Federació de Girona

Oriol Clusells, militant de les JERC Ripoll, és escollit nou Secretari d’Organització de les JERC

Aquest passat cap de setmana, es va escollir a Terrassa la nova Permanent Nacional de les JERC que serà liderada durant els propers 2 anys pel militant de Barcelona, Gerard Gomez del Moral, i pel militant de Comarques Gironines, Oriol Clusells. Tant en Gerard Gomez, com l’Oriol Clusells també entrant a formar part de la Executiva Nacional d’Esquerra en representació de les JERC. L’Oriol Clusells és Historiador. Nascut a Vic el 21 de març de 1987. Va entrar a militar a les JERC a inicis de l’any 2004, refundant la secció local de Ripoll. Ha estat Portaveu local de les JERC-Ripoll, Portaveu comarcal de les JERC-Ripollès i membre de les regionals d’Osona-Ripollès-Lluçanès i de Comarques Gironines, després del procés de reestructuració territorial. Actualment és el President de la secció local d’ERC-Ripoll. En el seu equip els acompanyaran l’Òria Rovira (Catalunya Central), com a secretaria de Finances, Anna Peña (País Valencià), com a secretària de Formació, Àlex Daudén (Barcelona), com a secretari de Campanyes i Mobilitzacions, Marta Vilalta (Ponent), com a secretària de Comunicació, Isaac Peraire (Catalunya Central), com a secretari de Política Institucional, Albert Gaspà (Maresme- Barcelonès Nord), com a secretari de Moviments Socials, Sílvia Casola (Terres de l’Ebre), com a secretària de la Dona, Ricard Sánchez (Barcelona), com a secretari de Política Internacional i Cooperació, i Jordi Romaguera (Maresme- Barcelonès Nord), com a secretari de Medi Ambient i Política Territorial. Durant el Congrés també es van escollir 15 Consellers Nacionals de les JERC, entre ells l’Aniol Fusté de Girona, Marc Puig de Blanes i Ferran Quintana de Figueres. Finalment, des de les JERC Comarques Gironines volem agrair la feina realitzada per la Permanent Nacional sortint, en especial a en David Pujol, militant de les JERC de Figueres i que va ser Secretari de Coordinació Territorial de les JERC fins el passat mes d’agost, i a en Marc Puig, militant de les JERC Blanes i que va ocupar la Secretaria de Relacions Internacionals i Cooperació de les JERC.

Esquerra demana que es fixi un calendari pel retorn progressiu del cabal del riu Ter

La diputada d’Esquerra per Girona, Carme Capdevila, presentarà una Proposta de resolució sobre el compliment del compromís de reducció progressiva dels cabals del riu Ter que es dediquen a l’abastament de la regió metropolitana de Barcelona. Fruit de la regulació del cabal del Ter mitjançant embassaments i la transferència constant d’aigua cap a altres conques internes catalanes, aquest riu pateix unes condicions ecològiques precàries. Durant els últims 12 anys s’ha transvasat de mitjana tres quartes parts del cabal d’aquest riu cap a l’àrea urbana de Barcelona, amb greus efectes sobre la quantitat i la qualitat de l’aigua que quedava per les comarques gironines. Aquesta situació es va agreujar durant la sequera de l’any 2008. El dèficit hídric induït que pateixen les comarques gironines, no ha canviat gaire, ni sembla que hi hagi plans per poder dur a terme el compromís fixat per l’anterior govern de reduir a la meitat l’aigua transvasada per a l’any 2015. Per això Esquerra “volem que es mantingui i es compleixin els compromisos assolits per al retorn progressiu del cabal d’aigua a la llera del Ter a les comarques gironines”. A més, també creiem que s’ha de “presentar el calendari, les dades i els mitjans pels quals es farà efectiu aquest retorn progressiu, així com la seva revisió anual, amb la finalitat de fixar els paràmetres de les quantitats de cabals que s’han de retornar i fer el seguiment periòdic fins assolir l’objectiu fixat per a l’any 2015”. A més a més, Esquerra també presentarà una altra proposta de resolució per tal que es modifiquin els estatuts de l’Ens d’Abastament d’Aigua – Aigües Ter Llobregat, per tal d’incloure en el Consell d’Administració de l’empresa una representació rellevant, amb veu i vot, de la conca cedent del Ter, mitjançant la incorporació de nous membres que representin els diferents sectors de la conca des del Pasteral fins a l'Estartit.

Esquerra vota a favor de la moció sobre l’aeroport de Girona per responsabilitat, però amb estat d'alerta perquè no suposi un pas enrere

Esquerra ha votat a favor de la moció sobre l’aeroport de Girona-Costa Brava per responsabilitat, però amb estat d’alerta perquè això no suposi un pas enrere. Així ho ha explicat la diputada d’Esquerra per Girona, Carme Capdevila, que ha exigit que 'el govern s’asseguri de parlar amb la companyia, que governi i trobi la solució, pensant en tot moment que l’activitat econòmica que genera l’aeroport de Girona-Costa Brava és clau per l’economia de les comarques gironines'. Esquerra ha presentat una esmena, que també s’ha incorporat, que fa referència a la necessitat de prioritzar aquelles destinacions més consolidades. 'Girona no pot perdre una comunicació directa amb Madrid o Londres, però tampoc amb Sevilla o Tenerife'. 'Tots sabem que l’aeroport de Girona ha crescut notòriament pel que fa al nombre de passatgers que rep, però que també s’ha consolidat com estratègic pels sectors comercials, gastronòmics i industrials, i per l'estalvi en desplaçaments dels gironins i les gironines', ha argumentat Capdevila. Finalment, la diputada independentista ha explicat que Esquerra veu amb incertesa i preocupació les declaracions del conseller quan diu que en temps de crisi també és temps per qüestionar, repensar i decidir quin és el model que volem de les nostres infraestructures. Per a Esquerra, 'si el Govern no pren mesures urgents, l’activitat de l’aeroport baixarà a la meitat, i els seus efectes es començaran a notar a partir del mes de maig, amb la cancel•lació de 18 rutes, i amb el conseqüent perjudici per la pròpia economia de les comarques gironines, i la pèrdua de llocs de treball directes i indirectes'.

Ridao: “Si Sortu fos el mateix que ETA estarien a la presó”

El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha dit aquest matí a Girona que “Sortu no és ETA, si ho fos, tots els seus membres estarien a la presó, i aquest no és el cas”. Per tant, ha afegit Ridao, “la resolució del TS no respon a criteris jurídics, sinó, polítics”. “Existeix un problema polític, derivat què el PSOE actua amb por al què diran, mentre que el PP voldria mantenir-se perpètuament en una política antiterrorista que utilitzada de manera partidista li és rentable electoralment”. Per altra banda, Ridao també ha criticat que “el govern de CiU afronta la cimera anticrisi a favor de la patronal, i això és inacceptable”. Ridao també ha fet referència al maltractament que pateixen les comarques gironines per part de l’Estat, sobretot per la Nacional II. “El ministre Blanco, el mateix dia que va dir que no hi havia diners per tirar les obres endavant, va adjudicar per 7500 milions d’euros d’AVE Olmedo-Ourense”. “Això significa que té diners pel que vol”. El secretari general d’Esquerra ha donat aquest matí suport a la candidatura d’Esquerra a Girona de cara a les eleccions municipals, encapçalada per Blanca Palmada, i ha agraït la tasca de l’actual regidor de Joventut, Quim Ayats, que per motius personals i laborals no anirà aquesta vegada a la llista. Ayats ha fet un balanç molt positiu de la regidoria de Joventut, destacant l’Espai Jove de l’estació i també el dels Químics. “Esquerra hem anat més enllà del lleure i de l’oci, hem apostat per oferir serveis d’habitatge, ocupació o emancipació als joves de la nostra ciutat”. Ridao ha destacat que la candidatura per Girona és una llista amb un ideal de renovació, joventut i que fa compatible el progrés i l’independentisme en una ciutat com Girona. “És un grup de persones que toca de peus a terra, i que és l’antagonisme del glamour dels socialistes i de la prepotència de Convergència i Unió”.

Esquerra presenta una Proposició de Llei per assegurar que els afectats per un tall de subministrament elèctric puguin cobrar les indemnitzacions que els corresponen

El senador d’Esquerra, Josep Maria Esquerda, ha presentat avui al Senat una Proposició de Llei per tal d’assegurar que els afectats per un tall de subministrament elèctric puguin cobrar les indemnitzacions que els corresponen. Precisament aquesta setmana fa un any de la nevada que va afectar a milers de persones i empresaris, sobretot a les comarques gironines, i milers d’ells, després encara han tingut cap mena de resposta. El senador per Lleida, Josep Maria Esquerda, portaveu de l’Entesa a la Comissió d'Indústria del Senat i president de la Comissió de Sanitat, consum i política social, ha defensat avui la presa en consideració d'una proposició de llei per a modificar la llei 54/1997 del Sector Elèctric. En la proposició de llei, proposava Esquerda que s'afegeixi una nova disposició addicional a la llei en la qual es determina la creació d'una assegurança obligatòria per la compensació als usuaris i consumidors pels danys i perjudicis per la interrupció del servei elèctric. Aquest segur, a càrrec de les companyies elèctriques, tindria com finalitat el pagament d'indemnitzacions pels danys causats per la suspensió elèctrica. Josep Maria Esquerda ha recordat que fa un any a les comarques de Girona i Barcelona 220.000 abonats van quedar afectats per una apagada al llarg d’onze dies, i altra apagada en l'estiu del 2007 a Barcelona van deixar 330.000 afectats més de dos dies. Esquerda ha subratllat que encara avui estan pendents les seves reclamacions per danys i perjudicis. Ha dit que és molt difícil compensar els danys causats pels problemes d'obsolescència o manteniment, perquè el sistema de compensacions no protegeix els consumidors.

El tancament de llistes a l’Alt Empordà va a bon ritme

Els diputats d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Carme Capdevila i Pere Bosch, i el secretari de política municipal nacional, Marc Sanglas, han valorat aquesta tarda a Figueres que el tancament de llistes a l’Alt Empordà per a les properes eleccions municipals va a bon ritme. El diputat d’Esquerra, Pere Bosch, ha remarcat el seu suport i la feina feta des dels municipis. “En moments com els actuals, s’ha de valorar molt positivament la feina que es fa. Se’n fa molta, i amb molt d’esforç i molta honestedat”. El secretari de política municipal nacional, Marc Sanglas, ha explicat que la visita d’avui s’emmarca dins les diferents reunions de treball que es van fent al territori, per tal d’anar ultimant les llistes per a les eleccions municipals. “L’objectiu d’Esquerra a nivell nacional és arribar al mateix número de candidatures d’ara fa 4 anys. També volem mantenir-nos com a tercera força a l’Alt Empordà, reforçar el nostre comprimís, mantenir el número d’alcaldies i recuperar la confiança que vam perdre en les eleccions del 28-N”. Pel que fa a la comarca de l’Alt Empordà, l’objectiu és arribar al número de llistes d’ara fa 4 anys, i s’està treballant en aquest sentit. En la roda de premsa també hi han assistit la regidora d’Esquerra a l’Ajuntament de Figueres, Mireia Mata, el regidor i diputat al Congrés, Francesc Canet, el secretari de política municipal comarcal, Martí Armadà, el diputat provincial, Pere Trias, el president comarcal de l’Alt Empordà, Daniel Valentí i Pau Bahí, de les JERC Figueres. D’aquesta manera s’ha volgut simbolitzar el suport des de tots els àmbits en la gran tasca municipal per a l’elaboració de les llistes . Caps de llista escollits oficialment: Agullana (Alfons Quera) Castelló d’Empúries (Salvi Güell) L’Escala (Xavier Ballesta) Figueres (Francesc Canet) La Jonquera (Jaume Doménech) Lladó (Joan Fàbrega) Llançà (Guillem Cusí) Pont de Molins (Raül Sierra) Portbou (Joan Gubert) Port de la Selva (Josep Marés) Roses (Francesc Giner) La Vajol (Dolors Manzaneda) Vilabertran (Martí Armadà) Vilajuïga (Pere Trias) Sant Pere Pescador (Jordi Martí)

David Mascort, escollit cap de llista d’Esquerra a Vilablareix

David Mascort ha estat escollit cap de llista d’Esquerra Republicana de Catalunya a Vilablareix. Mascort ha estat escollit per unanimitat en l’assemblea local que s’ha celebrat al municipi. David Mascort és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials i actualment exerceix de professor de secundària a l’IES de Llagostera. És el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vilablareix des de 1.999 i ha estat director dels serveis territorials del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya del 2007 fins el 2011. Després de 12 anys governant el municipi, Esquerra de Vilablareix confia en la solidesa del grup per a revalidar la majoria absoluta que té des de fa dues legislatures. Mascort ha dit que “Al llarg d'aquests 12 anys, el grup d’ERC hem fet una gran tasca per transformar el poble i modernitzar la gestió municipal. Tenim ganes de continuar fent-ho amb noves idees i un projecte molt sòlid fruit de l’experiència acumulada. Això fa que encarem la nova legislatura amb il•lusió renovada i les mateixes ganes de treballar que fins ara”

Esquerra presenta una proposta de resolució sobre el programa La Sardana a l’Escola

El diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Pere Bosch, ha presentat una proposició no de llei instant el govern de la Generalitat a què, d’acord amb la Diputació de Girona, el Govern impulsi un conveni plurianual que evita una paralització del projecte La Sardana a l’Escola i en garanteixi la seva estabilitat. Així mateix, també que el Govern negociï amb la resta de diputacions la seva implementació a altres comarques catalanes, com també cerqui la complicitat dels mitjans de comunicació per a difondre la tasca feta per aquest programa. A més, també demana que el departament d’Ensenyament s’impliqui en La Sardana a l’Escola, donat que es tracta d’un programa educatiu que es fa en hores lectives als centres d’ensenyament del país. La Sardana a l’escola és un programa pedagògic i divulgatiu que, fins la data d’avui, ha estat organitzat conjuntament per la Diputació de Girona i els Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat i que té com a objectiu fomentar el coneixement de la sardana entre l’alumnat de les comarques gironines durant l’horari lectiu de les escoles. La Sardana a l’Escola promociona la dansa tradicional de Catalunya i ensenya a ballar-la d’una manera amena i divertida, amb materials propis adaptats a qualsevol nivell escolar. El programa s’adreça a les escoles i instituts de les comarques gironines, que vulguin donar a conèixer el fenomen sociocultural de la sardana i oferir la possibilitat d’aprendre a ballar-la als seus alumnes. Anualment arriba a una xifra compresa entre els 8.000 i els 9.000 escolars, amb tot el que això representa per la foment de la sardana i la creació d’un planter de balladors que puguin integrar-se als esbarts o a d’altres entitats sardanistes. L’any passat, va arribar a 11.000 nens i nenes i a 118 escoles. El programa ha estat finançat, fins la data d’avui, a parts iguals, per la Diputació de Girona, i el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Esquerra presenta una proposició no de llei sobre la gratuïtat del peatge de l’Autopista AP7 des de Maçanet fins a Girona Sud

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat una Proposició no de Llei sobre la gratuïtat del peatge de l’autopista AP-7 des de Maçanet de la Selva fins a Girona Sud, perquè es debati a la Comissió de Foment. Les obres de desdoblament de la carretera Nacional A2 entre Tordera i fins la frontera francesa estan totalment parades des de fa més de 2 anys a causa dels problemes econòmics de les empreses constructores, per errors en projectes i per decisions preses pel Ministeri de Foment. L’estat actual de la via és lamentable i en el tram en què es realitzaven les obres avui paralitzades, és molt perillós i els accidents són molt freqüents. El desdoblament d’aquesta carretera és una de les demandes més reiterades des de les comarques gironines i una urgència vital pel seu desenvolupament econòmic. Tot i així, és la infraestructura que ha sofert més retards i incompliments i alhora, per acabar d’agreujar la situació, la total paralització de les obres dels trams que falten executar. La falta d’una via ràpida i gratuïta de comunicació viària ha creat un greu perjudici a les comarques gironines, els seus residents i la seva economia. Per aquests motius, es presenta la següent proposició no de llei: S’insta al Govern Espanyol a establir, en un termini no superior a tres mesos, la gratuïtat del peatge de l’autopista AP7 entre els accessos de Maçanet de la Selva i la frontera amb França mentre durin les obres de construcció i millora de la variant de la N2, amb l’objectiu d’evitar problemes de circulació i millorar la seguretat en aquesta via, així com facilitar el desenvolupament de les comarques gironines.