Ebre

Notícia

És una bona setmana per tornar-hi

Lluís Salvadó, diputat del Parlament de Catalunya
Lluís Salvadó
Lluís Salvadó

Esta setmana, fa tres anys d’un dels episodis més complexos de la nostra història. Un episodi que ens ha marcat a moltes persones a títol individual, però que sobretot ens ha marcat de forma col·lectiva com a poble, com a territori, com a país.

Començàvem la setmana amb la confirmació de la inhabilitació del President Torra pel Tribunal Suprem. Tot i no ser cap sorpresa, no n’esperàvem res millor de la justícia espanyola. La sentència cau en un moment en què és molt fàcil poder valorar les diferents vares de mesurar de l’Estat espanyol en el seu conjunt. Cau poques setmanes després de la fugida de la que ha estat durant dècades la màxima figura institucional de l’Estat, Joan Carles I, unafugida emparada i facilitada pels que l’haurien de perseguir, cap a un país on la justícia i els tractats internacionals no hi arriben. Sospites i acusacions gravíssimes per les quals tots i totes sabem que ningú, a Espanya, en passarà comptes. La sentència cau també després de destapar-se l’anomenat cas “kitchen”, un cas que evidencia i posa llum una vegada més sobre el funcionament de les clavegueres d’un Estat que actuen amb total impunitat. Hem vist una vegada més com el partit més corrupte d’Europa té al que va ser el seu President i màxim responsable indemne de l’acció judicial després de ser condemnats per sobresous en negre i per un dels casos de corrupció més greus de la història d’Europa, la trama Gürtel. I, també esta setmana mateix, hem vist com l’Audiència Nacional ha absolt els 34 acusats pel judici de la sortida a borsa de Bankia, entre els quals hi ha l’exvicepresident del Govern espanyol Rodrigo Rato. La Fiscalia Anticorrupció els acusava pels delictes d’estafa als inversors i de falsedat comptable, i en demanava presó per a gairebé tots.

És una bona setmana perquè, si algú a l’Ebre no era encara independentista i republicà, se’nfaci. A l’Ebre i a tots els Països Catalans, òbviament. Res en podem esperar, d’un Estat que inhabilita un President català per despenjar una pancarta dos o tres dies després d’expirar el termini establertper la Junta Electoral, un organisme de caràcter merament administratiu. Per a qualsevol altre, el mateix fet representaria una sanció econòmica i n’hem vist molts casos anteriorment. Tampoc en podem esperar res d’un Estatque inhabilita 14 mesos un regidor per fotografiar-se amb un nas de pallasso al costat de la Guardia Civil. I, mentre fa això, l’excap d’Estat fuig impunement, l’expresident del “Gobierno” corre pel món sense ni una simple imputació, i l’exvicepresident del “Gobierno” surt absolt de la sortida a borsa més cara per als inversos i per als contribuents de la història.

Però, tot i això, és una setmana en què ningú ens ha de prendre el goig de recordar com molts de veïns i veïnes dels nostres pobles van defensar, fa tres anys, la democràcia i les urnes. Ningú ens ha de prendre l’orgull de ser els seus veïns i amics. I és una setmana que hem de recordar els alcaldes de la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova; Josep Caparrós, Paco Gas i F. Xavier Moliné; i a Albert Salvadó, tinent d’alcalde de la Ràpita i director de l’IDECE, que estan perseguits per la justícia espanyola per defensar el dret dels seus veïns i veïnes de votar.
És una bona setmana per tornar-hi.