Ebre

Notícia

Salvadó demana al Govern que no sigui còmplice de la negligència de l’Estat en la gestió dels Plans d’Emergència Nuclear.

Aquesta tarda el diputat republicà Lluís Salvadó ha interpel·lat al Govern sobre la gestió dels Plans de Seguretat Nuclear a les zones d’Ascó i Vandellós. “Un aspecte que impacta directament sobre la ciutadania”. Ha dit.

El diputat ha denunciat que “es tracta d’una competència que l’Estat gestiona a l’estil Castor: amb negligència, desatenent la seguretat de les persones i les infraestructures necessàries per donar resposta a una emergència, incomplint les directives comunitàries i la seva pròpia legislació; i  realitzant un sol simulacre general en 30 anys”.

Salvadó ha demanat  “al Parlament que com ja va fer als anys vuitanta, s’impliqui, posi llum i aixequi la catifa”. A la vegada li ha reclamat “al Govern català que no sigui còmplice de tanta negligència”. Segons ell “malauradament els debats i les conclusions d’aquelles comissions d’investigació i estudi sobre la seguretat nuclear de fa 30 anys són encara vigents i moltes de les conclusions estan encara pendents de resoldre”.

El diputat republicà ha denunciat “la falsedat  del paradigma de la impossibilitat dels accidents a les centrals nuclears, tal com  va posar en evidència  Fukushima”. Aquest accident va provocar que el Consell de la Unió Europea modifiques la directiva Euratom però segons ell malauradament l’Estat espanyol encara no ha transposat aquesta directiva comunitària, ni ha incorporat els aprenentatges de Fukushima, ni ha actualitzat el Plan Bàsico de Emergencia Nuclear, del 2004, ni el PENTA , del 2009. ”Es tracta d’una negligència pròpia d’un país del tercer món”, ha etzibat Salvadó

Tot seguit ha qualificat d’ ”escàndol” el fet “que el darrer i únic simulacre general d’emergència nuclear fos realitzat fa 30 anys. Per Salvadó “això respon al convenciment de l’Estat de què un simulacre general posaria en evidència tant la manca de recursos i  infraestructures, com la incapacitat logística per afrontar-lo”.

El diputat republicà ha exigit a l’Estat que: “o bé ens traspassa les competències, o bé afronta de forma rigorosa les seves obligacions amb els ciutadans del nostre país mentre encara en formem part”.
 

  • Lluís Salvadó denuncia les deficiències dels Plans d'Emergència Nuclear