Federació de Girona

La Diputació crea el Servei de Desenvolupament Sostenible

La Diputació de Girona crea el Servei de Desenvolupament Sostenible amb l’objectiu d’alinear els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 a les polítiques que impulsa la institució arran de l’acord de govern 2019-2023. La Diputació comença a treballar, d’aquesta manera, tota l’acció de govern amb una visió verda, socialment justa i respectuosa amb les persones i l’entorn. L’Agenda 2030 és el full de ruta aprovat per l’ONU el 2015 per avançar en el desenvolupament sostenible i inclou 17 ODS a assolir el 2030. Aquests objectius inclouen des de l'eliminació de la pobresa fins al combat a el canvi climàtic, l'educació, la igualtat de la dona, la defensa el medi ambient o el disseny de les nostres ciutats. El diputat d’Esquerra, Joan Fàbrega, serà el responsable del servei i de desplegar aquesta nova mirada política a l’acció de govern de la Diputació des d’una perspectiva transversal i que afecta a totes les àrees.  Fàbrega ha explicat que des de la Diputació “estem connectats amb d’altres administracions com la Generalitat de Catalunya, a través del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible que és el responsable de l'elaboració del Pla nacional per a la implementació de l’Agenda 2030.” “La demarcació de Girona creixerà durant els pròxims anys econòmica, demogràfica i urbanísticament i hem de mirar que tots aquests desenvolupaments siguin el més sostenibles amb el nostre enton i procurar mitigar els efectes del canvi climàtic”, ha afegit. 

Nova línia de subvenció a la Diputació per a catàstrofes naturals destinada a ajuntaments

La Diputació de Girona va aprovar durant el ple ordinari de gener una nova línia de subvencions dotada amb 600.000 € pel 2020 per assistir els municipis en cas d’urgències derivades per desastres naturals o situació d’emergència. El diputat de Cooperació Local, Josep Maria Bagot, va explicar que amb aquesta nova línia de subvenció es vol cobrir “aquelles despeses municipals extraordinàries derivades de fenòmens catastròfics o excepcionals.”  Bagot va concretar que l’import mínim que es donarà serà de 3.000 euros i el màxim de 50.000 euros; i se subvencionarà fins al 95% en municipis amb menys de 1.000 habitants i fins al 50% els de més de 20.000 persones. "No s'acceptaran canvis de destí, però sí que es contempla canvis no substancials del projecte original", va indicar el diputat de Cooperació local. A les bases s’hi recull que no hi haurà una convocatòria prèvia i que el procediment per adjudicar les subvencions serà per concessió directa. "El seu atorgament estarà supervisat per criteris tècnics, i les resolucions de les sol·licituds s’executaran de manera trimestral per agilitzar les ajudes", va afegir Bagot.  El ple de gener també va aprovar el Fons de Cooperació Econòmica i Cultural que serà de 20.171.000 euros. Consulta les bases publicades de la línia de subvencions d'emergències al BOP.

Pau Presas és escollit nou president de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana

Pau Presas ha estat escollit com a nou president de la Federació de Girona d'Esquerra Republicana amb el 97,6% dels vots de la militància que ha assistit al Congrés celebrat el dissabte 18 de gener a la Coma Cros de Salt. Presas formarà tàndem amb Laia Cañigueral que excercirà com a secretària general de la Federació  El nou president de la Federació de Girona, Pau Presas, ha destacat durant la cloenda del congrés el "compromís absolut" d'ell i tot el nou equip de la regional a dedicar-hi "tot el temps necessari per aconseguir els objectius, i escoltar i parlar amb tothom convèncer al màxim de gent possible en tots els àmbits."  “Encarem el repte de representar tots els gironins i gironines als 221 municipis de la demarcació, per posar tota la nostra organització al servei de tota la ciutadania i el seu benestar, des d’una perspectiva d’esquerres i republicana”, ha manifestat. Presas ha explicat que l’objectiu és “transformar la societat i aconseguir la República Catalana”. I per fer això i per anar més lluny d’on hem arribat fins a dia d’avui -ha afegit- “només ho aconseguirem seguint treballant des de tots els pobles i ciutats i fent una política honesta i transparent, tenint com a principal objectiu la millora del benestar de tots els gironins i gironines." Presas ha exposat, durant la cloenda del congrés, que s’impulsaran polítiques centrades en la transparència, la participació, la lluita contra el canvi climàtic, la lluita contra qualsevol tipus de discriminació de gènere, per motius racials, o per orientació sexual, i posant solucions i tirant endavant "polítiques decidides d’habitatge tal com estem fent des dels ajuntaments de les comarques gironines, la Diputació, o els consells comarcals". El nou president regional ha recordat que "venim d’una època molt i intensa i molt dura, i en la qual la gent d’Esquerra a banda d’assumir grans responsabilitats també hem patit i aguantat molt."  "A dia d’avui tenim companyes i companys perseguits per la repressió espanyola, i alguns dels nostres representants a la presó o l’exili.

Agermanaments republicans

L’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà i l’Ajuntament navarrès d’Altsasu treballen per agermanar ambdues poblacions. L’alcalde empordanès, Enric Marquès, ha realitzat una visita aquest desembre el poble basc per tal de concretar la proposta d’agermanament que avança a bon ritme.  La Bisbal ha organitzat diversos actes per tal de denunciar el procés judicial i les penes a vuit joves del municipi navarrès implicats en una baralla amb dos guàrdies civils fora de servei.  Un altre exemple consolidat d’aquests agermanament és el de la població de Lladó amb el poble Zizurkil de Guipúscoa. L'agermanament el va iniciar l’exalcalde, Joan Fàbrega, l'any 2013. Des de llavors, la relació s'ha mantingut amb un intercanvi anual. A més d'aquestes cites anuals, que estan obertes a tot el poble, la relació que ha sorgit entre ambdós pobles ha fet que es facin més visites de petit format al llarg de l'any. Un exemple de les complicitats que es teixeixen arran d’aquests agermanaments és el ple extraordinari que Zizurkil va fer per rebutjar la sentència del Suprem contra els nostres presos polítics.  Aquests agermanaments són un bon exemple com aquest tipus d’iniciatives poden ser útils a l’hora de fer visible el conflicte polític de Catalunya, i la pèrdua de drets civils i polítics que estem patint, des de l’àmbit municipal. La Federació de Girona d’Esquerra anima a tots els ajuntaments que comptin amb agermanaments que traslladin de primera mà la informació del conflicte que es viu a Catalunya. Així mateix, animem als que no tinguin agermanaments que es sumin a aquest tipus d’iniciativa per fer extensiu el procés d’independència més enllà de Catalunya. 

La Diputació prioritza les polítiques socials com l’habitatge, salut pública, la gent gran, l’igualtat i la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic en el pressupost de 2020

El pressupost de la Diputació de Girona de 2020 posa l’accent en aspectes prioritaris com el problema de l’habitatge, la pobresa energètica, l’atenció a la gent gran, i les polítiques de salut amb l’objectiu de donar resposta a les principals demandes socials. La Diputació plasma amb aquest pressupost les seves grans línies estratègiques acordades per la legislatura 2019-2023 que passen per desenvolupar una administració més transparent i propera als ciutadans i als ajuntaments, i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit el vicepresident, Pau Presas, afirma que són un pressupostos “pensats en millorar la qualitat de vida de tots els pobles de la demarcació a través de la cohesió social” i que “fomenten la igualtat d’oportunitats de totes les persones.” L’àrea d’Acció Social, a través del Dipsalut, incrementa la seva partida en 750.000 euros per impulsar polítiques de salut pública i es converteix en un dels elements destacat de l’execució pressupostària. Mentre que l’àrea d’Assistència i Cooperació de Municipis també veu incrementada la seves partides en 765.000 euros a través de Cooperació Local, amb 300.000 euros, i a través d’Habitatge amb 465.000 més. Des d’Acció Social s’impulsaran noves polítiques per lluitar per la igualtat de gènere i d’oportunitats i en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI. Pel que fa a l’assistència a la gent gran s’ampliarà el servei per reduir el percentatge de persones de més de 80 anys que encara no tenen contacte amb serveis sanitaris. I, alhora, es seguirà treballant amb la implementació de l’espai Girona Territori Saludable com a eix vertebrador de les polítiques saludables i socials a través dels parcs de saluts i els boscos terapèutics. La Cooperació Local seguirà sent el pal de paller en l’assistència i serveis de la Diputació de Girona als municipis amb una continuïtat en l’increment del Fons de Cooperació. La principal novetat d’aquesta àrea, que s’incrementa en 300.

David Mascort: "Estem molt contents perquè hem tornat a guanyar unes eleccions espanyoles a Girona que els socialistes ens han imposat"

Esquerra ha tornat a guanyar per tercera vegada consecutiva les eleccions espanyoles a les comarques gironines amb més de 90.000 vots. El president de la Federació de Girona d'Esquerra, David Mascort, ha manifestat que "estem molt contents perquè hem tornat a guanyar unes eleccions espanyoles a Girona que els socialistes ens han imposat". "Per nosaltres han estat unes eleccions molt difícils amb un nou actor com la CUP, però aquesta organització s'hi ha deixat la pell amb més de 70 actes amb 60 dies. Hem recorregut totes les comarques explicant que fem política i que no fem volar coloms", ha afegit Mascort.  Per la seva part, la cap de llista al Congrés, Montse Bassa, ha volgut fer "un gran agraïment als milers de votants que ens han fet confiança i que sé demà estaran al carrer mobilitzant-se contra la repressió espanyola." "I vull fer un segon agraïment molt especial a la Dolors. Ha estat el principal actor polític que hem tingut a les comarques gironines. La seva energia, malgrat els 12 anys que li han caigut, ha estat fonamental per lluitar contra aquesta aberració de sentència", ha destacat Montse Bassa.

Montse Bassa: “Pedro Sánchez, avui tinc un missatge per a tu: ‘Diumenge tenyirem de groc el país per l’amnistia de les preses i presos i per exercir el dret a l’autodeterminació!”

La cap de llista d’Esquerra al Congrés a les comarques de Girona, Montse Bassa, ha llançat avui un clar missatge adreçat al cap de llista socialista espanyol: “Pedro Sánchez, avui tinc un missatge per a tu: Diumenge tenyirem de groc el país per l’amnistia de les preses i presos i per exercir el dret a l’autodeterminació!”  Bassa s’ha preguntat què li ha passat al PSC durant els darrers anys per haver fet aquesta deriva a que l’ha portat cap a la dreta del règim del 78: “el senyor Iceta, no fa tants anys defensava el dret a decidir. Tant cap a la dreta ha tirat que ja no és capaç ni d’anar a veure el nostre president Oriol Jonqueras a la presó?” “És impossible no sentir ràbia. Com també és impossible decaure. Perquè no els hi donarem aquest gust. I el que farem és guanyar, guanyar i guanyar. I ens trobaran a la taula de negociació. Amb la força dels nostres vots i amb la pressió de la mobilització ciutadana, els obligarem a seure’s”, ha afegit.  La candidata republicana ha recordat durant el darrer acte celebrat al Museu del Suro de Palafrugell les paraules que li va dir la Dolors en la darrera visita que li va poder fer: “Vull urnes, vots i carrers plens. I no vinguis a veure’m durant la campanya perquè hem de guanyar.”  “La Dolors vol que la reivindiquem, a ella, a la Carme, i a la resta dels presos polítics i sobretot el que vol és que tot això hagi valgut la pena”, ha exposat. I, tot seguit, ha afegit: “Senyores i senyors del PPSOE aquí no hay un problema de convivència, aquí lo que hay es un grave problema de democracia! No deixem que aquest partit guanyi a Catalunya perquè no pot ser l’aval de la repressió.”  Montse Bassa ha afirmat, després de lamentar també que els Comuns s’hagin volgut convertir en una marca blanca dels socialistes, que ara “és l’hora d’omplir urnes i carrers tant temps com faci falta!”.  “Volem guanyar als socialistes als Països Catalans. I també volem guanyar a Ciutadans a l’Estat Espanyol.

Montse Bassa: “No em veureu mai criticar un independentista perquè només guanyarem si som capaços de teixir una estratègia comuna”

La candidata al Congrés d’Esquerra a les comarques gironines, Montse Bassa, ha reivindicat a Ripoll la necessitat d’unir les diferents sensibilitats que representa tot l’espectre de l’independentisme sota el mateix paraigua de l’amnistia i l’autodeterminació”: “No em veureu mai criticar un independentista perquè només guanyarem si som capaços de teixir una estratègia comuna.” “Tots els partits hem d’estar a l’alçada i ser capaços de seguir avançant com ho hem fet en altres ocasions perquè l’Amnistia i l’autodeterminació són els eixos que ens uneixen”, ha afegit Bassa. La candidata ha assegurat que ha fet el pas a la política amb Esquerra per lluitar per la Dolors i la resta de preses i presos polítics i perquè està convençuda que “ERC és l’eina més útil per defensar Catalunya i els grans consensos del país”:  “Som els que farem que aquest país exerceix el seu dret a l’autodeterminació, som els que mai ens cansarem per avançar cap a la República catalana”, ha destacat.  Bassa ha assegurat també en l’acte també que és “una emergència” que l’independentisme sentenciï el règim del 78 a les urnes el pròxim el 10 de novembre.” “Ni comuns, i ni molt menys els socialistes, faran cap pas endavant per resoldre el conflicte polític si no som forts i els derrotem a les urnes, que passa per l’amnistia i la convocatòria d’un referèndum. La nostra victòria serà obligar-los a tornar a asseure’s a la taula de negociació. Per això és tan important que diumenge tenyim de groc les urnes. El 10N hem de triar entre més repressió o més democràcia”, ha afegit Montse Bassa.

Montse Bassa: “PP i socialistes faran la gran coalició contra Catalunya. Però a l’independentisme no se’l pot derrotar a cops del codi penal. Contra la seva venjança, la nostra victòria”

La candidata al Congrés d’Esquerra a les comarques gironines, Montse Bassa, s’ha mostrat convençuda que tant “PP com socialistes faran una gran coalició contra Catalunya ”. “A l’independentisme no se’l pot derrotar a cops del codi penal. Contra la seva venjança, la nostra victòria”, ha afegit. Bassa ha manifestat durant un acte celebrat a Santa Coloma de Farnes que ha arribat “’l’hora de l’acció i els fets. I d’omplir urnes i  carrers tant temps com faci falta!”  “Volem guanyar als socialistes als Països Catalans. I també volem guanyar a Ciutadans a l’Estat Espanyol. I després d’haver-los guanyat els hi tornaré a recordar, com faig fer al Congrés, que no cal que tornin a venir a fer campanya al meu poble, davant de la casa de la meva mare”,  ha afirmat. La candidata republicana ha assegurat que aquesta és “la millor victòria” que li podem regalar a la Dolors i a la Carme i a la resta dels presos polítics: “Fem que el 10 de novembre la Dolors somrigui i els seus carcellers facin mala cara. Fem que guanyi ERC!” Bassa ha lamentat l’absència dels comuns després de rebre una sentència “injusta! i que “esquerda un estat  demofòbic”: “Trobo a faltar els comuns. En pregunto on són? Ells que es defineixen com un espai de progrés, no estan mai quan els necessitem. Em fa mal veure com no han estat capaços ni de venir a una manifestació per denunciar la manca de llibertat que estem patint i exigir la llibertat de les preses i presos polítics.” Montse Bassa ha finalitzat recordant que Catalunya és “l’excusa de l’estat espanyol per seguir amb les retallades econòmiques, socials i de drets”. “Aquest 10 de novembre triarem entre un gran pacte d’estat, PP-PSOE, o un independentisme fort que plantegi una solució per Catalunya”, ha conclòs.