Esparreguera

Totes les opinions

Aflons Puche

Creiem però...

Creiem però..." Un “però” que no és adversatiu sinó justificatiu. La diferència entre condemnar la violència i les amenaces o justificar-les rau en com s’expressa la condemna. Una condemna ha de ser ferma, contundent, que no deixi espai al dubte. No fer-la sense embuts obre la porta a “la culpa”. És el que va passar amb determinades opinions al voltant de la condemna a “La Manada”, que introduïa el dubte (gens raonable) sobre la presumpta responsabilitat de la víctima.

Montserrat Vilardonsa

Can Roca

Per a moltes persones que ens agrada gaudir del ric patrimoni cultural i natural d'Esparreguera, la masia de Can Roca és una ferida que es fa difícil de guarir. De la trinxadissa que en féu la megalomania de l'alcalde Serra, passant per l'abandó i la manca d'interès de les alcaldies que l'han succeït, hem arribat a l'anunci a bombo i plateret del regidor Ortí que la Diputació de Barcelona diu que cal gastar gairebé 5 milions d'euros en convertir-la en un munt de coses sense gaire ni cap ni peus.

Alfons Puche

La judicatura espanyola, el mirall i el règim del 78

Existeix força consens a considerar que, de tots els estament del Estado Español, l’únic que no va passar per un procés “democratitzador” després de 1978 és la Judicatura.   Això va ser possible per l’aureola de venerabilitat que la societat espanyola sempre ha tingut respecte dels jutges, capellans i, en especial, dels militars.   Pel seu magisteri, els jutges han de (o haurien de) desenvolupar la seva tasca en un permanent exercici d’imparcialitat i d’independència estrictes.

Alfons Puche

Incompetència absoluta a la regidoria d'esports

No hi ha pitjor enemic que la incompetència. I és la incompetència disfressada amb mentides la que posa en risc de col·lapse l’esport esparreguerí. No és el primer cop que advertim d’aquest rumb cap al desastre imminent. Les conseqüències les ha patit el Tennis Esparreguera, les ha patit el futbol a Esparreguera (ja us avancem que tindrem serial amb la gespa del Camp Municipal), les pateix la gimnàstica i el Handbol.

Alfons Puche

Qüestió de model

  Vagi per davant la meva felicitació als organitzadors de la fase final del campionat  d'Espanya sub-19 de Futbol Sala; molt especialment a l’amic Ramon Marcial i a la seva insistència, en tant que membre de la FCF, per aconseguir dur aquesta final al Pavelló Municipal “El Castell” a Esparreguera, felicitació que cal estendre a la gent del CFS Esparreguera.   Dit això us faré una breu exposició:   A primera hora de diumenge em vaig acostar al Camp Municipal de Futbol d’Esparreguera on el Centre d’Esports s’enfrontava, en una matinal internacional, a un equip anglès en doble categoria infantils i cadets.

Montserrat Vilardosa

Masclisme igual a terrorisme

En els estudis de gènere, una nova disciplina nascuda rel dels estudis sobre les dones i el feminisme, cal tenir en compte la necessitat de separar l'Acadèmia i la comunicació al públic en general dels seus resultats.   Esperant que les noves generacions arribin al capdamunt de la cadena tròfica acadèmica i puguin imposar les seves maneres de fer en l'àmbit de la comunicació, avui, encara, veiem una clara dificultat en arribar a àmplies capes de població, a l'assoliment de fer comprendre el missatge, derivat d'un llenguatge excessivament especialitzat, farcit de neologismes i forçat per la necessitat de fer visible el sexisme inherent al mateix, derivat d'anys d'imposició de l'imaginari heteropatriarcal.

Alfons Puche

La nimietat dels fanalets o la poca vergonya d'alguns

Alguns pensaran, des de la bona fe, que no calia ni era necessari, això de farcir la cavalcada de reis de fanalets amb estelada incorporada. Alguns podran pensar que l’ANC ens ho hagués pogut estalviar, tot això, no per vergonyós sinó perquè esgota defensar-se de tantes mentides distribuïdes en partitures de cant coral, només amb arguments fal·laços. A mi em sembla una polèmica absurda.

Montserrat Vilardosa

Cal Vives, un espai per a la gent

Ara fa tres anys, l’aleshores regidor d’Urbanisme, Josep Rovira, l’arquitecte municipal i jo mateixa, vam entrar a la finca que es coneixia com “els Horts de Cal Vives”. Hi vam anar amb la pretensió de comprendre l’espai. Sabíem que els altres grups del govern valoraven l’oportunitat de cobrir l’àrea de ciment per fer-hi un estacionament de vehicles, amb una idea molt arrelada en alguns sectors que la gent no venia al centre vila a comprar per manca de zones d’aparcament.

Alfons Puche

Necessitem un Pla Director d'Esports

Esparreguera ha oblidat l’esport. I no em refereixo al dia a dia, a la pura gestió de les instal·lacions o als aspectes administratius. Parlo de l’estratègia pública en matèria d’esport. M’explicaré. En l’anterior mandat, el regidor d’esports, Jordi Mestres (CiU), va passar sense pena ni glòria sobre aquest àmbit. De fet, diria que ni es va plantejar la qüestió. Però aquest no és un mal exclusiu d’una persona o d’una determinada formació política.