Ebre

Notícia

Esquerra reivindica la necessitat d’abordar com a grans temes de país els plans d’emergència nuclear i la investigació del Castor.

Els diputats ebrencs Lluís Salvadó i  Irene Fornós han volgut posar en relleu el fet que el Parlament de Catalunya, a proposta del Grup Republicà, porti a debat, estudi i investigació dos temes territorials de la màxima importància, com són, el cas Castor i els plans d’emergència nuclear. Fornós ha manifestat que “volem  que  aquests dos temes de territori també ho siguin de país, i aquest se’ls faci seus”.
 
Lluís Salvadó, en aquest mateix sentit ha recordat que l’objectiu de la moció sobre els plans d’emergència  "pretén que el Parlament fiscalitzi un tema que és estratègic per al país i rellevant per a les nostres terres". El diputat ha denunciat que “aquesta és una matèria de l’Estat espanyol que és gestiona de manera negligent”.  D’aquí que “amb la creació de la comissió d’estudi al Parlament i tota la pressió institucional i parlamentària que hi posem intentarem aconseguir que les competències de la gestió dels plans d’emergència nuclear passin a la Generalitat de Catalunya”.

Esquerra  portarà la moció aprovada al Parlament a totes les institucions de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. El diputat ha enumerat els objectius que es volen aconseguir: “que la Generalitat tingui les competències de la gestió del PENTA; que s’ampliï dels 10 km fins als 20 km  el radi de protecció i emergència dels plans d’emergència, tal com estableix la directiva comunitària europea  EURATOM; i que es doten de les infraestructures i mitjans necessaris els municipis per poder fer efectius els plans”.

A més Salvadó ha insistit en què es demanarà al Govern espanyol la retirada del recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost nuclear català. “Exigim que ens permetin destinar  els 12 milions d’euros anuals  de l’impost a preparar el nostre territori per quan es produeixi el tancament de les centrals i no haguem de tancar comarques com la Ribera d’Ebre”. Ha dit.

La diputada Irene Fornós ha valorat molt positivament l’inici de les sessions de la comissió d’investigació del Castor: “volem que aquest sigui un tema que el país se’l faci seu i se’ns permeti aclarir moltes coses a partir de les explicacions dels seixanta compareixents. Que es posi transparència en molts fets que s’han amagat i donar veu a tota aquella gent que han treballat per evidenciar els despropòsits del projecte”.

Fornós desitja que “la comissió pugui servir per impulsar l’auditoria tècnica que ha reclamat el Síndic de Greuges, a més de saber que passarà amb el futur del Castor i el desmantellament que anem reclamant’. La diputada s’ha mostrat convençuda que la comissió aportarà novetats i  provocarà reaccions polítiques interessants.