Federació de Lleida

Totes les notícies


Anna Simó lamenta que no hagi prosperat la moció per l’autodeterminació presentada per Esquerra a Lleida

Anna Simó, portaveu d’Esquerra al Parlament de Catalunya, ha lamentat aquest matí que la Paeria no donés suport a la moció presentada al Ple del passat divendres, per a que l’ajuntament donés suport a una consulta sobre la independència, si alguna entitat/entitats la volien dur a terme, “en una ciutat tant important com Lleida, governada en majoria pel PSC, qui ja ha dit que no estaven a favor d’aquestes consultes, ni per impulsar-les, ni per donar-hi cobertura, era lògic i previsible que no prosperés aquesta moció, però no per això els companys d’Esquerra de Lleida havien de deixar de presentar-la”. Simó ha fet aquestes declaracions aquest matí, durant la seva visita a la Fira de Sant Miquel, acompanyada per Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida, Francesc Mitjans, regidor d’ERC a la Paeria i els diputats Carmel Mòdol i Maria Àngels Cabasés. La portaveu ha afirmat també que en el cas que surtin iniciatives civils que vulguin organitzar aquest tipus consultes “tindran tot el suport que necessitin per part d’Esquerra”. Pel que fa a la fira de Sant Miquel, Simó ha celebrat l’èxit del certamen ja que considera que “actes com el de la Fira de Sant Miquel son necessaris per la projecció d’un sector tan imprescindible per l’economia catalana”, però considera que encara hi ha molta feina a fer de cara a la pagesia, especialment en moments tant difícils com el de l’actual crisi econòmica i després també de la forta calamarsada que van rebre el Segrià i la Noguera el passat més d’agost, “el que necessita aquest país és cuidar la seva pagesia, divulgar el producte de qualitat que tenim al territori, en el cas de Lleida és claríssim, i donar un suport als nostres pagesos, perquè ells saben el que convé pel territori, perquè a més d’economia productiva de primer nivell, ells també son jardiners i guardians del nostre territori. Esquerra camina al costat dels pagesos per tal que donin fruit al màxim totes les potencialitats que té aquest país en matèria agro-ramadera”.

Puigcercós visita a Victor Torres a Lleida

Torres, qui a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 i de 1984 fou elegit diputat per al Parlament de Catalunya, i posteriorment designat com a senador a Madrid el 1980 i el 1982, s’ha mostrat molt il•lusionat amb la visita del President d’ERC, a qui li ha demanat que continuï treballant per l’autodeterminació del poble català, “hi ha molta feina a fer, però tal i com ho estàs fent, hem de continuar lluitant fort per assolir el nostre gran objectiu, una Catalunya lliure i independent”. Víctor Torres, de 94 anys, és fill d’Humbert Torres, i germà del poeta Màrius Torres. Fou membre de la Joventut Republicana de Lleida, fundada pel seu pare el 1915, i milità a ERC des de la seva fundació el 1931. El 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Àngel Vidal i Jordi Ausàs visiten les zones de la Noguera i la Segarra afectades pel foc durant el mes de juliol

Àngel Vidal, president de la Federació d’Esquerra de Lleida, acompanyat de Maria Àngels Cabasés i Miquel Àngel Estradé, diputats d’Esquerra, han acompanyat aquest matí al conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, a visitar les zones afectades pels incendis d’aquest juliol de la Noguera i la Segarra. Els republicans també s’han reunit amb els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats on es van cremar més de 5.000 hectàrees i es va cobrar la vida d’un veí de Guissona. Durant la reunió, els independentistes han conegut de la mà dels afectats l’abast dels incendis i les seves preocupacions respecte les zones devastades. Els republicans han recollit aquelles qüestions sobre la recuperació del territori que preocupen més als municipis com ara la senyalització dels camins i el projecte d’abastament aigua potable per a les Masies de la Vall del Llobregós, pertanyents als municipis de Massoteres, Sanaüja i Torrefeta i Florejacs. La reunió ha tingut lloc aquest matí a l’Ajuntament de Cabanabona (Noguera) i hi han participat l’alcalde de Cabanabona, Josep Torra; l’alcaldessa de Vilanova de l’Aguda, Montserrat Fornells; l’alcalde de Torrefeta i Florejacs, Narcís Cisquella; l’alcalde d’Oliola, Santiago Cisquella; l’alcaldessa de Sanaüja, Maria Rosa Castellà; l’alcalde de Biosca, Cornelio Caubet; i l’alcalde d’Artesa de Segre, Domènec Sabanés. La reunió també ha comptat també amb la presència del director dels serveis territorials de Governació, Tomàs Pujol; del president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert; del president del Consell Comarcal de la Noguera, Vicent Font; del president del Consell Comarcal de la Segarra, Xavier Casoliva; i de la responsable de la Delegació territorial del Govern a Lleida, Anna Agustí.

Esquerra es compromet amb la Cambra de Comerç de Lleida a potenciar les infraestructures de Ponent i el desenvolupament socioeconòmic de la zona

Esquerra de Lleida s’ha reunit aquest matí amb Joan Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, per conèixer de primera mà quines actuacions l’entitat està duent a terme en la millora del condicionament de les infraestructures lleidatanes i el conseqüent desenvolupament socioeconòmic de Ponent (recordem que la cambra de Lleida s’ha reunit recentment amb un grup de treball d’infraestructures amb altres cambres catalanes, aragoneses i navarreses). Els independentistes s’han compromès a interferir entre les diferents cambres catalanes i l’administració per poder accelerar les actuacions previstes i crear-ne de noves, i així poder millorar les comunicacions entre Lleida i les grans capitals del país i de l’estat. A la reunió hi han assistit Àngel Vidal, president de la Federació d’Esquerra de Lleida, Miquel Àngel Estradé, diputat d’Esquerra al Parlament de Catalunya, Josep Maria Esquerda, senador per Lleida d’Esquerra i Josep Cosconera diputat de Vies i Obres de la Diputació de Lleida. Durant la reunió Simó ha exaltat la importància que te l’Eix Pirinenc i la finalització de la carretera C14 per millorar la comunicació entre la Plana i els Pirineus i les seves relacions comercials. Simó també a demanat als republicans que intermediin en la finalització de la C242 (Baix Camp - Priorat – Garrigues), imprescindible per les comunicacions amb Tarragona. Estradé li ha confirmat a Simó que aquesta carretera està en procés i que el tram que uneix Alforja amb Borges del Camp ja està finalitzat, però que la resta del projecte s’ha alentit degut a un retard dels estudis d’impacte ambiental. El diputat però, s’ha compromès a vetllar per la mateixa. Altres carreteres que s’han posat damunt de la taula i que tant Simó com els independentistes han cregut essencial pel desenvolupament socioeconòmic de Lleida són la unió de l’Eix Mediterrani amb Saragossa mitjançant l’Autovia Tarragona – Montblanc - Lleida - Saragossa, la prolongació de l’A22 Lleida a Osca i fins al Cantàbric, el desenvolupament de l’Eix Pirinenc i el desdoblament i ràpida execució de l’eix Tortosa – Lleida – Vall d’Aran - Tolosa.

Puigcercós: “L’estat espanyol persegueix a les idees i les persones que no defensen un estat de nacionalisme espanyol”

Joan Puigcercós, president d‘Esquerra Republicana de Catalunya ha expressat avui el seu rebuig a la decisió del jutjat contenciós de Barcelona i de l’advocacia de l’estat de suspendre el referèndum popular d’autodeterminació, que es volia celebrar a Arenys de munt. “la justícia espanyola i el govern espanyol posen d’exemple el País Basc, degut a la violència i assassinats, i en això es basen per il•legalitzar partits, manifestacions i consultes; però resulta que a Catalunya de violència no n’hi ha, almenys per part de d’independentisme, aquí el problema és pensar diferent, defensar una Catalunya independent, i un estat independent, això és el que es punible per part de l’estat, i estan demostrant que aquí no es persegueix la violència, es persegueixen idees i a les persones que no defensem un estat de nacionalisme espanyol excloent”. Puigcercós ha fet aquestes declaracions avui a Aitona, on ha assistit a la Paella popular de la localitat, acompanyat per Pau Blanco, l’alcalde del poble, Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida i Carmel Mòdol i Maria Àngels Cabasés, diputats d’ERC. El president d’Esquerra també ha considerat que l’advocacia de l’estat hauria de fer marxa enrere en la seva decisió de suspendre la consulta a Arenys de Munt, “és lo lògic i de sentit comú que els ajuntaments exerceixin els seu dret a la democràcia, però amb aquestes decisions el que fa el govern espanyol és donar ales a l'independentisme”. Pel que fa a una possible retallada de l’Estatut de Catalunya per part del Constitucional, Joan Puigcercós ha afirmat que “no es tracta tant de defensar l’estatut si no d’una decisió que van prendre els catalans, per tant no es pot sistemàticament retallar un text que ja l’han esmolat i l’han retallat dues vegades”. Segons el líder d'ERC “les institucions espanyoles saben el que s'hi juguen si deixen Catalunya penjant d'un fil”. El president d’Esquerra considera que hi ha coses que son “intocables” com la llengua o les institucions, i que els catalans i les empreses de Catalunya “no poden dependre de decisions arbitraries del govern espanyol, sigui del PP sigui del PSOE”.

Tresserras exalta la importància de la Seu Vella per Catalunya

El conseller considera que totes les actuacions de restauració, recerca científica i arqueològica i promoció que es duguin a terme del conjunt monumental son “un deure patrimonial de primer ordre per Catalunya i un actiu de turisme cultural de la ciutat”. Tresserras, que ha participat aquesta tarda en una conferència a l’Imac, també ha fet referència al litigi de l’art sacre dipositat al Museu Diocesà de Lleida, del que tant el Govern d'Aragó com el bisbat de Barbastre-Montsó demanen la seva devolució a la diòcesi aragonesa. El conseller ha remarcat que “No hi ha cap dubte de la legitimitat del procés de constitució de la col•lecció ni de la legalitat vigent que la empara”. Tresserras ha lamentat que tant el Govern d'Aragó com el bisbat de Barbastre-Montsó hagin presentat una demanda civil per reclamar la seva devolució i considera que “aquests conflictes s’han de solucionar mitjançant el diàleg i no judicialment, per aquesta via mai sortirà cap peça de Lleida”. Pel que fa a la nova llei del cinema, el conseller ha destacat que “és un dret fonamental que els catalans puguin escollir la llengua en que volen veure els doblatges, ja sigui en català, castellà o versió original”. Segons el conseller la nova Llei del Cinema “rescata un dret segrestrat del nostre país”. Ara aquesta nova reforma, diu Tresserras, “ens permet aprofundir en la qualitat del nostre cinema i divulgació del mateix”.