Federació de Girona

Notícia

La Diputació prioritza les polítiques socials com l’habitatge, salut pública, la gent gran, l’igualtat i la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic en el pressupost de 2020

El pressupost de la Diputació de Girona de 2020 posa l’accent en aspectes prioritaris com el problema de l’habitatge, la pobresa energètica, l’atenció a la gent gran, i les polítiques de salut amb l’objectiu de donar resposta a les principals demandes socials.

La Diputació plasma amb aquest pressupost les seves grans línies estratègiques acordades per la legislatura 2019-2023 que passen per desenvolupar una administració més transparent i propera als ciutadans i als ajuntaments, i la lluita contra el canvi climàtic.

En aquest sentit el vicepresident, Pau Presas, afirma que són un pressupostos “pensats en millorar la qualitat de vida de tots els pobles de la demarcació a través de la cohesió social” i que “fomenten la igualtat d’oportunitats de totes les persones.”

L’àrea d’Acció Social, a través del Dipsalut, incrementa la seva partida en 750.000 euros per impulsar polítiques de salut pública i es converteix en un dels elements destacat de l’execució pressupostària. Mentre que l’àrea d’Assistència i Cooperació de Municipis també veu incrementada la seves partides en 765.000 euros a través de Cooperació Local, amb 300.000 euros, i a través d’Habitatge amb 465.000 més.

Des d’Acció Social s’impulsaran noves polítiques per lluitar per la igualtat de gènere i d’oportunitats i en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI. Pel que fa a l’assistència a la gent gran s’ampliarà el servei per reduir el percentatge de persones de més de 80 anys que encara no tenen contacte amb serveis sanitaris. I, alhora, es seguirà treballant amb la implementació de l’espai Girona Territori Saludable com a eix vertebrador de les polítiques saludables i socials a través dels parcs de saluts i els boscos terapèutics.

La Cooperació Local seguirà sent el pal de paller en l’assistència i serveis de la Diputació de Girona als municipis amb una continuïtat en l’increment del Fons de Cooperació. La principal novetat d’aquesta àrea, que s’incrementa en 300.000 euros, és la creació d’una nova línia de subvencions per emergències i urgències amb una dotació de 600.000 € i d’una altra nova línia per a manteniment i inversions en cementiris per a municipis petits.

Volem apropar, escoltar, assistir i ajudar a tots els municipis de la demarcació escoltant totes les seves necessitats amb una major participació, transparència i proximitat”, ha afegit el vicepresident Pau Presas.

Mentre que Habitatge mantindrà totes les línies de subvenció amb 2 milions i es crea una nou Pla d’Habitatge per lluitar contra la pobresa energètica dotat amb mig milió d’euros. 

Des de Medi Ambient es desenvoluparà també un pla de xoc amb una clara aposta per a les renovables, l’eficiència i la transició energètica, l’autoconsum, la disminució de les emissions CO2, el reciclatge i el Pacte d’Alcaldes per l’Energia i el Clima, amb l’objectiu d’aconseguir una Diputació de Girona que generi 0 emissions de CO2.  
 
La Diputació seguirà apostant també per la cultura, com ha fet fins ara, i per la creació i producció amb l’objectiu de fer-la arribar a tots els ciutadans de la demarcació i que tots en puguin formar part. I, des del punt de vista de desenvolupament econòmic, es donarà suport al teixit productiu de les comarques gironines a través del turisme i a totes les persones emprenedores i a les petites empreses; així com al teixit empresarial a través de les àrees de promoció econòmica municipals i impulsant polítiques actives contra l’atur

Finalment, destacar respecte l’aposta per la promoció turística de la demarcació, lligada també a un nou projecte com és el projecte de Reserva de la Biosfera de la Costa Brava. “Una marca de renom internacional, i que ha de reconèixer les particularitats del nostre entorn privilegiat, marca indiscutible de la nostra demarcació”, ha conclòs Pau Presas.