Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

El projecte d'urbanització de la part nord del Pla Caufec/Porta Barcelona ara fa uns 20 anys, amb els dos gratacels, oficines i pisos de luxe

L'Ajuntament d'Esplugues tira endavant l'última fase del Pla Caufec

El Ple ordinari de març de l'Ajuntament d'Esplugues va aprovar tirar endavant la darrera fase del Pla Caufec/Porta Barcelona, que consisteix en la construcció de dos gratacels, oficines i habitatges d'alt estànding i també de protecció oficial. El grup d'Esquerra Republicana es va quedar sol votant-hi en contra, perquè als vots favorables del PSC, PP i Cs s'hi va afegir l'abstenció dels comuns. Amb l'aprovació del conveni entre l'Ajuntament d'Esplugues i les promotores immobiliàries, es consuma aquest despropòsit urbanístic que omplirà de ciment la falda de Collserola, incloent-hi dues torres que es veuran des de tot el pla de Barcelona i bona part del Baix Llobregat, un model megalòman fruit de l'especulació immobiliària que anys de lluita veïnal i política no han pogut aturar. En concret, el Ple va aprovar el conveni entre l'Ajuntament i les empreses Sacresa, Porta Diagonal i Caufec, que implica que les empreses podran començar a construir les oficines i les dues grans torres. Segons Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal, aquest model de grandeur a l'estil de la Défense de París no és el nostre i, de fet, sempre hem votat en contra del Pla Caufec a l'Ajuntament. D'altra banda, com que aquest pla es va començar a idear fa 30 anys, i el món ha canviat molt, fa que sigui obsolet, per exemple pel que fa a l'ocupació d'oficines i el teletreball. A més a més, l'Ajuntament entra en el negoci immobiliari especulatiu del Caufec, per tal com, d'una banda, es va desentendre de construir habitatges de protecció oficial, però de l'altra en aquest cas sí que manté la propietat de les oficines. El Ple també va aprovar les clàusules administratives perquè una empresa privada construeixi els pisos de protecció oficial que fa anys que estan pendents, a la zona del carrer de Sant Mateu. Per a Oriol Torras, és el món al revés: entenem que és l'Ajuntament qui ha d'actuar d'una manera activa i decidida en la construcció d'habitatges de protecció oficial, però en canvi el que fa és entrar en el negoci immobiliari pel que fa a la gestió i explotació de les oficines d'alt estànding.

8 de març a la Rambla del Carme

La Rambla del Carme va ser l'espai escollit per ERC Esplugues aquest any per commemorar la diada reivindicativa del 8 de març.  L'acte, que va constar d'una xerrada pública i el tradicional repartiment de mimoses (aquest any, de forma purament testimonial a causa de la Covid), va comptar amb la presència de la Secretària de Dones d'Esquerra del Baix Llobregat, Ainoa Olza, la nostra regidora Hermínia Villena i la secretària de Dones de l'executiva local, Isabel Almató. La xerrada va ser retransmesa en directe per Facebook Live.  

Detall de l'ofrena floral a Blas Infante, el 28 de febrer de 2021

ERC Esplugues ret homenatge a Blas Infante

El portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va assistir el passat diumenge 28 de febrer, Dia d'Andalusia, a la tradicional ofrena floral al monument de Blas Infante, a la plaça que duu el seu nom del barri de Can Vidalet d'Esplugues. L'acte, que aquest any es feia en format restringit a causa de la pandèmia de la Covid-19, va reunir només els portaveus de 4 grups municipals, l'alcaldessa i la regidora de cultura de l'ajuntament espluguí, així com els respectius presidents del Centro Cultural Anadaluz Plaza Macael i l'Asociación Cultural Andaluza d'Esplugues, que cada any organitzen els actes de celebració de la diada. Esquerra Republicana assisteix anualment a aquesta cita del Dia d'Andalusia a Esplugues en honor de totes les persones andaluses que viuen a Esplugues i que s'agrupen al voltant de les entitats andalusistes d'Esplugues, però també revindicant els valors republicans de qui fou el pare de la pàtria andalusa i autor de la lletra de l'himne andalús, Blas Infante, assassinat pel feixisme l'11 d'agost de 1936. Podeu llegir l'article 'Blas infante, la lucha continúa' que Oriol Torras va escriure l'any anterior clicant AQUÍ. 

Herminia Villena durant la intervenció al Ple Municipal del 17.2.2021

ERC demana una solució al trànsit de bicicletes del pont d’Esplugues

La regidora i portaveu adjunta del Grup Municipal Republicà, la Dra. Herminia Villena, va intervenir al Ple Municipal del passat 17 de febrer, que es va celebrar una vegada més de forma virtual, per demanar una solució definitiva als problemes que genera el trànsit de bicicletes i vehicles de mobilitat personal (VMP) a la vorera del costat muntanya del pont d'Esplugues. La interrupció del carril bici que connecta Sant Just amb l'avinguda Diagonal de Barcelona no està ben senyalitzada ni quan s’acaba o inicia el tram a la plaça de Santa Magdalena ni al principi de l'avinguda dels Països Catalans; i hi ha mancances importants pel què fa a la seguretat dels vianants i dels ciclistes i conductors de VMP. Villena va declarar en el seu prec al Ple de febrer que «si volem que la gent utilitzi els carrils bici com a alternativa als altres vehicles, hem de donar facilitats» i que «un carril bici no pot ser una carrera d’obstacles» com ho és ara.   La regidora republicana, tot fent referència a les obres que hi ha previstes a llarg termini quan l'arribada de la L3 del Metro posi de potes enlaire tot el sector de la plaça i el pont, també va dir que «aquest clam ja ens ha arribat per molts llocs; el metro trigarà un munt d’anys encara i s´ha d’anar pensant en una pacificació de Laureà Miró, o ampliar la vorera del pont, o reduir carrils» tot afegint que «som conscients de la dificultat que això suposa, però del que estem segurs és que cal una solució». El protaveu del Govern Díaz, el socialista Eduard Sanz, va respondre a Villena que estan acabant d'ultimar un projecte de senyalització viària al respecte, «no només per bicis i patinets al pont d'Esplugues sinó per altres elements que s'han de millorar».  Podeu llegir també l'article d'opinió sobre aquest tema del portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, a la revista El Pont d'Esplugues del mes de març de 2021.

Quasi 3.000 vots espluguins per a l'inici d'una nova etapa a Catalunya

Els espluguins i espluguines van tornar a votar massivament Esquerra Republicana en les eleccions al Parlament de Catalunya del passat diumenge 14 de febrer, malgrat la baixa participació que hi va haver. Amb aquest resultat es confirma la tendència dels últims anys, que consoliden el partit republicà com a segona força política a Esplugues. Es tracta d'un lleguer augment en percentatge, ja que en les últimes eleccions al Parlament els republicans vam obtenir un 15,59 % dels vots, i aquesta vegada hem obtingut un 15,76 %. Amb tot, la baixa participació ha fet que en vots absoluts hi hagi hagut una baixada considerable (dels 4.488 del 2017 -que van representar un rècord aboslut-, als 2.989 d'aquesta vegada). Al final de la nit electoral, el candidat d'Esquerra Republicana a la presidència, Pere Aragonès, va assegurar que a partir d'ara s'obre una nova etapa sota el lideratge dels republicans per fer possible l'amnistia i l'autodeterminació, i per reconstruir el país des de l'esquerra. Els resultats del 14 de febrer a tot Catalunya deixen Esquerra Republicana amb 33 escons al Parlament, i situen Esquerra amb opcions de tornar a la Presidència 80 anys després.

Oriol Torras i Jordi Turull, acompanyats d'Ester Martínez, conversen a Esplugues de Llobregat. 5.2.2021

Oriol Torras es presenta a l'acte de Junts per saludar Jordi Turull

El portaveu del Grup Municipal Republicà d'Esplugues, Oriol Torras, ha assistit aquest divendres al final de l'acte de campanya de Junts a Esplugues de Llobregat. Torras s'ha presentat al Centre Cultural l'Avenç quan faltava poc perquè s'acabés l'acte dels postconvergents, per saludar Jordi Turull. La conversa ha estat breu i cordial. Mentre ha estat a la sala esperant que acabés l'acte, Torras, que anava acompanyat per la Secretària d'Organització dels republicans espluguins, Ester Martínez, ha conversat també amb diversos membres del partit de Puigdemont a Esplugues, entre els quals el coordinador comarcal de Junts al Baix Llobregat, Pere Clota, amb el qual manté una bona relació des de fa anys. Jordi Turull, igual que Oriol Junqueras i Raül Romeva, va sortir el divendres 29 de la presó de Lledoners en obtenir el tercer grau, i ha participat activament en la campanya electoral del 14F.

El PSC d'Esplugues, condemnat per fer trampa en període electoral

El PSC d'Esplugues, condemnat per fer trampa

La Junta Electoral de Zona dona la raó a Esquerra Republicana i demana a l'Ajuntament d'Esplugues, governat pels socialistes, que retiri el darrer número de la revista municipal i totes les publicacions a xarxes socials orientades a fer «una campanya institucional per influir en l'obtenció de vots». La Junta Electoral de Zona, arran d'una denúncia d'Esquerra Republicana, ha condemnat l'Ajuntament d'Esplugues per incomplir la Llei electoral per haver publicat a la revista municipal El Pont d'Esplugues i a les xarxes socials oficials missatges de propaganda electoral. La JEZ, aquest dijous, 28 de gener, ordena retirar el darrer número d'El Pont d'Esplugues, «a través de la qual es feia una campanya institucional per influir en l'obtenció de vots», i de totes les publicacions a xarxes socials «que conformin la campanya» partidista de l'Ajuntament. El govern socialista, encapçalat per Pilar Díaz, va publicar, en l'últim número d'El Pont d'Esplugues, amb data de febrer però publicat dies enrere, diverses informacions que la Junta Electoral considera il·legals. Per exemple, hi ha informació sobre obres que es fan als barris, amb un text electoralista amb la fotografia del primer tinent d'alcalde d'Esplugues, Eduard Sanz. En la notícia següent, la mateixa alcaldessa, també amb fotografia en un destacat, parla de diverses inversions. Tot això és il·legal, segons la Loreg i tal com la Junta Electoral ha confirmat. Aquest número d'El Pont d'Esplugues ha de ser retirat de tot arreu en menys de 48 hores. D'altra banda, en diverses xarxes socials oficials, l'Ajuntament d'Esplugues també ha fet campanya electoral de manera il·lícita, com aquest mateix dijous —amb la denúncia d'Esquerra a la JEZ en marxa, doncs—, amb uns tuits del mateix Eduard Sanz sobre inversions en neteja pública. Totes dues accions del govern socialista d'Esplugues són contràries a l'article 50 de la Loreg, que estableix que «des de la convocatòria de les eleccions i fins que se celebrin queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions».

Jordi Albert, diputat d'Esquerra al Parlament, i Oriol Torras, portaveu d'Esquerra, en la presentació de 'Tornarem a vèncer'. // Foto: Pau Riba Queijas

Jordi Albert, diputat d'Esquerra, a Esplugues: "'Tornarem a vèncer' és un llibre valent que fa una anàlisi crua de la realitat"

El passat divendres 22 de gener ens vam retrobar presencialment, amb totes les mesures sanitàries, al Casal de Cultura Robert Brillas. Feia molts mesos que no ens vèiem les cares, i en teníem ganes. El motiu va ser la presentació del llibre Tornarem a vèncer, de l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira, a càrrec del diputat Jordi Albert Caballero. L'acte, al qual van assistir una vintena de persones, el van seguir també mig centenar de persones via streaming pel nostre compte de Facebook. Si t'ho vas perdre o el vols tornar a veure, el pots recuperar íntegrament en aquest enllaç.  Va obrir l'acte l'Oriol Torras, portaveu d'Esquerra a Esplugues, que va destacar que teníem moltes ganes de retrobar-nos, perquè feia molts mesos que no ens aplegàvem i manteníem una mica de normalitat. Torras va dir que Tornarem a vèncer és un llibre que convida a pensar-hi i repensar-hi, i que combina la visió analítica de la Marta Rovira amb la visió estratègica més panoràmica de l'Oriol Junqueras. Jordi Albert, per la seva banda, va estar d'acord en aquestes dues visions del llibre, i ho va qualificar d'un "diàleg" entre Junqueras i Rovira enmig de les dures condicions de la presó i l'exili. Jordi Albert va dir que Tornarem a vèncer és un "llibre valent" que reflecteix tot el que hem viscut des del Primer d'Octubre i que fa una anàlisi crua de la realitat a partir de la qual es traça el full de ruta d'Esquerra per construir una república lliure i justa. Tot seguit, va repassar els punts més importants del llibre, que estableix l'estratègia per assolir la majoria social per exercir el dret lliure de decidir. L'acte va durar al voltant d'una hora i vam tenir ocasió de comentar, presencialment i per Facebook Live, el moment polític i els reptes que s'acosten. Una idea va quedar ben clara: "El PSC és el nostre principal contrincant, però el rival a batre, sens dubte, és Esquerra". Podeu veure més fotografies al nostre àlbum de Facebook (per Pau Riba).

Jordi Figueras, membre del consell d'administració de Progeser

Jordi Figueras, al consell d'administració de Progeser

L'Ajuntament d'Esplugues nomena Jordi Figueras com a membre del consell d'administració de l'empresa mixta municipal Progeser. El qui fou regidor i portaveu d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament d'Esplugues entre els anys 2004 i 2015, Jordi Figueras, ha estat nomenat com a representant del consistori en el consell d'administració de l'empresa mixta municipal Progeser, a proposta del Grup Municipal Republicà. La votació ha tingut lloc tal com estava previst durant el Ple Municipal celebrat el 19 de gener i és conseqüència del cartipàs municipal, pactat entre tots els grups de la corporació a l'inici del mandat; és per això que ha estat una votació unànime. El nomenament serà efectiu des d'aquest mateix mes de febrer fins al final del mandat municipal, previst per al maig del 2023. Jordi Figueras, que substituïrà en el càrrec el senyor Fermin Molero, és actualment vicepresident del Centre Cultural l'Avenç i, ja havia estat membre del consell d'administració de Progeser durant un breu període entre 2014 i 2015, coincidint amb la seva etapa com a regidor de l'Ajuntament. Jordi Figueras és un membre molt actiu del teixit associatiu d'Esplugues, i ha ocupat càrrecs de responsabilitat en moltes entitats, com el Grup d'Estudis d'Esplugues, els Castellers d'Esplugues, la Colla Gegantera d'Esplugues o els Trabucaires. A més, Figueras s'ha destacat sempre per la defensa del patrimoni històric i cultural d'Esplugues.  Progeser —Societat Municipal Mixta de Promocions i Gestió de Serveis d'Esplugues S.A.— és una societat anònima mixta, amb participació majoritària de l'Ajuntament d’Esplugues, i de l'empresa privada Vopi Aparcaments S.L. Progeser gestiona els aparcaments públics, les zones d'aparcament regulat (zones blaves i verdes) i la grua municipal, entre altres serveis. Com a soci majoritari, l'Ajuntament d'Esplugues designa els membres del consell d'administració de la societat, que és l'òrgan de gestió i decisió. La Societat va ser constituïda l'any 1994 en escriptura pública, i des del moment de la seva constitució ha desenvolupat les activitats i serveis compresos en el seu objecte social, amb la finalitat de garantir un servei a la ciutadania.