Esparreguera

Totes les notícies

Nova executiva local i nou organigrama d'ERC Esparreguera

El passat dijous 22 de març, a 2/4 de 8 del vespre i a l'Ateneu d'Esparreguera es va celebrar Assemblea General de la Secció Local d'ERC. L'Assemblea, a més a més de retre comptes de l'activitat duta a terme en els darrers anys, tenia com objectiu l'elecció de presidència i renovació de l'Executiva. Malgrat que només es va presentar la candidatura encapçalada per l' Alfons Puche es va procedir a la votació, resultant proclamada aquesta candidatura per unanimitat. L'Alfons Puche va manisfestar la seva confiança en l'equip que l'ha acompanyat durant els darrers anys motiu pel qual va proposar a l'Assemblea la renovació de la totalitat dels membres de l'Executiva Local mantenint-los en les seves mateixes responsabilitats. L'única novetat és la retirada del company Josep Bonfill qui, per motius personals i laborals, deixa de participar activament en la nostra Secció Local. A en Josep Bonfill, que ens va avançar fa un parell de setmanes la decisió que confirmava el passat dimecres 21 de març, agrair-li el treball, esforços, participació i compromís realitzats i demostrats des de la seva incorporació.

El Govern Municipal, el pressupost (no) participatiu i la trampa semàntica.

Al darrer trimestre de 2017, el Govern Municipal va iniciar una campanya informativa sobre la participació ciutadana pel pressupost municipal del 2018 que van batejar com a “Pressupost Participatiu”. Però no, no es tracta de cap “pressupost  participatiu”. En realitat es tracta d’un nou parany semàntic ordit pel govern municipal per continuar fent-se propaganda -quelcom al que ja ens tenen ben acostumats i que la població esparreguerina no s’empassa. Un pressupost participatiu és aquell que es treballa de forma oberta amb la ciutadania, on ciutadans individuals, associacions, entitats i agrupacions ciutadanes tenen poder decisori mitjançant consulta vinculant respecte al tipus de política que el poble vol que es faci amb els recursos econòmics disponibles. Es tracta que sigui la població -directament o per representació associativa- la que decideixi on vol posar l’accent de l’acció política municipal. En canvi, el que el Govern Municipal ens presenta és una autèntica farsa. Com hem dit, una vulgar trampa semàntica. El Govern Municipal decideix que habilitarà una partida limitada de diner públic (200.000 €) que es destinarà a “inversions” (a cap altre concepte possible) i “permetrà” que siguin els ciutadans els que decideixin a quines inversions es destinen. El procediment estableix que siguin els ciutadans els que presentin propostes d’inversió -que requereixen de projecte i memòria econòmica- per un valor màxim de 40.000 € cadascun (límit que permet la contractació directa, sense concurs públic) amb un màxim de cinc projectes d’inversió. TRADUCCIÓ: El poble NO tindrà la potestat de decidir l’acció política municipal. El poble NO podrà decidir si vol reforçar serveis socials o si vol fer política esportiva. El poble NO podrà decidir si vol fer política d’habitatge o generar polítiques d’ocupació. Amb el que ens presenta el Govern Municipal de PSC-ICV-C’s, l'únic que podrà fer el poble d’Esparreguera serà opinar sobre com ens gastem l’assignació que graciosament han determinat des del Govern, sempre i quan, repetim, es limitin als projectes d’inversió.

3.172 gràcies!

Des d’ERC Esparreguera volem agrair-vos a les 3.172 persones la confiança que heu dipositat en nosaltres situant-nos com a segona força a Esparreguera. Aquestes eren unes eleccions molt difícils, convocades per un govern il·legítim, sota el marc d’un antidemocràtic 155 que manté l’Oriol Junqueras com a presoner polític, i en les que hem hagut d’enfrontar-nos a totes les traves i amenaces judicials possibles. Malgrat tot, vosaltres heu situat ERC com a abanderat de la democràcia contra el 155 a Esparreguera, a tan sols 429 vots de la victòria. Volem també donar les gràcies als nostres militants i als membres de les JERC pel seu incansable activisme. Però per damunt de tot, i molt especialment, volem agrair a la trentena llarga de voluntaris la seva implicació per a garantir la transparència en totes les meses electorals de la vila en un desplegament sense precedents i que ens omple d’orgull. Gràcies pel compromís, per la magnífica feina feta, per ser-hi i per treballar amb nosaltres colze a colze en una jornada emocionant en la que Catalunya ha refermat la seva aposta per la República. Esperem comptar amb la vostra inestimable col·laboració també a partir d’ara per fer més gran el nostre projecte tant a Esparreguera com a tot el país. Moltíssimes gràcies! Visca la República Catalana!

El Vice-president Oriol Junqueras ha reduït un 73% el deute de la Generalitat amb Esparreguera

Durant el darrer mandat Esquerra Republicana ha demostrat la seva excel·lent capacitat de gestió al capdavant de Conselleries tan sensibles com la de Benestar Social, Salut, Justícia, i sobretot la Conselleria d’Economia. Cal recordar que en el moment en què el Vice-president Oriol Junqueras i el seu equip van posar-se al capdavant dels departaments d’Economia i Hisenda les finances de la Generalitat patien importants tensions de tresoreria, agreujades pel dèficit fiscal al qual ens sotmet l’actual sistema de finançament i per l’estricta normativa imposada per l’Estat espanyol en matèria de dèficit i estabilitat pressupostària. No oblidem que aquest és un problema que afecta també de manera directa els municipis, als quals el Ministre Montoro no permet retornar els superàvits a la ciutadania. La bona gestió de l’equip de la Conselleria d’Economia i Hisenda ha permès sanejar les finances de la Generalitat, reduint el dèficit públic, el termini de pagament a proveïdors i posant les bases per a un creixement econòmic que ha assolit valors del 3,5% del PIB. Un exemple molt evident d’aquesta bona gestió ha estat la reducció del deute que acumulava la Generalitat amb els ajuntaments, passant dels 595 milions d’euros pendents a l’inici de legislatura als 150 milions d’euros actuals, és a dir, una reducció del 74% que ha suposat una injecció econòmica molt important per als nostres municipis. En el cas concret de l’Ajuntament d’Esparreguera la reducció ha estat dels 1.028.140 euros inicials als 278.246 euros actuals. És per això que cal tornar a fer confiança a l’Oriol Junqueras i el seu equip, perquè puguin continuar la bona feina que venien fent i seguir construint la República.

La força de la gent

ERC Esparreguera ha iniciat l'encartellada de cara a les eleccions convocades pel règim il·legítim del 155 el 21-D. Són unes eleccions al·lienes al poble de Catalunya perquè no provenen de cap convocatòria feta pels seus representants legítims, sinó imposades per un sistema que pretén salvar a qualsevol preu el règim del 78 i les oligarquies i elits que se n'han beneficiat durant quaranta anys. La força de la gent contra la força de la imposició, contra la violència institucional i física que, gràcies al silenci de la tricefàlia del 155, campa impune pel nostre país. A ERC "només" comptem amb la força de la gent. Darrere nostre no hi ha cap lobby de poder. Cap IBEX35. Cap entitat bancària d'aquestes que necessiten diner públic per no enfonsar-se a causa d'unes pràctiques abusives i sovint delictives.  No hi ha cap entramat sistèmic de corrupció que ens pagui la campanya electoral en B. Ni cap empresa que ens faci el "favor" de costejar-nos les despeses del partit o ens infli els comptes corrents amb sobresous. No hi ha les clavegueres d'Interior, sí, aquelles que destrossen la sanitat catalana i creen informació falsa a gust del ministre de torn.  No hi ha tampoc les forces vives de l'autonomisme, o del 155 (que ara sabem que són el mateix) i que violen els nostres drets fonamentals. Ni tenim fiscals que ens afinin allò que no ens agrada. Ni molt menys tenim magistrats amb carnet d'ERC. Ni mitjans de comunicació privats convertits en departaments de màrketing al servei d'aquests lobbies. Ni mitjans públics, directa o indirectament intervinguts. Ni uns tribunals teledirigits que ens demostren a diari que la separació de poders a l'Estat és la primera i més gran de totes les farses. No, ERC no forma part d'aquest conglomerat. Si en formés, l'Oriol Junqueras viuria tranquil·lament a casa seva. I podria fer campanya amb llibertat. I podria rebatre els insults, les mentides i els balls vergonyosos dels que celebren que el govern més corrupte d'Europa hagi pres el control del país a cops de porra i mitjançant amenaces de violència militar extrema contra el poble.

Comunicat d'ERC al poble d'Esparreguera

ERC Esparreguera vol agrair a cadascuna de les persones de totes les edats, tendències i orígens -així com a totes les entitats implicades-, l’organització i la defensa, amb admirable i pacífica fermesa, de les llibertats, els drets fonamentals i la democràcia a Catalunya. La protecció amb el propi cos de les urnes i els vots dels nostres conciutadans va escriure un episodi amb lletres d’or que passarà a la història de la nostra vila. Esparreguera pot mirar el futur amb el cap ben alt gràcies a la dignitat del seu poble.   Lamentablement, però, el cinisme i covardia del govern local, col·laborador en la repressió del referèndum d’autodeterminació de Catalunya evitant l’obertura dels col·legis electorals habituals, representarà per sempre una taca vergonyosa que, gràcies a l’exemple de la societat civil, només esdevindrà un simple peu de pàgina. De nou, moltes gràcies a tothom que ha fet possible que Esparreguera votés en pau i llibertat. ERC Esparreguera participarà activament a la vaga general convocada en el dia d’avui i us anima a sumar-vos-hi com a protesta per la brutal violència exercida pels cossos policials espanyols contra la població civil catalana durant la jornada electoral del dia 1 d’octubre.   Condemnem el terror que l’Estat espanyol va desplegar al llarg i ample del territori català per tal d’impedir el legítim dret a decidir de la nostra nació. Exigim que, de forma immediata, les forces policials d’ocupació es retirin del nostre país. De nou, moltes gràcies a tots i totes per la vostra dignitat i exemple!

Malgrat l'alcalde Rivas, l'1-O Esparreguera votarà.

Des d’ERC lamentem que l’alcalde d’Esparreguera menystingui la sobirania de la corporació municipal informant per Facebook de la seva decisió de no facilitar espais municipals pel referèndum de l’1-O, sense esperar al Ple del proper dimecres. La manca de valentia d’un polític es pot manifestar de diverses formes i una d’elles és la de fer les coses eludint el debat polític. Una altra és amagar-se rere la “seguretat dels funcionaris” (a qui ningú ha exposat a cap risc, a excepció de l’Estat espanyol mitjançant amenaces demofòbiques) per entorpir un dret bàsic com és el del dret a vot que expressi la voluntat popular. L’alcalde tenia múltiples maneres de facilitar els espais que permetessin poder votar com sempre sense comprometre’s ell personalment (que és en el fons la seva màxima preocupació) però ha escollit doblegar-se a la demofòbia del govern espanyol: el govern de l’operació Catalunya i de les clavegueres d’interior. Fent-ho, l’alcalde Rivas nega la sobirania dels esparreguerins i esparreguerines com a part del poble de Catalunya i supedita el seu futur als designis que es prenguin des de les institucions estatals i des d’un Tribunal Constitucional polititzats, on no hi ha ni rastre de la separació de poders en la que es basa qualsevol democràcia avançada. Afortunadament, però, no ens caldran els locals municipals per poder expressar el nostre dret a vot ja que tindrem espais suficients per poder exercir la sobirania popular. Votarem. Però no serà gràcies al govern municipal del PSC-ICV. Properament informarem de quins seran dits espais.

Presentat recurs de reposició a l'encàrrec de gestió de Can Comelles

Divendres passat, tal i com vam anunciar en dies anteriors, el grup municipal d'ERC, juntament amb el de la CUP, vam presentar un recurs de reposició a l'acord del darrer ple en relació a l'aprovació de l'encàrrec de gestió i el conveni regulador del mateix entre l'ajuntament d'Esparreguera i SUMAR Empresa d'Acció Social SL, en el context de privatització encoberta de la residència de Can Comelles. ERC Esparreguera no es quedarà amb els braços plegats veient com PSC i C's, amb la passivitat còmplice d'ICV-comuns, entreguen la residència a una empresa sense cap control efectiu municipal de la gestió, situant residents i treballadors en mans de SUMAR, que esdevindrà jutge i part a l'hora de valorar la seva pròpia gestió, i creant un futur incert que en cap cas dependrà de la voluntat dels esparreguerins i esparreguerines a través dels càrrecs democràticament escollits. Com vam advertir en l'anterior notícia d'aquesta mateixa pàgina web titulada "Esparreguera perd el control de la residència de Can Comelles", dita aprovació no era el final de res sinó, tot el contrari: l'inici d'un camí que tot just comença. En l'enllaç de sota us adjuntem el recurs de reposició íntegre signat pels representants d'ambdós grups municipals.  

Esparreguera perd el control de la residència de Can Comelles

Davant el perill de privatització que sobrevolava la residència de Can Comelles per culpa (una altra vegada i com ha succeït en altres casos com per exemple el POUM) de la desídia i la nefasta gestió realitzada per l’equip de govern municipal de PSC-ICV, des d’ERC vam decidir prendre’ns molt seriosament aquest procés que afectava directament els residents (un sector molt sensible i vulnerable de la nostra societat) i també els treballadors de la residència. Curiosament, els mateixos que han deixat podrir la situació no fent la seva feina, com cal exigir a uns responsables polítics, han provocat que només hi hagués una sortida: la pèrdua del control de la residència per part del poble i la participació privada majoritària en la seva gestió. Per quina raó? No ho sabem i ens agradarien més respostes en aquest sentit. Tot i així, malgrat la mala gestió i el problema generat (i ja en van molts) pel mateix equip de govern, des d’ERC vam decidir salvar tot allò que fos possible en benefici de residents i treballadors. Sabem per experiència que fins i tot les situacions més difícils poden ser millorades amb voluntat i intel·ligència política. I per això ens vam obrir a consensuar les condicions futures amb PSC i ICV per tal de garantir el màxim control municipal de la residència.   I diem que el nostre grup es va avenir a provar de consensuar amb el govern perquè hi ha coses que no es negocien, es consensuen, que és la diferència entre aplicar la lògica d’un mercat, on s’imposa el millor postor o aquell que pot oferir el millor preu, o la de la democràcia institucional, que prioritza el benestar dels nostres avis i àvies així com el dels professionals. I per això els vam traslladar les nostres esmenes.   Unes esmenes, poques i de caràcter essencial, per garantir el control d'allò públic, per assolir absolutes garanties pels treballadors de la residència de Can Comelles, per evitar la precarització del servei i de les condicions laborals dels treballadors, per millorar el servei del Centre de dia, per evitar cap esquerda salarial entre els treballadors de Can Comelles i els que aporti SUMAR SL, per dotar d'absoluta transparència la gestió executiva del servei, i per avaluar de manera continuada el servei prestat per SUMAR SL.