Esplugues de Llobregat

Totes les notícies

Gabriel Rufián a Can Vidalet: “Els antics votants del PSC han de venir a Esquerra”

Gabriel Rufián i Jenn Díaz apleguen 500 persones a Can Vidalet aquest dissabte 5 de maig en un acte per reivindicar el paper dels barris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en la construcció de la república catalana. Aquest dissabte, 5 de maig, el diputat al Congrés de Diputats Gabriel Rufián i la parlamentària Jenn Díaz van reivindicar el paper dels barris populars en la futura república catalana. Rufián va posar èmfasi en el fet que la pàtria o la república no és una bandera, sinó la gent que hi viu, i especialment les classes populars. Per això va manifestar que la lluita d’Esquerra és posar fi a la precarietat laboral, l’accés a l’habitatge, la violència masclista, etc. En aquest sentit, va remarcar no són les urnes ni la llibertat el que trenquen la cohesió social, sinó les desigualtats socials i la corrupció política, les empreses de l’Ibex-35 o la repressió per impedir votar, i va assenyalar tant el PP com Ciutadans com els màxims responsables d’aquesta situació. A més, va dir que el PSC ha estat còmplice d’aquest sistema i va demanar explícitament als antics simpatitzants socialistes que ara votin ERC. Rufián va acabar dient que “hem nascut per vèncer i no per ser vençuts”. La diputada al Parlament de Catalunya Jenn Díaz va explicar les tres raons per les quals la república catalana és necessària. En primer lloc, per lluitar contra el masclisme i el sistema judicial que l’empara, com s’ha demostrat en la sentència de “La Manada”. En segon lloc, per la llibertat d’expressió i la democràcia, per tal de superar l’actual Estat repressor. Finalment, per crear un projecte comú en què la diversitat de la societat pugui conviure sense la demagògia i la confrontació de partits com Ciutadans i el PP. L’acte era presentat per Herminia Villena, regidora d’ERC a l’Ajuntament d’Esplugues, que a més va presentar el barri de Can Vidalet com a «divers i alegre» però molt afectat per la crisi econòmica i l’abandonament polític.

Oriol Torras

Oriol Torras repetirà com a candidat d’ERC a Esplugues de Llobregat

La secció local d’Esquerra Republicana va celebrar, el divendres 27 d’abril, una assemblea extraordinària per elegir el cap de llista per a les eleccions municipals del 2019. Oriol Torras, que és regidor republicà des del 2015, va ser elegit candidat per unanimitat dels assistents a l’assemblea, oberta tant a militants com a simpatitzants del partit. Segons Oriol Torras, aquest mandat vol ser continuista amb el projecte actual, que ja es va pensar per vuit anys i que també va encapçalar Torras juntament amb Herminia Villena, número 2 en les eleccions anteriors. Torras es va mostrar molt satisfet que aproximadament tres quartes parts de les propostes del programa electoral del 2015 s’hagin dut a la pràctica o s’estiguin desenvolupant actualment, fet que demostra que el projecte republicà a Esplugues és molt bo i que el grup municipal té una gran voluntat constructiva i d’arribar a acords. Tanmateix, Torras va assenyalar que aquests darrers quatre anys també han estat molt durs, amb moltes conteses electorals i amb la situació d’excepcionalitat política actual, amb la intervenció de la Generalitat i els presos polítics, fet que també ha enrarit les relacions al consistori municipal. Per tot plegat, Oriol Torras va reivindicar la necessitat d’enfortir i renovar el projecte polític per als cinc anys vinents, per la qual cosa caldrà continuar treballant de valent. Oriol Torras, poques hores després de l'elecció, va publicar aquest piulet al seu compte de Twitter:   Els companys i companyes d'@ERC_Esplugues van decidir ahir al vespre que jo sigui de nou el candidat republicà a #Esplugues per les eleccions municipals de l'any que ve. Gràcies a tothom. Espero estar a l'alçada de la confiança que m'heu fet.#EspluguesRepublicana pic.twitter.com/dH28HavVzE — Oriol Torras

Nova secció de Jovent Republicà

Esplugues torna a tenir una secció local de les Joventuts d’Esquerra Republicana. Rebatejats recentment com a “Jovent Republicà” el nou grup es va constituir formalment el passat 27 d’abril en un acte que es va fer al Centre Cultural Robert Brillas. De moment, la nova secció està formada per 4 joves espluguins, els quals ja fa un cert temps que treballen conjuntament. Però està oberta a tothom qui s’hi vulgui sumar. Amb més de 85 anys d’història, les joventuts d’ERC són una organització política de jovent independentista que treballa per millorar les condicions de vida del jovent i per transformar políticament i socialment els Països Catalans i el món.

Sopar de la República d'Esplugues, amb Eduard López

Sopar de la República amb Eduard López

El restaurant Sinvergüenza va acollir el tradicional Sopar de la República, que celebrem al voltant del 14 d’abril per commemorar la proclamació del President Macià de l’any 1931. Es tracta d’un sopar que fem cada any amb militants i amics, durant el qual aprofitem per convidar alguna personalitat que ens parli de l’actualitat política i dels últims esdeveniments. Aquest any, i donada la situació política creada a l’entorn de l’aplicació del 155 i el repte democràtic que ens planteja el totalitarisme de l’Estat espanyol, vam comptar amb la presència del vicesecretari general d’acció política d’ERC, Eduard López, amb el qual vam conversar fins a altes hores de la nit sobre tot el que envolta la investidura del nou president de la Generalitat i el nou camí que ha d’emprendre l’independentisme en la fase post-1O. Aquest és l’únic dia de l’any que es fa un acte dedicat als militants i simpatitzants. Els convidats dels anys anteriors han sigut Teresa Vallverdú (2017), Fabián Mohedano (2016), Joan Puigcercós (2015) i Joan Tardà (2014).

Comunicat conjunt sobre la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya de Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern expressen el següent posicionament respecte a la unió per la Diagonal de les dues xarxes de tramvia existent. 1. Els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona han patit en els darrers anys una manca d’inversió en matèria de transport públic col·lectiu d’alta capacitat.La conseqüència és que, encara avui, l’ús del vehicle privat resulta necessari per a moltes persones que han de desplaçar-se entre aquests municipis. Això implica que el nivell estructural la contaminació a l’AMB és molt elevada i té efectes directes sobre la salut de les persones. Les inversions en transport públic col·lectiu són determinants per afavorir el dret a la mobilitat, del dret a l’accessibilitat i del dret a la salut. Hi ha diverses infraestructures projectades i no completades que permetrien incrementar els trajectes i la demanda de transport públic col·lectiu; i totes elles poden afavorir un important descens de l’ús del vehicle privat: Millores en la xarxa i el servei de Rodalies, l’ampliació de la L1 entre Santa Coloma i Badalona, l’ampliació de la L2 fins al parc logístic del Baix Llobregat i la connexió amb l’aeroport, l’ampliació de la L3 fins a Trinitat Vella i fins a Sant Feliu de Llobregat, l’enllaç de la L4 entre La Pau i La Sagrera, el perllongament de la línia Llobregat-Anoia FGC entre Pl. Espanya i Gràcia, la finalització de les línies L9 i L10 en el seu tram central o la unió de les xarxes de tramvia en superfícies per la Diagonal, entre d’altres. Totes elles són necessàries i garantirien una millor intermodalitat de manera que l’oferta i els temps de trajecte serien molt més competitius i eficaços, essent la connexió del tramvia per la Diagonal una de les inversions més econòmiques en relació al retorn social.

Concert a favor dels Presos Polítics

El parc de Can Tinturé va ser l’escenari, el passat dissabte 7 d’abril, del concert que es va fer per la llibertat dels presos polítics. Des de les 12 del migdia fins a les 12 de la nit, l’escenari es va omplir d’actuacions d’artistes i grups locals, conferències, xerrades i altres activitats lúdiques, amb l’objectiu de recaptar fons per la caixa de solidaritat. El nostre regidor Oriol Torras també hi va col·laborar actuant amb dos muntatges creats per a l'ocasió. En primer lloc, acompanyant-se d'una guitarra elèctrica i juntament amb el President del PDeCAT d'Esplugues Pere Clota, el baixista Enric Mieza i el bateria Xevi Matamala, van cantar 5 cançons reivindicatives. Més tard, es va unir tocant el piano a la banda de 5 músics capitanejada pel portaveu d'ERC Can Vidalet, Juanjo Murillo, i amb la qual van desgranar un repertori rumbero de 7 temes compostos originalment per Murillo mateix. 

Renovem la plaça Santa Magdalena

Des de l’inici d’aquest mandat municipal, convençuts que les ciutats actuals han de posar l’urbanisme al servei de la cohesió social, la gent d’Esquerra Republicana vam creure en la necessitat de recuperar el depauperat espai de la plaça Santa Magdalena, que entenem que està cridat a ser l’autèntica plaça major d’Esplugues, perquè la ciutadania en pugui fer ús. Ens vam posar a treballar per eliminar-ne el trànsit rodat, els aparcaments, i reordenar les terrasses i el mobiliari, i vam arribar a un acord amb els socialistes per fer-ho possible. Fruit d’aquell acord, i després de molts mesos d’espera, i després dels treballs que s’hi han portat a terme, la plaça, ara sí, està en disposició de ser utilitzada com a tal. Estem molt orgullosos d'aquesta actuació perquè amb molt poc pressupost i retirant els cotxes de la plaça, la ciutadania ha guanyat un espai cívic que abans no tenia.

L'Alcalde Martí Figueras tindrà un carrer al seu nom

El Ple Municipal de l'Ajuntament d'Esplugues va aprovar, el passat dimecres 21 de març, el canvi de nom de 6 carrers de la ciutat, en compliment de la llei de memòria històrica. L'acord, aprovat per 18 vots a favor i 3 abstencions, preveu que el carrer que fins ara rebia el nom d'Anton Fortuny, passarà a portar el de qui va ser alcalde de la ciutat, Martí Figueras, entre els anys 1931 i 1934. Amb aquest acord, doncs, es fa honor a qui va ser el primer alcalde republicà de la nostra ciutat, i es posa remei al fet que 39 anys després de les primeres eleccions democràtiques després del franquisme aquest alcalde encara no tenia un carrer al seu nom.  Martí Figueras i Castillo, d'Esquerra Republicana, va ser alcalde d'Esplugues entre el juliol del 1931 i el febrer del 1934. Durant el seu mandat es van inaugurar escoles en barris que no en tenien, i es van fer "graduades" les escoles "unitàries" que hi havia fins aleshores. També es van urbanitzar carrers, com el de Laureà Miró, i es va estendre l'enllumenat públic, en una època d'inestabilitat política. El seu mandat va acabar coincidint amb el bienni conservador, o "bienni negre", de la Segona República. Va ser substituït per Rossend Montaner i Roig, de la Minoria Radical, el 12 de febrer de 1934. Amb Figueras com a alcalde, l'Ajuntament d'Esplugues va votar a favor d'un text per expulsar els jesuïtes de l'Estat espanyol i va aprovar la secularització i confiscació del cementiri parroquial i el canvi de nom de la plaça de Santa Magdalena pel "de la República", entre altres aspectes. Durant el seu mandat no hi va haver crema d'esglésies ni altres avalots violents contra l'Església. El novembre del 2015, el ple de l'Ajuntament va aprovar canviar el nom dels carrers que portaven nom de persones relacionades amb la dictadura franquista. En execució d’aquest acord es va crear una comissió i es va obrir un procés participatiu pel qual la ciutadania va presentar propostes de noves denominacions per als carrers afectats.

Mireia Mata i Carme Porta parlen de la bretxa salarial a Esplugues

El mercat setmanal del barri del Gall va ser el lloc escollit, un any més, per la commemoració del Dia Internacional de la Dona per part d'ERC Esplugues. L'acte, que va tenir lloc el passat dissabte 10 de març al matí, va comptar amb el ja tradicional repartiment de poms de mimoses. El matí va començar amb una paradeta informativa, que es va situar davant de la biblioteca Pare Miquel. Els regidors Oriol Torras i Herminia Villena van estar repartint pomets de mimoses a totes les persones que passejaven pel mercat ambulant, juntament amb un punt de llibre imprès per a l'ocasió i el manifest d'aquest any. Les mimoses, una planta que fa la seva característica i aromàtica floració groga durant el mes de març, és un símbol feminista. Més tard, va ser el torn de la xerrada. Una vintena llarga de persones es van reunir a l'espai que es va habilitar a aquest efecte i no es van voler perdre Mireia Mata i Carme Porta, que van fer la xerrada "La bretxa salarial, Igualtat", presentada per Herminia Villena.