Federació de Girona

La campanya s'ha presentat a la seu gironina d'ERC

Esquerra Republicana demanarà el Sí als 222 municipis de les comarques gironines

La Federació de Girona d’Esquerra Republicana ha presentat avui la campanya pel Sí amb vista al Referèndum que se celebrarà l’1 d’octubre. ERC ja ha avançat que té previst organitzar un acte, com a mínim, als 222 municipis de les comarques gironines. Durant la presentació, el president de la Federació d’ERC de les comarques gironines, David Mascort, ha manifestat la il·lusió amb la qual el partit afronta “la campanya definitiva que ha de servir per fer el pas definitiu cap a la República Catalana. Ens ho juguem tot, estem preparats i guanyarem”. El cap de campanya, Pau Presas, ha insistit en el fet que “des d’Esquerra fa temps que estem esperant aquesta campanya i, per tant, mobilitzarem tots els nostres militants, alcaldes, regidors i tots els càrrecs electes de la demarcació per fer campanya i explicar els motius pel Sí a tot arreu”. “Farem com a mínim un acte a cada un dels 222 municipis de la demarcació gironina, explicant els motius pel Sí i resolent els dubtes que pugui tenir qualsevol ciutadà d’ara fins a l’1 d’octubre”, explica Presas.   Campanya de proximitat La campanya d’Esquerra serà de proximitat, amb actes de petit format, on els càrrecs electes de cada municipi faran campanya i explicaran els motius pel Sí allà on es consideri més adient. “Els nostres alcaldes i regidors seran els principals impulsors de la campanya tot i que també, lògicament, hi haurà actes amb ponents de primera línia nacional”, argumenta el cap de campanya d’ERC. Pel que fa a la coordinació amb la campanya unitària pel Sí, Presas ha explicat que “la campanya que hem preparat és totalment compatible amb la que s’articuli conjuntament amb el bloc del Sí”. A la presentació, a banda de Mascort i Presas, han assistit representants de totes les comarques gironines, del Parlament de Catalunya (Jordi Orobitg), Congrés dels Diputats (Teresa Jordà), Senat (Elisenda Pérez) i Diputació de Girona (Lluís Sais).

La xerrada es va dur a terme al Casal d'Amer

Josep Ginesta: “El dret a una pensió digna és un dret fonamental per a un estat que vol ser normal”

El secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Josep  Ginesta, ha participat a Amer en la xerrada Horitzó Referèndum: Parlem de Pensions i Economia. L’acte que també ha comptat amb la presència del senador gironí d’ERC, Quim Ayats, s’ha dut a terme al Casal del municipi. Durant la trobada, Ginesta ha explicat que “les pensions a l'estat espanyol pugen un 0,25 però el cost de la vida puja molt més” En aquest sentit, el secretari general afirma amb rotunditat que “l'Estat fa trampes i baixa les pensions, incomplint d’aquesta manera el contracte social” A l’hora de valorar amb més profunditat el dret a la pensió, va argumentar amb contundència que “el dret a una pensió digna és un dret fonamental per a un estat que vol ser normal”. D’altra banda, pel que fa la propera celebració del referèndum, Ginestar va afirmar que “un país que vota amb por no és un país lliure” i, per finalitzar la xerrada, va afegir que “no hi ha prou guàrdia civil per aturar la democràcia”.  

El senador gironí d'ERC, Quim Ayats

Quim Ayats: “Mentre des d’Esquerra estem lluitant per augmentar les inversions per a les comarques gironines, Podemos està defensant que es redueixin”

Esquerra Republicana ha mostrat la seva sorpresa davant el posicionament de Podemos-En Comú Podem durant la tramitació dels pressuposts generals de l’estat d’aquest 2017. En aquest sentit, la sorpresa ha estat especialment important a les comarques gironines on els de Pablo Iglesias i Xavier Domènech s’han dedicat a fer esmenes demanant la baixa d’inversions tan importants a la demarcació com l’A-2 o l’Eix pirinenc.   El senador d’ERC, Quim Ayats, explica que “mentre des d’Esquerra estem exigint que s’afegeixen inversions per valor de 210 milions d’euros, Podemos s’ha dedicat a fer esmenes per reduir les mínimes inversions que estaven incloses per a les comarques gironines en aquests pressupostos”.   “Nosaltres estem lluitant i reclamant fins a l'últim cèntim i ells menyspreen els catalans i els gironins demanant la baixa d’inversions tan sensibles per a nosaltres com l’A-2 o l'Eix Pirinenc. A més a més, aquestes baixes no hem vist que les demanin a cap altra comunitat autònoma. En definitiva, sorprèn que aquells que esperem trobar al nostre costat per dinamitzar les comarques gironines s’acabin alineant amb el PP o Ciutadans a l’hora de menysprear el territori”, argumenta Ayats.   Entre les inversions que Podemos demana que es redueixin hi ha, per exemple, diversos trams de l’A2 com Figueres-Pont de Molins, Pont de Molins-La Jonquera o Medinyà-Orriols; l’A-26 en els trams Cabanelles-Besalú i Figueres-Cabanelles; l’Eix pirinenc entre Olot i Ripoll, l’N-152 La Molina connexió amb l’actual N-152, o l’N-260 entre Llançà i Figueres.   El senador republicà considera sorprenent que Podemos digui que “defensa la plurinacionalitat però, en canvi, protegeix i amplia les retallades i greuges amb les infraestructures de les comunitats autònomes”. Finalment Ayats es pregunta si “aquesta és la reforma d'Espanya que Podemos ens diu que hem d’esperar? Que no comptin amb nosaltres per aquest camí”.   

Presentació esmenes al PGE del Baix Empordà

Esquerra continua batallant les esmenes gironines presentades als pressupostos generals de l’Estat

Fins a l’últim cèntim, fins a l’últim minut. Aquest és el nom de la campanya que Esquerra Republicana està duent a terme al territori per tal d’explicar les esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat que ERC ha presentat. Després que al Congrés, l’acord entre el PP i Ciutadans tombés totes les esmenes, el tràmit parlamentari es troba a hores d’ara al Senat. A nivell gironí, la setmana passada Esquerra va presentar les esmenes que s’estan batallant el Ripollès, i aquest divendres diputats i senadors s’han desplaçat fins a la Garrotxa, el Baix Empordà i la Selva. Acompanyats per representants locals d’Esquerra, s’han explicat les esmenes que s’estan defensant de cada comarca. La diputada Teresa Jordà i el senador Jordi Martí s’han desplaçat fins a la Garrotxa on s’han presentat esmenes per valor d’1.150.000 € mentre que els senadors Quim Ayats i Elisenda Pérez s’han apropat al Baix Empordà i a la Selva. Des d'Olot, la diputada al Congrés, Teresa Jorda, ha recordat que "a l'hora d'aprovar aquests pressupostos han desaparegut del mapa 4.000 esmenes perquè així ho han considerat el PP i els seus socis". El senador Jordi Martí ha manifestat, des de la Garrotxa, que "les esmenes que hem presentat per la comarca tenen a veure, per exemple, amb la variant d'Olot, l'arranjament de voreres al carrer Major de Sant Jaume de Llierca i, a Santa Pau,  millores al nucli antic". Al Baix Empordà, concretament a Palafrugell, amb esmenes que a la comarca s’enfilen fins als 35.150.000 €, Quim Ayats ha explicat que “som honestos i, en aquest sentit, som poc optimistes al Senat veient com ha anat tot el tràmit al Congrés”. Tot i això, Ayats ha volgut deixar clar que “passi el que passi no deixarem les esmenes en un calaix i les convertirem en iniciatives parlamentàries per continuar reivindicant-les”. Elisenda Pérez, des de Lloret de Mar, ha destacat “l’important volum d’esmenes que a tot el litoral gironí tenen a veure amb la regeneració de platges i, per exemple, amb posar al dia els nostres camins de ronda.

Els representants de les dues federacions es van trobar a Girona

Les federacions gironina i de la Catalunya Nord d’Esquerra intensifiquen la seva relació

Representants de les Federacions de les comarques gironines i de la Catalunya Nord d’Esquerra Republicana s’han reunit per tal de treballar plegats i intensificar la seva relació. En aquest sentit, les federacions ja s’han compromès a realitzar reunions trimestrals per tal de consolidar el Pla de Treball i impulsar dinàmiques de treball conjuntament.   Entre les accions que ja s’han acordat hi ha la celebració d’un acte de la campanya del Referèndum a la Catalunya Nord i l’organització d’una Oficina Parlamentària amb la participació de la diputada al Congrés, Teresa Jordà, i el senador Jordi Martí. L’objectiu passaria per tractar problemàtiques conjuntes en aspectes com les infraestructures ferroviàries i els mitjans de transport i a partir d’aquí per exemple, derivar-ho en iniciatives parlamentàries.   El president de la Federació d’Esquerra de la Catalunya Nord, Enric Vilanova, va explicar que “estem treballant per tal d’impulsar més projectes transfronterers i, per aquest motiu, serà molt important aquest Pla de Treball que estem posant en marxa amb els companys de les comarques gironines”.   Per la seva banda, el president de la Federació d’ERC a les comarques gironines, David Mascort, va destacar que “la construcció de la República Catalana també necessita, i molt, del suport dels companys de la Catalunya Nord i per això apostem per intensificar la relació i treballar plegats en aquest gran projecte que tenim a les nostres mans”.   Representants de Figueres i l’Alt Empordà van explicar durant la reunió que, des de la capital comarcal, s’han presentat mocions per potenciar les relacions transfrontereres ja sigui a través del comerç, la cultura...   

Representants d'ERC al Ripollès

ERC Ripollès denuncia que PP i Ciutadans han evitat la inversió de dotze milions d'euros al Ripollès

La diputada al Congrés i regidora d’Esquerra Republicana de Ripoll, Teresa Jordà, denuncia la pinça orquestrada pel Partit Popular i Ciutadans per anul·lar i ignorar les més de 800 esmenes que Esquerra Republicana de Catalunya va defensar als Pressupostos Estatals 2017. D'aquestes, 21 corresponien a millores directes i cabdals pels municipis del Ripollès que, en total, suposaven dotze milions d'euros en inversions.   ERC tornarà a presentar les esmenes durant la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat pel 2017 al Senat. Tot i això, Jordà explica que “tot apunta que PP i C's, tornaran a ignorar les més de 4.000 esmenes defensades per la resta de grups”.   Jordà va insistir, a l’hora de parlar del Ripollès, que “les 21 esmenes que hem proposat als pressupostos estatals d'aquest 2017 corresponen als problemes reals de la gent de la comarca. Sense anar més lluny fa uns dies la cap de l'oposició del Parlament de Catalunya, Inès Arrimadas, va apuntar que els independentistes no defensàvem els veritables problemes dels nostres ciutadans. Aquí en tenen la prova i ara es dóna el cas que la pinça entre PP i C's ha negat dotze milions d'inversions al Ripollès”.    A l’hora de posar exemples, Jordà va explicar que les esmenes “defensen els accessos als polígons industrials de cal Gat i Llaudet de Sant Joan de les Abadesses, una mostra clara de fomentar el desenvolupament econòmic de la comarca”. Altres propostes “corresponen a un millora flagrant de les infraestructures comarcals com la petició reiterada del desdoblament de la línia entre Vic i Ripoll o la redacció del túnel de Toses. Dues infraestructures que permetrien una major connectivitat i competitivitat a la comarca”.   Jordà també va reivindicar “la necessitat de millorar les carreteres N-152 i N-260, així com la redacció de les seves variants a a Ribes de Freser i Ripoll, respectivament, l'Eix Pirinenc entre Ripoll i Olot i la rehabilitació de l'estació de tren de Ripoll”.

Més de trenta persones van assistir a l'acte d'Esquerra a Gombrèn

Jordà: “Fer el referèndum és un combat per la democràcia”

Entre tots construirem una nova República. Sota aquest títol, Esquerra Republicana va organitzar aquest dissabte 3 de juny un acte de precampanya pel Sí al Referèndum a Gombrèn. Més de 30 persones van assistir a la xerrada que van dur a terme la diputada al Congrés, Teresa Jordà, i el diputat al Parlament de Catalunya, Eduardo Reyes. El regidor d’ERC a l’Ajuntament de Gombrèn, Ramon Cortina, va obrir l’acte posant a sobre la taula el fet que “el procés català és un moviment transversal i la prova en són els ponents que avui ens acompanyen”. Durant la seva intervenció, Reyes va explicar que “Catalunya l'hem aixecat entre tots, Catalunya és de tots i ara ens toca fer un país millor i més digne pels nostres fills”. A l’hora d’afrontar el Referèndum, el diputat va fer una crida per “donar-ho tot per convèncer els que encara no ho estan”. Per la seva banda, Teresa Jordà va deixar clar des del principi que “això no va de banderes i partits. Va de dignitat, de la dignitat de les persones. Guanyarem, que ningú ho dubti, pels nostres mèrits i pels seus desmèrits. I és que això va de democràcia i aquesta és imbatible”. La diputada al Congrés va descriure Catalunya com “un poble que s'adona que hi ha un estat, l'Espanyol, que no és amic dels ciutadans i que els oprimeix a nivell econòmic, polític i social. Un estat que és només amic dels seus, privatitzant els beneficis i socialitzant les pèrdues”. “És per aquest motiu que fer el referèndum és un combat per la democràcia. Un procés que va de l'esquerra anticapitalista a la democràcia cristiana”, va afegir Jordà que va cloure l’acte afirmant que “farem un país net, sense corrupció. Som afortunats de poder construir un nou país, les bases del futur estat català”.  

La jornada La gestió de l'aigua a la nova República s'ha celebrat a Torroella

Sanglas: “Cal una aposta clara per la nova cultura de l'aigua i el Pacte Nacional de l'Aigua és una peça clau”

El diputat al Parlament de Catalunya i secretari de Política Municipal d’Esquerra Republicana, Marc Sanglas, afirma que “cal millorar el finançament dels municipis en gestió hídrica. En aquesta línia cal una aposta clara per la nova cultura de l’aigua i una peça clau és del Pacte Nacional de l’Aigua”. Sanglas ha participat a la jornada La gestió de l’aigua a la nova República que s’ha celebrat aquest dissabte 3 de juny a Torroella de Montgrí. La catedràtica de Geografia Humana de la Universitat de Girona (UdG), Anna Ribas, va aprofitar la seva intervenció per fer un recorregut històric relacionant aigua i turisme i va explicar que “a la Costa Brava es fa molt bona feina amb la millora de la gestió de l'aigua". Ribas va afegir que “el sector turístic reclama normativa i ajudes que promoguin bones pràctiques en la gestió de l'aigua”. Per la seva banda, l’activista i portaveu de la plataforma Aigua és vida, Pau Masramon, va explicar que “hi ha zones de Girona que perden un 40-50% de l'aigua. Remunicipalitzar la gestió de l'aigua és una necessitat per motius pràctics i de transparència”. Per últim, l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavi Camps, va posar a sobre la taula que “el gran problema és que s'acaben tractant tots els municipis per igual. A l’hora de gestionar l'aigua cal tenir en compte les singularitats del territori”. D’altra banda, Camps va cloure argumentant que “la bona gestió al final, no passa per si és pública o privada, sinó per fer un bon control”.  

El senador d'ERC, Jordi Martí

Jordi Martí: “Cal canviar el model de gestió del litoral català, fent-lo integral i sostenible, i planificant a mig i llarg termini”

Esquerra Republicana ha portat al Senat una moció per tal d’impulsar una millora en la gestió del litoral català que inclou l’execució d’actuacions al mateix temps que es reclama una planificació a mig i llarg termini. El senador gironí d’ERC, Jordi Martí, ha defensat que “és més necessari que mai impulsar un canvi model en la gestió del litoral català. Ha de ser integral i sostenible i, sobretot, superar la urgència i pensar en una planificació a mig i llarg termini”. En aquesta línia, Martí ha recordat que tot i que està inclosa una inversió de quatre milions d’euros per fer front al temporal que Catalunya va patir a principis d’any (215.000€ en el cas de les comarques gironines) “són treballs que només tenen en compte actuacions d’urgència i, en canvi, hi ha municipis com Portbou, Llançà, Roses, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí, Pals, Palamós, Lloret de Mar o Blanes que requereixen d’actuacions que també són importants. Propostes que a nivell gironí tenen a veure, per exemple, amb l’adequació de camins de ronda o d’accessibilitat i consolidació de platges ens han portat a presentar esmenes al Pressupostos Generals de l’Estat 2017 per un valor superior als tretze milions d’euros”. Per la seva banda, la senador gironina d’Esquerra, Elisenda Pérez, ha insistit en el fet que “cal gestionar el litoral de manera més eficaç i eficient i efectiva. I cal fer-ho des de les administracions més properes, amb seguretat jurídica, i de manera integral i sostenible”. La moció no ha prosperat pel vot contrari del PP, Ciutadans i Foro Astúries.