Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

ERC demana la suspensió del Ple d’Esplugues d’avui dimecres

El Portaveu d’Esquerra Republicana a Esplugues anuncia que el grup no assistirà avui al Ple i en demana la suspensió a l’alcaldessa En una carta formal enviada a mig matí, el portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana - Gent per Esplugues, Oriol Torras, ha informat l’alcaldessa de la ciutat, Pilar Diaz, i la resta de regidors i regidores del consistori, que la formació republicana no assistirà al Ple Municipal que estava previst celebrar-se aquesta mateixa tarda a les 18 h. Els motius que exposen per a aquesta absència són “perquè considerem que avui no es donen les condicions mínimes per al desenvolupament de la democràcia a la nostra ciutat”. Igualment, el Grup Municipal d’ERC-GxE ha enviat una segona carta al secretari municipal de l’Ajuntament informant d’aquesta acció de protesta i sol·licitant que, en cas que s’acabi celebrant el Ple, constin en acta els motius de l’absència dels regidors republicans. Des d’Esquerra Republicana es fa una crida general a tota la ciutadania a seguir l’actualitat des de fonts fiables, a seguir les convocatòries de les entitats de la societat civil organitzada i a sortir al carrer a defensar les institucions catalanes pacíficament, amb serenitat i fermesa.

ERC constitueix la Secció Local de Can Vidalet

La sala d’actes de l’edifici Cadí va acollir, el passar dijous 22 de juny, l’assemblea de constitució de la nova Secció Local d’Esquerra Republicana de Can Vidalet. Es tracta d’un grup autònom i coordinat amb la Secció Local d’Esplugues, creat per un grup de veïns del barri, compromesos amb el poble i amb els valors republicans. Amb aquesta nova eina, Esquerra Republicana vol ser més a prop per donar veu a la gent i per poder escoltar les necessitats del barri. ​ A l'acte hi va assisitr el president comarcal d'ERC Baix Llobregat, Jordi Albert Caballero, el president d'ERC Esplugues, Josep Maria Porta, així com els dos regidors que la formació republicana té en aquest moment al consistori espluguí, Oriol Torras i la canvidalenca Herminia Villena. Tots ells van prendre la paraula. Durant l'assemblea es va escollir també el qui serà nou portaveu del partit al barri de Can Vidalet, Juanjo Murillo. Nombrosos veïns i veïnes del barri es van apropar a la sala Cadí per escoltar de prop i viure les primeres passes d'aquesta nova secció.

senyals

ERC presenta una moció per revocar la moció de Cs per castellanitzar els senyals de trànsit d’Esplugues

ERC d’Esplugues de Llobregat ha presentat una moció per revocar l'acord de la moció de Ciutadans per retolar les senyals de trànsit en castellà. La moció s’ha presentat arran del comunicat que ha publicat el dijous 4 de maig la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Aquest comunicat recull un seguit d’arguments jurídics que emparen l'ús exclusiu del català en la retolació dels senyals de trànsit. La moció d’Esquerra sol·licita un informe jurídic vinculant a la Secretaria de l'Ajuntament d’Esplugues perquè no és obligatori retolar els senyals de trànsit en més d’una llengua oficial. Així ho prescriuen la Llei de carreteres, que diu que «la senyalització de la circulació a les carreteres de Catalunya ha de ser, almenys, en català», i l’article 32 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que diu que els actes jurídics poden ser fets en qualssevol de les dues llengües oficials. Així doncs, la moció d’Esquerra proposa revocar l'acord del Ple del 15 març passat, que compromet l’Ajuntament d’Esplugues a «homologar els senyals de trànsit abans d’octubre del 2017». La moció d’Esquerra insta l’alcaldessa «a sol·licitar un informe jurídic perquè es detallin l’abast i els límits» de la moció de Ciutadans, així com «les limitacions legals que hi són aplicables, l’abast de totes les normes i lleis aplicables a aquest assumpte, i totes les interpretacions vàlides que hagin estat emeses, amb especial atenció a tota la documentació aportada per la citada nota de la Direcció General de Política Lingüística del 3 de maig de 2017». La moció d'Esquerra es discutirà en el Ple del mes de maig, que tindrà lloc el dia 17, a les 18 h, a l’Ajuntament d’Esplugues. La moció vol posar fi a una situació absurda que ha creat problemes on mai no n’hi havia hagut i que té l’única finalitat de confrontar la societat catalana i contribuir a la minorització de la llengua catalana.

Nou Servei d’Atenció Integral per a persones LGTBI

La directora general d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, va signar amb l’alcaldessa, el passat dimecres 17 de maig, un acord per impulsar la creació d'un nou servei que es dirigirà a persones que siguin víctimes de discriminació o violència per raó de l'orientació sexual, la identitat de gènere o l'expressió de gènere. És el primer servei d’aquest tipus que es crearà a l’àrea metropolitana de Barcelona. A l’acte de signatura hi van assistir també el president d’ERC Esplugues, Josep Maria Porta, la regidora de Gent per Esplugues, Herminia Villena i l’assessora en matèria de polítiques d’igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Carme Porta.

Teresa Vallverdú i Eduardo Reyes al sopar de la República

El Restaurant el Tast d'Esplugues va acollir, el passat dimecres 5 d'abril a la nit, el tradicional Sopar de la República que cada any agrupa militants, simpatitzants i amics de la formació republicana a Esplugues. Aquest any, com que el 14 d'abril (dia de la República) queia enmig de la Setmana Santa, s'havia avançat la data d'aquest sopar per tal de facilitar-hi l'assistència a tothom. A l'acte hi van assistir una trentena de persones. Aquest any, el sopar va comptar amb la presència de la diputada de JxS i portaveu de Cultura d'aquest grup parlamentari, Teresa Vallverdú, i el també diputat i expresident de Súmate, Eduardo Reyes. Amb ells, i juntament amb el Portaveu del Grup Municipal d'ERC a Esplugues, Oriol Torras, es van repassar els pilars de la República pel que fa a la cultura i a la política lingüística. Aquest acte, doncs, estava inclòs també dins dels actes emmarcats en la campanya La República que farem, que aquests mesos de primavera inunda d'actes tots els pobles i ciutats de la comarca. L'acte del Sopar de la República, cada any pretén aglutinar els amics i coneguts d'ERC a Esplugues al voltant d'una taula i s'aprofita l'ocasió per convidar alguna personalitat rellevant de l'actualitat política per tal de nodrir també de continguts el sopar. Així, en altres ocasions, s'havia comptat amb la presència de Fabián Mohedano, Joan Tardà, Joan Puigcercós i Anna Simó.

Herminia Villena i Alba Vergés expliquen la República que farem a Can Vidalet

(ETV) L'acte que Esquerra Republicana ha organitzat a Esplugues de Llobregat, emmarcat en la campanya La República que farem, vol profunditzar en l'actual model sanitari i social. L'Objectiu és cercar un sistema de salut on hi predominin les polítiques del benestar i d'igualtat. De fet, des de l'esquerra catalana es fa una aposta perquè hi hagi una visió integral de la persona en el model sanitari. Des d'ERC es reclamen serveis sanitaris públics de qualitat i majors partides pressupostàries en aquest àmbit. Tanmateix, s'hi han reivindicat millores en l'atenció primària perquè és una de les claus per tal de descongestionar les urgències als hospitals catalans. La regidora d'ERC-Gent per Esplugues explica el cas del Cap de Can Vidalet. En definitiva, ERC defensa un sistema sanitari: públic, equitatiu, universal, de qualitat i sostenible.

Herminia Villena és regidora del Grup Municipal d'ERC Esplugues i metgessa de professió.

La moció d'ERC Esplugues sobre la celiaquia dóna els primers fruits

La moció sobre l'adopció de mesures per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques d'Esplugues, presentada per la nostra regidora Herminia Villena el 27 d'abril de 2016, comença a donar els primers fruits. La iniciativa, que va aconseguir un consens total i es va aprovar per la unanimitat de tots els grups, proposava entre d'altres coses adoptar mesures per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques d'Esplugues. L'Ajuntament, gairebé un any després de l'aprovació del text, anuncia aquest mes que ha iniciat una campanya sobre la celiaquia i que ha editat una guia informativa sobre la seguretat alimentària en la restauració sense gluten, la qual s'ha fet arribar a 40 restaurants, 104 bars, 36 cafeteries i als tres hotels d'Esplugues. Villena, regidora del Grup Municipal d'ERC Esplugues i metgessa de professió, ha estat molt pendent d'aquest tema durant tot aquest temps, n'ha fet un seguiment i ha participat en l'inici d'aquestes activitats, juntament amb els serveis tècnics municipals. Aquesta és, doncs, una de les primeres actuacions que l'Ajuntament farà en aquesta direcció. El següent pas, diu l'Ajuntament que serà la programació d'una formació en restauració sense gluten als establiments que hi estiguin interessats, la qual cosa també estava prevista en la moció que va presentar el nostre Grup Municipal. L'aposta d'implicar els restauradors en aquesta iniciativa és tot un repte, ja que les mesures que han de prendre són complicades. Però des d'ERC Esplugues entenem que un sector de la restauració professional i de qualitat com el que tenim a la ciutat ha de poder donar una resposta adequada a la problemàtica associada a aquesta malaltia. A través d'aquesta acció formativa, a més, els establiments podran obtenir l'acreditació de Servei Sense Gluten i així, també, Esplugues es podrà afegir al projecte Restauració sense gluten que impulsa l'Associació Celíacs de Catalunya. Tot plegat és un primer pas.

Oriol Torras a ETV: "En aquestes concentracions trobem a faltar sobretot el Partit dels Socialistes perquè l'únic que es demana és estar a favor de la democràcia"

(ETV) Davant el processament de Francesc Homs als tribunals per ser un dels artífexs del 9N, bona part del consistori d'Esplugues s'ha mobilitzat per protestar i defensar les llibertats democràtiques. Regidors i regidores s'han reunit a la Plaça Santa Magdalena per llegir un manifest que defensa la democràcia i la llibertat d'expressió. L'exconseller de la presidència Francesc Homs s'enfronta a una pena de nou anys d'inhabilitació per exercir un càrrec públic i una possible multa per prevaricació i desobediència. En una data tant senyalada, algunes forces polítiques han trobat a faltar algun grup polític absent a l'acte ja que el que es defensava aquest dilluns era única i exclusivament la democràcia per posar les urnes al carrer davant la petició sobirana. El Portaveu del Grup Municipal d'ERC a Esplugues, Oriol Torras, va declarar que a ETV que "en aquestes concentracions trobem a faltar sobretot el Partit dels Socialistes perquè l'únic que es demana és estar a favor de la democràcia". Homs ha admès tots els fets al Tribunal Suprem però s'ha excusat dient que no hi va haver forma humana d'entendre la resolució del Constitucional.

Martí Figueras, batlle d'Esplugues entre 1931 i 1934. Foto: AMPEL

Canvis de noms de carrers

La comissió per al canvi de noms de carrers que tenen noms relacionats amb la dictadura franquista ha acabat la primera fase de treballs. Aquest mes de febrer, s’aprovarà per Ple la llista definitiva dels 6 carrers als quals se’ls canviarà el nom. I a partir d’aquí, s’obrirà un període de 3 mesos de participació ciutadana per decidir els nous noms de carrers. Des d’ERC, ja ho vam anunciar des d’un primer moment, demanarem que un dels nous noms sigui el de Martí Figueras i Castillo, alcalde d’Esplugues entre els anys 1931 i 1934. Finalment, doncs, es canviaran el nom de 6 carrers: Melcior Llavines Gaietà Faura Josep Català i Soler Manuel Riera Doctor Pouplana Anton Fortuny Un cop aprovat aquest dictàmen, s'obrirà un període de participació ciutadana per tal de proposar noms nous per a aquests 6 carrers. Aquest període durarà 3 mesos. Probablment serà de març a maig, o d'abril a juny. Per tant, és probable que els noms nous es puguin aprovar al Ple de juliol o setembre. Després comença el procés de canvi, que no és immediat (comunicació als veïns, període d'exposició pública, comunicació al nomenclàtor, alegacions, etc.). Podeu llegir l'informe final d'aquesta comissió aquí.