amb interpel·lacions i mocions perquè la decisió es fes pública abans de les eleccions catalanes “sembla que ha tingut efecte”. D’altra banda, el secretari nacional de Política Territorial i Medi Ambient d’Esquerra, Lluís Salvadó, ha afirmat que, “tal com vam fer l’any 2001 amb el Pla hidrològic del govern d’Aznar, aquesta vegada hem tornat a lluitar contra una nova agressió que el govern socialista de ZP i l’alcalde convergent d’Ascó tenien amagada a la màniga des de fa temps”. Així mateix, Salvadó afirma amb rotunditat que “ens hem de felicitar del resultat d’aquest informe”, perquè amb la certesa que les Terres de l’Ebre no hauran d’acollir un cementiri de residus nuclears que ens hipotecaria per sempre més, “els esforços per fer créixer el territori podran anar en la línia del model de territori que Esquerra volem: economia productiva, amb una potenciació dels nostres valors naturals, turístics i sostenibles”.

Pere Muñoz

El Senat dóna suport a la petició de Pere Muñoz de consens amb les comunitats autònomes per a la ubicació de l’MTC

El senador republicà Pere Muñoz, portaveu de l’Entesa a la Comissió de Foment, ha defensat aquest matí una moció en el Ple del Senat perquè el consens amb les comunitats autònomes formi part dels criteris de decisió per a l'emplaçament del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears. Després de diverses negociacions l’esmena que s'ha acordat i que ha estat aprovada per unanimitat diu: “S'insta el Govern que, en el termini més breu possible, determini l'emplaçament de l’MTC, assegurant-se la consecució del major consens social, territorial i institucional amb les entitats locals i les CCAA afectades (parlaments i governs respectius). Adaptant-se el consens al que estableix el Conveni Aarhus i seguint la metodologia del Programa COWAN ESPANYA, que en concordança amb el COWAN EUROPEU defineix els processos democràtics de presa de decisions en la recerca d'emplaçament del MTC”. Muñoz ha destacat la importància de la moció i el valor del consens, per la qual cosa ha demanat que sigui el Senat el que sol·liciti el necessari acord amb les CCCAA i els ens locals afectats. El senador republicà ha recordat que “la demora en la decisió de la ubicació fa pensar en una operació tacticista i electoralista del PSOE de deixar passar primer les eleccions catalanes i, per tant, demanem una acció responsable i transparent del govern sobre aquest tema”. Per això, segons Muñoz, la moció aprovada avui “obliga el govern del PSOE a prendre la decisió abans de les eleccions catalanes, ja que té tots els elements i informes damunt la taula per prendre la decisió de manera immediata, si vol complir allò que ell mateix ha votat al Senat”. D’altra banda, Muñoz s’ha mostrat satisfet perquè la moció deixa ben clar que la decisió haurà de comptar amb el consens més ampli social, territorial i institucional amb les entitats locals i les CCAA. I, segons el senador republicà, “si el govern del PSOE és conseqüent amb aquesta moció i compleix allò que el seu grup aprova al Senat, haurà de rebutjar ubicar-lo a Catalunya, ja que el Parlament i el Govern de la Generalitat s’han manifestat contraris a acollir-lo”.