Federació de Girona

Notícia

Esquerra Republicana reclama al gobierno que compleixi amb el seu compromís de pagar el 80% de les ajudes pels danys causats pel Glòria abans de l’estiu

Esquerra Republicana reclama al gobierno que compleixi amb el seu compromís de pagar el 80% de les ajudes causades pel temporal Glòria abans de l’estiu. El grup parlamentari republicà ha traslladat a través de 9 preguntes la preocupació del territori davant d’una temporada turística que es preveu molt complicada pel sector i demana la compareixença de la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per resoldre totes les incògnites. 
 
En l’escrit que Esquerra ha presentat al Senat s’explica que “alguns municipis” ja havien rebut la comunicació de l’inici de les obres quan es va entrar en l’estat d’alarma. “A partir d’aquell dia, tot s’ha congelat. Siguin les ajudes o les obres”, afegeix l’escrit.

Aquesta preocupació dels alcaldes i alcaldesses per l’estat dels passeigs i platges amb les que hauran d’afrontar la temporada turística és una de les principals preocupacions que s’han recollit durant les diverses trobades telemàtiques que Esquerra ha celebrat aquests dies de confinament amb l’objectiu de recollir quines són les principals demandes del territori i les necessitats a resoldre. 

Els municipis turístics són els que més patiran aquesta crisi, ja que no tindran reparades les infraestructures danyades pel temporal Glòria i patiran el desconfinament, i posterior crisi del COVID-19, en plena temporada d'estiu”, s’exposa en les preguntes presentades pel grup d’Esquerra Republicana al Senat.

“Els ajuntaments són absolutament conscients que ara mateix la prioritat absoluta és l'emergència sanitària. Però necessiten també tenir els passejos marítims i les platges en condicions per a la temporada d'estiu quan hagi passat l’emergència, per intentar tornar recuperar una economia molt danyada”, s’indica en l’escrit.

A continuació detallem les 9 preguntes que s’han presentat avui al Senat de forma telemàtica: 
  1. ¿Cuándo piensa el Gobierno que va a poder empezar las obras de reparación de los daños del Temporal Gloria? ¿Y con que duración?
  2. ¿Cuándo tiene previsto el Gobierno abonar las cantidades anunciadas?
  3. ¿Se ha planteado el Gobierno revisar las cantidades anunciadas visto que hay municipios a los que no llega el presupuesto para arreglar todos los daños?
  4. ¿Qué previsiones tiene el Gobierno para calendarizar el resto de reparaciones que no están incluidas en el primer anuncio de ayudas?
  5. ¿Cuántas ayudas han hecho efectivas, por que importe y a que municipios?
  6. ¿Qué medidas piensa tomar el Gobierno para ayudar a los municipios turísticos a salvar la temporada de verano?
  7. ¿Tiene previsto el Gobierno elaborar el estudio del comportamiento de los temporales en el futuro?
  8. ¿Se ha planteado el Gobierno elaborar un plan de choque para salvar la economía de los municipios ya afectados por el Temporal Gloria y ahora afectados por el COVID-19?
  9. ¿Ha solicitado el Gobierno el Fondo de Solidaridad del Fondo Social de la Unión Europea para catástrofes naturales graves?