Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

Joan Vàzquez assumeix la presidència dels republicans a Esplugues

El centre cultural Robert Brillas va acollir, el passat divendres 26 de juliol, l'assemblea ordinària de la Secció Local d'Esplugues d'Esquerra Republicana. L'acte, que va comptar amb una nodrida representació de la militància del partit a la ciutat baixllobregatina, tenia entre els punts de l'ordre del dia l'elecció d'una nova executiva local. En aquest sentit, es presentava una sola candidatura encapçalada per Joan Vàzquez, la qual va sortir elegida per unanimitat. L'acte va comptar amb la presència, entre d'altres, del president i la secretària d'organització sortints, Josep Maria Porta i Isabel Almató respectivament, que van fer un plàcid traspàs de poders a la nova executiva. També hi van assistir la totalitat dels regidors i regidores de l'actual grup municipal a l'Ajuntament així com l'exregidor Jordi Figueras. A partir d'ara, doncs, serà Vàzquez l'encarregat de portar el timó de la formació republicana a la ciutat. Ell mateix, en la seva intervenció a l'assemblea, va desgranar els punts cardinals del que serà la seva presidència: voluntat de seguir creixent, feminitzar i rejovenir la Secció Local i aconseguir més pes específic d'Esplugues dins la comarcal del partit. La nova executiva, que segons els estatuts del partit té un mandat de 2 anys a partir d'ara, quedarà formada pels següents membres: -Joan Vàzquez, president i secretari de Finances -Ester Martínez, secretària d'Organització -Roger Martínez, secretari d'Imatge i Comunicació, i d'Igualtat -Marta Alarcón, secretària de Política Municipal -Joan Carles Sillero, secretari d'Entitats i Entorn -Juanjo Murillo, secretari de Polítiques de Barris -Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal -Rosalia Vidal, secretària de Dones -Pau Riba, portaveu de Jovent Republicà -Montse Satorra, adjunta a Igualtat -Maria Laiseca, adjunta a Dones -Carla Brau, adjunta a Organització -Ernest Briz, adjunt a Imatge i Comunicació Després de la votació, el portaveu del Grup Municipal Republicà a l'Ajuntament, Oriol Torras, va intervenir també per agrair la feina feta a l'executiva sortint i valorar la situació política local i nacional.

ERC celebra un any més el sopar d'estiu "Conxi Brau"

Els jardins Pons i Termes van acollir, el passat divendres 12, el tradicional sopar d'estiu "Conxi Brau" que cada any organitza la secció local d'Esquerra Republicana d'Esplugues a mitjan juliol. El sopar, que fa dos anys que porta el nom de la Conxi, l'estimada companya i militant traspassada el 2018, és un acte obert a tothom que vol ser un punt de trobada entre militants, simpatitzant i amics d'ERC, en un ambient distès i a l'aire lliure, com toca a les vetllades estiuenques, i que habitualment posa punt i final al curs polític dels republicans espluguins. Aquest any, a més, hi havia moltes ganes de celebració després dels magnífics resultats que la formació republicana va fer a les passades eleccions del 26 de maig.  Tal com ja s'ha fet en edicions anteriors, i amb aquesta ja en van 5, el sopar inclou també un concurs de truites obert a tothom qui hi vulgui participar. En aquesta edició ha tingut 9 participants, amb una mostra extraordinària de creativitat culinària i estètica. El primer premi d'aquesta edició ha hagut de ser per primera vegada un premi ex-aequo ja que la truita guanyadora havia estat elaborada a 4 mans conjuntament per Juanjo Murillo i Oriol Torras; el segon i el tercer premi van ser, respectivament, per Joan Carles Sillero i Isabel Almató. Amb tot, la qualitat de totes les truites va ser molt alta. Aquí podeu veure'n un recull de fotografies i vídeos elaborat per la gran Montserrat Jacas:  

Els 4 regidors prometen el càrrec

El Saló de Plens de l'ajuntament d'Esplugues va acollir, el passat 15 de juny, el tradicional Ple de constitució del nou consistori, durant el qual van prendre possessió els qui seran els 21 nous regidors i regidores d'Esplugues entre els anys 2019 i 2023. Per part d'Esquerra Republicana van prendre possessió del càrrec els 4 nous regidors que els republicans tindran durant els propers quatre anys al consistori espluguí. Oriol Torras, Herminia Villena, Joan Carles Sillero i Marta Alarcón van prometre la Constitució espanyola "per imperatiu legal i fins a la consecució de la República catalana". Durant el mateix acte, va prendre possessió del càrrec també la reelegida alcaldessa Pilar Díaz, amb els vots dels 11 regidors del seu grup municipal.  La sala de Plens de l'Ajuntament d'Esplugues es va vestir de gala com en les millors ocasions i estava plena de gom a gom, tal com sol succeir cada inici de mandat. L'ocasió s'ho valia perquè, amb aquesta sessió protocolària, quedava inaugurat l'onzè mandat de l'actual període democràtic. En el torn de paraules, el portaveu Oriol Torras va fer un discurs solemne durant el qual, entre d'altres coses, va tenir un record per la situació política actual de repressió, en què hi ha presos polítics, exiliats i un veí d'Esplugues que no pot tornar. I va afegir que "per nosaltres no és una situació normal, i creiem que no ho hauria de ser per ningú". Podeu veure el discurs de Torras sencer aquí:  

ERC es queda a 40 vots del cinquè regidor

Si hi ha una cosa que queda clara, eleccions rere eleccions, és que ERC segueix creixent a Esplugues. El resultat d'aquestes últimes eleccions municipals representa un nou rècord històric del partit republicà, amb 4.065 vots, o el que és el mateix: el 18,21 % del sufragi (es venia d'un 10,23 % al 2015, que al seu torn ja era un augument relatiu notable). Aquest resultat ha representat, a més, l'obtenció de 4 actes de regidors però, atenció, amb les dades del recompte final a la mà, resulta que només han faltat 40 vots pel cinquè regidor, la qual cosa hagués representat un èxit encara més esclatant i, probablement, la pèrdua de la majoria absoluta del PSC.  El creixement dels republicans a Esplugues és sostingut durant els últims 10 anys i coincideix amb la tendència a l'alça pararl·lela a la majoria de municipis de la comarca del Baix Llobregat. També hem observat que el creixement a Esplugues és homogeni en tots els barris de la ciutat, fins i tot al barri de Can Vidalet, feu històric del socialisme, on el vot, malgrat ha tingut un comportament relativament inferior en comparació amb altres barris, també creix molt i gairebé dobla el resultat del 2015. En aquesta anàlisi per barris, cal destacar l'espectacular agument que ERC ha obtingut a Finestrelles, on s'ha passat d'un 9,3 % a un 27,13 %; la pujada al barri, per tant, ha estat d'un 17,86 %. Cal destacar també les pujades d'un 13,93 % a la Miranda, i d'un 11,79 % al barri Centre. L'anàlisi profund de les dades també ens diu, per exemple, que la participació a les eleccions municipals en valors relatius creix a Esplugues des del 2007 i que des de l'any 2011 també creix inexorablement el vot independentista. En concret, la suma de les tres formacions independentistes ha obtingut ara 1170 vots més que el 2015 (5931 vots en total). Una altra dada interessant d'aquestes últimes eleccions, que coincidien amb les europees, és que en aquestes últimes, per primer cop en tota la democràcia moderna, els vots de les candidatures independentistes a tot Catalunya (1.

Resultat històric d'ERC a Esplugues

Oriol Torras, Herminia Villena, Joan Carles Sillero i Marta Alarcón. Aquests seran els 4 regidors i regidores que a partir d'ara representaran el republicanisme a l'Ajuntament d'Esplugues. ERC obté un resultat històric amb 4.065 vots i un 18,21 % dels sufragis, la qual cosa representa doblar els resultats de fa 4 anys i catapulta ERC fins a la segona força municipal. Es tracta d'un resultat enorme que encara pren més rellevància si el posem en perspectiva històrica: tot just l’any 1999 ERC no tenia representació a l’Ajuntament. En 20 anys ha passat de ser un grup residual a ser la segona força política. I ho ha aconseguit en unes eleccions en les quals el cost de cada regidor en vots era més alt que mai. A partir d’ara, ERC serà l’única força independentista amb representació institucional, ja que CUP i PDeCAT no hi han entrat. ERC tindrà, doncs, l’enorme responsabilitat de representar també tots els espluguins i espluguines que s’han quedat sense veu i vot a l’Ajuntament.

ERC omple el centre d'Esplugues de republicanisme

L'eslògan 'Esplugues és republicana' es va fer realitat diumenge al migdia al centre de la ciutat. Els Jardins del Robert Brillas, va ser el lloc escollit per Esquerra Republicana per celebrar-hi l'acte central de campanya enmig d'un centenar llarg de persones que no es van voler perdre la oportunitat de seguir en directe la posada de llarg de la candidatura republicana d'Esplugues.  En una primera part, Pau Riba i Maria Laiseca van parlar en nom de Jovent Republicà. Més endavant, l'atenció es va centrar en un petit debat que, moderat per Marta Alarcón, va comptar amb la participació de Mercè Martínez, Rosalia Vidal, Eduard Castelló i Ester Martínez que van parlar sobre diferents aspectes de la ciutat, com l'associacionisme, la discapacitat, els serveis socials o el model de comerç.  Després va ser el torn de la número 2 de la llista, la doctora Herminia Villena, i l'últim a parlar va ser el candidat Oriol Torras, que va fer un discurs que es va emportar sorollosos aplaudiments del públic congregat.  Torras va parlar dels principis republicans que inspiren l'acció política del partit a Esplugues, va tenir un record per Adrià Carrasco, i va dir que "treballarem per la justícia social, la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, per la dinamització socioeconòmica responsable, per l’educació de ciutadans i ciutadanes lliures i per una gestió pública dels serveis que sigui responsable ambientalment.". I va acabar el seu discurs dient que "si volem el progrés, la justícia social, la igualtat d’oportunitats per tothom i un ajuntament que no tingui por dels seus propis ciutadans, voteu un alcalde republicà."  

ERC dibuixa de nou una línia ascendent a Esplugues

Les eleccions d'ahir van representar novament una fita històrica per a la formació republicana a Esplugues. ERC va obtenir un resultat absolut de 4.318 vots, la qual cosa representa un rècord de resultats a la nostra ciutat en unes eleccions espanyoles. Mai com ara tanta gent a Esplugues havia confiat en Esquerra Republicana i mai com ara Esquerra Republicana havia representat tanta gent d'Esplugues. Es tracta d'un resultat especialment destacable, a més, pel context de participació rècord que hi ha hagut al municipi baixllobregatí (79,84 %). Percentualment, representa un 15,71 % del total, un percentatge que suposa un rècord abolut dels republicans al municipi. Per fer-se una idea del que representa aquesta xifra, cal comparar-lo amb el resultat històric de les 4 últimes eleccions espanyoles (veure el gràfic).    Anys  Vot absolut   Percentatge   2019     4.318     15,71  2016    2.409     10,06  2015    2.253       8,67  2011       955       4,06  2008    1.098       4,31 Per exemple a les últimes, les de 2016, en les quals ERC va rebre 2.409 vots i el 10,06 % dels sufragis, i en aquella ocasió ja es tractava d'unes xifres extraordinàries perquè només 4 anys abans es venia d'un discret 4,06 % amb 955 vots. Es tracta d'una forta pujada, doncs, de més d'11 punts percentuals, pràcticament en una dècada, i multiplicant els vots per 4. S'ha tornat a dibuixar, doncs, un altre cop, una línia ascendent en el registre històric dels republicans a Esplugues. Una dada especialment rellevant sobretot tenint en compte que tot just falten 4 setmanes per a unes noves eleccions municipals. Pel que fa als resultats generals, Esquerra Republicana va obtenir ahir un resultat històric: 15 escons al Congrés de Diputats (6 més que els obtinguts el 2016) i 11 escons al Senat, gràcies a 1 milió de vots. La secretària general del partit, Marta Rovira, va assenyalar que “avui, les urnes han avalat, una vegada més, el nostre projecte polític amb absoluta justícia: ha guanyat la independència, l’instrument per construir la República catalana”.

ERC Esplugues aprova la llista electoral

Després de molts mesos de feina, l'assemblea local d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat va aprovar finalment, el divendres 12 d'abril, la llista electoral amb què es presentarà a les eleccions municipals del 26 de maig de 2019. En aquesta ocasió, els republicans han elaborat una llista molt més llarga del que es demana estrictament. De fet, per a una ciutat de la mida d'Esplugues només fan falta 21 persones per a poder-se presentar a les eleccions, que corresponen als 21 regidors que té el consistori. Però des d'Esquerra Republicana s'ha cregut que valia la pena fer un esforç per incorporar el màxim de gent possible i així representar d'una manera més fidel la realitat social i humana de la nostra ciutat. És per això que es presenta una llista amb 30 persones, 15 dones i 15 homes, de tipus cremallera, de gent molt diversa, alguns nascuts a Esplugues i d'altres amb origens molt diversos, amb diferents accents i llengües, i de molta varietat d'ocupacions professionals. Aquesta llista també representa un esforç d'obertura del partit cap a la societat, ja que d'aquestes 30 persones, n'hi ha 12 que no són militants d'ERC, començant per l'actual regidora i número 2 de la llista, Herminia Villena. I també s'ha comptat amb persones que no fa pas massa temps militaven activament en d'altres espais polítics, alguns de manera notòria, i que ara han volgut fer un pas endavant amb ERC per bastir junts un projecte guanyador. També s'ha fet un esforç per rejovenir la proposta política, incorporant una companya de només 18 anys acabats de fer, que es presenta al número 8, i que és militant de Jovent Republicà, l'organització juvenil que torna a tenir estructura estable a Esplugues després d'uns anys d'absència. Pel que fa al repartiment territorial, s'ha intentat que a la llista hi hagi presència de veïns i veïnes de tots els barris més poblats d'Esplugues. Per això s'han incorporat 8 persones de la Plana, 6 del barri Centre, 6 del Gall, 5 de Can Vidalet, 3 de Can Clota i 2 de la Montesa.

D'esquerra a dreta: Oriol Torras, Herminia Villena, Joan Tardà, Jordi Figueras i Jenn Díaz.

Hermínia Villena, presentada com a número 2 de la llista d’Esquerra Republicana a Esplugues

El regidor i cap de llista, Oriol Torras, la diputada al Parlament Jenn Díaz, i el diputat al Congrés Joan Tardà van acompanyar la candidata en la seva presentació, que va tenir lloc al seu barri, Can Vidalet. Hermínia Villena va ser presentada aquest dissabte com a número 2 de la candidatura d’Esquerra a Esplugues de Llobregat al seu barri, Can Vidalet, davant d’un parell de centenars de persones. Villena va recordar la seva trajectòria laboral i personal al barri, la seva feina coma a pediatra del barri durant més de trenta anys. També va glossar les experiències que ha acumulat al llarg dels darrers quatre anys de mandat i la feina que fan les entitats del barri, així com les necessitats que tenen Can Vidalet i Esplugues. “Aquest és un govern de moltes paraules i projectes, però de pocs fets”, va dir Villena referint-se a l’actual consistori. La  candidata va expressar el seu amor pel barri i el seu compromís d’oferir i treball per millorar la vida de les persones. Va expressar la seva preocupació pels infants i joves, per “aquells que no acaben l’ESO i després van desvagats i sense esperança”, pels “fills de dones soles treballadores que van amb la clau de casa penjada al coll”. També va expressar la seva preocupació per la gent gran del barri i les seves necessitats, com la residència de gent gran. Va fer esment als preus de l'habitatge, que foragiten el jovent. Villena també va advertir sobre la presència a barris com el de Can Vidalet d’una “dreta que fa veure que ens entén, però que són els hereus d’aquells que ens van fer marxar de la nostra terra d’origen; una dreta de poc tarannà democràtic que atia la por a la inseguretat ciutadana”. Joan Tardà va presentar Villena tot recordant els valors republicans i que “el republicanisme té el compromís de construir una societat més justa, en una democràcia d’excel·lència, directa, participativa i no supeditada als poders financers”, referint-se als 42.