Federació de Girona

Agermanaments republicans

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i l’Ajuntament navarrès d’Altsasu treballen per agermanar ambdues poblacions. L’alcalde empordanès, Enric Marquès, ha realitzat una visita aquest desembre el poble basc per tal de concretar la proposta d’agermanament que avança a bon ritme.  La Bisbal ha organitzat diversos actes per tal de denunciar el procés judicial i les penes a vuit joves del municipi navarrès implicats en una baralla amb dos guàrdies civils fora de servei.  Un altre exemple consolidat d’aquests agermanament és el de la població de Lladó amb el poble Zizurkil de Guipúscoa. L'agermanament el va iniciar l’exalcalde, Joan Fàbrega, l'any 2013. Des de llavors, la relació s'ha mantingut amb un intercanvi anual. A més d'aquestes cites anuals, que estan obertes a tot el poble, la relació que ha sorgit entre ambdós pobles ha fet que es facin més visites de petit format al llarg de l'any. Un exemple de les complicitats que es teixeixen arran d’aquests agermanaments és el ple extraordinari que Zizurkil va fer per rebutjar la sentència del Suprem contra els nostres presos polítics.  Aquests agermanaments són un bon exemple com aquest tipus d’iniciatives poden ser útils a l’hora de fer visible el conflicte polític de Catalunya, i la pèrdua de drets civils i polítics que estem patint, des de l’àmbit municipal. La Federació de Girona d’Esquerra anima a tots els ajuntaments que comptin amb agermanaments que traslladin de primera mà la informació del conflicte que es viu a Catalunya. Així mateix, animem als que no tinguin agermanaments que es sumin a aquest tipus d’iniciativa per fer extensiu el procés d’independència més enllà de Catalunya. 

La Diputació prioritza les polítiques socials com l’habitatge, salut pública, la gent gran, l’igualtat i la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic en el pressupost de 2020

El pressupost de la Diputació de Girona de 2020 posa l’accent en aspectes prioritaris com el problema de l’habitatge, la pobresa energètica, l’atenció a la gent gran, i les polítiques de salut amb l’objectiu de donar resposta a les principals demandes socials. La Diputació plasma amb aquest pressupost les seves grans línies estratègiques acordades per la legislatura 2019-2023 que passen per desenvolupar una administració més transparent i propera als ciutadans i als ajuntaments, i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit el vicepresident, Pau Presas, afirma que són un pressupostos “pensats en millorar la qualitat de vida de tots els pobles de la demarcació a través de la cohesió social” i que “fomenten la igualtat d’oportunitats de totes les persones.” L’àrea d’Acció Social, a través del Dipsalut, incrementa la seva partida en 750.000 euros per impulsar polítiques de salut pública i es converteix en un dels elements destacat de l’execució pressupostària. Mentre que l’àrea d’Assistència i Cooperació de Municipis també veu incrementada la seves partides en 765.000 euros a través de Cooperació Local, amb 300.000 euros, i a través d’Habitatge amb 465.000 més. Des d’Acció Social s’impulsaran noves polítiques per lluitar per la igualtat de gènere i d’oportunitats i en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI. Pel que fa a l’assistència a la gent gran s’ampliarà el servei per reduir el percentatge de persones de més de 80 anys que encara no tenen contacte amb serveis sanitaris. I, alhora, es seguirà treballant amb la implementació de l’espai Girona Territori Saludable com a eix vertebrador de les polítiques saludables i socials a través dels parcs de saluts i els boscos terapèutics. La Cooperació Local seguirà sent el pal de paller en l’assistència i serveis de la Diputació de Girona als municipis amb una continuïtat en l’increment del Fons de Cooperació. La principal novetat d’aquesta àrea, que s’incrementa en 300.

David Mascort: "Estem molt contents perquè hem tornat a guanyar unes eleccions espanyoles a Girona que els socialistes ens han imposat"

Esquerra ha tornat a guanyar per tercera vegada consecutiva les eleccions espanyoles a les comarques gironines amb més de 90.000 vots. El president de la Federació de Girona d'Esquerra, David Mascort, ha manifestat que "estem molt contents perquè hem tornat a guanyar unes eleccions espanyoles a Girona que els socialistes ens han imposat". "Per nosaltres han estat unes eleccions molt difícils amb un nou actor com la CUP, però aquesta organització s'hi ha deixat la pell amb més de 70 actes amb 60 dies. Hem recorregut totes les comarques explicant que fem política i que no fem volar coloms", ha afegit Mascort.  Per la seva part, la cap de llista al Congrés, Montse Bassa, ha volgut fer "un gran agraïment als milers de votants que ens han fet confiança i que sé demà estaran al carrer mobilitzant-se contra la repressió espanyola." "I vull fer un segon agraïment molt especial a la Dolors. Ha estat el principal actor polític que hem tingut a les comarques gironines. La seva energia, malgrat els 12 anys que li han caigut, ha estat fonamental per lluitar contra aquesta aberració de sentència", ha destacat Montse Bassa.

Montse Bassa: “Pedro Sánchez, avui tinc un missatge per a tu: ‘Diumenge tenyirem de groc el país per l’amnistia de les preses i presos i per exercir el dret a l’autodeterminació!”

La cap de llista d’Esquerra al Congrés a les comarques de Girona, Montse Bassa, ha llançat avui un clar missatge adreçat al cap de llista socialista espanyol: “Pedro Sánchez, avui tinc un missatge per a tu: Diumenge tenyirem de groc el país per l’amnistia de les preses i presos i per exercir el dret a l’autodeterminació!”  Bassa s’ha preguntat què li ha passat al PSC durant els darrers anys per haver fet aquesta deriva a que l’ha portat cap a la dreta del règim del 78: “el senyor Iceta, no fa tants anys defensava el dret a decidir. Tant cap a la dreta ha tirat que ja no és capaç ni d’anar a veure el nostre president Oriol Jonqueras a la presó?” “És impossible no sentir ràbia. Com també és impossible decaure. Perquè no els hi donarem aquest gust. I el que farem és guanyar, guanyar i guanyar. I ens trobaran a la taula de negociació. Amb la força dels nostres vots i amb la pressió de la mobilització ciutadana, els obligarem a seure’s”, ha afegit.  La candidata republicana ha recordat durant el darrer acte celebrat al Museu del Suro de Palafrugell les paraules que li va dir la Dolors en la darrera visita que li va poder fer: “Vull urnes, vots i carrers plens. I no vinguis a veure’m durant la campanya perquè hem de guanyar.”  “La Dolors vol que la reivindiquem, a ella, a la Carme, i a la resta dels presos polítics i sobretot el que vol és que tot això hagi valgut la pena”, ha exposat. I, tot seguit, ha afegit: “Senyores i senyors del PPSOE aquí no hay un problema de convivència, aquí lo que hay es un grave problema de democracia! No deixem que aquest partit guanyi a Catalunya perquè no pot ser l’aval de la repressió.”  Montse Bassa ha afirmat, després de lamentar també que els Comuns s’hagin volgut convertir en una marca blanca dels socialistes, que ara “és l’hora d’omplir urnes i carrers tant temps com faci falta!”.  “Volem guanyar als socialistes als Països Catalans. I també volem guanyar a Ciutadans a l’Estat Espanyol.

Montse Bassa: “No em veureu mai criticar un independentista perquè només guanyarem si som capaços de teixir una estratègia comuna”

La candidata al Congrés d’Esquerra a les comarques gironines, Montse Bassa, ha reivindicat a Ripoll la necessitat d’unir les diferents sensibilitats que representa tot l’espectre de l’independentisme sota el mateix paraigua de l’amnistia i l’autodeterminació”: “No em veureu mai criticar un independentista perquè només guanyarem si som capaços de teixir una estratègia comuna.” “Tots els partits hem d’estar a l’alçada i ser capaços de seguir avançant com ho hem fet en altres ocasions perquè l’Amnistia i l’autodeterminació són els eixos que ens uneixen”, ha afegit Bassa. La candidata ha assegurat que ha fet el pas a la política amb Esquerra per lluitar per la Dolors i la resta de preses i presos polítics i perquè està convençuda que “ERC és l’eina més útil per defensar Catalunya i els grans consensos del país”:  “Som els que farem que aquest país exerceix el seu dret a l’autodeterminació, som els que mai ens cansarem per avançar cap a la República catalana”, ha destacat.  Bassa ha assegurat també en l’acte també que és “una emergència” que l’independentisme sentenciï el règim del 78 a les urnes el pròxim el 10 de novembre.” “Ni comuns, i ni molt menys els socialistes, faran cap pas endavant per resoldre el conflicte polític si no som forts i els derrotem a les urnes, que passa per l’amnistia i la convocatòria d’un referèndum. La nostra victòria serà obligar-los a tornar a asseure’s a la taula de negociació. Per això és tan important que diumenge tenyim de groc les urnes. El 10N hem de triar entre més repressió o més democràcia”, ha afegit Montse Bassa.

Montse Bassa: “PP i socialistes faran la gran coalició contra Catalunya. Però a l’independentisme no se’l pot derrotar a cops del codi penal. Contra la seva venjança, la nostra victòria”

La candidata al Congrés d’Esquerra a les comarques gironines, Montse Bassa, s’ha mostrat convençuda que tant “PP com socialistes faran una gran coalició contra Catalunya ”. “A l’independentisme no se’l pot derrotar a cops del codi penal. Contra la seva venjança, la nostra victòria”, ha afegit. Bassa ha manifestat durant un acte celebrat a Santa Coloma de Farnes que ha arribat “’l’hora de l’acció i els fets. I d’omplir urnes i  carrers tant temps com faci falta!”  “Volem guanyar als socialistes als Països Catalans. I també volem guanyar a Ciutadans a l’Estat Espanyol. I després d’haver-los guanyat els hi tornaré a recordar, com faig fer al Congrés, que no cal que tornin a venir a fer campanya al meu poble, davant de la casa de la meva mare”,  ha afirmat. La candidata republicana ha assegurat que aquesta és “la millor victòria” que li podem regalar a la Dolors i a la Carme i a la resta dels presos polítics: “Fem que el 10 de novembre la Dolors somrigui i els seus carcellers facin mala cara. Fem que guanyi ERC!” Bassa ha lamentat l’absència dels comuns després de rebre una sentència “injusta! i que “esquerda un estat  demofòbic”: “Trobo a faltar els comuns. En pregunto on són? Ells que es defineixen com un espai de progrés, no estan mai quan els necessitem. Em fa mal veure com no han estat capaços ni de venir a una manifestació per denunciar la manca de llibertat que estem patint i exigir la llibertat de les preses i presos polítics.” Montse Bassa ha finalitzat recordant que Catalunya és “l’excusa de l’estat espanyol per seguir amb les retallades econòmiques, socials i de drets”. “Aquest 10 de novembre triarem entre un gran pacte d’estat, PP-PSOE, o un independentisme fort que plantegi una solució per Catalunya”, ha conclòs.

Esquerra homenatja els alcaldes gironins represaliats per la justícia espanyola per defensar la democràcia i la llibertat d’expressió

La Federació d’Esquerra a les comarques gironines homenatja aquest dilluns a tots els alcaldes i càrrecs electes de la demarcació que han estat represaliats per la justícia espanyola i acusats pel fet d’haver defensat la democràcia i la llibertat de forma pacífica i cívica.  La candidata d’Esquerra al Congrés a les comarques gironines, Montse Bassa, ha destacat que l’objectiu d’aquesta campanya és denunciar “la brutal repressió que estem vivint per part de l’estat espanyol”.  “La repressió espanyola ens ho ha tret tot, fins i tot la por. Ja no tenim por de res i hem vingut per dir prou a la injustícia, a la violència policial, a la repressió i la intransigència. Davant d’això ens trobaran sempre fermes, tossudes i alçades", ha afegit “I per aquest motiu hi destinem tots els nostres esforços i hores de les que disposem durant aquesta campanya. No permetrem que se’n surtin amb la seva. Seguirem a peu de carrer els temps que faci falta perquè la “independència és inevitable i l’independentisme irreversible”, ha defensat. Bassa ha manifestat també que l’actual PSOE ja ha triat quin és el seu full de ruta un cop passat el 10N: “Els socialistes han escollit el pacte de la repressió i la seva la gran coalició amb les dretes contra Catalunya. El PSOE no vol una solució per Catalunya, Catalunya és la seva excusa per aplicar les polítiques de la dreta. Els hem desemmascarat amb la nostra aposta pel diàleg i la mà estesa.” “Hem de derrotar a les urnes al règim del 78 que representen els socialistes i les dretes espanyoles. Només així serem capaços de seguir avançant a una sortida democràtica que passa necessàriament per l’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació”, ha dit.   “I tinguem-ho clar. La solució no vindrà de l’estat, vindrà de Catalunya que amb la força dels nostres vots i la mobilització permanent als carrers obligarà l’estat a seure a una taula de diàleg on no vol seure.

Montse Bassa: “Sánchez alimenta i necessita el conflicte amb Catalunya per a poder justificar el seu pacte amb la dreta. No regalem cap vot al PSC!”

La candidata d’Esquerra al Congrés a les comarques gironines, Montse Bassa, ha afirmat aquesta tarda a la Bisbal que “Sánchez alimenta i necessita el conflicte amb Catalunya per a poder justificar el seu pacte amb la dreta. Amb aquest PSOE que ens amenaça cada dia no podem arribar a cap acord, ens trobarà davant.”  “Un vot al PSC és un vot per la gran coalició. No en regalem cap ni un!”, ha exposat. Bassa ha afirmat que aquest pròxim 10 de novembre “va de respondre a la sentència” i demostrar que “tornarem més fortes per exigir l’amnistia, la llibertat i el dret a l’autodeterminació.” En aquest sentit, la candidata republicana ha lamentat que els interessos polítics de l’esquerra espanyola passin per davant dels valors ètics: “No hi ha separació de poder, la Unió Europea no hi és, l’esquerra espanyola no hi és; i els sindicats i els comuns, on són?” “Cap d’ells són capaços de dir amb claredat als fatxes de la dreta -incloent els socialistes- que la sentència és una aberració? No puc entendre com els socialistes catalans poden dormir tranquils”, ha afegit la candidata d’Esquerra.   Montse Bassa ha conclòs que “Pedro Sánchez ja ha triat la seva opció que és fer la gran coalició amb el PP contra Catalunya per poder salvaguardar el règim del 78.” “Perquè això no va del mal anomenat 'conflicte català'. Això, des de fa temps, és un conflicte espanyol!”, ha tancat Montse Bassa. A l’acte organitzat a la biblioteca antiga de la Bisbal Hi ha participat també el candidat al Senat, Jordi Martí Deulofeu; la portaveu de Jovent Republicà a les comarques gironines, Xènia Sala i la consellera de Salut Alba Vergés. Deulofeu ha defensat que els drets i les llibertat col•lectives “es defensen sempre i a tot arreu”. I ha apuntat que “el PSOE tindrà la temptació d'escollir el règim del 78”. “Però allà hi serà Esquerra per evitar que no sigui així”, ha conclòs.  

Montse Bassa: “Em remou tant la injustícia que suposa tenir la Dolors segrestada a Puig de les Basses que no els hi perdonarem mai”

“Per un moment imagineu-vos una de les persones que estimeu més d’aquest món. I imagineu-vos la tancada 619 dies.  Ara imagineu-vos que ve un socialista i us diu que no n’hi ha prou, que ha de complir 12 anys i que a sobre remarca que s’hauran de complir íntegrament. Dolors, et tenen segrestada, t’han privat la llibertat i aquesta injustícia em remou tant que no els hi perdonarem mai”, amb aquestes paraules ha obert la cap de llista al Congrés a les comarques gironines, Montse Bassa, l’acte d’homenatge que Esquerra ha fet aquesta nit a Puig de les Basses a la Dolors Bassa després de conèixer la injusta sentència que la condemna a 12 anys de presó. Més de 400 persones, que han vingut de tots els punts de la demarcació, han desbordat l’espai i la zona d’aparcament que hi ha just davant de la presó amb l’objectiu que la Dolors Bassa pogués escoltar els seus companys i sentir l’escalf de tota la militància, amics, familiars i veïns i veïnes que s’hi han desplaçat. “Però el que ells no saben és que encara que físicament ens separen un munt de portes automàtiques d’alta seguretat, murs i barrots, estem més unides que mai perquè juntes sabem convertir la ràbia en energia per dir ben alt i clar: PROU!”, ha seguit Montse Bassa. La candidata republicana ha reivindicat que ara és el moment de dir “prou a la injusticia” perquè el judici va ser “una farsa” i “no va servir per res més que per maquinar una vulneració continuada de drets fonamentals”. “11 pàgines de falsedats, 12 anys de presó”, ha afegit. Bassa ha manifestat que és el moment també de dir “prou a la confiança” i s’ha preguntat: “On és la separació de poders? On és la Unió Europea i els seus valors democràtics? On és l’esquerra espanyola? On són els sindicats majoritaris? On són els comuns?”. “I no puc entendre com els socialistes catalans poden dormir tranquils”, ha indicat. La candidata d’Esquerra al Congrés ha exigit també que es deixi de “banalitzar la violència i criminalitzar els nostres joves” després dels darrers incidents ocorreguts durant els dies posteriors a saber-se la sentència.