Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

L’Ajuntament admet que la decisió dels casals d’estiu va ser política i no tècnica

Una moció presentada pel Grup Municipal Republicà fa caure les caretes al govern municipal d’Esplugues, el qual acaba admetent el que abans negava Al mateix Ple del mes de maig en el qual es va aprovar solemnament i unànime el pla de recuperació social i econòmica per a Esplugues, va tenir una segona part que va passar més desaparcebuda als mitjans de comunicació municipals. El Grup Municipal Republicà hi presentava una moció amb motiu del conflicte obert entre les entitats del lleure d’Esplugues i el govern de la ciutat a causa del canvi de model de gestió dels casals d’estiu. La moció, que era un compromís dels republicans amb les entitats del lleure d'Esplugues i que es presentava després d’haver parlat amb experts juristes, va ser tombada amb els vots del PSC i C’s. Partia del plantejament que calia desmentir la versió dels fets de l’Ajuntament segons la qual la raó per què hi ha hagut un canvi de model en la gestíó dels casals d’estiu ha estat estrictament jurídicotècnica. Al contrari, el Grup Republicà hi defensava que prèviament a les raons jurídiques i tècniques, hi ha una decisió política que ho desencadena tot i que no és altra que la consideració arbitrària que els casals d’estiu son un servei municipal. I, a jutjar pels poscicionaments de tots els grups polítics, la tesi republicana va quedar demostrada. Segons el portaveu dels republicans espluguins, Oriol Torras, el fet de considerar-ho un servei públic “té unes conseqüències jurídiques que fan que el canvi de model que s’ha proposat sembli aparentment necessari, però el servei de casals d’estiu podria no ser considerat un servei municipal, ja que en cap llei diu que sigui de prestació obligatòria”. Així, Torras afirmava que “en el moment que desapareix la decisió política, cau també la raó tècnica”. Torras, a més, aportava exemples d’ajuntaments veïns amb Esplugues en els quals els casals no tenen aquesta consideració.  Eduard Sanz (PSC): “Aquesta posició no respon només a un model polític i ideològic per part nostra.

41 propostes d'ERC per a Esplugues

Els republicans estenen la mà al govern municipal amb un document de 41 propostes econòmiques i socials per a la reconstrucció d'Esplugues La creació d'una xarxa de voluntariat en atenció a la gent gran, l'estudi per la implementació d'una renda bàsica municipal complementària, la flexibilització dels horaris comercials, una línia de suport a comerços i entitats, o replantejar la Festa Major de Sant Mateu, són algunes de les propostes que Esquerra Republicana ha presentat aquesta setmana a l'Ajuntament d'Esplugues. Es tracta d'una bateria de 41 propostes econòmiques i socials que els republicans fan a l'Ajuntament amb l'objectiu de contribuir amb idees concretes al pla de reconstrucció per fer front a l'emergència sanitària que el consistori espluguí està acabant de definir aquests primers dies de maig.  No és una llista exhaustiva de propostes de màxims, sinó que és el resultat de l'anàlisi d'un document previ, l'esborrany del pla de reconstrucció que l'Ajuntament d'Esplugues ha estat elaborant entre finals d'abril i principis de maig. El Grup Municipal Republicà l'ha analitzat, n'ha valorat les mancances i les millores que s'hi podien fer i el resultat d'aquesta feina són aquestes 41 propostes, que pretenen complementar i millorar el pla municipal. És un document consultable públicament, doncs, que els republicans posen a dispoció del govern municipal amb l'esperit de col·laboració i lleialtat a la ciutadania d'Esplugues.  Les propostes dels republicans estan dividides per línies polítiques, seguint la nomenclatura del document municipal. Així, diferencia entre línies d'actuació en matèria social, en matèria de salut, en matèria de treballadors municipals i contractes de béns i serveis, en matèria econòmica i, finalment, fa aportacions en una línia nova d'actuació, que el document municipal no preveu, en matèria cultural.  40+1 El document inclou també la proposta que ja es va anunciar el passat 9 de maig i que pretén convertir l'Ajuntament d'Esplugues en una operadora energètica.

ERC proposa convertir l’Ajuntament d’Esplugues en operadora energètica

Esquerra Republicana fa una proposta de sobirania energètica pensant en la reconstrucció econòmica del municipi per la crisi de la Covid-19, però sobretot amb la vista posada en el mitjà i el llarg termini El Grup Municipal Republicà del consistori espluguí ha proposat al govern municipal (amb majoria absoluta del PSC) convertir l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat en una operadora energètica. La proposta, que s’ha fet en el marc dels treballs previs a l’aprovació del pla de reconstrucció econòmica, pretén en última instància propiciar la sobirania energètica del municipi; però es tracta d’una proposta que ja des del primer moment pot representar un estalvi important per a l’administració i també per a les famílies, els autònoms i les PIMES d’Esplugues. Dues fases La proposta d’Esquerra Republicana està prevista en dues fases. En un primer moment, es proposa que l’Ajuntament es constitueixi en comercialitzadora de gas i electricitat. Es tracta d’una operació que ja s’ha experimentat amb èxit en d’altres municipis del país i que permet, des del primer moment, aplicar una tarifació social als clients dels principals subministraments energètics.   De fet, un dels grans costos fixos de la ciutadania és el de l'energia. Amb la creació d’una operadora pública municipal inicialment ja es poden fer les funcions d'una comercialitzadora, i es pot comprar l’energia al mercat majorista, amb el corresponent estalvi que això suposa. A la vegada, aquesta energia la pot distribuir entre els veïns i veïnes d'Esplugues, i a la xarxa de comerços i petites i mitjanes empreses de la ciutat. Com que l’objectiu d’aquesta operadora no és el lucre, no només pot comercialitzar l’energia a un preu inferior al de les grans empreses del mercat, sinó que a més pot fixar tarifes socials de forma directa i immediata. A part, aquesta operadora seria també una eina òptima per assessorar i establir un marc legal per a l'autosubministrament d'energia sostenible entre els veïns i veïnes d’Esplugues.

Posicionament respecte del conflicte obert entre l’Ajuntament i les entitats de lleure per la gestió dels casals d’estiu

Recentment hem sabut que el nostre ajuntament ha decidit canviar el model de gestió dels casals d’estiu per a infants i joves d’Esplugues. Fins ara, i des de feia molts anys, es tractava d’un servei que gestionaven tres entitats d’Esplugues (Espluga Viva, Esplai Espurnes i Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet). Així, fins ara, aquestes entitats signaven un conveni amb l’Ajuntament a través del qual rebien una subvenció anual que tenia la finalitat de finançar aquesta activitat.   Amb els canvis que ha decidit l’Ajuntament, el model continua sent extern a l’Ajuntament, però a partir d’ara es fa a través d’una contractació amb concurrència pública. Amb el nou model, doncs, l’activitat dels casals d’estiu deixa de ser considerada una iniciativa cívica i subvencionable de les entitats, i passa a ser considerada un servei públic propi de l’Ajuntament, que al seu torn contracta per gestionar-lo qualsevol empresa o entitat del sector del lleure que vulgui i pugui presentar-s’hi.   Les entitats que fins ara gestionaven els casals, les quals feia temps que estaven avisades que això acabaria passant, no s’han presentat al concurs per optar al nou contracte. Acusen l’Ajuntament de posar, amb el nou model, unes condicions econòmiques i de gestió inassumibles. Es consideren bandejades del projecte i no estan d’acord amb el canvi perquè el model que hi havia fins ara funcionava perfectament, anava bé, feien poble, feien barri i tenia una valoració bona per part de les famílies.   Entenen també que l’Ajuntament els ha donat suport fins ara i no comprenen el canvi d’actitud. Consideren que el model dels casals d’Esplugues era un exemple d’èxit i qualitat i ara, amb el canvi, s’obre la porta a la mercantilització de l’activitat. Ens expliquen també que per presentar-se al concurs necessitaven endeutar-se molt, perquè cal tenir molts diners al darrere com a garantia (una exigència que amb els convenis fins ara no feia falta).

El confinament no atura ERC d'Esplugues

La secció local d'Esquerra Republicana d'Esplugues de Llobregat no atura l'activitat malgrat el confinament a què s'ha vist obligat tot el país per la pandèmia del virus Covid-19.  Malgrat la situació d'emergència provocada pel coronavirus, o precisament amb més motiu, Esquerra Republicana d'Esplugues manté l’activitat política. El Grup Municipal, de fet, aquests dies ha centrat l'activitat en compartir la informació que arriba des de l'Ajuntament i des del govern de la Generalitat amb la militància i l'entorn per tal de garantir la continuïtat de l’acció política, i centrar-la en superar les dificultats que atravessa Esplugues i el país en general. A més, el partit no es limita només a fer reunions internes sinó que també ha organitzat converses telemàtiques amb alts càrrecs del partit, com ara el diputat del Parlament, Jordi Albert.  Ara mateix, però, és obvi que totes les reunions versen principalment sobre la gestió que el Govern i l'Ajuntament estan fent de la crisi del COVID-19. Tot i així, l'acció política del partit no es limita només a això perquè l'activitat de l'Ajuntament no s'ha aturat en cap moment: hi segueix havent comissions informatives, juntes de portaveus i plens municipals ordinaris, i tots els membres de l'executiva del partit continuen treballant, cadascú des de casa seva. 

D'esquerra a dreta: Rosalia Vidal, Isabel Almató, Ainoa Olza, Carolina Telechea, Carme Porta, Ester Martínez Vallès i Marta Alarcón.

Carolina Telechea i Carme Porta, protagonistes de l'acte del 8 de març

La diputada al Congrés dels Diputats, Carolina Telechea, i la consellera nacional d'ERC, Carme Porta, van ser les dues caps de cartell de l'acte que va organitzar Esquerra Republicana d'Esplugues en motiu del 8 de març davant la biblioteca Pare Miquel. Sota el lema "Dones amb tots els drets", i davant mig centenar de persones, Porta i Telechea van protagonitzar un interessant speaker's corner a quatre mans, que va servir per reivindicar els drets de les dones i per tornar a posar en evidència, un any més, la feina que encara queda per fer a favor de la igualtat i per la fi del masclisme. Durant l'acte, que va ser presentat per la regidora d'ERC i presidenta de l'Avenç, Marta Alarcón, i que també va comptar amb la presència de la secretària de Dones de la federació comarcal d'ERC del Baix Llobregat. Ainoa Olza, es va llegir un text escrit per Herminia Villena, la qual no va poder ser-hi present.  La xerrada estava inclosa en el marc de l'envelat informatiu que cada any organitza la Secció Local d'Esquerra Republicana d'Esplugues en motiu del 8 de març dins del mercat setmanal del barri del Gall. Com ja és tradició, durant el matí, els regidors i regidores d'ERC reparteixen a tothom pomets de mimoses, símbol internacional de força i feminitat, juntament amb el manifest feminista de la jornada.  L'indemà, diumenge 8 de març pròpiament, els regidors del Grup Municipal Republicà, Marta Alarcón i Oriol Torras, van ser presents en representació institucional a la tradicional lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones que va tenir lloc a la plaça Santa Magdalena. El text, que va ser llegit per l'alcaldessa Pilar Díaz, formarà part de l'ordre del dia del proper Ple Municipal en forma de declaració institucional (la qual cosa significa que compta amb la unanimitat de tots els grups municipals), i incorporarà un punt d'acord que servirà per declarar Esplugues com a ciutat feminista, en base al decàleg per a la construcció de ciutats feministes que va ser aprovat en el marc del 5è Congrés de dones del Baix Llobregat.

Tancada de treball a Poblet

Els quatre regidors del Grup Municipal Republicà del consistori espluguí, juntament amb el President, la Secretària d'Organització i alguns altres membres de l'executiva local, van fer una tancada de treball el cap de setmana passat en el marc incomparable del monestir de Poblet (Conca de Barberà).  L'objectiu de la jornada de treball era reflexionar pausadament i sense presses a l'entorn de la funció i els objectius dels grups polítics i l'aplicació d'aquestes reflexions al municipi d'Esplugues. Es tracta d'un tipus de treball que el dia a dia de l'activitat política no permet fer i que, en canvi, amb un cap de setmana sencer, sí. La tancada, que va tenir lloc del 17 al 19 de gener, va ser molt profitosa pel treball fet i es va desenvolupar en un ambient distès i còmode. En ser una jornada de 3 dies, va ser també una oportunitat de relació i convivència entre els diferents membres de la formació republicana, els quals van aprofitar també per conversar, gaudir de passejades monàstiques, pregar amb la comunitat cistercenca, i fins i tot hi va haver temps per a un tast de vins, concretament al celler Carles Andreu de la població veïna de Pira. La jornada va acabar amb un dinar de germanor a l'Espluga de Francolí.  La Secció Local d'Esplugues celebra aquestes jornades de treball amb certa periodicitat. Algunes de les anteriors tancades van tenir lloc a la casa de la Plana, a Horta d'Avinyó (Bages), al monestir de Montserrat i a Castelldefels. 

Trànsit restringit a Can Vidalet a partir de gener

Les restriccions de la nova Zona de Baixes Emissions faran canviar els hàbits de mobilitat només als veïns de Can Vidalet Si sou veïns de Can Vidalet i teniu un cotxe de benzina anterior al 2000, o un cotxe dièsel anterior al 2006, a partir del mes de gener no podreu circular pel vostre barri. Així ho va aprovar l’Ajuntament d’Esplugues el passat 16 d’octubre amb els vots del PSC, C’s i els Comuns.  La mesura, que costarà 150.000 € a l’Ajuntament, fins ara estava reservada només als dies d’alta contaminació. Però ara, a partir de gener, entrarà en vigor de manera generalitzada: de dilluns a divendres entre les 7 i les 20 h, per tota l’àrea denominada Zona de Baixes Emissions (ZBE) -de la qual forma part el barri de Can Vidalet-, només hi podran circular vehicles que tinguin distintiu ambiental. I si el vostre vehicle no en té, ja no us servirà per moure-us per dins d’aquesta zona.  Saltar-se aquesta normativa comportarà una multa mínima de 100 €, que podria arribar a 500 € si es considera una infracció molt greu, tot i que les sancions no s’aplicaran fins al mes d'abril. Com que la ZBE és tota l’àrea que queda delimitada per les rondes, la mesura també afecta els municipis sencers de Barcelona i l’Hospitalet, i parcialment Cornellà i Sant Adrià. En el cas d’Esplugues, només afecta al barri de Can Vidalet. Els veïns i veïnes de la resta de barris no quedaran directament afectats per aquesta mesura.  A més, no hi ha prevista cap moratòria ni ajut per si la mesura us afecta i no teniu possibilitat de comprar-vos un vehicle nou. Tots els ajuts que dona l’administració consisteixen en bonificacions per la compra d’un vehicle poc contaminant o per desballestar un vehicle contaminant. Si en els vostres desplaçaments laborals només teniu l’opció de fer servir el vehicle privat, la web de l’AMB només diu que considereu la possibilitat de compartir cotxe amb altres persones que facin la vostra mateixa ruta; se sobreentén, altres persones que tinguin un vehicle que compleixi la normativa.

Esquerra Republicana es consolida a Esplugues

La formació republicana obté 4.012 vots (el 15,55 %) a les eleccions del passat 10 de novembre Esquerra Republicana d'Esplugues es consolida en una sòlida tercera posició en el rànquing de les eleccions generals espanyoles que s'han celebrat els últims temps a la ciutat baixllobregatina. De manera molt similar a les eleccions que es van celebrar el mes d'abril, les quals van representar un rècord històric absolut amb 4.318 vots (el 15,71%), en aquesta ocasió la formació republicana ha obtingut un resultat lleugerament inferior, amb 4.012 vots, la qual cosa representa el 15,55 % dels sufragis. Es tracta, però, d'una xifra molt similar a la de les eleccions municipals del mes de maig passat, en què els republicans van obtenir 4.065 vots i que va representar una meritòria segona posició just per darrere del PSC. Cal dir que en aquesta ocasió, a diferència del mes d'abril, la participació ha sigut més baixa a Esplugues (d'un 74,75 % enfront al 79,84 % del mes d'abril passat) i que, a més, ERC ha hagut de competir electoralment en un mateix espai independentista i d'esquerres amb la CUP, la qual cosa no havia succeït mai en unes eleccions espanyoles. Nogensmenys, és clar que el percentatge de vot aconseguit és molt similar les dues vegades i que, per tant, la posició d'ERC a la ciutat baixllobregatina sembla sòlidament afermada d'una manera clara i sempre per sobre de la barrera psicològica dels 4.000 vots absoluts.  Pel que fa als resultats globals, Esquerra Republicana ha revalidat aquest mes de novembre la victòria que ja va aconseguir fa mig any, i torna al Congrés amb 13 diputats, 11 senadors, i l'aval de 869.934 vots. En comparèixer després de saber-se els resultats des de l'Estació de Nord de Barcelona, el cap de llista d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, va constatar que aquesta victòria electoral és una resposta clara a la sentència contra l'1-O. "A Catalunya aquest 10N l’independentisme i el republicanisme catalans han sentenciat com mai, de l'única manera que sap", va afirmar.