Esplugues de Llobregat

Notícia

ERC es queda a 40 vots del cinquè regidor

Si hi ha una cosa que queda clara, eleccions rere eleccions, és que ERC segueix creixent a Esplugues.

El resultat d'aquestes últimes eleccions municipals representa un nou rècord històric del partit republicà, amb 4.065 vots, o el que és el mateix: el 18,21 % del sufragi (es venia d'un 10,23 % al 2015, que al seu torn ja era un augument relatiu notable). Aquest resultat ha representat, a més, l'obtenció de 4 actes de regidors però, atenció, amb les dades del recompte final a la mà, resulta que només han faltat 40 vots pel cinquè regidor, la qual cosa hagués representat un èxit encara més esclatant i, probablement, la pèrdua de la majoria absoluta del PSC. 

El creixement dels republicans a Esplugues és sostingut durant els últims 10 anys i coincideix amb la tendència a l'alça pararl·lela a la majoria de municipis de la comarca del Baix Llobregat. També hem observat que el creixement a Esplugues és homogeni en tots els barris de la ciutat, fins i tot al barri de Can Vidalet, feu històric del socialisme, on el vot, malgrat ha tingut un comportament relativament inferior en comparació amb altres barris, també creix molt i gairebé dobla el resultat del 2015. En aquesta anàlisi per barris, cal destacar l'espectacular agument que ERC ha obtingut a Finestrelles, on s'ha passat d'un 9,3 % a un 27,13 %; la pujada al barri, per tant, ha estat d'un 17,86 %. Cal destacar també les pujades d'un 13,93 % a la Miranda, i d'un 11,79 % al barri Centre.

L'anàlisi profund de les dades també ens diu, per exemple, que la participació a les eleccions municipals en valors relatius creix a Esplugues des del 2007 i que des de l'any 2011 també creix inexorablement el vot independentista. En concret, la suma de les tres formacions independentistes ha obtingut ara 1170 vots més que el 2015 (5931 vots en total). Una altra dada interessant d'aquestes últimes eleccions, que coincidien amb les europees, és que en aquestes últimes, per primer cop en tota la democràcia moderna, els vots de les candidatures independentistes a tot Catalunya (1.719.916) superen els vots de la resta de llistes sumades (1.718.809). De manera que s'ha superat el famós 50 % dels vots. 

És interessant veure, també, que la tendència a la fragmentació del vot dels últims anys, aquesta vegada s'ha capgirat. Això i l'augment de participació, que ha encarit el cost en vots de la barrera del 5 % que es necessita per a l'obtenció del primer regidor, ha impossibilitat a algunes formacions independentistes tenir presència a l'Ajuntament d'Esplugues, la qual cosa també és una tendència comarcal.

Podeu comparar els resultats històrics d'Esplugues AQUÍ