Federació de Lleida

Totes les notícies

Víctor Torres: “Avui he vingut a votar amb cadira de rodes, però hagués vingut de genolls si hagués fet falta”

Víctor Torres, fundador d’ERC, ha exercit avui a Lleida el seu vot per l’autodeterminació de Catalunya. Torres ha assegurat que “amb Espanya no hi ha res a fer” i tot i que estava molt emocionat de poder votar avui per l’autodeterminació del país, ha dit també que és troba “molt indignat perquè el que estan fent al nostre poble des d’Espanya no te qualificatius”. El fundador s’ha mostrat convençut que l’únic camí que hi ha per la independència és el dret a decidir “i si tots els que creiem amb la causa fem pinya, al final ho aconseguirem”. Víctor Torres ha fet aquestes declaracions acompanyat per Joan Tardà, diputat al congrés, Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida, els diputats Carmel Mòdol i Maria Àngels Cabasés, el senador Josep Maria Esquerda i l’alcaldable de Lleida, Montse Bergés. Per la seva part, Joan Tardà ha explicat que els referèndums d’avui demostren que “ja no hi ha vergonyes” a l’hora de parlar de la Independència de Catalunya, “allò que fa uns anys semblava que només era la feina d’una minoria i que no anava en lloc, avui ha esdevingut un clam ciutadà”. El diputat ha afirmat que “ja no hi ha marxa enrere” per avançar cap al dret a decidir, però que encara s’ha de fer un pas més i demanar al Parlament de Catalunya que organitzi un referèndum vinculant “per a que en poc temps el poble de Catalunya pugui decidir que és el que vol ser ara, en aquests propers anys i en aquest concert d’Europa de les democràcies, on tenim la sort de poder viure”. Joan Tardà ha visitat avui diferents municipis de Ponent, entre ells Mollerussa, Lleida, Aitona i Seròs per donar suport a les consultes i animar a la ciutadania a exercir el seu vot. D’altra banda, el conseller Josep Huguet també ha visitat les terres de Lleida i ha acompanyat, entre d’altres, al candidat a l’ajuntament de Balaguer, Jaume Canal, a les urnes.

Esquerra col•labora amb la consulta

Carmel Mòdol estarà el mateix diumenge 25 a partir de les dos del migdia, a la mesa electoral del Col•legi d’Agrònoms. Amb aquesta participació Esquerra vol que els ciutadanes i ciutadanes tinguin totes les facilitats per poder votar el proper dia 25. Altres càrrecs del partit també participen en la resta de localitats on es fa la consulta, com és Àngel Vidal al municipi d'Arbeca.

Puigcercós: “Els productes de Catalunya primer”

Joan Puigcercós, president d’Esquerra, ha defensat avui la necessitat de consumir els productes agroalimentaris catalans per damunt dels productes d’altres països. Segons Puigcercós, Catalunya està en una “situació d’emergència” en el sector de l’agricultura i la ramaderia perquè en aquests moments els pagesos “no sols estan perden diners i treballen per sota de preu” sinó que la pagesia també està patint un “problema generacional”, degut a la manca d’incorporació de treballadors al camp. El president considera que “cal anar més enllà de les mesures que es van acordar en el debat monogràfic” i demana que es que prengui consciencia com a país de que el sector agroalimentari “és que un valor segur, un medi segur de l’economia catalana davant de la situació de crisis estructural estem patint”. Puigcercós ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb personalitats del sector agroalimentari del territori, per repassar les conseqüències i resolucions del debat monogràfic de la setmana passada. Segons Puigcercós, no n’hi ha prou amb el debat, també ha de començar un procés “on el sector agroalimentari estigui al lloc que li toca, un lloc estratègic, que crea ocupació i que crea arrelament al territori”. El president també ha advocat a la necessitat d’educar al consumidor a consumir productes de la terra, “hem de saber d’on ve un producte, com s’ha fet, com es transforma, aquesta és l’exigència que ha de tenir el consumidor i el govern ha d’ajudar en aquesta educació”. Puigcercós ha recordat que amb una bona educació, el consumidor català consumirà productes de la terra, “perquè els nostres productes tenen molta qualitat i hem de desconfiar de productes barats que entren per la vista, però sense cap tipus de control sanitari i mediambiental”, per tant “els productes de Catalunya també, els productes de Catalunya primer”. Finalment el President d’Esquerra ha reiterat que “cal crear consciencia i que els consumidors d’aquest país sàpiguen que un país s’aguanta per la seva agricultura i la seva pagesia”.

ERC assisteix al esmorzar d’Unio de Pagesos

Sota el lema Preus Justos, Unió de Pagesos ha organitzat aquest matí un esmorzar a la Plaça dels Pagesos de Lleida en el que hi han assistit personalitats de la política local, entre ells Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida i Jordi Benet, president nacional de la Sectorial d’Agricultura d’Esquerra. Vidal, ha parlat sobre el monogràfic d’agricultura que té lloc aquest dimecres, i de les propostes que tant Esquerra com UP han posat damunt de la taula, de les que creu que “son assumibles per tots els partits i així ho esperem”. Vidal creu que els Preus Justos i el preu del gasoil són dels aspectes més importants a debatre, així com la consolidació de joves pagesos per la continuïtat de la pagesia i del territori.

Esquerra mostra la seva sintonia amb les propostes d'Unió de Pagesos pel ple monogràfic sobre el món agrari i ramader

Mòdol ha apuntat que aquest debat 'és el primer pas per posar en valor davant la ciutadania el món agrari i ramader', i ha recordat que el debat és fruit de l'impuls d'Unió de Pagesos i que 'la força política que hi va donar suport va ser Esquerra'. Mòdol ha considerat que 'cap país no pot renunciar a un sector estratègic com el de la producció d'aliment', perquè, entre d'altres coses, 'és un sector creador d'ocupació'. Puigcercós, qui farà la intervenció d'Esquerra per la rellevància que té el tema del què es parlarà, ha anunciat que Esquerra incorporarà bona part de les propostes d'Unió de Pagesos en el ple monogràfic, perquè 'sintonitzen' amb l'ideari del partit i ha advertit que aquest debat 'no és conjunturalista'. El president d'Esquerra ha expressat la voluntat del partit per a que les mesures que en sorgeixin suscitin el 'màxim consens' perquè tinguin 'continuïtat'. Caball, que ha coincidit amb el líder independentista que les resolucions s'haurien d'aprovar amb el màxim consens, ha exposat els objectius que voldria Unió de Pagesos assolir amb aquest ple. Així, el coordinador nacional ha destacat la justícia i l'equitat en el comerç agroalimentari, la incorporació de gent jove i gent d'altres sectors a aquest àmbit, la regulació de l'espai agrari i una política agrària forta i eficaç, entre d'altres.

Les JERC escullen Marta Vilalta com a candidata jove per a les llistes d’Esquerra a Lleida a les eleccions al Parlament

Les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) han aprovat aquest cap de setmana per unanimitat el programa electoral i els candidats de l’organització que aniran a les llistes d’esquerra a les eleccions al Parlament de Catalunya de la tardor, en el marc de la Conferència Nacional de la primera organització política juvenil dels Països Catalans, celebrada a Igualada. La candidata de les JERC que anirà a les llistes d’Esquerra Republicana de Catalunya per Lleida és Marta Vilalta, de Torregrossa, periodista, de 25 anys i actual secretària d’imatge i comunicació de les JERC-Ponent. La cap de llista de les JERC per Barcelona, és Gemma Lago, nascuda a Cervera, i per Girona, és Eduard Adrobau de Vidreres. En el programa electoral aprovat s’hi inclou la convocatòria d’un referèndum vinculant d’autodeterminació, l'impuls de la participació juvenil a través dels consells locals de joventut, fixar l'edat legal per votar als 16 anys i afrontar la crisi econòmica des de l'esquerra, entre d'altres. En la trobada de les JERC, Pere Aragonès, actual diputat de les JERC al Parlament de Catalunya, i Eugeni Villalbí, secretari de Joventut de la Generalitat de Catalunya —també de les JERC—, han explicat la feina feta en els diferents àmbits d'actuació. Aragonès ha destacat l'aprovació de la Llei de consultes populars per via de referèndum i Villalbí les polítiques de joventut reivindicades per les JERC des de fa molts anys i que s'han aplicat al Principat en aquesta legislatura. A l’acte també hi van participar el president d’Esquerra, Joan Puigcercós i el diputat i cap de campanya, Xavier Vendrell.

Pau Blanco: “lamento que una sola persona tingui a les seves mans l'ajuntament d'Aitona”

Pau Blanco s’ha acomiadat de l’alcaldia després que l'ajuntament ha aprovat, en el ple extraordinari celebrat aquest migdia amb els vots favorables del PSC, CiU i PP, la moció de censura promoguda per aquestes formacions, contra el fins ara alcalde de la localitat. La moció ha rebut el suport dels quatre regidors de CiU, del regidor popular i el del PSC, Àngel Ballesté, que fins avui havia donat suport a ERC dins el govern municipal. Blanco ha explicat que accepta la moció, perquè és una eina democràtica, “però és molt trist que una persona tingui a les seves mans a l’ajuntament d’Aitona, una persona que ha fet tot el possible per posar-nos entrebancs i intentar destruir la nostra imatge”, lamenta Pau Blanco, “per sort estem en un poble i tots ens coneixem i sabem qui te la paraula i qui no, i també qui es preocupa pel poble i qui es preocupa per si mateix i pels seus interessos”, continua Blanco, referint-se així a Àngel Ballesté, regidor socialista. Al finalitzar, Blanco ha agraït al seu equip de govern el seu suport i la feina feta durant aquests tres anys de mandat, set en total amb ERC al capdavant de l’alcaldia, i ha assegurat que continuarà al servei dels veïns, fent una oposició constructiva, i no destructiva com fins ara havia estat fent l’oposició. El ple ha comptat amb representats polítics d'Esquerra, entre ells el president de la Federació d'Esquerra de Lleida, Àngel Vidal, el diputat Carmel Mòdol i el Secretari de Política Municipal d’Esquerra, Marc Sanglas, qui per la seva part a lamentat la moció presentada a Blanco, assegurant que “un cop més, CiU a mostrat les seves intencions d’ocupar la cadira al preu que sigui, presentant una moció de censura totalment innecessària pels interessos del poble i no respectant la força més votada pels seus ciutadans com és Esquerra Republicana de Catalunya”.

Esquerra d’Aitona desmenteix les acusacions de desgovern i acusen al promotor de la moció de censura d’actuar per interessos propis

Pau Blanco, alcalde d’Aitona, ha desmentit avui en roda de premsa les acusacions de desgovern i d’amagar informació d’Àngel Ballesté, únic regidor del PSC a l’ajuntament i promotor de la moció de censura, que es durà a terme aquest divendres i que farà perdre l’alcaldia als republicans. Blanco ha explicat que aquesta moció és veu sotmesa “als capricis d'una sola persona” que de manera “unilateral i totalment egoista”, supedita els interessos del poble als interessos propis. L’Alcalde ha explicat que no hi ha una base legal sòlida per a una moció de censura, “la prova més evident és que ni tan sols hi ha hagut consens entre la candidatura del PSC del poble d’Aitona a l'hora de tirar-la endavant”, ja que només sis persones de les 11 que formen la llista del PSC d’Aitona li donen suport. L’alcalde ha explicat que el grup d'Esquerra “té la consciència tranquil•la” per tota la feina feta durant aquests tres anys d’aquesta legislatura, set en total amb Esquerra al capdavant de l’ajuntament, qui ha construït entre d’altres edificacions la llar d'infants, ha condicionat el camp de futbol, ha electrificat la Serrabissa, ha reactivat la biblioteca municipal amb cursos d'informàtica, anglès i català pels immigrants i ha creat l’Edifici Multifuncional, on la planta baixa consta d’un consultori mèdic, la comunitat de regants i els mossos d'esquadra; a la primera planta hi ha una sala d'actes amb 300 cadires, “per a fer teatre i cine” i a la segona planta hi ha varies sales per associacions, “l’únic que lamento és com s'han esdevingut els fets durant aquests últims dies i que no ens hagin deixat acabar els projectes que havíem encetat amb tanta passió i empenta”, explica Blanco. Gerard Salinas, regidor de Cultura i Esports, ha explicat que la intenció de Ballesté era la de desestructurar el govern des de dins, i com que no se n’ha sortit, ara ha promogut la moció de censura, “un exemple és que a mi mateix em va oferir l’alcaldia, si jo volia ser el seu alcalde, així crec jo, ell desestructuraria el grup d’Esquerra i s’aprofitaria dels nostres vots en unes futures eleccions”, explica Salinas.

Puigcercós demana que del debat monogràfic sobre l'agricultura en surti un pacte nacional

Joan Puigcercós, president d’Esquerra Republicana de Catalunya ha demanat avui, en la seva visita a la 138a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa, que del debat monogràfic sobre agricultura, que tindrà lloc el proper 14 d’abril al Parlament, en surti un pacte d’Estat. El president ha emplaçat a tots els partits i grups parlamentaris a que el debat “no sigui un debat de desgast dels uns contra els altres” i ha demanat que sigui un debat per parlar del present i del futur del sector agrícola “el sector més fonamental i el que menys és deslocalitza”. Puigcercós ha reconegut que l’agricultura és un dels sectors més perjudicats per la crisi econòmica, “amb molts problemes a nivell europeu, a nivell de competitivitat i a nivell d’altres països emergents”, però també ha dit que “és un sector segur, perquè tota inversió que se li dona tindrà retorn sobre el territori i la gent” per tant, Puigcercós ha demanat que en el proper debat monogràfic sobre agricultura, que va exigir ERC al costat de les organitzacions agràries, especialment Unió de Pagesos, “no es converteixi en assetjament d’uns contra els altres” i que és pugui assolir un pacte nacional, perquè “l’agricultura i el sector primari d’aquest país ho necessita”. Puigcercós també ha exigit “condicions d’igualtat” pel que fa als controls dels productes agrícoles, ja que molts productes que venen de fora de Catalunya, no passen els mateixos controls que els productes catalans perjudicant els productes d’horta autòctons, “i això genera una sensació moltes vegades de desavantatge”, explica el president, “per tant condicions d’igualtat és la primera cosa que hem de fer i el govern de Catalunya te les eines per a fer-ho”. Pel que fa a les ajudes a la pagesia, Puigcercós ha recordat que al 2013 molts dels fons europeus s’acabaran, i que moltes d’aquestes ajudes van a parar a altres zones de l’estat. Per tant el president d’esquerra també ha reiterat condicions d’igualtat pel que fa a la distribució de les ajudes, però també “preus justos”.