Ebre

Notícia

Salvador: ‘Entrem en una fase d’actualització de les mancances del PENTA que el Govern haurà de complir’

El diputat Jordi Salvador ha qualificat d’‘important per als pobles propers a les centrals nuclears i per als treballadors mateixos’ l’acceptació de les tres propostes de resolució presentades per Esquerra Republicana a la mesa de la Comissió d’Energia, Turisme i Agenda Digital i que ahir van ser incorporades al Dictamen de la ponència encarregada de les relacions amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

L’aprovació de les resolucions, segons el Salvador, ‘permetrà entrar en una nova fase actualitzant les mancances del PENTA i impulsant accions que el Govern haurà de complir en els terminis fixats, perquè tindrà un mandat explícit del Congrés i del CSN’.
La primera resolució incorporada al dictamen insta que durant l’any 2018 s’estableixi una nova subzona IIA amb els municipis que tinguin els nuclis de població ubicats entre 10 i 20 quilòmetres de les centrals nuclears, facilitant-los els mateixos mecanismes de protecció que ja disposen els municipis de la zona I.

A més, s’insta a implementar les actuacions i inversions necessàries per garantir i assegurar una cobertura i senyal de Wi-Fi òptima en els termes municipals dels pobles situats a 10 quilòmetres de les centrals nuclears i també dels nuclis de població ubicats en un radi de 20 quilòmetres. ‘Ja és hora que es posin els mitjans per acabar amb aquesta situació vergonyosa que resta eficàcia a qualsevol pla de seguretat que es vulgui posar en pràctica’, ha manifestat el diputat republicà.

També s’executaran les inversions necessàries a la línia ferroviària R-15 per poder tenir unes infraestructures òptimes i desenvolupar amb eficàcia les funcions de concentració i evacuació que estableixen els plans d’emergència nuclear.

Davant la preocupació i el malestar generat per l’augment progressiu de subcontractacions en els treballs de manteniment de les centrals nuclears i de les condicions de treball, Esquerra també ha incorporat dues resolucions al Dictamen. Una insta el Govern espanyol i el CSN a reforçar la supervisió i el control sobre els treballs que es fan a les centrals, garantint que les empreses subcontractades compleixin estrictament amb els controls i els requisits de la normativa vigent, vetllant, així, per la seguretat i protecció nuclear i radiològica.

L’altra resolució insta tant UNESA, patronal de les empreses titulars de les centrals nuclears com el Govern espanyol i el CSN a garantir una renovació generacional del personal de les centrals, proporcionant una formació tècnica adequada a les plantilles de treballadors amb l’objectiu que no s’estronqui el coneixement i experiència acumulada durant els anys de treball i oferint més confiança als treballadors que es formen en aquest sector.
 

  • Salvador i les resolucions d'ERC per solucionar les deficiències del PENTA