Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

Jornada de treball per preparar el programa electoral

La Secció Local d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat es va reunir en un hotel de Castelldefels amb l'objectiu de fer una jornada de treball maratoniana per bastir les línies fonamentals del document que acabarà conformant el programa electoral que la formació republicana presentarà a les properes eleccions municipals el 26 de maig. A la tancada, que va tenir lloc el 12 i el 13 de gener, va reunir una vintena de militants, simptaitzants i amics, entre els dos dies, i es va desenvolupar en un ambient distès i còmode. En ser una jornada de 2 dies, va ser també una oportunitat de relació i convivència entre els diferents membres de la formació republicana, els quals van aprofitar també per conversar, gaudir de passejades davant del mar [com es pot apreciar a la fotografia] i fins i tot, alguns, allargar la gresca fins ben entrada la matinada. La Secció Local d'Esplugues celebra aquestes jornades de treball amb una periodicitat de 2 anys. Les dues anteriors van tenir lloc a la casa de la Plana, a Horta d'Avinyó (Bages) i al monestir de Montserrat.

Torras: "El PSC no necessita el nostre suport, ni el valora"

El grup municipal d'Esquerra Republicana no dona suport al pressupost de 2019 de l'Ajuntament d'Esplugues. La votació, que va tenir lloc al Ple municipal del passat dimcres 21 de novembre, es va tirar endavant amb el suport explícit del grup Canviem Esplugues i els regidors no adscrits, i l'abstenció de PP i PDeCAT.  El portaveu municipal, Oriol Torras, va afirmar que dos anys després de l'acord perssupostari de 2016 entre ERC i el PSC, el qual va portar els republicans a donar suport als pressupostos de l'any següent, "el més calent és a l’aigüera; a data d’avui, només se n’ha acomplert un -referint-se a la peatonalització de la plaça Santa Magdalena- i dels altres punts, alguns s’estan acabant, d’altres estan en procés de planificació, la comissió es va reunir un sol cop ja fa temps i no ha fet res, i d’altres punts no s’han ni començat". Es dona la circumstància que els punts que estan en un estat de compliment menys avançat corresponen a acords que no necessitaven cap partida pressupostària per tirar-se endavant i només feia falta voluntat política. Torras comentava també després del Ple que "entenem perfectament que el govern municipal tingui les seves prioritats polítiques i que aquestes no tenen perquè coincidir amb les prioritats del nostre grup municipal" però a la vegada apuntava que el fet que des del govern no es prioritzin els 6 acords de 2016 "és el signe inequívoc que, de fet, no necessiten el nostre suport, ni el valoren".  El 2015 Esquerra Republicana va encetar la legislatura d'Esplugues amb una abstenció. En aquella ocasió es va voler premiar el clima positiu de diàleg entre els grups municipals amb què s'havia començat el mandat i, per tant, amb aquella abstenció s'obria la porta a arribar acords per a l’any següent. El 2016 ERC votar que sí al pressupost a canvi del compromís del govern de portar a terme una llista de 6 punts que es van pactar conjuntament: la peatonalització de la Plaça Santa Magdalena, un projecte per atraure inversió per a Esplugues, la construcció d’un Casal d’Entitats, un pla estratègic i integral per al comerç local, explorar un projecte per a les Caves Maguerite i la creació d’una comissió per a la introducció de clàusules socials en la contractació pública.

Herminia Villena participa a la trobada de dones d'ERC

La regidora de Gent per Esplugues, Herminia Villena, conjutament amb la Secretària d'Organització d'ERC Esplugues, Isabel Almató, van participar en la primera Convenció de Dones electes que els republicans van celebrar ahir a Pineda de Mar. La trobada, que va aplegar alcaldesses, diputades, senadores i regidores, va servir en aquesta ocasió, per reivindicar que sense la igualtat real mai serem una república lliure, que les dones estan plenament capacitades, i que no es resignen a ser una quota sinó que hi son per decidir. En definitiva, que el futur també és de Totes. A més, també es van reivindicar les absències de Carme Forcadell i Dolors Bassa, que estan empresonades. La Secretària General del partit Marta Rovira, per la seva banda, que és exiliada a Ginebra, va participar a la trobada a través d'una videoconferència.  Aquesta trobada, que va estar encapçalada per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i la vicesecretària general de dones d’Esquerra Republicana, Mireia Mata, va comptar amb la participació de més de 100 dones electes del partit. Durant la trobada la consellera Jordà va destacar que Esquerra Republicana treballa per aconseguir l’objectiu de doblar la representació femenina als ajuntaments en les pròximes eleccions municipals. “Tenim el repte amb les llistes cremallera, de doblar el nombre de dones a les institucions per fer canvis reals”. Actualment, el partit republicà compta amb 50 alcaldesses, més de 800 regidores, una vuitantena de conselleres comarcals, 22 diputades i gairebé 350 secretàries locals, comarcals i regionals.

Torras: "els Drets Humans s’han de defensar sempre, també a casa nostra"

El portaveu d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament d'Esplugues, Oriol Torras, va reivindicar els Drets Humans durant el darrer Ple Municipal, en què, precisament, el grup municipal del PSC, conjuntament amb la majoria de formacions del consistori, va entrar una moció de suport al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans. Es tractava d’una moció que s’aprova cada any a molts ajuntaments de la comarca i que ja feia anys que a Esplugues s’entrava com a declaració institucional, perquè tots els grups hi solien estar d’acord i no calia votar-la. Aquest any, però, tot i que també es va aprovar per una amplíssima majoria, la moció va generar certa controvèrsia. Torras va afirmar que "és evident que les situacions polítiques de Ruanda, Bahrain, Iran i Turquia són molt pitjors que la situació política de Catalunya, ara mateix"; però a la vegada es preguntava retòricament si "podem denunciar alegrement la vulneració de Drets Humans a l’estranger, obviant les vulneracions que tenim al costat de casa nostra". El comentari de Torras feia referència al punt 4 de la moció, el qual deia textualment que “condemnem la imposició de limitacions a les activitats dels defensors i defensores dels drets humans, i llur persecució per part de governs autoritaris. I exigim l’alliberament i retirada de càrrecs contra Victorie Ingabire Umuhoza, Abdulhadi Alkhawaja, Omid Kokabee i Ilham Tohti, defensors i defensores d’aquest projecte, que actualment estan empresonats o en llibertat provisional als seus països d’origen a causa del seu activisme”. "No us grinyola una mica aquest punt?" s'exclamava Oriol Torras; "¿us podeu fer una idea de com sona aquest punt 4 als membres d’un partit que tenim el President a la presó i la Secretària General exiliada a Ginebra? ¿Us podeu imaginar com sona aquest punt a les orelles dels pares, familiars i amics de l'Adri?". Per tot això, el portaveu republicà va sentenciar tot dient que "els Drets Humans s’han de defensar sempre, no només quan són vulnerats a Ruanda, Bahrain, Iran i Turquia -d’on són les persones citades al text de la moció-, sinó també quan són vulnerats aquí, a casa nostra; i en aquesta defensa nosaltres ens hi hem sentit molt sols.

Esplugues homenatja el President Companys

Per segon any consecutiu, la ciutat d'Esplugues va retre homenatge al President de la Generalitat Lluís Companys, el dia que es commemoràven 78 anys del seu afusellament a mans del règim franquista. Ho va fer amb un acte sobri i solemne, amb la presència institucional de l'alcaldessa, una majoria de regidors del consistori i molta ciutadania en general. Va ser un acte presentat per una priodista d'Esplugues Televisió, Seguidament, la Presidenta d l'Avenç, Marta Alarcón, va llegir un poema d'homenatge al president màrtir, després es va interpretar el Cant dels ocells (com se sol fer en aquestes ocasions) i després de les ofrenes es va cantar conjuntament el cant dels Segadors. La Secció Local d'ERC Esplugues (que durant molts anys va organitzar aquest acte en solitari) va participar activament d'aquest acte i hi va fer també la tradicional ofrena floral.

Mig centenar de persones al sopar d'estiu "Conxi Brau"

Els jardins Pons i Termes van acollir, un any més, el tradicional sopar d'estiu per a militants i amics que cada any organitza la secció local d'Esquerra Republicana d'Esplugues a mitjan juliol, i que a partir d'ara portarà el nom de Conxi Brau, companya i militant del partit, traspassada fa just tres mesos. La seva absència va ser patent i sentida durant tot el sopar, durant el qual també hi va haver nombrosos moments per al seu record.  Des de fa 4 anys, a més, el sopar inclou un concurs de truites de patates que en aquesta edició ha arribat ja als 16 participants, amb una mostra extraordinària de creativitat culinària i estètica. El guanyador d'aquesta edició ha estat Joan Lluís Gavilan Roales, amb una deliciosa truita dolça de moniatos que va promotre que repetirà algun dia. Com cada any, també, s'aprofita l'ocasió per convidar alguna personalitat rellevant del moment que parli sobre l'actualitat política. En aquesta ocasió, doncs, la convidada va ser la diputada al Congrés dels Diputats, Anna Surra, que va explicar algunes interioritats de la recent i reeixida moció de censura contra Mariano Rajoy, que ella va viure en primera persona, i a la qual el grup parlamentari d'ERC a Madrid va votar incondicional que sí. Aquest any va ser, sens dubte, el sopar més concorregut de tots els que s'han celebrat fins ara. En total, 54 començals. Durant els parlaments, la Secretària d'Organització, Isabel Almató, va proposar que en futures ocasions s'obri aquest esdeveniment no només a militants i amics del partit, sinó a tota la ciutadania en general perquè pugui esdevenir un espai de trobada amable i distès on el diàleg pugui tenir lloc.

Gabriel Rufián a Can Vidalet: “Els antics votants del PSC han de venir a Esquerra”

Gabriel Rufián i Jenn Díaz apleguen 500 persones a Can Vidalet aquest dissabte 5 de maig en un acte per reivindicar el paper dels barris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en la construcció de la república catalana. Aquest dissabte, 5 de maig, el diputat al Congrés de Diputats Gabriel Rufián i la parlamentària Jenn Díaz van reivindicar el paper dels barris populars en la futura república catalana. Rufián va posar èmfasi en el fet que la pàtria o la república no és una bandera, sinó la gent que hi viu, i especialment les classes populars. Per això va manifestar que la lluita d’Esquerra és posar fi a la precarietat laboral, l’accés a l’habitatge, la violència masclista, etc. En aquest sentit, va remarcar no són les urnes ni la llibertat el que trenquen la cohesió social, sinó les desigualtats socials i la corrupció política, les empreses de l’Ibex-35 o la repressió per impedir votar, i va assenyalar tant el PP com Ciutadans com els màxims responsables d’aquesta situació. A més, va dir que el PSC ha estat còmplice d’aquest sistema i va demanar explícitament als antics simpatitzants socialistes que ara votin ERC. Rufián va acabar dient que “hem nascut per vèncer i no per ser vençuts”. La diputada al Parlament de Catalunya Jenn Díaz va explicar les tres raons per les quals la república catalana és necessària. En primer lloc, per lluitar contra el masclisme i el sistema judicial que l’empara, com s’ha demostrat en la sentència de “La Manada”. En segon lloc, per la llibertat d’expressió i la democràcia, per tal de superar l’actual Estat repressor. Finalment, per crear un projecte comú en què la diversitat de la societat pugui conviure sense la demagògia i la confrontació de partits com Ciutadans i el PP. L’acte era presentat per Herminia Villena, regidora d’ERC a l’Ajuntament d’Esplugues, que a més va presentar el barri de Can Vidalet com a «divers i alegre» però molt afectat per la crisi econòmica i l’abandonament polític.

Oriol Torras

Oriol Torras repetirà com a candidat d’ERC a Esplugues de Llobregat

La secció local d’Esquerra Republicana va celebrar, el divendres 27 d’abril, una assemblea extraordinària per elegir el cap de llista per a les eleccions municipals del 2019. Oriol Torras, que és regidor republicà des del 2015, va ser elegit candidat per unanimitat dels assistents a l’assemblea, oberta tant a militants com a simpatitzants del partit. Segons Oriol Torras, aquest mandat vol ser continuista amb el projecte actual, que ja es va pensar per vuit anys i que també va encapçalar Torras juntament amb Herminia Villena, número 2 en les eleccions anteriors. Torras es va mostrar molt satisfet que aproximadament tres quartes parts de les propostes del programa electoral del 2015 s’hagin dut a la pràctica o s’estiguin desenvolupant actualment, fet que demostra que el projecte republicà a Esplugues és molt bo i que el grup municipal té una gran voluntat constructiva i d’arribar a acords. Tanmateix, Torras va assenyalar que aquests darrers quatre anys també han estat molt durs, amb moltes conteses electorals i amb la situació d’excepcionalitat política actual, amb la intervenció de la Generalitat i els presos polítics, fet que també ha enrarit les relacions al consistori municipal. Per tot plegat, Oriol Torras va reivindicar la necessitat d’enfortir i renovar el projecte polític per als cinc anys vinents, per la qual cosa caldrà continuar treballant de valent. Oriol Torras, poques hores després de l'elecció, va publicar aquest piulet al seu compte de Twitter:   Els companys i companyes d'@ERC_Esplugues van decidir ahir al vespre que jo sigui de nou el candidat republicà a #Esplugues per les eleccions municipals de l'any que ve. Gràcies a tothom. Espero estar a l'alçada de la confiança que m'heu fet.#EspluguesRepublicana pic.twitter.com/dH28HavVzE — Oriol Torras

Nova secció de Jovent Republicà

Esplugues torna a tenir una secció local de les Joventuts d’Esquerra Republicana. Rebatejats recentment com a “Jovent Republicà” el nou grup es va constituir formalment el passat 27 d’abril en un acte que es va fer al Centre Cultural Robert Brillas. De moment, la nova secció està formada per 4 joves espluguins, els quals ja fa un cert temps que treballen conjuntament. Però està oberta a tothom qui s’hi vulgui sumar. Amb més de 85 anys d’història, les joventuts d’ERC són una organització política de jovent independentista que treballa per millorar les condicions de vida del jovent i per transformar políticament i socialment els Països Catalans i el món.