Ebre

Notícia

A la plaça d’Amposta que porta el nom del President màrtir, s’ha demanat l’anul•lació del seu judici i del la resta d’encausats pel franquisme

Davant d’una trentena de militants, amics i càrrecs d’Esquerra, aquest matí la Federació de l’Ebre d’Esquerra Republicana de Catalunya ha realitzat un acte d’homenatge i record del President de la Generalitat, Lluís Companys, assassinat avui fa setanta anys. Després que Adam Tomàs, portaveu del grup municipal d’Esquerra d’Amposta, donés la benvinguda a l’acte i denunciés “la vergonya que representa que el Govern espanyol no hagi volgut anul·lar el judici a Lluís Companys”, s’ha fet una ofrena floral sota la placa que dóna nom a la plaça d’Amposta, i que és on està ubicada la seu del Consell Comarcal del Montsià. Mentre un músic amb violoncel tocava el Testament d’Amèlia, el president de la Federació de l’Ebre, Gervasi Aspa, el secretari d’organització de la Federació, Lluís Salvadó, i l’esmentat Adam Tomàs dipositaven sota una imatge del President Companys, una ofrena floral amb els colors de la senyera.

Tot seguit, Gervasi Aspa ha llegit un fragment d’una de les darreres tres cartes que Companys va deixar escrites, en concret la dirigida a la seva filla, i també un poema del polític i poeta Ventura Gassol dedicat al President màrtir. Després, Lluís Salvadó s’ha dirigit als assistents tot recordant la coherència d’Esquerra en no donar suport a una Llei de la Memòria Històrica que no anul·la els judicis del règim franquista. Salvadó també ha denunciat encara les mostres de franquisme que resten al nostre territori en forma de noms de carrers o monuments; i ha reivindicat “l’honestedat, la lleialtat i l’esperit de sacrifici del President Companys”. Per acabar, el republicà ebrenc s’ha mostrat “orgullós de pertànyer a un partit que representa aquests valors i dels quals en som hereus”. Les notes del Cant dels ocells han posat fi a l’acte.