Federació de Girona

Xerrada a Bordils dels diputats al Congrés Joan Tardà i Joan Olòriz

Joan Tardà des de Bordils, ‘només perdrem si ens arronsem perquè tenim un govern i una majoria per parir la República’

  Més de 100 persones van omplir de gom a gom el Casal del Poble de Bordils aquest divendres 7 d’octubre per assistir a la xerrada-col·loqui Cap a la República Catalana que van dur a terme el diputats d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Joan Tardà i Joan Olòriz.   Durant l’acte, Joan Tardà va afirmar que ‘ens sentim honorats que el president Puigdemont encarregui a la gent d'Esquerra que organitzem el referèndum’.   A l’hora de valorar la situació a Catalunya, el diputat republicà va explicar que ‘tenim un govern i una majoria per parir la República. Hem de ser conscients que mai no havíem tingut les dues eines i només perdrem si ens arronsem’.

La derogació s'ha debatut a la Comissió d'Indústria

Teresa Jordà: ‘Amb la derogació del projecte del ramal de la MAT entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes qui ha guanyat és el territori’

La Comissió d'Indústria, Energia i Turisme del Congrés dels Diputats ha donat llum verda a la derogació del projecte de ramal de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. Aquest projecte s’ha pogut aturar gràcies als vots favorables dels impulsors de la Proposició No de Llei (PNL): Esquerra Republicana, PSOE, Podemos i el Grup Mixt als quals s’hi ha afegit el PNV. S’ha abstingut el Foro Astúries i han votat en contra el PP i Ciutadans. La diputada d’ERC, Teresa Jordà, afirma que amb aquesta votació ‘qui guanya és el territori. Ho hem aconseguim gràcies a la feina incansable de la Plataforma No a la MAT de la Selva i als ajuntaments de la comarca de la Selva. La unitat d’acció ha estat clau’. Jordà afegeix que ‘després d’aquesta victòria de les comarques gironines ara, que ningú en dubti, vetllarem pel compliment d’aquesta iniciativa’. L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, es mostra molt satisfet amb el resultat de la votació i confia que a partir d’ara ‘es tindrà el seny i la responsabilitat de no executar aquest disbarat al qual tothom s'hi oposa. Ho ha fet la ciutadania en consulta popular, els Ajuntaments a través dels seus plenaris, el Govern de la Generalitat a partir d'un informe tècnic i, avui, el Congrés dels Diputats’. Martí afegeix que ‘des del territori hem demostrat que hi ha alternatives possibles a aquestes macroestructures, basades en una xarxa de generació d'energia a partir de renovables i convenientment mallades. Sense anar més lluny, el ple de l'ajuntament de Santa Coloma va aprovar una moció en aquest sentit. Convidem la resta d'ajuntaments a afegir-s'hi’.  

La moció s'ha aprovat al Consell Comarcal de l'Alt Empordà durant el darrer plenari

ERC porta al Consell Comarcal de l’Alt Empordà la moció Per una administració socialment responsable

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha aprovat per unanimitat la moció Per una administració socialment responsable que ha presentat el grup d'Esquerra Republicana. La proposta, treballada conjuntament amb els sindicats UGT i CCOO, neix amb el convenciment del lideratge i del paper que ‘les administracions locals i supramunicipals tenen i han de tenir un paper clau pel que fa al manteniment de la cohesió social i a un repartiment el màxim equitatiu possible dels recursos públics, que permeti garantir una vida digna a tots els seus conciutadans’. La moció proposa diverses iniciatives per protegir aquells col·lectius més vulnerables així com també sistemes per incentivar les empreses gironines. Alguns exemples passen per potenciar les clàusules socials i ambientals en els procediments de contractació pública, regular les diverses taxes i preus públics que recapten en concepte del serveis que es presten a la ciutadania per potenciar exempcions per a aquelles persones o famílies en situacions vulnerables o donar suport al desenvolupament i el manteniment de les empreses del territori gironí. La portaveu d’Esquerra a l’ens comarcal, Anna Massot, ha explicat la moció argumentant que ‘cal que totes les administracions tinguin un paper més actiu per garantir l’accés de tothom als serveis públics, facilitar la cohesió social i garantir la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans’. La moció impulsada per ERC s’ha aprovat també a la Diputació de Girona i també ha començat a rebre el vistiplau a diversos consistoris de la demarcació gironina, així com també de l’Alt Empordà.  

Representació comarcal d'ERC Ripollès

ERC Ripollès denuncia que ‘o el Consell Comarcal canvia la seva dinàmica o ens porten cap a un carrer sense sortida’

ERC Ripollès ha denunciat les polítiques impulsades pel Consell Comarcal durant el darrer any per part de Presidència i l’equip de govern. Els republicans defensen que ‘no es pot fer un ús partidista d’una administració que considerem com a fonamental en una comarca de muntanya com la nostra’. Des d’Esquerra recorden que ’la legislatura ja va començar de manera sorprenent amb un canvi de president a última hora. A partir d’aquí, durant aquest primer any, s’han aplicat polítiques que no ajuden a fer comarca’. En aquesta línia des d’ERC afirmen que ‘no existeix cap mena d’unitat i això no ajuda al benestar dels nostres ciutadans ni a la seva economia.’ ‘Mai com fins ara hi havia hagut tant poca unitat comarcal’. A l’hora de posar exemples, des d’ERC expliquen que ‘un exemple seria el Consorci Ripollès Desenvolupament on en un Consell d’Alcaldes es va decidir el seu futur sense valorar les conseqüències posteriors. Es va decidir la seva dissolució (finalment no s’ha dut a terme), una aposta que considerem negativa perquè hem de tenir en compte que hi ha moltes polítiques que compartim els municipis. A més a més, aquesta decisió ha provocat que  la gent que treballa en aquest organisme a hores d’ara tingui un futur incert davant seu’. Des d’Esquerra denuncien que les tensions provocades per l’equip de govern del Consell Comarcal de Ripollès només han fet que augmentar i un altre exemple és el nou contracte de residus. ‘Desapareix l’economia d’escala. En una població de 26.000 persones existiran 5 tipus de models de recollida, i es produirà un important augment del cost per al ciutadà’. Des del Grup Comarcal d’ERC també denuncien ‘la manca de diàleg i de recerca del consens constant per part de l’actual direcció’ i demanen que ‘cal canviar aquestes polítiques del grup de govern del Consell Comarcal i, sobretot, de la seva Presidència. Si continuem en aquesta dinàmica ens porten cap a un carrer sense sortida per a la nostra comarca, fet que podria repercutir negativament a altres organismes comarcals i serveis”.

El grup d'Esquerra Republicana a la Diputació preparant els darrers detalls del ple

Suport unànime de la Diputació a la moció Per una administració responsable impulsada per ERC

La Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat la moció Per una administració socialment responsable que ha presentat el grup d'Esquerra Republicana. El document, treballat conjuntament amb els sindicats UGT i CCOO, també està previst que a partir d'ara es traslladi als consells comarcals i ajuntaments de la demarcació. La proposta neix amb el convenciment del lideratge i del paper que ‘les administracions locals i supramunicipals, tenen i han de tenir un paper clau pel que fa al manteniment de la cohesió social i a un repartiment el màxim equitatiu possible dels recursos públics, que permeti garantir una vida digna a tots els seus conciutadans’. La moció proposa, diverses iniciatives per protegir aquells col·lectius més vulnerables així com també sistemes per incentivar les empreses gironines. Alguns exemples passen per potenciar les clàusules socials i ambientals en els procediments de contractació pública, regular les diverses taxes i preus públics que recapten en concepte del serveis que es presten a la ciutadania per potenciar exempcions per a aquelles persones o famílies en situacions vulnerables o donar suport al desenvolupament i el manteniment de les empreses del territori gironí. Paper actiu de la Diputació de GIrona La proposta també inclou la petició per tal que des de la Diputació de Girona elabori una Guia de bones practiques per distribuir als municipis que vulguin fer accions en aquesta línia i, al mateix temps, l’ens provincial també jugarà un paper actiu a l’hora de facilitar contactes i assessorament per a buscar solucions en el cas d’empreses que es trobin en situació de crisi, com processos de deslocalització, ERO o tancament. Per últim, el projecte també inclou una calendarització de trobades, com a mínim anuals, amb els representants de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de la demarcació de Girona per tal d’analitzar plegats  problemàtiques conjuntes, intentar prevenir-les o tractar temes específics que sorgeixin en determinats sectors o territoris.

La moció ha estat presentada conjuntament per Bartomeu Compte (CCOO), Xavier Casas (UGT) i David Mascort (ERC)

Esquerra Republicana, UGT i CCOO presenten la moció Per una administració socialment responsable

Esquerra Republicana i els sindicats UGT i CCOO han presentat la moció Per una administració socialment responsable que els republicans portaran a la Diputació de Girona, consells comarcals i ajuntaments de la demarcació. La proposta neix amb el convenciment del lideratge i del paper que ‘les administracions locals i supramunicipals, tenen i han de tenir un paper clau pel que fa al manteniment de la cohesió social i a un repartiment el màxim equitatiu possible dels recursos públics, que permeti garantir una vida digna a tots els seus conciutadans’. El president de la Federació Regional gironina d’ERC, David Mascort, ha destacat que ‘la moció és un exemple de la bona feina que podem fer quan treballem conjuntament i, en aquest cas, es tracta de posar al servei dels gironins tota una sèrie d’eines i instruments amb els quals compten les administracions per tal de fer la vida més fàcil a la nostra gent i a les nostres empreses’. La moció proposa, diverses iniciatives per protegir aquells col·lectius més vulnerables així com també sistemes per incentivar les empreses gironines. Alguns exemples passen per potenciar les clàusules socials i ambientals en els procediments de contractació pública, regular les diverses taxes i preus públics que recapten en concepte del serveis que es presten a la ciutadania per potenciar exempcions per a aquelles persones o famílies en situacions vulnerables o donar suport al desenvolupament i el manteniment de les empreses del territori gironí.   El secretari general de la UGT a les comarques gironines, Xavier Casas, ha explicat sobre la moció que ‘qui la tiri enrere haurà de donar moltes explicacions. Apostem clarament perquè l’administració sigui exemplificant gràcies a les seves pràctiques en condicions laborals, contractació pública, a nivell mediambiental. En aquesta línia els plecs han d’anar encarats a tenir un marcat contingut ètic, s’ha acabat l’època on tot s’hi valia’.

L'acte d'homenatge a Pere Vigo s'ha dut a terme a Sant Martí Vell

Junqueras: 'Durant els propers mesos tothom serà essencial en un govern que està compromès amb la independència'

Més de 250 persones han participat aquest tarda en l’acte de reconeixement que Esquerra Republicana ha realitzat a l’exdiputat al Parlament i exalcalde de Ribes de Freser, Pere Vigo. L’esdeveniment, celebrat a Sant Martí Vell, també ha servit per donar el tret de sortida al curs polític i, en aquesta línia, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha manifestat que ‘durant els propers mesos tot dependrà de molts factors, però també del coratge de les nostres institucions. Tothom serà essencial en un govern que està compromès amb la independència’.   A l'hora d'iniciar el reconeixement a Vigo, el president de la Federació Regional d’Esquerra, David Mascort, ha recordat que ‘Vigo és i va ser un referent i, per aquest fet, el reconeixement que li realitzem avui és més que merescut’.   Per la seva banda els diputats Teresa Jordà i Joan Olòriz han recordat les qualitats humanes i polítiques de Vigo. Jordà ha volgut deixar clar que ‘parlar de Pere Vigo és parlar d'alta política i, en el cas del Ripollès, de municipalisme en majúscules'.   L’expresident d’Esquerra, Joan Puigcercós, també ha tingut paraules cap a l’exalcalde de Ribes i ha afirmat que ‘en Pere Vigo és tolerància, diàleg, coneixement i experiència. Un polític exemple de proximitat'.   Vigo ha agraït totes les mostres d’agraïment i afecte i ha volgut fer extensiu el reconeixement a ‘molta gent que durant molts anys ha treballat pel que semblava impossible’. L’exdiputat ha acabat el seu parlament afirmant que ‘hem nedat a contracorrent durant molt de temps i ara toca acabar de rematar la feina feta’.  

El grup d'Esquerra Republicana a la Diputació durant el plenari

Esquerra Republicana promou una moció per buscar un acord a l’ERO presentat a l’empresa Nylstar

El grup d’Esquerra Republicana a la Diputació de Girona ha presentat aquest dimarts 2 d’agost una moció per donar suport als treballadors de l’empresa Nylstar de Blanes que pateixen un ERO i, al mateix temps, per posar-se a disposició de totes les parts afectades per exercir d’intermediari. Al text es demana a l’empresa ‘el màxim esforç per redreçar la situació i arribar a un acord satisfactori amb els treballadors i els seus representants’. A la moció es recorda que tot i la creació d’ocupació registrada a Catalunya durant els darrers mesos, l’exercici 2015 es va tancar amb un increment del 9,57% dels afectats per ERO, segons les dades provisionals de la Generalitat que no inclouen tots els expedients registrats al Ministeri d'Ocupació.   Sense anar més lluny, l'any passat, 4.831 empleats van perdre la feina afectats pels ERO presentats, cosa que suposa un augment de 422 acomiadaments. Les dades del ministeri fins al novembre mostren un descens del 2,8%, amb 5.437 afectats, sense tenir en compte els ERO de desembre.   Dins aquesta dinàmica des d’ERC es recorda al text que ‘els ajuntaments, com a administracions més properes a la ciutadania, són els receptors directes de totes les problemàtiques associades a la consecució d'un ERO en el seu territori. Sobretot perquè han d'atendre més assumptes relacionats amb necessitats en serveis socials, habitatge, sanitat, educació... encara que les competències al respecte no li corresponguin legalment’. És a partir d’aquí que hi ha de jugar un paper important la Diputació de Girona com a ‘ens de suport als municipis de la demarcació de Girona’.   El president del grup d’ERC a l’administració provincial, Lluís Sais, explica que ‘des de la Diputació no ens podem quedar impassibles davant l'anunci fet per l'empresa Nylstar de dur endavant un acomiadament de treballadors que, pel nombre de persones afectades, pot comportar el tancament definitiu de l'empresa. La pèrdua de la feina de tants conciutadans pot suposar un important cop per a tota la ciutat de Blanes’.

Tots els grups amb representació a la Diputació hi han donat suport

Esquerra Republicana impulsa a la Diputació de Girona una moció per demanar la dimissió del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz

La Diputació de Girona ha aprovat una moció impulsada pel grup d’Esquerra Republicana de Catalunya on ‘s’exigeix la dimissió del ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz’. Al document també s’emplaça a l’ens provincial a ‘donar suport a les accions que tant el Parlament de Catalunya com el Govern de la Generalitat puguin portar a terme per esclarir els fets i demanar responsabilitats a les persones implicades’. La moció presentada per ERC arriba després de les converses difoses pel diari Público entre Fernández Díaz i l’excap de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, on es demostrava la persecució dels poders de l’estat contra Esquerra Republicana i Convergència Democràtica amb la intenció de fer descarrilar el procés d’independència. El portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Girona, Pau Presas, ha afirmat que ‘en un estat democràtic i de dret no es pot tolerar que s’utilitzin institucions públiques per realitzar persecucions ideològiques de qualsevol tipus’.