Esplugues de Llobregat

Notícia

ERC proposa convertir l’Ajuntament d’Esplugues en operadora energètica

Esquerra Republicana fa una proposta de sobirania energètica pensant en la reconstrucció econòmica del municipi per la crisi de la Covid-19, però sobretot amb la vista posada en el mitjà i el llarg termini

El Grup Municipal Republicà del consistori espluguí ha proposat al govern municipal (amb majoria absoluta del PSC) convertir l’Ajuntament d’Esplugues de Llobregat en una operadora energètica. La proposta, que s’ha fet en el marc dels treballs previs a l’aprovació del pla de reconstrucció econòmica, pretén en última instància propiciar la sobirania energètica del municipi; però es tracta d’una proposta que ja des del primer moment pot representar un estalvi important per a l’administració i també per a les famílies, els autònoms i les PIMES d’Esplugues.

Dues fases
La proposta d’Esquerra Republicana està prevista en dues fases. En un primer moment, es proposa que l’Ajuntament es constitueixi en comercialitzadora de gas i electricitat. Es tracta d’una operació que ja s’ha experimentat amb èxit en d’altres municipis del país i que permet, des del primer moment, aplicar una tarifació social als clients dels principals subministraments energètics.  

De fet, un dels grans costos fixos de la ciutadania és el de l'energia. Amb la creació d’una operadora pública municipal inicialment ja es poden fer les funcions d'una comercialitzadora, i es pot comprar l’energia al mercat majorista, amb el corresponent estalvi que això suposa. A la vegada, aquesta energia la pot distribuir entre els veïns i veïnes d'Esplugues, i a la xarxa de comerços i petites i mitjanes empreses de la ciutat. Com que l’objectiu d’aquesta operadora no és el lucre, no només pot comercialitzar l’energia a un preu inferior al de les grans empreses del mercat, sinó que a més pot fixar tarifes socials de forma directa i immediata.

A part, aquesta operadora seria també una eina òptima per assessorar i establir un marc legal per a l'autosubministrament d'energia sostenible entre els veïns i veïnes d’Esplugues.

Però el més revolucionari de la proposta seria la segona fase. A llarg termini, doncs, aquesta operadora també podria fixar com a objectiu la instal·lació i explotació al municipi d’un parc estable de plaques fotovoltaiques per a la generació d'energia solar, la qual seria distribuïda entre la població. Es tracta, doncs, d’aprofitar les oportunitats de la crisi per tal de crear l'embrió d'una autèntica productora i distribuïdora municipal d'energia 100% verda i completament ecològica.

Avantatges
Amb aquest nou paradigma de l'abastiment de les necessitats energètiques del municipi, Esquerra Republicana vol posar èmfasi que en el fet de poder produir, comercialitzar i distribuir energia verda creada de forma completament ecològica i sostenible, i la venda de l’excedent d'energia a la xarxa, Esplugues de Llobregat podria esdevenir un municipi perfectament sobirà des del punt de vista energètic, amb el consegüent estalvi econòmic que això podria representar per a les arques municipals, i també per a les economies domèstiques i professionals de la ciutat. Es reduiria al mínim la dependència d'energies fòssils, i es generaria energia sostenible, verda i assequible. I en última instància, es propiciaria l'empoderament de la població respecte dels grans lobbys energètics.

Reaccions
El portaveu del Grup Municipal Republicà, Oriol Torras, explicava en el moment de fer la proposta que “som conscients que es tracta d’un projecte ambiciós, que no podrà fer-se realitat en el curt termini” però de la mateixa manera assegura que “és en moments de crisi com l’actual que cal prendre decisions no només pensant en l’indemà immediat (que també), sinó pensant sobretot en buscar solucions duradores i que ens facin sortir de l’actual paradigma de dependència econòmica i social”. Finalment, Torras explica que no es tracta només d’una proposta per sortir de l’actual crisi de la Covid-19, sinó que “es tracta d’un projecte que pensa en el bé de les generacions futures”.

Fonts del govern municipal asseguren que veuen amb bons ulls la proposta d’Esquerra Republicana i que es posaran immediatament a treballar per estudiar-ne la viabilitat. Amb aquest objectiu, aquesta setmana mateix s’han iniciat ja alguns contactes amb l’Ajuntament de Viladecans, el qual, a través del projecte Vilawatt, ja fa quatre anys que treballa en una proposta similar en la primera fase.