Federació de Girona

Els pressupostos de la Generalitat suposen una inversió de 118 milions a la demarcació, un 27% més

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya suposaran una inversió de 118 milions a les comarques gironines, un 27% més respecte als comptes del 2017 i que suposa una inversió de 156 euros per habitant. En total, el 92,8% de les partides es destinen a salut, educació i territori.  Les xifres del pressupost deixen enrere l'austeritat i supera els nivells de despesa corrent del 2010. Per comarques, aquest any 2020 el Gironès rebrà 35,17 milions; la Selva, 23,62; l’Alt Empordà, 13,54; el Pla de l’Estany, 13,53; el Baix Empordà, 11,71; la Garrotxa, 11,69, i el Ripollès,9,93 milions d'euros. Algunes de les partides a destacades que permeten desencallar projectes, que feia temps que estaven sobre la taula a les comarques gironines, són els 12,1 milions destinats a la millora de la carretera C-66 a la Garrotxa i al Pla de l'Estany, els 5,8 milions per l’adequació de l’eficiència energètica de la planta de residus de Campdorà i els més de 7 milions per a la construcció del nou institut de Vilablareix, el nou institut de Caldes de Malavella i l’ampliació de l’institut Josep Brugulat de Banyoles.  A més, entre moltes altrez partides, s'incorporen 2,6 milions per desenvolupar el Logis Intermodal Far-Vilamalla i 1,5 milions més per les noves estacions d'autobusos a la Bisbal i Palamós.  Per àrees, la xarxa viària és la que s'endú més inversió amb 36,47 milions, seguit de l'ACA (16,85 milions), sanitat (11,26 milions), educació (10,15 milions) i serveis a les persones (8 milions).

El Gironès contra la pobresa energètica

Cada vegada hi ha més persones amb dificultats per cobrir les necessitats bàsiques de gas i electricitat i que per tant, pateixen pobresa energètica. És per això, que des del Consell Comarcal del Gironès vam posar en marxa un projecte transversal per tal d’ajudar a aquestes famílies. Diem transversal, perquè inclou el Consorci de Benestar Social Gironès-Salt i l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Gironès, amb el suport tècnic d’Ecoserveis i format per dos treballadors i una inversió en material (KiT) de 1.639€. El projecte està dividit en tres etapes. La primera inclou la detecció dels casos. Des dels serveis socials podem detectar ràpidament aquestes famílies amb nivells de renda molt baixos, factures altes o impagades. Els centres d’ensenyament també podrien ser indicadors amb casos d’absentisme escolar i baixes continuades a l’escola per malalties. També utilitzem les oficines d’habitatge per detectar llars amb problemes per pagar el lloguer o llars amb patologies. I finalment, els centres mèdics, que poden detectar persones amb malalties respiratòries continuades. Un cop detectats els casos, passem a la segona etapa. Aquí, els tècnics acorden una visita a la vivenda per realitzar una auditoria energètica de l’habitatge. En l’auditoria, s’estudien els aïllaments i tancaments de l’habitatge, sistemes d’il·luminació i climatització, problemes d’humitats i tipus d’aparells consumidors d’energia i, el mateix tècnic instal.la en el mateix moment de la visita el “Kit d’emergència”. Consisteix en substituir totes les bombetes de l’habitatge per LED, instal.lar regletes o rellotges horaris i programar termòstats. Alhora, s’informa de bones practiques de consum energètic. Finalment, en la tercera etapa, s’acompanya in-situ a tramitar els canvis oportuns amb les comercialitzadores per a l’estalvi en la factura de l’energia (bonus social, reducció de potència, canvi de comercialitzadora, etc.

Dolors Bassa i Montse Bassa publiquen "Carregades de raons"

Montse Bassa i Dolors Bassa han publicat el llibre "Carregades de raons" que han escrit a quatre mans per explicar amb sinceritat tot el que han viscut a partir de l'1 d'octubre de 2017. Un relat de les seves vivències i intimista de com han viscut la repressió: des de les converses a Brusel·les i la presó preventiva al judici, la sentència i l'actual situació de reclusió. El saló de descans del Teatre Municipal de Girona es va omplir el passat dilluns, 9 de març, per presenciar la presentació del llibre que ja es pot trobar a les llibreries i que ha editat Ara Llibres. Montse Bassa va llegir unes paraules de la Dolors on explicava la seva visió del llibre: “Hi trobareu les meves pors i les meves incerteses, llàgrimes, també melangia, especialment al principi, però en la segona part del llibre, fermesa i conviccions intactes”.  Per la seva part, Montse Bassa, va explicar que amb la Dolors tenen "molt clar" que la repressió els ho ha tret tot. "Fins i tot la por”, va afegir. PRESENTACIONS A LA DEMARCACIÓ A partir d'ara, el llibre es presentarà a totes les capitals de comarca de la demarcació de Girona i a poblacions de més de 10.000 habitants. Des de la Federació de Girona s'anirà informant de les dates de presentació a cada comarca per tal que tothom tingui l'oportunitat d'escoltar i comentar el llibre amb la Montse Bassa.   

[Opinió] Maria Puig: "Feminisme és llibertat"

Contra el sexisme històric, per la igualtat d’oportunitats en tots els àmbits, per trencar el sostre de vidre a la feina, contra la violència, però, sobretot, per la justícia de gènere. Són algunes de les reivindicacions que representen el 8 de març i defineixen la lluita feminista. El feminisme ha superat el 8 de març com la mera celebració d’una manifestació aïllada dins del calendari i ha passat a ser un moviment transversal i compartit per la ciutadania i per les administracions públiques. Ens queda molt de camí per recórrer per aplicar aquesta perspectiva de gènere a l’acció política. Però hem de continuar superant prejudicis com a societat i seguir amb aquesta lluita col·lectiva que ens permetrà assolir la plena paritat en la vida social, laboral i, sobretot, personal. Perquè, tal com va dir la diputada Jenn Díaz aquesta setmana al Parlament de Catalunya, ni estem boges, ni som unes histèriques. El que patim és una xacra que ens fa emmalaltir com a societat. Per tant, ja és hora de passar de l’activisme a l’acció. Des de la política tenim la responsabilitat de canviar les coses. Hem d’accelerar –perquè ja fem tard– la implantació de polítiques de gènere. La igualtat és l’eix sobre el qual volem fer pivotar les polítiques públiques que impulsem a la Diputació, per construir una societat sana i justa i pel respecte escrupolós als drets humans i a la llibertat humana que hem de defensar com a administració pública. Volem una república social, ecologista i feminista. I som aquí per canviar les coses. I per transformar la societat. Estic convençuda que, gràcies al que sumem totes juntes i a la força que ens donen la lluita política i la mobilització constant al carrer, podrem assolir la llibertat com a país i com a dones. Perquè feminisme és llibertat! No vull acabar aquestes reflexions sense recordar l’estimada Dolors Bassa, un referent del feminisme a la demarcació i arreu del país. I ho vull fer amb el missatge que va compartir des de la cel·la 25 de Puig de les Basses el 8 de març passat: “Sortim per una igualtat sense adjectius, en què puguem compartir-ho tot sense exclusions.

L’Oficina Parlamentària d’Esquerra es desplaça a Ripoll per recollir les demandes d’ERC Ripoll recollides en una moció del ple municipal

L’Oficina Parlamentària d’Esquerra es desplaça a Ripoll per recollir les demandes d’ERC Ripoll recollides en una moció del ple municipal amb la presència del diputat al Congrés, Joan Margall, acompanyat pel secretari d’organització d’Esquerra a Ripoll, Quico Terradelles, i la secretària general de la Federació de Girona, Laia Cañigueral.    El diputat al Congrés, Joan Margall, s’ha reunit amb el grup municipal d’ERC Ripoll per recollir la demanda històrica de fer el pas soterrat accessible del tren i la reforma de l’encreuament de la C17 amb la N-260.   Margall ha explicat que el pas a nivell amb agulles de la línia ferroviària Barcelona-Puigcerdà a la ciutat de Ripoll, que està situat just davant d’un túnel per on passen els trens, és d’una extrema perillositat tal com s’ha posat de manifest amb diferents accidents, alguns dels quals han estat mortals.    El diputat ha defensat que “ja és hora” que es resolgui una “demanda històrica” per resoldre “un problema” de seguretat ciutadana: "No hi pot haver cap mena de debat quan parlem de temes de seguretat i, per tant, per Esquerra Republicana treballarem per resoldre aquest greuge que pateixen els veïns i veïnes de Ripoll cada dia.”   “Som a Madrid per resoldre un conflicte polític. Però és absolutament imprescindible que mentre lluitem per assolir la república catalana siguem capaços de reclamar tot allò que ens pertany per tal de millorar el benestar de tots els gironins i gironines i per garantir el progrés econòmic i social de totes les comarques”, ha afegit el diputat.   Esquerra a Ripoll va portar al ple municipal una moció per fer viable aquest pas a nivell accessible. “Una proposta que ja portàvem alhora dins el nostre programa electoral”, ha dit Quico Terradelles.   Una altra de les inversions pendents al Ripollès és la reforma de l’encreuament de la C17 amb la N260 a la sortida de Ripoll. Aquesta intersecció de les dues carreteres presenta un elevat volum de trànsit i s’hi han produït diferents accidents que l’han convertit en un punt viari de sinistralitat alta.

La Diputació de Girona i Dipsalut s'adhereixen a «l'Acord Nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya»

La Diputació de Girona i el seu organisme de salut pública, Dipsalut, s’han adherit «l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya». Un compromís de les administracions públiques,  universitats, sindicats, entitats empresarials i organitzacions del tercer sector amb el compliment de l'Agenda 2030. L'acord assenta les bases de «l'Aliança Catalunya 2030», una gran coalició transversal de país que treballarà perquè Catalunya assoleixi al 2030 els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. El diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha destacat el “ferm compromís” de la Diputació de Girona perquè el desenvolupament de la demarcació mantingui un equilibri en tres grans àmbits: social, ambiental i econòmic.  “Aquest equilibri és necessari i urgent. Si no ho hi posem solució, els efectes del canvi climàtic a la nostra demarcació seran devastadors i irreparables. De fet, tenim un exemple molt recent com són els danys que el Glòria han ocasionat a molts municipis gironins”, ha afegit el diputat, Joan Fàbrega. Fàbrega ha subratllat la necessitat de la implicació de tots els agents de la demarcació: “No servirà de res si els ajuntaments no s’impliquen en aquest desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030. Per tant, des de la Diputació tenim l’obligació i la responsabilitat de liderar aquest canvi i impulsar-lo a tots els municipis.”   El compromís de la Diputació de Girona i del Dipsalut S’estima que el 60% de les fites que marca l’Agenda 2030 són locals. Per aquest motiu el rol que tenen els ens locals és determinant en l’assoliment dels objectius. Amb l’adhesió d’avui la Diputació de Girona i el seu organisme de salut pública, reafirmen el seu compromís amb l'Agenda 2030 i l'assoliment dels ODS.  La Diputació de Girona va aprovar en el ple del mes passat la creació del Servei de Desenvolupament Sostenible. L’objectiu és alinear els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a les polítiques que impulsa la institució arran de l’acord de govern 2019-2023.

La Diputació crea el Servei de Desenvolupament Sostenible

La Diputació de Girona crea el Servei de Desenvolupament Sostenible amb l’objectiu d’alinear els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a les polítiques que impulsa la institució arran de l’acord de govern 2019-2023. La Diputació comença a treballar, d’aquesta manera, tota l’acció de govern amb una visió verda, socialment justa i respectuosa amb les persones i l’entorn. L’Agenda 2030 és el full de ruta aprovat per l’ONU el 2015 per avançar en el desenvolupament sostenible i inclou 17 ODS a assolir el 2030. Aquests objectius inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins al combat a el canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa el medi ambient o el disseny de les nostres ciutats. El diputat d’Esquerra, Joan Fàbrega, serà el responsable del servei i de desplegar aquesta nova mirada política a l’acció de govern de la Diputació des d’una perspectiva transversal i que afecta a totes les àrees.  Fàbrega ha explicat que des de la Diputació “estem connectats amb d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible que és el responsable de l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030.” “La demarcació de Girona creixerà durant els pròxims anys econòmica, demogràfica i urbanísticament i hem de mirar que tots aquests desenvolupaments siguin el més sostenibles amb el nostre enton i procurar mitigar els efectes del canvi climàtic”, ha afegit. 

Nova línia de subvenció a la Diputació per a catàstrofes naturals destinada a ajuntaments

La Diputació de Girona va aprovar durant el ple ordinari de gener una nova línia de subvencions dotada amb 600.000 € pel 2020 per assistir els municipis en cas d’urgències derivades per desastres naturals o situació d’emergència. El diputat de Cooperació Local, Josep Maria Bagot, va explicar que amb aquesta nova línia de subvenció es vol cobrir “aquelles despeses municipals extraordinàries derivades de fenòmens catastròfics o excepcionals.”  Bagot va concretar que l’import mínim que es donarà serà de 3.000 euros i el màxim de 50.000 euros; i se subvencionarà fins al 95% en municipis amb menys de 1.000 habitants i fins al 50% els de més de 20.000 persones. "No s'acceptaran canvis de destí, però sí que es contempla canvis no substancials del projecte original", va indicar el diputat de Cooperació local. A les bases s’hi recull que no hi haurà una convocatòria prèvia i que el procediment per adjudicar les subvencions serà per concessió directa. "El seu atorgament estarà supervisat per criteris tècnics, i les resolucions de les sol·licituds s’executaran de manera trimestral per agilitzar les ajudes", va afegir Bagot.  El ple de gener també va aprovar el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural que serà de 20.171.000 euros. Consulta les bases publicades de la línia de subvencions d'emergències al BOP.

Pau Presas és escollit nou president de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana

Pau Presas ha estat escollit com a nou president de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana amb el 97,6% dels vots de la militància que ha assistit al Congrés celebrat el dissabte 18 de gener a la Coma Cros de Salt. Presas formarà tàndem amb Laia Cañigueral que excercirà com a secretària general de la Federació  El nou president de la Federació de Girona, Pau Presas, ha destacat durant la cloenda del congrés el "compromís absolut" d'ell i tot el nou equip de la regional a dedicar-hi "tot el temps necessari per aconseguir els objectius, i escoltar i parlar amb tothom convèncer al màxim de gent possible en tots els àmbits."  “Encarem el repte de representar tots els gironins i gironines als 221 municipis de la demarcació, per posar tota la nostra organització al servei de tota la ciutadania i el seu benestar, des d’una perspectiva d’esquerres i republicana”, ha manifestat. Presas ha explicat que l’objectiu és “transformar la societat i aconseguir la República Catalana”. I per fer això i per anar més lluny d’on hem arribat fins a dia d’avui -ha afegit- “només ho aconseguirem seguint treballant des de tots els pobles i ciutats i fent una política honesta i transparent, tenint com a principal objectiu la millora del benestar de tots els gironins i gironines." Presas ha exposat, durant la cloenda del congrés, que s’impulsaran polítiques centrades en la transparència, la participació, la lluita contra el canvi climàtic, la lluita contra qualsevol tipus de discriminació de gènere, per motius racials, o per orientació sexual, i posant solucions i tirant endavant "polítiques decidides d’habitatge tal com estem fent des dels ajuntaments de les comarques gironines, la Diputació, o els consells comarcals". El nou president regional ha recordat que "venim d’una època molt i intensa i molt dura, i en la qual la gent d’Esquerra a banda d’assumir grans responsabilitats també hem patit i aguantat molt."  "A dia d’avui tenim companyes i companys perseguits per la repressió espanyola, i alguns dels nostres representants a la presó o l’exili.