Federació de Girona

Governs al servei dels municipis

Els resultats de les passades eleccions municipals ens han permès aconseguir una major presència als ens supramunicipals per poder desplegar així les nostres polítiques pensades sempre en les persones, amb la cura del medi ambient i en la defensa dels drets i les llibertats. A la Diputació de Girona, a través d’un pacte amb JxCat, hem obtingut la primera i la tercera vicepresidència que gestionen Pau Presas i Maria Puig respectivament. La vicepresidència primera és la d’Hisenda, Promoció Econòmica i Cooperació local amb les següents delegacions: Quim Ayats porta Habitatge, Assistència als municipis i serveis generals; Josep Maria Bagot gestiona Suport a les entitats locals i Eva Viñoles l’Assistència als petits municipis. Des de la vicepresidència tercera s’impulsen les polítiques d’Acció Social, polítiques d’Igualtat, el Dipsalut i Sumar i amb la Teresa Brunsó com a diputada delegada. Alhora, en Josep Piferrer és el diputat d’Educació i l’Anna Barnadas la diputada de Medi Ambient. Mentre que el diputat Joan Fàbrega és el coordinador polític del grup d’Esquerra a la Diputació. Pots consultar totes les delegacions aquí. La nostra força s’estén a més als consells comarcals on hem obtingut la presidència al Baix Empordà i al Pla de l’Estany i una vicepresidència al Gironès, després de pactar amb JxCat.  A tota la demarcació tenim 17 consellers comarcals que són alcaldes i a cada comarca hem obtingut els següents resultats:         - Alt Empordà: 11 conseller         - Baix Empordà: 12 consellers         - Selva: 10 consellers         - Gironès: 11 consellers         - Pla de l’Estany: 9 consellers         - Garrotxa: 9 consellers         - Ripollès: 8 consellers Aquests resultats són fruit del treball constant que hem fet i que ens ha d’empènyer a seguir avançant. En el conjunt del país des d’Esquerra vam guanyar en 19 dels 40 consells comarcals, situant-nos com a primera força en vots i consellers  

Els vicepresidents d'Esquerra a la Diputació, Pau Presas i Maria Puig, es reuneixen amb la consellera Dolors Bassa en la seva primera visita oficial

Els vicepresidents d'Esquerra Republicana a la Diputació de Girona, Pau Presas i Maria Puig, han visitat avui a la consellera Dolors Bassa al centre penitenciari Puig de les Basses. La reunió amb la consellera ha estat la primera visita oficial que el vicepresident primer i la vicepresidenta tercera de la Diputació han volgut fer després de ser nomenats. El vicepresident primer, Pau Presas, ha manifestat que, tal com vam dir al ple d'investidura de la Diputació, "posarem sempre de manifest la situació política excepcional que estem vivint i reclamarem la llibertat dels presos i preses polítiques, com la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que està injustament tancada a Puig de les Basses." "Seguirem posant de manifest cada dia, i tal i com pretenem fer durant tota la legislatura, aquesta injustícia. Treballarem perquè ningú oblidi la repressió de l'estat espanyol", ha afegit Pau Presas a les portes del centre penitenciari. La vicepresidenta tercera, Maria Puig, ha explicat també que l'objectiu és compartir amb la consellera les polítiques socials que Esquerra Republicana impulsarà des de la Diputació.  "Aquest serà un eix estratègic del Pla de Govern que realitzarem durant aquest mandat i que volem compartir amb la Dolors Bassa que es troba injustament tancada a Puig de les Basses", ha destacat la Maria Puig. 

El nou grup d'Esquerra a la Diputació de Girona

Pau Presas: “Treballarem des de la Diputació per donar resposta a les necessitats de la gent”

Aquest dijous 4 de juliol s’ha celebrat el ple de constitució de la Diputació de Girona on s’ha visualitzat, per primera vegada, l’acord de governabilitat entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya (JuntsxCat). El candidat de JuntsxCat, Miquel Noguer, ha estat escollit com ja s’esperava com a president de l’ens provincial. El representant d’Esquerra, Pau Presas, ha volgut deixar clar durant la seva intervenció que “la Diputació de Girona és, i serà, una peça clau per seguir avançant i mostrar el suport majoritari que ha obtingut l’independentisme en les darreres eleccions municipals”. Els representants gironins d’Esquerra a la diputació gironina durant el mandat 2019-2023 són: Pau Presas, Maria Puig, Joan Fàbrega, Quim Ayats, Anna Barnadas, Quim Ayats, Eva Viñolas, Josep Maria Bagot i Teresa Bruns. “Els ajuntaments i les administracions locals, com a administracions més properes a la ciutadania, hem de treballar perquè tinguin els recursos i les eines per donar resposta a les necessitats de la població i la Diputació cal que estigui al seu costat”, ha explicat Presas que ha finalitzat la seva intervenció recordant que “en plena ofensiva repressora de l’estat espanyol i a les portes de la sentència del judici al procés, la unitat estratègica ha de servir per disposar d’uns ajuntaments i institucions compromeses en la defensa de la democràcia i la llibertat dels presos i preses polítics”.  

Noguer i Presas han signat l'acord a la diputació gironina

Pacte d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya per governar plegats la Diputació de Girona

Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han presentat un acord de governabilitat a la diputació de Girona per al mandat 2019-2023. El pacte que s’acabarà de desenvolupar durant els propers dies situa a Miquel Noguer com a president i al republicà Pau Presas de vicepresident primer. Durant la presentació, Presas ha destacat que “estem molt satisfets per l'acord de govern que presentem avui a la Diputació de Girona entre  JuntsxCat i Esquerra Republicana perquè, entre altres motius forma part d’un compromís global per intentar fer governs republicans amb l'objectiu de defensar els drets i les llibertats dels catalans i catalanes”. “Representem la gran majoria d’alcaldies i regidors que han estat elegits als ajuntaments de la demarcació gironina i, per tant, també som les dues forces que conjuntament representem la gran majoria dels gironins i gironines”, ha explicat Presas. A l’hora de parlar dels propers quatre anys, el republicà ha afirmat que “les dues forces disposem d’un ampli coneixement del territori, experiència en la gestió i la voluntat de millorar les condicions de vida i el benestar de tota la ciutadania de la demarcació estant al costat dels ajuntaments”. Està previst que durant els propers dies es donin a conèixer més detalls sobre l’acord entre els dos partits. El dijous 4 de juliol se celebrarà el primer ple d’aquest nou mandat.  

Els regidors republicans s'han reunit a Palamós

David Mascort: “Hem aconseguit uns resultats històrics i ara treballarem, més que mai, per servir als nostres veïns i veïnes”

La Federació Regional gironina d’Esquerra Republicana ha celebrat aquest dijous 30 de maig una assemblea de càrrecs electes que ha comptat amb la presència dels regidors escollits durant les eleccions municipals que es van celebrar aquest diumenge 26 de maig. L’acte s’ha dut a terme a Palamós, concretament a l’anomenada Nau dels 50 metres. Els republicans han arribat enguany a la demarcació gironina als 719 regidores i han aconseguit fins a 67 alcaldies directes. El president de la federació gironina d’ERC, David Mascort, ha explicat que “hem aconseguit uns grans resultats, els millors de la història, i per això estem molt orgullosos de tota la feina que hem fet”. “Hem fet 178 llistes que diumenge van desembocar en 719 regidors i, a hores d’ara, 67 alcaldies ja. Tenim molts exemples de feina ben feta de seccions locals d’Esquerra i és un orgull comptar amb totes elles”, ha manifestat Mascort. “El nostre projecte és el millor projecte pels nostres veïns i veïnes i per aquest motiu no defallirem. Toca continuar creixent arreu i consolidar encara més el projecte d’Esquerra Republicana a les comarques gironines. Volem governar per transformar els pobles i posar-nos a disposició de la ciutadania”, ha explicat el president de la federació gironina d’Esquerra. La diputada al Congrés, Laia Cañigueral, ha destacat l’esforç realitzat durant els darrers mesos, un període on s’han celebrat dues eleccions. “Estem orgullosos perquè hem aconseguit guanyar el 28A i el 26M”, ha afirmat Cañigueral. “Ara toca continuar treballant, dia a dia, per assolir encara millors resultats i tot i que ara ja som molts, d’aquí a quatre anys encara serem més”, ha finalitzat Cañigueral.

Margall amb acompanyat per candidats d'Esquerra a l'estació de Blanes

Joan Margall: “És una vergonya que, campanya rere campanya, parlem de la deixadesa de l’Estat envers la xarxa ferroviària”

Millorar les freqüències del servei, posar al dia les estacions i modernitzar el parc de combois del tren convencional. Aquests tres eixos formen part del paquet de mesures que Esquerra Republicana defensa per “tenir un servei ferroviari del segle XXI a les comarques gironines”. El número 2 des republicans gironins al Congrés, Joan Margall, ha denunciat que “la situació de la xarxa ferroviària a les comarques gironines és un nou exemple de deixadesa i d’incompliments per part de l’Estat espanyol que només es podran solucionar amb una Esquerra Republicana forta a Madrid”. Des de Blanes, acompanyat per l’alcaldable d’Esquerra Àngel Canosa i altres membres de la llista, Margall a l’hora de descriure l’estat del servei de Rodalies ha utilitzat paraules de la número 1 gironina, Montse Bassa. “La Montse sempre ens explica que cada vegada que ha d’utilitzar el rodalies madrileny per anar a visitar la Dolors a la presó es posa les mans al cap comparant els dos serveis”. “Si parlem del tren convencional, les inversions gairebé són nul·les, l’estat de gairebé totes les estacions és molt deficient i si parlem dels combois... cal una renovació urgent de molts d’ells”, ha explicat Margall que no s’ha volgut oblidar d’altres demandes històriques que segueixen sense resoldre’s com els passos a nivell de Figueres o Flaçà. “Sincerament ens fa vergonya aliena parlar d’aquestes deficiències històriques. S’ha de treballar per solucionar-ho perquè ja està clar que als governs del PP i del PSOE no els interessa. Ni als governs del PP i del PSOE ni als diputats gironins d’aquestes formacions que no han aconseguit desencallar-ho”, ha afegit Margall. Pel que fa a la línia Bcn-Vic-Ripoll-Puigcerdà, Margall explica que cal el seu desdoblament i que “tots i els compromisos adquirits per part del ministre Álvarez Cascos, compromisos fruit de la pressió dels ajuntaments dels municipis afectats, gairebé no s’ha dut a terme cap inversió en aquesta línia.

montse bassa, esquerra republicana, esquerra, congrés

Montse Bassa: “La repressió espanyola ens ho ha pres tot, sí, fins i tot la por. Persistirem i guanyarem”

Figueres ha estat la seu aquest dissabte 20 d’abril de l’acte central de campanya d’Esquerra Republicana a les comarques gironines. A  l’esdeveniment que s’ha dut a terme a la plaça de l’Escorxador davant prop de 500 persones, la candidata gironina d’ERC, Montse Bassa, ha explicat que “la repressió espanyola ens ho ha pres tot, sí, fins i tot la por. Persistirem i guanyarem”. Bassa, candidata gironina d’Esquerra Republicana al Congrés, ha recordat que “cada vegada que parlo amb la Dolors em demana que no perdi ni una hora per anar-la a veure i que faci campanya per guanyar el proper 28A”. Bassa ha finalitzat la seva intervenció argumentant que “anirem a Madrid a lluitar contra la repressió, a defensar els interessos dels gironins i les gironins i, que ningú en dubti, a continuar lluitant per la independència de Catalunya”. Per la seva banda, Gabriel Rufián, ha recordat la roda de premsa que aquest 19 d’abril va dur a terme des de la presó de Soto del Real i ha afirmat que “farem cas del que ens va demanar l’Oriol, guanyarem aquestes eleccions i enviarem el missatge al Món que Catalunya vol ser lliure”. El candidat republicà ha explicat que “el 28 d’abril no tenim només una cita amb les urnes, la tenim amb la història i per això cal que entre tots i totes fem que l’’independentisme guanyi les eleccions les eleccions espanyoles per primera vegada i derrotem la repressió”. “Aquest 28 d’abril ens en enfrontem al feixisme cool que representa el front PSOE-C’S que des d’Esquerra aturarem a les urnes i d’aquesta manera evitarem que Sánchez faci a Inés Arrimades ministre d’Interior, a Toni Cantó ministre de Cultura i a Juan Carlos Girauta de Defensa”, ha afirmat Rufián. Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, ha fet una crida a construir des del republicanisme el futur del país, “com sempre fem des d’Esquerra posant les persones al centre de les nostres preocupacions i activitat política” “Esquerra som fruit de 90 anys d’història, fills de l’1 d’octubre, membres d’una cadena republicana que va del 14 d’abril a l’1 d’octubre.

Bassa, Margall i Martí amb l'alcaldable d'ERC Figueres, Agnès Lladó

Montse Bassa: “Cal una Esquerra Republicana forta a Madrid per acabar amb el menyspreu de l’Estat envers les infraestructures gironines”

La candidatura gironina d’Esquerra Republicana ha volgut denunciar avui els incompliments històrics i reiterats dels governs del PP i del PSOE cap a la demarcació. En aquest sentit, la candidata gironina d’Esquerra, Montse Bassa, ha recordat que “en els darrers 15 anys només s’han executat un 13% de les partides que s’havien pressupostat”. Bassa ha insistit en el fet que “Madrid tracta amb molt menyspreu les comarques gironines. Ja siguin governs del PP o del PSOE. Perquè, sense anar més lluny, la proposta de pressupostos socialista d’aquest 2019 destinava un 26% menys a les infraestructures gironines que el pressupost 2018 del PP on la xifra tampoc era per tirar coets”. La candidata republicana ha demanat als gironins i gironines que “cal una Esquerra forta a Madrid per revertir aquesta situació”. El número 2 d’ERC Girona al Congrés, Joan Margall, ha posat a sobre la taula la poca força que tenen els diputats gironins del govern a Madrid. En aquesta línia, ha recordat que “el diputat socialista, Marc Lamuà, no ha mogut ni un dit durant el govern de Pedro Sánchez per afavorir als gironins i gironines, ha estat desaparegut. On estat totes les reivindicacions que feia quan estava a l’oposició?”. El candidat d’Esquerra a Senat, Jordi Martí, ha incidit en casos concrets com el de la carretera nacional II. Martí ho ha qualificat de dèficit històric i a l’hora d’entrar en detalls ha manifestat que “a hores d’ara no sabem com el PSOE o el PP es plantegen desencallar una infraestructura tan bàsica per a les comarques gironines”. Martí ha repassat els retards i incompliments com els trams Maçanet-Sils o Maçanet-Tordera i ha afegit situacions vergonyants en altres punts de la xarxa viària gironina com la N-260. “Per a tots aquests casos urgents que hi ha a sobre la taula el govern de Pedro Sánchez amb el seu pressupost que finalment no es va aprovar només preveia una partida de 100.000 euros. Amb aquesta xifra queda clar la poca rellevància que s’hi donava, amb partides que només permetien  fer els projectes de traçat que falta per concretar”, ha afegit Martí.

montse bassa, esquerra republicana, esquerra, congrés

Montse Bassa: “Si el 28 d’abril guanyem farem un nou pas endavant per passar del referèndum impossible a l’inevitable”

La cap de llista gironina d’Esquerra Republicana al Congrés, Montse Bassa, ha insistit en la necessitat de resoldre el futur de Catalunya a les urnes. En aquest sentit Bassa ha afirmat que “anem a Madrid a treballar per forçar un acord polític que faci possible la celebració del referèndum que compta amb el suport del 80% dels catalans. Un referèndum que serà possible si som forts i decisius a Madrid, i per això cal ser molts. Molts perquè el referèndum que qualifiquen d’impossible sigui inevitable”. “Com estem repetint en aquesta campanya anirem a Madrid sense línies vermelles, però tampoc xecs en blanc. I és a partir d’aquesta premissa inicial que proposem un acord per resoldre política i democràticament la situació de Catalunya”, ha explicat Bassa. En aquesta línia, Bassa ha explicat alguns dels eixos principals de la proposta que, per exemple, passa per “una taula entre partits polítics on el diàleg sigui l’eix principal de la relació, on es pugui parlar de tot, i on els acord es tirin endavant. En definitiva, que Sánchez torni a seure a la taula”. D’altra banda, la candidata gironina ha afegit que “proposem una llei que retiri totes les causes judicials contra un miler de persones vinculades al procés. Amb ostatges i amb xantatge és molt complicat tenir un diàleg sincer”.