Federació de Lleida

Totes les notícies


Ridao: “Els referèndums d’avui són un gest de desafiament a l’aparell de l’Estat Espanyol”

Joan Ridao, secretari general d’ERC, ha demanat avui a tots els ciutadans dels pobles on es celebra referèndum, que vagin a les urnes per reivindicar el dret a decidir com un principi democràtic i així “poder llençar un senyal de respecte a la voluntat popular expressada pel poble de Catalunya a les urnes”. Ridao considera que els referèndums d’avui són un “desafiament democràtic a l’aparell de l’estat” i ha recordat que a l’estat espanyol hi ha molta gent que “amb la constitució a la mà persegueix als independentistes com si la independència de Catalunya fos una qüestió d’ordre públic, on hi volen aplicar el codi penal” per això espera que hi hagi una alta participació perquè “tot i que hi hagi gent en contra de la independència, no n’hi ha en contra de les urnes i de la democràcia”. Ridao ha fet aquestes declaracions avui a les Borges Blanques, on juntament amb Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida i Jaume Gilabert, president de la Diputació, han acompanyat a l’alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé a oficialitzar el seu vot. El secretari general d’Esquerra també ha recordat que en aquests moments l’estatut “està assegut a la banqueta dels acusats del tribunal constitucional” on la futura sentència vindrà a dir que “en el marge de la constitució no caben els temes de gestió del poble de Catalunya”, per tant ha reiterat la importància del dia d’avui i les futures consultes pel poble de Catalunya perquè “lògicament els catalans tenim dret a decidir el nostre futur en pau i llibertat”. Pel que fa al paper d’Esquerra en l’organització dels referèndums, Joan Ridao ha explicat que darrera d’aquesta iniciativa hi ha les entitats civils, però que ERC no només s’hi ha implicat, “també hi ha donat un impuls decisiu, logístic i econòmic a diferència de l’ambigüitat que li han donat altres partits”, i ha recordat el compromís de situar en el nord de l’acció política d’ERC el dret a decidir, com un element fonamental per la propera legislatura, “que lògicament és compatible amb el fet de ser present a les institucions, perquè des del govern de la generalitat, podem anar construint les estructures d’estat i per tant, crear unes condicions objectives pel pròxim desafiament a l’estat, amb les millors condicions, i l’exercici del dret a decidir”, i ha manifestat que tot i que les consultes d’avui no siguin vinculants, són molt importat políticament, per tant és un salt endavant per a que ho puguin esdevenir properament.

Esquerra de Lleida demana el SÍ als 48.000 votants de la plana que poden participar als referèndums de diumenge

Per la seva part, Miquel Àngel Estradé qui també és alcalde a les Borges Blanques, on també es realitza la consulta aquest diumenge, ha destacat que els electes d’ERC han tingut també un paper fonamental “perquè un projecte com aquest requereix d’una transversalitat ideològica i partidista, i ERC porta l’independentisme a l’Adn”. Estradé ha assegurat que aquest diumenge els més de 200 alcaldes i 1800 regidors d’ERC de tot el país, treballaran per a que el dia “sigui una jornada festiva i cívica, per a que tots els ciutadans puguin expressar-se sense coaxions”. Estradé diu que tots aquests alcaldes i regidors d’ERC han treballat al costat de les entitats organitzadores per proporcionar-los-hi “tots els mitjans i facilitats per a que puguin organitzar la consulta amb totes les garanties, i per a que disposin de mitjans i logística suficient per a que el diumenge sigui tot un èxit”, també ha assegurat que la feina dels càrrecs electes de cada poble és la de “vetllar per l’ordre públic i preservar la bona convivència”. Carmel Mòdol ha explicat que aquests referèndums són l’inici d’una campanya en la que ERC buscarà suport arreu del territori per a que Catalunya esdevingui un estat independent dins la Unió Europea en el futur més immediat possible i per tant ERC explicarà arreu tots els àmbits positius que això comporta per Catalunya, “no sols cultural i nacionalment, també donant arguments econòmics i de benestar per la ciutadania, que la gent vegi per ells mateixos els beneficis que obtindrien amb la independència”. Mòdol assegura que “Espanya moltes vegades contraposa la democràcia amb la legalitat” i afirma que ERC continua treballant per ampliar les bases d’aquesta democràcia amb la Llei de Consultes Populars, amb la que els independentistes busquen ampliar a Catalunya les bases de participació democràtica i “ens servirà per portar l’expressió política de l’independentisme a fer consultes més vinculants”, diu el diputat.

Esquerra assegura que no hi haurà buit legal abans de la implantació de la nova Llei de Comerç

Maria Àngels Cabasés, diputada d’Esquerra al Parlament de Catalunya ha assegurat avui que ERC evitarà el buit legal que podria produir-se mentre s’adapta la nova Llei de Comerç a la directiva europea Bolkestein, per impedir que alguns municipis puguin construir un centre comercial en trama no urbana i perjudicar al comerç local urbà. La diputada, ha recordat que ERC “al igual que l’alcalde Ros”, comparteix plenament el model de Lleida, amb un comerç dinàmic, i cohesionat “per a que els comerciants puguin exercir un comerç de qualitat com el que tenim a la capital del Segrià”. Cabasés ha explicat que ERC te dues maneres d’evitar aquesta transició temporal a la nova directiva: presentant una esmena a la Llei d’Acompanyament als pressupostos 2010 “per tant quedaria pactat i consolidat quin és el model de comerç català i no hi hauria cap tipus de buit legal”, o mitjançant un Decret Llei que és presentaria a l’últim consell de Govern el dia 15 de desembre, “sigui com sigui abans del dia 28 no hi haurà cap tipus de buit legal, i quedarà establert aquest model de comerç urbà que ERC sempre ha defensat pel comerç català i per la ciutat de Lleida, i del que Àngel Ros segur que també s’hi trobarà còmode”, explica la diputada Cabasés ha fet aquestes declaracions després de que ella, acompanyada per Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida, Vidal Vidal, Director dels Serveis territorials d’Innovació, Universitats i Empresa, i Montse Bergés, portaveu d’ERC a la Paeria, és reunissin amb representants de diferents associacions de comerços tant de Lleida (Fecom, Eix Comercial, Zona Alta, entre d’altres) com de diferents municipis de la comarca. Vidal Vidal, ha explicat que ERC no està en contra de la instauració de grans superfícies o centres comercials, referint-se a la pregunta sobre la possible construcció d’un Corte Inglés a Lleida, “sempre que estigui dins de trama urbana, i que ni el Corte Inglés ni cap establiment comercial que vingui a Lleida no resti clients ni dinamisme comercial a la ciutat tal i com ha passat en altres ciutats que han optat per aquest model ”.

PUIGCERCÓS ASEGURA LA CREACIÓ D’UNA NOVA LLEI DE COMERÇ DAVANT BOLKESTEIN

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós ha afirmat aquesta tarda que Esquerra farà una llei de comerç per donar sortida als petits i mitjans comerços davant la nova directiva Bolkestein. El president assegura que ERC “arribarà fins al final per impedir la liberalització del mercat i donar màniga ampla” a les grans superfícies “i a la gent com l’alcalde de Lleida, que vol aprofitar el buit legal per a veure si pot fer de les seves”. El president ha recordat que “malgrat aquesta llei no li interessi ni a CiU ni PSC forçarem les màquines per que pugui ser real el més aviat possible”. Joan Puigcercós ha fet aquestes declaracions avui a Cervera, en un Congrés Intern del Partit que ha aplegat a la militància de la Federació de Lleida. El president també ha explicat que gràcies a Esquerra, aquest dilluns es tancarà un “acord definitiu” per rebaixar l'impost de successions. Segons el president, aquest acord farà que moltes famílies, autònoms i treballadors “puguin estar més tranquils”, ja que considera que la situació actual era molt injusta per molta gent. Gràcies a aquest acord, diu el president, hi haurà una desgravació molt important per als cònjuges i per als fills i ha afegit que l'acord “també beneficiarà les empreses agràries”. Joan Puigcercós també ha dit que davant la sentència del constitucional “la nostra resposta és anar més enllà”, segons el president, “aquí no es tracta de defensar articles ni interpretacions, el que defensem nosaltres és el dret a decidir i això no cap a la constitució” i ha recordat a tots els presents la importància d’anar a votar en els futurs referèndums per l’autodeterminació que se celebraran arreu del territori el dia 13 de desembre i futures dates. Pel que fa a la crisi econòmica, Puigcercós ha explicat que Catalunya no té que esperar a Espanya per sortir-ne “En aquests últims anys semblava que Espanya era una empresa imparable, gràcies a fons europeus, que han passat de llarg de Catalunya, d’especulació amb la construcció, del boom immobiliari i de xupar de la mamella catalana.

Esquerra Respon a Artesa de Segre amb Carmel Mòdol

Carmel Mòdol, diputat d'Esquerra, va participar ahir en una xerrada amb militants i càrregs d'Artesa de Segre, per explicar i exposar l'actual situació política i el paper d'Esquerra en la mateixa, en un acte que va tenir lloc a la sala d'actes de l'ajuntament d'Artesa, dins de la gira "Esquerra Respon", que els alts càrregs d'Esquerra estan duent per tot el territori per apropar la política a tothom.

Esquerra Respon amb la Consellera Capdevila

Amb el títol "Esquerra Respon" on la Consellera i els diputats han contestat a les preguntes que més amoïnen als habitants de la capital garriguenca tant de la Generalitat com de política de partit. L'impost de Successions, La Llei d'Imigració, els referèndums per l'autodeterminació i l'aplicació de la llei de la dependència han estat les preguntes més repetides durant l'acte. Una setantena de persones han participat a l'acte que Esquerra te intenció de dur per tot el territori per portar la política a l'abast de tothom.

Esquerra lamenta les declaracions de Iglesias i l ‘acusa de voler confondre la ciutadania

Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida ha lamentat avui les declaracions publicades per Marcelino Iglesias, en que assegura que la diòcesis de Lleida descuida les parròquies de la Franja d’Aragó. El president considera que aquestes declaracions son totalment “fora de lloc” i que el president d’Aragó només “busca confondre la gent barrejant temes, per tenir més força i pressió social a l’hora de buscar suport per extreure l’art diocesà del Museu de Lleida”. Vidal afirma que tot i les declaracions que pugui fer el mateix president d’Aragó, “el litigi de l’art només acabarà d’una manera, amb la unitat del Museu de Lleida”, i ha recordat que pel que fa l’art sacre“no hi ha cap dubte de la legitimitat del procés de constitució de la col•lecció ni de la legalitat l’empara”, per tant “per molt que Iglesias critiqui al bisbat Lleidatà, les peces d’art no es mouran d’aquí”.

Puigcercós demana a CiU i PSC propostes concretes sobre el finançament dels partits polítics per asseure's a negociar

El grup parlamentari dels republicans reunit a les Borges Blanques ha demanat a PSC i CiU un 'canvi d'actitud' en relació a aquesta qüestió. Reforçant les paraules del president del Parlament, Ernest Benach, el president de la formació, Joan Puigceercós, ha dit que ara 'no és moment de grans proclames si no de propostes concretes'. Entre aquestes ha postat com exemple acabar amb les donacions anònimes a les fundacions vinculades a partits politics, una reducció de la despesa electoral o major transparència. Puigcercós, deixant clar que no com una crítica si no que 'la llei ho permet', ha demanat a la resta de partits, però sobretot a CiU i PSC, més 'modèstia i austeritat' en el finaçament de les formacions. Així mateix, ha afirmat que amb els recursos públics que reben per llei actualment els partits polítics, aquests estan 'ben finançats' i per això, Esquerra rebutja les donacions privades anònimes a les fundacions vinculades als partits.