Federació de Girona

Els participants en la 2a assemblea de càrrecs electes de la Federació gironina d'ERC

Isaac Peraire: ‘Els municipis han de tenir un paper clau en la construcció de la República Catalana’

Santa Cristina d’Aro ha estat la seu aquest dissabte 19 de novembre de la segona edició de l’Assemblea de Càrrecs Electes organitzada per la Federació gironina d’Esquerra Republicana. A la trobada a la qual hi han assistit més de 100 persones s’han tractat temàtiques que han anat de l’aplicació de criteris socials a l’acció política municipal, polítiques de Joventut, consultes populars i participació. El vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització d’ERC, Isaac Peraire, ha inaugurat la jornada explicant que ‘ara és el moment de debatre quin és el paper que han de jugar els municipis en la construcció de la República Catalana i, des d’Esquerra tenim clar que han de ser clau'. Peraire també ha afegit que ‘des del municipalisme cal transmetre confiança i seguretat per aconseguir la victòria del referèndum'. Durant la jornada, a través de taules rodones i posteriors debats, s’han compartit experiències municipals en àrees que han anat del Benestar Social a Joventut, passant per participació i l’aposta per les consultes populars. L’assemblea s’ha dut a terme a l’Espai Ridaura de Santa Cristina d’Aro.  

La jornada s'ha celebrat a Caldes de Malavella

Sergi Sabrià: ‘Ara mateix cal invertir en el nostre sistema educatiu, no en fer escoles’

Més de 50 persones han participat aquest dijous 17 de novembre a la jornada Diàlegs per l’educació en la nova República Catalana, una experiència que forma part de la campanya participativa La República que Farem impulsada per Esquerra Republicana. L’acte s’ha celebrat a l’Hotel Balneari Vichy Catalán, a Caldes de Malavella. Ha obert l’acte el diputat al Parlament de Catalunya, Sergi Sabrià, que ha deixat clar que a la República Catalana, ‘l’educació ha de ser l’objectiu número 1’. Sabrià ha afirmat que ‘cal invertir en el nostre sistema educatiu, no en fer escoles’. Per la seva banda, el president de la sectorial d’Educació d’ERC, Carles Martínez, ha defensat que cal treballar per tenir ‘un professorat competent i compromès’ i ha incidit en el fet que 'cal valorar la funció social de l'escola i convertir els alumnes en protagonistes'. La diputada al Parlament de Catalunya, Anna Simó, ha demanat ‘prioritzar però sense perdre la perspectiva cap a on volem anar. Planifiquem, escoltem els inspectors, professorat, alumnes, pares,..., i, entre tots, pactem uns criteris compartits’. L’exconseller d’Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha argumentat que 'l'escola és més que una estructura d'Estat, és una estructura de societat'. Tot i lloar l’actual situació de l’escola catalana, Bargalló també ha reclamat ‘lideratge educatiu. Cal que expliquem a la gent cap a on volem anar i només així podrem anar endavant’. L’acte ha finalitzat amb un debat obert entre els ponents i tots els assistents a la jornada.  

Diputats del grup d'ERC a la Diputació de Girona

Esquerra impulsa un augment d’1 milió d’€ del Fons de Cooperació de la Diputació destinat als municipis gironins

El grup municipal d’Esquerra Republicana donarà suport al pressupost 2017 de la Diputació de Girona després de les negociacions que s’han dut a terme durant les darreres setmanes i de la incorporació d’algunes de les mesures bàsiques que proposaven els republicans. Dins aquest paquet de millores, des d’ERC volen destacar ‘l’increment d’1 milió d’euros del fons de cooperació local i el compromís d’augmentar aquesta partida amb vista a futurs pressupostos’. Gràcies a aquest augment, tots els municipis gironins veuran augmentada l’aportació del Fons, especialment els que estan a la franja entre 1.000 i 10.000 habitants. El portaveu del grup municipal d’ERC a la Diputació, Pau Presas, afegeix que ‘també esperem que el govern prengui el compromís, que en cas de confirmar-se l’ingrés d’aproximadament de 600.000 euros del cèntim sanitari, com a mínim la meitat d’aquest import, 300.000 euros, es dediquin a incrementar encara més el Fons de Cooperació’. Des d’Esquerra també es mostren satisfets per la incorporació de setze nous treballadors a XALOC, una millora que segons explica Presas ‘permetre donar un servei millor, més ampli, i més eficaç a tots els municipis que tenen delegades les seves competències a aquest organisme’. ERC argumenta que en l’actual context polític aquestes 16 noves places han de servir per ‘enfortir el múscul i la col·laboració amb l’Agència Tributària de Catalunya, institució clau per poder culminar amb èxit el procés de construcció de la República Catalana’. La tercera pota bàsica per tal que ERC hi doni suport és l’increment en l’Àrea de Cooperació Local, principalment en les partides referents a Habitatge que incrementen més de 400.000€.   Replantejar el criteri de subvencions Els republicans gironins critiquen l’increment de 500.000€ a les aportacions als consells comarcals, un increment que segons Presas ‘podrien donar molt més servei als municipis i als ciutadans gironins si s’afegissin al Fons de Cooperació Local’.

Jordi Martí, Joaquim Sunyer (JARC) i Quim Ayats

Trobades amb JARC i Mifas dels representants gironins d'ERC a Madrid

Dins les trobades setmanals que els representants de la Federació gironina d’Esquerra Republicana mantenen habitualment, aquest dimarts 8 de novembre els republicans s’han reunit amb el president gironí dels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, Joaquim Sunyer (JARC). Durant la trobada s'ha recollit el parer del sector pel que fa al TTIP, el CETA i aspectes tècnics relacionats amb l'aplicació de l'augment dels valors de les construccions en finques rústiques, el preu de la llet i la traçabilitat i l'etiquetatge dels productes làctics, entre d'altres. Hi han participat els senadors gironins Jordi Martí i Quim Ayats.   Reunió amb Mifas Dins aquesta mateixa política de posar-se a disposició de les entitats gironines, aquest dilluns 7 de novembre la diputada Teresa Jordà i el senador Jordi Martí van compartir una estona amb representants de Mifas. En aquesta ocasió es van posar a sobre la taula les clàusules socials en les concursos i els greuges d'accessibilitat en les estacions de RENFE. Per part de Mifas van assistir a la reunió el president de l’entitat, Albert Carbonell, i el seu gerent, Alfons Moreno.      

Esquerra republicana de catalunya, ERC, Camós, Sergi Sabrià, David Mascort

200 republicans gironins a la trobada de Camós

Prop de 200 militants d’Esquerra Republicana es va reunir aquesta darrera setmana a Camós en una assemblea celebrada per tractar temes relacionats amb el context de l’actualitat política. L’acte gironí va coincidir amb d’altres 9 assemblees simultànies arreu del país, aplegant, en total, més de 2.000 militants. En el decurs de les trobades es van tractar diverses qüestions com, per exemple, la constitució fa un any del nou Parlament, el passat debat de política general, les sessions d'investidura a Madrid, etc. Tot plegat va desembocar en una trobada que s'emmarca dins la dinàmica del partit de voler mantenir les seves bases informades a través d'un diàleg permanent.   Les 10 assemblees simultànies es van celebrar a: Olesa de Montserrat, Barcelona, Llinars del Vallès, Camós, Reus, el Perelló, Santpedor, Almenar, Coll de Nargó i Vilafranca del Penedès.    

Entre 2012 i 2016 ha registrat 1.597 incidències entre Rodalies i Regionals

Quim Ayats: 'El tren per la independència ja ha partit. Propera parada, república catalana'

El vot en contra de PP, PSOE i part del Grup Mixt ha tombat aquest dimecres al matí una moció presentada per Esquerra Republicana al Senat per reclamar novament el traspàs integral de Rodalies a la Generalitat. Des d’ERC s’ha denunciat la desídia amb què Adif, titular de les infraestructures, i l’operadora Renfe tracten els usuaris en una xarxa que ‘entre 2012 i 2016 ha registrat 1.597 incidències entre Rodalies i Regionals, amb 45.392 trens implicats i més de 5,5 milions de persones segrestades’.   El senador gironí d’ERC, Quim Ayats, ha assegurat durant el ple que l’actual servei de Rodalies i Regionals a Catalunya ‘causa gravíssimes molèsties a milers de ciutadans i genera danys econòmics, socials i mediambientals’. Ayats ha reiterat la denúncia pel fet que l’Estat estigui més pendent d’invertir en línies d’alta velocitat infrautilitzades que a atendre les necessitats dels usuaris de la xarxa de Rodalies, que pateixen diàriament les deficiències del servei.   És per això, ha afegit Ayats, i davant d’un Estat que entén la xarxa ferroviària des d’una ordenació centralitzadora i no des de la mobilitat adaptada al  territori, que ‘Esquerra continuarà demanant les vegades que faci falta la xarxa integral de Rodalies’. Amb tot, ha advertit Ayats, ‘el tren per la independència ja ha partit. Propera parada, república catalana’.   El  Govern de l’Estat espanyol no ha invertit ni el 10% dels 4.000 milions compromesos en un pla de manteniment elaborat l’any 2010 a la xarxa de Rodalies de Catalunya. En la moció que avui ha presentat al ple, Esquerra recordava que fins i tot hi ha pendents d’invertir la major part dels 306 milions d’euros per a actuacions prioritàries fixats per abans del 2016 en mesures de seguretat, després de quatre accidents importants de tren en menys de tres anys. El termini per implantar aquestes mesures urgents es va acabar ampliant fins al 2018 i, per exemple, els 152 milions previstos per al 2015 es van quedar en 30.

Representants del grup d'ERC a la Diputació de Girona

ERC aposta per revitalitzar el Parc Tecnològic de Girona elaborant un exhaustiu i ambiciós Pla de Viabilitat

Esquerra Republicana de Catalunya s’ha posicionat des de la Diputació de Girona per revitalitzar el Parc Tecnològic, institució que els republicans consideren estratègica ‘a nivell econòmic, universitari i científic’. Al mateix temps però, ERC exigeix un exhaustiu i ambiciós Pla de Viabilitat, econòmic i jurídic, per garantir el futur del Parc i evitar ‘la gestió i planificació negativa que es va dur a terme durant els seus primers anys, uns desequilibris que han portat fins a la complicada situació actual’.   El portaveu del grup municipal d’ERC a la Diputació de Girona, Pau Presas, també argumenta el vot favorable a l’aportació de sis milions d’euros (en tres anualitats) des d’una vessant política. ‘Hem de ser coherents i si estem construint un nou país no ens podem permetre que una estructura d’Estat com és i ha de ser el Parc Científic i Tecnològic de la UdG, malgrat sigui una fundació privada, deixi d’estar gestionada per les institucions gironines’.   Presas es mostra contundent quan afirma que ‘les conseqüències de perdre’l, malgrat que l’Estat hagi assegurat que mantindrà l’activitat del parc, serien totalment imprevisibles’.   Deures per a la Diputació i el Parc   Els republicans han votat a favor de l’acord del plenari condicionant el seu posicionament a tres premisses bàsiques que hauran de complir, tant la Diputació com el Parc Tecnològic. En primer lloc, Esquerra demana de vincular l’aportació d’aquests sis milions d’euros de recursos públics a un projecte de viabilitat. Presas analitza que ‘durant els darrers mesos, segons tothom amb qui hem parlat ens confirma, s’ha produït un canvi de gestió del Parc, en positiu. Cal però anar més enllà i elaborar, conjuntament amb tots els patrons de la fundació, el projecte de futur del parc’. A partir d’aquí ERC també reclama que aquestes propostes de futur es vinculin a una viabilitat tècnica i jurídica. En aquesta línia, es demana a la Diputació de Girona més concreció i l’elaboració d’un estudi tècnic i jurídic al voltant de l’aportació dels sis milions a la qual s’ha compromès en acord plenari l’ens provincial.

Esquerra ha participat a Girona, com a la resta de la demarcació, en ofrenes florals

Homenatges a Lluís Companys arreu de les comarques gironines

Representats gironins d'Esquerra Republicana de Catalunya participen aquest dissabte 15 d'octubre en els actes d'homenatge a Lluís Companys en motiu del 76è aniversari del seu afusellament. Des de Girona fins a Lloret de Mar, passant per Figueres, Olot o Palamós, a la demarcació s'han celebrat un bon nombre d'ofrenes o salves en honor a l'expresident. Des de Girona, la portaveu del grup municipal  d'ERC-MES a l'ajuntament, Maria Mercè Roca, ha demanat la dignificació de la Plaça Lluís Companys, ja que hi ha alguna vorera en mal estat i la neteja no és suficient. Roca ha explicat que “Lluís Companys és l’únic president d’una nació democràtica d’Europa afusellat pel feixisme” i que es tracta “d’un símbol històric i polític d’importància cabdal per Catalunya”. Per aquesta raó lamentat que la plaça es trobi en un estat “poc digne”, en relació sobretot als actes que s’acosten d’homenatge a la seva persona, en motiu de l’aniversari del seu afusellament.   Podeu fer consultar un recull visual dels actes celebrats arreu de les comarques gironines en aquesta galeria 'Cadascú al seu lloc, Catalunya i la República al cor de tots. Visca Catalunya! Visca la República! Visca la llibertat!'

La Festa de la República s'ha dut a terme a Hostalets d'en Bas

Carles Mundó, des de la Festa de la República, 'que tothom tingui clar que alguns sempre hi som i que mai ens rendim’

Unes 120 persones han participat en la primera edició de la Festa de la República organitzada per Esquerra Republicana a la Garrotxa i que s’ha celebrat a Hostalets d’en Bas aquest dimecres 12 d’octubre. Després del dinar popular que s’ha dut a terme al local social del municipi, el conseller de Justícia de la Generalitat, Carles Mundó, ha afirmat que ‘quan puges a l’Everest els últims 300 metres són els més complicats. Estem en aquest darrer tram i hem d’estar segurs que guanyarem, ho aconseguirem. Que tothom tingui clar que alguns sempre hi som i que mai ens rendim’. Per la seva banda, la diputada d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha recordat que ‘si l’estat fa mans i mànigues per tenir un govern es perquè a Catalunya el procés no s’atura’. Jordà ha afegit que ‘per primera vegada tenim la victòria al nostre costat i aquesta es diu República Catalana’. Abans de la celebració del dinar popular s’ha dut a terme una trobada de càrrecs electes d’ERC que ha comptat amb la presència del president de la federació d’Esquerra a Girona, David Mascort, i del secretari de Política Municipal a nivell nacional, Marc Sanglas.