Federació de Girona

La jornada La gestió de l'aigua a la nova República s'ha celebrat a Torroella

Sanglas: “Cal una aposta clara per la nova cultura de l'aigua i el Pacte Nacional de l'Aigua és una peça clau”

El diputat al Parlament de Catalunya i secretari de Política Municipal d’Esquerra Republicana, Marc Sanglas, afirma que “cal millorar el finançament dels municipis en gestió hídrica. En aquesta línia cal una aposta clara per la nova cultura de l’aigua i una peça clau és del Pacte Nacional de l’Aigua”. Sanglas ha participat a la jornada La gestió de l’aigua a la nova República que s’ha celebrat aquest dissabte 3 de juny a Torroella de Montgrí. La catedràtica de Geografia Humana de la Universitat de Girona (UdG), Anna Ribas, va aprofitar la seva intervenció per fer un recorregut històric relacionant aigua i turisme i va explicar que “a la Costa Brava es fa molt bona feina amb la millora de la gestió de l'aigua". Ribas va afegir que “el sector turístic reclama normativa i ajudes que promoguin bones pràctiques en la gestió de l'aigua”. Per la seva banda, l’activista i portaveu de la plataforma Aigua és vida, Pau Masramon, va explicar que “hi ha zones de Girona que perden un 40-50% de l'aigua. Remunicipalitzar la gestió de l'aigua és una necessitat per motius pràctics i de transparència”. Per últim, l’alcalde de Palau de Santa Eulàlia, Xavi Camps, va posar a sobre la taula que “el gran problema és que s'acaben tractant tots els municipis per igual. A l’hora de gestionar l'aigua cal tenir en compte les singularitats del territori”. D’altra banda, Camps va cloure argumentant que “la bona gestió al final, no passa per si és pública o privada, sinó per fer un bon control”.  

El senador d'ERC, Jordi Martí

Jordi Martí: “Cal canviar el model de gestió del litoral català, fent-lo integral i sostenible, i planificant a mig i llarg termini”

Esquerra Republicana ha portat al Senat una moció per tal d’impulsar una millora en la gestió del litoral català que inclou l’execució d’actuacions al mateix temps que es reclama una planificació a mig i llarg termini. El senador gironí d’ERC, Jordi Martí, ha defensat que “és més necessari que mai impulsar un canvi model en la gestió del litoral català. Ha de ser integral i sostenible i, sobretot, superar la urgència i pensar en una planificació a mig i llarg termini”. En aquesta línia, Martí ha recordat que tot i que està inclosa una inversió de quatre milions d’euros per fer front al temporal que Catalunya va patir a principis d’any (215.000€ en el cas de les comarques gironines) “són treballs que només tenen en compte actuacions d’urgència i, en canvi, hi ha municipis com Portbou, Llançà, Roses, Sant Pere Pescador, Torroella de Montgrí, Pals, Palamós, Lloret de Mar o Blanes que requereixen d’actuacions que també són importants. Propostes que a nivell gironí tenen a veure, per exemple, amb l’adequació de camins de ronda o d’accessibilitat i consolidació de platges ens han portat a presentar esmenes al Pressupostos Generals de l’Estat 2017 per un valor superior als tretze milions d’euros”. Per la seva banda, la senador gironina d’Esquerra, Elisenda Pérez, ha insistit en el fet que “cal gestionar el litoral de manera més eficaç i eficient i efectiva. I cal fer-ho des de les administracions més properes, amb seguretat jurídica, i de manera integral i sostenible”. La moció no ha prosperat pel vot contrari del PP, Ciutadans i Foro Astúries.  

Josep Piferrer amb la resta del grup d'ERC i representants d'Esquerra

Josep Piferrer (ERC), nou alcalde de Palafrugell: “governarem al costat de la gent i al seu servei”

Josep Piferrer (ERC) és el nou alcalde de Palafrugell després de rebre el suport dels grups municipals d’Esquerra Republicana i CiU durant la votació de la moció de censura presentada al fins ara alcalde, Juli Fernández (PSC). Piferrer ha volgut deixar clar des del primer moment que “governarem al costat de la gent de Palafrugell i, totalment, al seu servei”.   Piferrer ha manifestat que des d’Esquerra s’ha acabat apostant per la moció de censura “després d’un munt d’hores, reunions i converses. Estem davant una decisió meditada i després de valorar que el poble ha patit molt durant els darrers mesos per una crisi de govern inèdita. Estem convençuts que un altre Palafrugell és possible”.   L’alcalde de Palafrugell explica que “ningú trobarà entre nosaltres posicionaments de l’actual mandat on parléssim ni de dimissió ni de vot de censura. Però, un cop es va trencar el pacte entre el PSC i CiU vam manifestar que actuaríem amb la responsabilitat que ens correspon sent el partit majoritari al ple”.   “A partir d’avui ens presentem davant tots els ciutadans amb moltes ganes de treballar per Palafrugell. Hem acordat un pla d’actuació amb CiU que inclou, entre altres, solucionar el problema de les escombraries, donar un nou impuls a la cultura popular del municipi o pacificar la mobilitat dels carrers del municipi” ha manifestat Piferrer.   Durant el ple, també ha deixat clar que “actuarem sota uns criteris de racionalització econòmica. No llançarem la casa per la finestra, no ens endeutarem. Treballarem per Palafrugell, posant tots els recursos disponibles al servei de les persones”.   Per últim, Piferrer ha insistit que “aquest serà un govern municipal compromès amb el país que col·laborarà amb la Generalitat. En aquest sentit, estem al servei del Parlament de Catalunya per atendre totes les seves demandes per poder tirar endavant el procés. Si ens demanen que obrim col·legis electorals pel referèndum ho farem sense dubtar i sense que cap amenaça exterior ens faci defallir”.

El senador d'ERC, Jordi Martí, a la Comissió de Foment

Jordi Martí: “Figueres no es pot esperar al 2025 per veure una sortida a l’eliminació dels seus passos a nivell”

El senador gironí d’Esquerra Republicana, Jordi Martí, ha portat aquest dimarts 16 de maig fins a la Comissió de Foment del Senat la problemàtica dels passos a nivell de Figueres. Concretament, ha instat el Govern de l’Estat a “iniciar la licitació dels projectes constructius destinats a eliminar els dos passos a nivell figuerencs”. Martí ha recordat que “recentment han presentat un pla per treure 74 passos a nivell a tot el territori espanyol, una planificació que no inclou Figueres”. El senador gironí ha defensat que “els dos passos a nivell de la capital de l’Alt Empordà suposen un greu perill de seguretat al mateix temps que provoca problemes de congestió de trànsit en una de les principals vies d’entrada i sortida de la ciutat”. Pel que fa a l’argumentació del Ministeri de Foment segons la qual Figueres no forma part d’aquest pla perquè no hi ha un conveni signat amb l’Ajuntament, Martí ha demanat que, de forma urgent, “es treballi per trobar la fórmula per tal que Figueres passi a ser una prioritat a l’hora de treure els dos passos a nivell que creuen per la trama urbana del municipi. Treballem en una solució encara que sigui en convenis plurianuals perquè la ciutat no es pot esperar fins al 2025 per començar a visualitzar una sortida que, a hores d’ara, ningú ens pot assegurar". La moció presentada per Esquerra ha rebut el suport de tots els partits menys el Partit Popular.  

El president regional i membres d'ERC i les JERC gironines

Esquerra Republicana posa el nom de l’escriptora Aurora Bertrana a la Sala de Reunions de la seu de Girona

Esquerra Republicana ha descobert aquest dimecres 10 de maig una placa que posa el nom d’Aurora Bertrana a la Sala de Reunions de la seu d’ERC a Girona. Aquesta acció forma part de la campanya que ha engegat la Xarxa Dones Girona adreçada a institucions i entitats per tal que es 'bategi' amb el nom d’una dona algun dels espais dels seus locals.   Des de la Secretaria de la Dona de la Federació Regional d’ERC, Eulàlia Massana, explica que ‘Aurora Bertrana va ser una dona valenta, capaç de decidir per ella mateixa quina vida volia viure. Gironina i, malauradament força desconeguda, és per a tots els membres d’Esquerra de la demarcació un orgull posar el seu nom a l’espai principal de la nostra seu’. Aurora Bertrana, escriptora, musicòloga i política gironina Escriptora, musicòloga i política, Aurora Bertrana ((Girona 1892-Berga 1974)) va ser candidata d’Esquerra en les eleccions generals de 1933. De la seva militància en favor del feminisme en destaca la presidència del Lyceum Club de Catalunya o la participació en la Unió Femenina Franco-Catalana. Exiliada a Suïssa, es va establir després de la guerra a París, Prada i Andorra. Autora amb una bibliografia àmplia, és especialment coneguda pels seus llibres de viatges. També cal destacar les seves Memòries, publicades en dos volums.  

Els representants d'ERC a Madrid han presentat les esmenes de les l'estació de tren de Girona

Esquerra Republicana reivindica més de 208 milions d’euros per a les comarques gironines als Pressupostos Generals de l’Estat

Esquerra Republicana ha presentat un centenar d’esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat 2017 vinculades a les comarques gironines. ERC ha contactat durant les darreres setmanes amb els municipis gironins per tal de traslladar les seves peticions a Madrid i, finalment, els representants del Grup Parlamentari republicà han recollit esmenes per un valor que, globalment, s’enfila fins als 208.831.108€. Entre les demandes gironines, hi ha un paquet notable d’esmenes que fan referència a les infraestructures viàries que s’eleva per sobre dels 70 milions d’euros. Més de 30 milions d’euros afecten a la carretera nacional II i des d’Esquerra es demana que “s’executin durant aquest exercici les obres ja projectades”. La diputada al Congrés, Teresa Jordà, explica que “les esmenes que fan referència a la nacional inclouen diversos trams com, per exemple, el tram Tordera-Maçanet però també incidim molt al pas de la infraestructura per l’Alt Empordà on els PGE hi preveuen una nul.la inversió”. Pel que fa a esmenes relacionades amb el tren convencional, el seu conjunt puja fins als 12.400.000€ i, sobretot, posen especial atenció en la millora de les estacions gironines, millorant-ne la seguretat i l’accessibilitat, i augmentant la freqüència dels combois. Des d’ERC es continua treballant per millorar el servei ferroviari, insistint especialment en el tren convencional. En aquesta línia, fa un any que està en marxa la campanya #volemtrendigne impulsada per denunciar les deficiències del servei. El senador republicà, Jordi Martí, especifica, per exemple, que “hi ha quatre milions per millores generals a les estacions de tren gironines, tres milions per millorar la freqüència dels combois de la línia Portbou-Barcelona i tres milions per treure el pas a nivell a Figueres”. Compensacions per l’IBI de les autopistes Tot i que el Ministeri de Foment ha donat la raó a la campanya impulsada per ERC per tal que els ajuntaments ja puguin cobrar el 100% de l’IBI de les autopistes, les reivindicacions republicanes van més enllà.

Representants d'ERC a Madrid amb membres de les entitats gironines del tercer sector

El Grup Parlamentari d’ERC treballa amb les entitats gironines del tercer sector i defensa les seves aportacions a Madrid

El Grup Parlamentari d’Esquerra Republicana a Madrid s’ha reunit amb responsables de les entitats gironines del tercer sector per tal de traslladar la feina realitzada al Congrés i al Senat i treballar, conjuntament, futures reivindicacions i aportacions. Durant la trobada els representants d’Esquerra a Madrid també han explicat l’estat del projecte de Llei de Contractes del Sector Públic i han informat que s’han presentat totes les esmenes proposades per la Taula del Tercer Sector.   Durant la reunió els diputats i senadors gironines han informat del paquet d’esmenes que els republicans han defensat durant els darrers mesos a Madrid. Aquestes iniciatives, amb l’empremta de les propostes recollides de les entitats del tercer sector gironines són ‘una clara aposta d’ERC per a la gestió de serveis públics a través d’organitzacions de l’economia social’.   En aquesta línia, un dels principals cavalls de batalla i eix principal que Esquerra està liderant a Madrid és el de ‘la inclusió de clàusules socials en els criteris d’adjudicació dels contractes de prestació de serveis socials i, en general, d’atenció a les persones’. La diputada d’ERC, Teresa Jordà, deixa clar que ‘continuarem defensant aquesta política perquè des d’Esquerra tenim clara l’aposta per una economia social lligada al suport al tercer sector i al cooperativisme’.   Les reivindicacions del Grup Parlamentari d’ERC a Madrid van de la mà amb les accions de la Generalitat com, per exemple, la decisió de la conselleria de Salut de concertar els serveis d’assistència sanitària amb entitats del tercer sector o de l’economia social.   Oficines Parlamentàries Aquesta trobada s’emmarca dins el Pla de Treball d’Esquerra a les comarques gironines que es va iniciar després de les eleccions del 26J del 2016 i que aposta per ‘promoure una dinàmica de proximitat i de trobades sectorials per recollir demandes i aportacions i informar, de primera mà, de temes del seu interès’.

La proposta d'Esquerra Republicana ha rebut el suport de tots els grups de la Diputació de GIrona

Esquerra impulsa a la Diputació de Girona una moció per poder reinvertir el superàvit municipal en serveis públics i inversions

Esquerra Republicana ha presentat a la Diputació de Girona una moció per tal de demanar al Govern de l’Estat que ‘autoritzi, de manera urgent, que els ajuntaments puguin reinvertir, sense cap limitació, els superàvits resultants de la liquidació del pressupost 2016 en serveis públics i inversions prioritàries’. La proposta dels republicans demana que aquesta reinversió no computi en els càlculs per al compliment de la regla de la despesa ni l’estabilitat pressupostària i ha rebut el suport de tots els grups amb representació a l’ens provincial.   Tal com recull la moció, el portaveu del grup d’Esquerra a la Diputació de Girona, Pau Presas, afirma que ‘l’entrada en vigor l’any 2012 de la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera va suposar per als municipis una evident pèrdua d’autonomia en la gestió dels seus recursos’.   A l’hora de valorar la mesura, Presas explica que ‘els ajuntaments porten cinc anys consecutius acumulant superàvits que després només poden destinar a reduir endeutament o bé tenir-los aturats als bancs’. Amb xifres a la mà, cal recordar que l’any 2016 el superàvit de les administracions locals va ser 7.083 milions d’euros, un 0,64% del PIB. La suma dels superàvits dels cinc darrers exercicis és gairebé de 26.000 milions.   La moció impulsada per ERC i aprovada per la Diputació de Girona arriba després de conèixer que el projecte de pressupostos generals de l’Estat per l’any 2017, aprovat pel Consell de Ministres, no incorpora canvis en la destinació del superàvit de les entitats locals. ‘Només es conserva un petit marge per a inversions financerament sostenibles i amb l’agreujant que no serà d’aplicació fins que no s’aprovi de manera definitiva el pressupost, previsiblement al mes de juny’, argumenta Presas.   Presas admet que ‘reivindiquem que els ajuntaments que compleixen els requeriments en matèria d’endeutament i tinguin romanent de tresoreria positiu puguin utilitzar lliurement els seus superàvits i posar-los a disposició de la ciutadania, ja sigui per a serveis públics o bé per a inversions necessàries per al municipi’.

Representants d'ERC durant la presentació de la campanya

Foment dóna la raó a la campanya impulsada per ERC perquè els ajuntaments cobrin el 100% de l’IBI de les autopistes

El Ministeri de Foment ha notificat a la Diputació de Girona que des del 31 d’agost del 2016 la concessionària ACESA està obligada a pagar el 100% de l’IBI als ajuntaments dels municipis per on passa l’autopista. D’aquesta manera es dóna la raó a la campanya impulsada per Esquerra Republicana, a nivell nacional, portant una moció que reclamava aquest fet a ajuntaments, consells comarcals i diputacions.   98 municipis catalans (27 gironins) s’han vist perjudicats per aquest benefici fiscal de la concessionària de les autopistes que, anualment, s’ha estalviat 10 milions d’euros que no han anat a parar a les hisendes locals.   A banda de la moció d’ERC que s’ha traslladat durant els darrers mesos a tot el territori, també es va portar la reivindicació a Madrid on, per exemple, el senador gironí d’ERC, Quim Ayats, va demanar al ministre Cristóbal Montoro a la Comissió d’Hisenda i Funció Pública que en cap cas ‘es prorrogués l’exempció’.   Ayats afirma que ‘estarem atents perquè aquesta bona notícia no quedi en un segon pla amb un augment de les tarifes i que les empreses concessionàries en cap cas traslladin el major cost que suposa la supressió dels beneficis fiscals a les tarifes que paguen les persones usuàries’.   El portaveu del grup d’Esquerra a la Diputació, Pau Presas, explica que molts ajuntaments ja han rebut la notificació per part d’ACESA amb el cobrament del 100% de l’IBI. Presas valora molt positivament aquesta confirmació i anuncia que ‘des d’Esquerra continuarem lluitant per denunciar les contínues mesures adoptades els darrers anys per l’Estat espanyol en favor de les grans corporacions en àmbits estratègics com l’energia, telecomunicacions o infraestructures’