Esplugues de Llobregat

Notícia

Esquerra d'Esplugues vota 'no' als pressupostos del govern Díaz

Esquerra vota 'no' als pressupostos d'Esplugues
Esquerra vota 'no' als pressupostos d'Esplugues
El Grup Municipal Republicà d'Esplugues de Llobregat ha votat no als pressupostos municipals, presentats per l'alcaldessa, Pilar Díaz, en el Ple del 18 de novembre. Hi ha votat en contra per tres raons, principalment: el govern socialista no acostuma a complir els acords a què arriba amb l'oposició, perquè el govern Díaz no s'estima el patrimoni d'Esplugues i pel tarannà autoritari amb la ciutadania.

Així, els pressupostos municipals s'han aprovat amb els vots a favor de PSC, Cs, CeC i PP, i amb els 4 vots republicans en contra. El Grup Municipal Republicà hi ha votat en contra no perquè no siguin uns bons pressupostos —de fet, Esquerra ha donat suport a totes les partides que tenen a veure amb la crisi actual i amb la pandèmia a través del Pla de reconstrucció, que també porta la firma dels republicans.

Esquerra no pot donar suport explícit al govern de Pilar Díaz, un govern autoritari que no compleix els acords
Segons Esquerra, votar sí al pressupost "hauria estat donar un suport explícit al govern de Pilar Díaz, un vot que seria entès com un semàfor verd al govern Díaz, però una cosa és posar-se d’acord per un pla de reconstrucció i una altra aprovar la gestió sencera. La manca de lleialtat institucional arran de les darreres declaracions de l'alcaldessa aprofitant la pandèmia per fer electoralisme ha acabat d'ensorrar una confiança ja molt malmesa".

El govern Díaz no compleix els acords als quals arriba amb nosaltres
El 2016, Esquerra Republicana va negociar els pressupostos de 2017 amb el govern municipal, que va adoptar un seguit de compromisos que no ha complert: la reforma de la plaça de l'Ajuntament, la promoció econòmica de la ciutat,  la construcció d’un casal d’entitats, l'elaboració d'un Pla estratègic de comerç local, un projecte per a les Caves Magueritte que hi ha sota el Casal de Cultura Robert Brillas i una comissió per a la introducció de clàusules socials en la contractació pública.

Aquest 2020 mateix, el Grup Municipal Republicà ha arribat també a dos acords amb el govern: convertir l’Ajuntament d’Esplugues en una operadora energètica i desencallar el catalèg de patromini local abans d'acabar l'any

El govern del PSC no ha acomplert cap d'aquests compromisos, i en línies generals, només aprofita els acords amb els altres grups en benefici propi. Per exemple, falta poc més d’un mes per acabar l’any i no s'ha vist cap pas per desencallar el catàleg de patrimoni local. Això, de fet, té a veure amb la percepció que els socialistes no s’estimen el patrimoni local.

El govern Díaz no s’estima el patrimoni d'Esplugues

Segons els republicans, els exemples que el govern Díaz no respecta el patrimoni d'Esplugues "no s'acaben mai: no respecten el calendari festiu del poble, tenen abandonats els refugis de la guerra civil, tenen el catàleg de patrimoni històric abandonat, enderroquen les masies Can Kadena... En aquest pressupost, de fet, no hi ha cap partida destinada a la conservació del patrimoni, només una partida per a museus". Els republicans consideren que els socialistes "deixen desaparèixer el patrimoni, que es malmeti, que s'oblidi, i això és per a nosaltres un exemple de com de poc l'equip de govern socialista s'estima el poble que governa". I afegeixen: "Tot i que era un compromís aprovat en una moció, desencallar el catàleg de patrimoni local, el govern Díaz no ho ha fet, atès que el tarannà de l'equip de govern no compleix els acords a què arriba i té un tarannà, en general, autoritari i de menyspreu vers els altres".

El govern Díaz té un tarannà d’aquest govern que no ens agrada
Els republicans consideren que al govern Díaz "li falta sensibilitat i empatia envers la ciutadania. Volen vendre una ciutat preciosa, ideal, de color de rosa, però no tenen cura de les peticions quotidianes de la gent". El Grup Republicà d'Esplugues recorda el tema dels murals o dels horts urbans,  i d'altres com arreglar petits desperfectes dels carrers, que trigaven molt a resoldre's, "i sempre diuen que sí, però no ho fan", reblen.

El portaveu Oriol Torras va afirmar al Ple que "la llista de damnificats per aquesta actitud és llarga aquest 2020", i en va citar alguns: els paradistes dels mercats en peu de guerra amb el tema dels horaris, entitats de cultura popular emprenyats des de fa anys, el pregó de la festa major, les etitats de l’educació en el lleure bandejades amb el tema dels casals d’estiu, les mesures de restricció del trànsit que només afecten el barri amb les rendes més baixes, les multes a independentistes per fer paradetes o penjar llaços grocs o i l'actuació municipal molt tèbia amb els desnonaments.

A més a més, el portaveu republicà va recordar que "tot això és només en els últims anys, però anteriorment ja havíem vist també aquest tarannà amb" situacions com la dels veïns que protestaven en contra d’un tanatori als seus barris, la dels veïns que protestaven contra el Pla Caufec i la construcció d’un gran centre comercial o la dels veïns que volien votar l’octubre de 2017 i van trobar tots els impediments per part de l’Ajuntament.

D'altra banda, Esquerra afirma que l'actitud del govern Díaz ha estat passiva o contrària a la reivindicació dels valors democràtics i els drets humans, afegeix que "s'aproven declaracions institucionals sobre això als plens, però quan Amnistia Internacional i les Nacions Unides assenyalen Espanya com a país que vulnera els drets humans —per la presència de presos polítics i per l’exercici de repressió de la dissidència que va representar l’actuació policial de l’1 d’octubre– els socialistes callen i no hi són mai".

El govern Díaz és una administració que obre massa conflictes i no aconsegueix tapar-los

Per tot això, Esquerra justifica el vot negatiu als pressupostos municipals per al 2021, perquè entenen que votar que sí seria "donar per bones totes aquestes coses, i també tenim la convicció que el govern de Pilar Díaz no necessita per a res al nostre suport i, a més a més, quan el té, tampoc el valora. Entenem perfectament que el govern Díaz tingui les seves prioritats polítiques i que aquestes no han de coincidir necessàriament amb les del nostre grup municipal. Però en la mateixa mesura que no valoren el nostre suport, a nosaltres ens donen molt pocs estímuls per donar-lo".