Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

D'esquerra a dreta: Juan Carlos Sillero, Marta Alarcón, Herminia Villena i Oriol Torras; els 4 regidors del Grup Municipal Republicà d'Esplugues

Aturada institucional del Grup Municipal Republicà

El Grup Municipal Republicà d'Esplugues ha donat per suspesa l'activitat institucional aquesta setmana i per un període indefinit. És per això que ahir dimecres cap dels 4 regidors republicans al consistori espluguí va assistir al Ple ordinari que es va celebrar. Així mateix, tampoc assistiran a cap reunió, comissió informativa ni junta de portaveus fins a nou avís. Aquesta aturada indefinida es fa en el marc de les protestes i accions que tots els càrrecs electes republicans estan portant a terme a les institucions del país, en motiu de la recent sentència del Tribunal Suprem contra els 9 presos polítics, després d'un judici polític i d'una causa general contra l'independentisme, i que deriva d'un procés judicial arbitrari i esbiaixat. L'aturada també s'emmarca en una setmana de protestes al carrer com a resposta social a la citada sentència.  El Portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, va dir ahir en declaracions a peu de plaça, durant la celebració del Ple Municipal, que "vivim moments excepcionals i hem entrat en una nova fase de protesta social", per la qual cosa demanava "molta responsabilitat i maduresa política a tothom". Així mateix, aquest matí, Torras enviava un missatge a la militància del partit: "no us deixeu endur per l’ambient enrarit que ens volen provocar els quatre que provoquen disturbis. La immensa majoria, com sempre, som on hem de ser: alegres i combatius, però mai violents. I el millor exemple d’això son aquestes magnífiques marxes per la llibertat, rèpliques d’aquella mítica marxa de 1976. 43 anys després, continuem en peu de Pau. Però ara som més, molts més. I no podran amb nosaltres. Demà al matí, rebem-los amb tots els honors", referint-se a la convocatòria que hi ha per sumar-se a aquesta multitudinària mobilització; i afegia: "ells son la verdadera ànima del nostre moviment." VAGAL GENERAL Esquerra Republicana d'Esplugues i el seu Grup Muncicipal es refermen en la més absoluta defensa del dret a la mobilització i a la protesta per part de la ciutadania i reiteren el caràcter pacífic i cívic del moviment independentista.

Homenatge i ofrena al President Companys

Esquerra Republicana organitza l’ofrena, malgrat la cancel·lació per part de la corporació municipal El 15 d’octubre, a les vuit del vespre, tal com estava previst, va tenir lloc l’homenatge al President Lluís Companys al Parc Onze de setembre d’Esplugues, en commemoració del 79è aniversari del seu afusellament. L’equip de govern havia cancel·lat l’acte institucional poques hores abans, mitjançant l’enviament d’un correu electrònic als grups municipals. En els darrers anys, aquest homenatge ha estat un acte institucional del consistori. Gràcies a una moció presentada per Esquerra Republicana durant la passada legislatura, l’ajuntament feia un acte d’homenatge i ofrena al President Lluís Companys en nom de la ciutadania d’Esplugues. En conèixer la decisió de l’equip de govern, l’executiva local d’Esquerra va decidir de tirar endavant l’acte, conferint-li tota la dignitat i caràcter institucional que fos possible. Així, es va decidir que la regidora Marta Alarcón llegís un text commemoratiu, en el qual es glossava la figura de Companys i es constataven els paral·lelismes amb la situació política actual. A continuació hi va haver l’ofrena floral a la placa que hi ha instal·lada en honor del President Companys. La ciutadania present, així com les formacions Esplugues En Comú-Podem i JuntsxEsplugues van poder fer la seva ofrena. Des d’Esquerra Republicana constatem amb preocupació com el govern del PSC continua cancel·lant actes ciutadans que li resulten incòmodes, fins i tot a risc de rebaixar una institució de la dignitat de la Presidència de la Generalitat. Esperem un canvi d’actitud de l’equip de govern de la ciutat, que va anunciar en la investidura que exerciria una majoria absoluta dialogant i, de moment, és només absoluta.

Carme Porta és elegida consellera nacional

La companya Carme Porta va ser elegida consellera nacional d'Esquerra Republicana, en la jornada electoral del 28è Congrés Nacional que es va celebrar ahir diumenge durant tot el dia. Porta, que va ser escollida per 1.643 vots, va ser la tercera consellera més votada en el congrés, i tindrà aquesta responsabilitat els propers 4 anys. En aquesta votació van ser elegides 15 noves conselleres i 15 nous consellers, els quals seran a partir d'ara, doncs, les noves veus del territori en el màxim òrgan de govern del partit entre congressos. La jornada electoral d'ahir diumenge va ratificar com a President i Secretària General la candidatura d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, Compromís Republicà, que va rebre un amplíssim suport de la militància, concretament un 88,34%, La jornada va comptar amb una xifra de participació de militància molt superior a la de les anteriors cites de 2011 i 2015. En total, va votar el 57,14% de la militància, la qual cosa suposa un total de 5.195 persones. En termes absoluts van votar més del doble de militants que fa quatre anys: la participació ha pujat 24 punts. Aquesta votació és el primer episodi d'un procés intern que culminarà amb el plenari del 28è Congrés Nacional que el partit té previst celebrar abans de finals d’any.

Joan Vàzquez assumeix la presidència dels republicans a Esplugues

El centre cultural Robert Brillas va acollir, el passat divendres 26 de juliol, l'assemblea ordinària de la Secció Local d'Esplugues d'Esquerra Republicana. L'acte, que va comptar amb una nodrida representació de la militància del partit a la ciutat baixllobregatina, tenia entre els punts de l'ordre del dia l'elecció d'una nova executiva local. En aquest sentit, es presentava una sola candidatura encapçalada per Joan Vàzquez, la qual va sortir elegida per unanimitat. L'acte va comptar amb la presència, entre d'altres, del president i la secretària d'organització sortints, Josep Maria Porta i Isabel Almató respectivament, que van fer un plàcid traspàs de poders a la nova executiva. També hi van assistir la totalitat dels regidors i regidores de l'actual grup municipal a l'Ajuntament així com l'exregidor Jordi Figueras. A partir d'ara, doncs, serà Vàzquez l'encarregat de portar el timó de la formació republicana a la ciutat. Ell mateix, en la seva intervenció a l'assemblea, va desgranar els punts cardinals del que serà la seva presidència: voluntat de seguir creixent, feminitzar i rejovenir la Secció Local i aconseguir més pes específic d'Esplugues dins la comarcal del partit. La nova executiva, que segons els estatuts del partit té un mandat de 2 anys a partir d'ara, quedarà formada pels següents membres: -Joan Vàzquez, president i secretari de Finances -Ester Martínez, secretària d'Organització -Roger Martínez, secretari d'Imatge i Comunicació, i d'Igualtat -Marta Alarcón, secretària de Política Municipal -Joan Carles Sillero, secretari d'Entitats i Entorn -Juanjo Murillo, secretari de Polítiques de Barris -Oriol Torras, portaveu del Grup Municipal -Rosalia Vidal, secretària de Dones -Pau Riba, portaveu de Jovent Republicà -Montse Satorra, adjunta a Igualtat -Maria Laiseca, adjunta a Dones -Carla Brau, adjunta a Organització -Ernest Briz, adjunt a Imatge i Comunicació Després de la votació, el portaveu del Grup Municipal Republicà a l'Ajuntament, Oriol Torras, va intervenir també per agrair la feina feta a l'executiva sortint i valorar la situació política local i nacional.

ERC celebra un any més el sopar d'estiu "Conxi Brau"

Els jardins Pons i Termes van acollir, el passat divendres 12, el tradicional sopar d'estiu "Conxi Brau" que cada any organitza la secció local d'Esquerra Republicana d'Esplugues a mitjan juliol. El sopar, que fa dos anys que porta el nom de la Conxi, l'estimada companya i militant traspassada el 2018, és un acte obert a tothom que vol ser un punt de trobada entre militants, simpatitzant i amics d'ERC, en un ambient distès i a l'aire lliure, com toca a les vetllades estiuenques, i que habitualment posa punt i final al curs polític dels republicans espluguins. Aquest any, a més, hi havia moltes ganes de celebració després dels magnífics resultats que la formació republicana va fer a les passades eleccions del 26 de maig.  Tal com ja s'ha fet en edicions anteriors, i amb aquesta ja en van 5, el sopar inclou també un concurs de truites obert a tothom qui hi vulgui participar. En aquesta edició ha tingut 9 participants, amb una mostra extraordinària de creativitat culinària i estètica. El primer premi d'aquesta edició ha hagut de ser per primera vegada un premi ex-aequo ja que la truita guanyadora havia estat elaborada a 4 mans conjuntament per Juanjo Murillo i Oriol Torras; el segon i el tercer premi van ser, respectivament, per Joan Carles Sillero i Isabel Almató. Amb tot, la qualitat de totes les truites va ser molt alta. Aquí podeu veure'n un recull de fotografies i vídeos elaborat per la gran Montserrat Jacas:  

Els 4 regidors prometen el càrrec

El Saló de Plens de l'ajuntament d'Esplugues va acollir, el passat 15 de juny, el tradicional Ple de constitució del nou consistori, durant el qual van prendre possessió els qui seran els 21 nous regidors i regidores d'Esplugues entre els anys 2019 i 2023. Per part d'Esquerra Republicana van prendre possessió del càrrec els 4 nous regidors que els republicans tindran durant els propers quatre anys al consistori espluguí. Oriol Torras, Herminia Villena, Joan Carles Sillero i Marta Alarcón van prometre la Constitució espanyola "per imperatiu legal i fins a la consecució de la República catalana". Durant el mateix acte, va prendre possessió del càrrec també la reelegida alcaldessa Pilar Díaz, amb els vots dels 11 regidors del seu grup municipal.  La sala de Plens de l'Ajuntament d'Esplugues es va vestir de gala com en les millors ocasions i estava plena de gom a gom, tal com sol succeir cada inici de mandat. L'ocasió s'ho valia perquè, amb aquesta sessió protocolària, quedava inaugurat l'onzè mandat de l'actual període democràtic. En el torn de paraules, el portaveu Oriol Torras va fer un discurs solemne durant el qual, entre d'altres coses, va tenir un record per la situació política actual de repressió, en què hi ha presos polítics, exiliats i un veí d'Esplugues que no pot tornar. I va afegir que "per nosaltres no és una situació normal, i creiem que no ho hauria de ser per ningú". Podeu veure el discurs de Torras sencer aquí:  

ERC es queda a 40 vots del cinquè regidor

Si hi ha una cosa que queda clara, eleccions rere eleccions, és que ERC segueix creixent a Esplugues. El resultat d'aquestes últimes eleccions municipals representa un nou rècord històric del partit republicà, amb 4.065 vots, o el que és el mateix: el 18,21 % del sufragi (es venia d'un 10,23 % al 2015, que al seu torn ja era un augument relatiu notable). Aquest resultat ha representat, a més, l'obtenció de 4 actes de regidors però, atenció, amb les dades del recompte final a la mà, resulta que només han faltat 40 vots pel cinquè regidor, la qual cosa hagués representat un èxit encara més esclatant i, probablement, la pèrdua de la majoria absoluta del PSC.  El creixement dels republicans a Esplugues és sostingut durant els últims 10 anys i coincideix amb la tendència a l'alça pararl·lela a la majoria de municipis de la comarca del Baix Llobregat. També hem observat que el creixement a Esplugues és homogeni en tots els barris de la ciutat, fins i tot al barri de Can Vidalet, feu històric del socialisme, on el vot, malgrat ha tingut un comportament relativament inferior en comparació amb altres barris, també creix molt i gairebé dobla el resultat del 2015. En aquesta anàlisi per barris, cal destacar l'espectacular agument que ERC ha obtingut a Finestrelles, on s'ha passat d'un 9,3 % a un 27,13 %; la pujada al barri, per tant, ha estat d'un 17,86 %. Cal destacar també les pujades d'un 13,93 % a la Miranda, i d'un 11,79 % al barri Centre. L'anàlisi profund de les dades també ens diu, per exemple, que la participació a les eleccions municipals en valors relatius creix a Esplugues des del 2007 i que des de l'any 2011 també creix inexorablement el vot independentista. En concret, la suma de les tres formacions independentistes ha obtingut ara 1170 vots més que el 2015 (5931 vots en total). Una altra dada interessant d'aquestes últimes eleccions, que coincidien amb les europees, és que en aquestes últimes, per primer cop en tota la democràcia moderna, els vots de les candidatures independentistes a tot Catalunya (1.

Resultat històric d'ERC a Esplugues

Oriol Torras, Herminia Villena, Joan Carles Sillero i Marta Alarcón. Aquests seran els 4 regidors i regidores que a partir d'ara representaran el republicanisme a l'Ajuntament d'Esplugues. ERC obté un resultat històric amb 4.065 vots i un 18,21 % dels sufragis, la qual cosa representa doblar els resultats de fa 4 anys i catapulta ERC fins a la segona força municipal. Es tracta d'un resultat enorme que encara pren més rellevància si el posem en perspectiva històrica: tot just l’any 1999 ERC no tenia representació a l’Ajuntament. En 20 anys ha passat de ser un grup residual a ser la segona força política. I ho ha aconseguit en unes eleccions en les quals el cost de cada regidor en vots era més alt que mai. A partir d’ara, ERC serà l’única força independentista amb representació institucional, ja que CUP i PDeCAT no hi han entrat. ERC tindrà, doncs, l’enorme responsabilitat de representar també tots els espluguins i espluguines que s’han quedat sense veu i vot a l’Ajuntament.

ERC omple el centre d'Esplugues de republicanisme

L'eslògan 'Esplugues és republicana' es va fer realitat diumenge al migdia al centre de la ciutat. Els Jardins del Robert Brillas, va ser el lloc escollit per Esquerra Republicana per celebrar-hi l'acte central de campanya enmig d'un centenar llarg de persones que no es van voler perdre la oportunitat de seguir en directe la posada de llarg de la candidatura republicana d'Esplugues.  En una primera part, Pau Riba i Maria Laiseca van parlar en nom de Jovent Republicà. Més endavant, l'atenció es va centrar en un petit debat que, moderat per Marta Alarcón, va comptar amb la participació de Mercè Martínez, Rosalia Vidal, Eduard Castelló i Ester Martínez que van parlar sobre diferents aspectes de la ciutat, com l'associacionisme, la discapacitat, els serveis socials o el model de comerç.  Després va ser el torn de la número 2 de la llista, la doctora Herminia Villena, i l'últim a parlar va ser el candidat Oriol Torras, que va fer un discurs que es va emportar sorollosos aplaudiments del públic congregat.  Torras va parlar dels principis republicans que inspiren l'acció política del partit a Esplugues, va tenir un record per Adrià Carrasco, i va dir que "treballarem per la justícia social, la no discriminació per raó d’origen, ètnia, religió, gènere o orientació sexual, per la dinamització socioeconòmica responsable, per l’educació de ciutadans i ciutadanes lliures i per una gestió pública dels serveis que sigui responsable ambientalment.". I va acabar el seu discurs dient que "si volem el progrés, la justícia social, la igualtat d’oportunitats per tothom i un ajuntament que no tingui por dels seus propis ciutadans, voteu un alcalde republicà."