Esplugues de Llobregat

Notícia

Esplugues es declara ciutat antiracista a proposta de Jovent Republicà

Esplugues, ciutat antiracista a proposta de Jovent Republicà
Esplugues, ciutat antiracista a proposta de Jovent Republicà
El Ple municipal del 17 de juny va aprovar per unanimitat la moció per declarar ciutat antiracista Esplugues de Llobregat. Aquesta moció, presentada en nom del Jovent Republicà pel Grup Municipal Republicà (GMR) i subscrita, també, per socialistes i comuns, proposa diverses mesures per combatre les actituds racistes, tant ciutadanes com institucionals, a la nostra vila.

En concret, l'Ajuntament d'Esplugues es compromet a lluitar contra el racisme i a condemnar i rebutjar qualsevol tipus d’acció d’odi, racista, xenòfoba i feixista. Així, per exemple, els grups municipals han de bandejar els discursos d'extrema dreta. L'Ajuntament es compromet a garantir la igualtat de tracte sense discriminacions de cap mena, a fer campanyes de sensibilització sobre la matèria, a denunciar qualsevol acció constitutiva de delicte d'odi i a coordinar-se amb les entitats i amb els cossos policials per combatre el racisme i estigmatització de les persones migrades.

El portaveu republicà, Oriol Torras, va recordar que la moció neix de la campanya de Jovent Republicà «Països Catalans lliures de racisme», que es va fer entre l'octubre del 2019 i el març d'enguany, que és quan el GMR la va presentar —però, a causa de la pandèmia, va quedar sobre la taula fins al Ple de juny. La moció del març parlava sobretot els fluxos migratoris al Mediterrani i proposava els Països Catalans com a terra d'acollida. Denunciava que, com que els estats posen traves a la integració dels migrants, sovint és la societat civil qui ha de fer aquesta tasca d'acollida. A causa de l'assassinat racista de George Floyd, Torras va dir que «la moció ha agafat una rellevància diferent i s'ha reformulat» amb un text i acords diferents per incloure el debat que s'ha generat arran d'aquests fets. Torras va recordar que «per mantenir una societat tolerant, cal ser intolerant amb els intolerants» —segons la paradoxa de la tolerància de Karl Popper.

El portaveu de Jovent Republicà, Pau Riba, va dir que la moció «va obligar a posicionar-se a cada grup municipal sobre l'antiracisme» i a fer-los entendre que «ser antiracista vol dir també ser antifeixista, perquè per combatre el racisme cal bloquejar l'extrema dreta», i va afegir que, amb el lema «Països Catalans lliures de racisme», aquesta moció s'ha presentat arreu del territori.

En el vídeo podeu veure declaracions de Jovent Republicà i del GMR i el resum del debat que hi va haver al Ple.
 
  • Ampli resum de la participació del Grup Municipal Republicà al darrer ple. Menció especial a la moció impulsada pel Jovent Republicà per declarar Esplugues ciutat lliure de racisme.

    Posted by Esquerra Republicana d'Esplugues on Dilluns, 22 de juny de 2020

    El Jovent Republicà presenta la moció per declarar Esplugues ciutat antiracista