Federació de Lleida

Totes les notícies


Esquerra manifesta el seu suport a les mobilitzacions programades pel sector agrari català

El president de la sectorial d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi Benet, ha alertat del greu deteriorament que ha patit el sector agrari en els darreres anys i en aquest sentit ha apuntat que el sector 'ha patit unes caigudes de renda que van més enllà del que seria lògic en una situació de crisi com la que vivim'. Segons ha explicat Benet la raó d'aquesta situació cal buscar-la 'en l'abús de la gran distribució alimentària en el procés de fixació de preus, alterant el lliure mercat i perjudicant les baules més febles del sistema: els pagesos productors i els consumidors'. Davant d'aquesta situació, Esquerra considera que les administracions, tant la nacional com l'estatal i especialment l'europea, que és qui pot actuar en matèria de defensa de la competència i qui pot crear normatives adequades per garantir-la, posin fre a un procés especulatiu que pot fer desaparèixer tot un sector econòmic. En aquest sentit, Benet ha advertit que 'la seguretat alimentària europea i la seva capacitat per autoabastir-se d'aliments està en greu perill si els pagesos no poden percebre uns preus justos pels seus productes'. Finalment, Benet ha reclamat 'unitat d’acció a tots els actors del món agrari i agroindustrial per fer front a una situació tant critica com la que vivim i per defensar unes propostes sensates i raonables'.

ESQUERRA INICIA UNA CAMPANYA EN PROTESTA A LA PRECARIETAT DELS TRENS AVANT A LLEIDA

Esquerra de Lleida inicia a partir d’avui una campanya en protesta tant en preus com en freqüències dels trens Ave i Avant a Lleida. Els republicans, que fa un any ja van denunciar el greuge en TGV que està patint la capital del Segrià, s’han tornat a aplegar avui a l’estació de Renfe per continuar reivindicant els avantatges que ja hauria d’estar gaudint Lleida i el seu entorn i que de moment no s’han dut a terme. Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida ha recordat que ara més que mai, amb la inauguració de l’aeroport Lleida–Alguaire, és imprescindible tenir un model de transport públic d’intermodalitat “la gent que viatgi a l’aeroport, necessita arribar a Lleida d’una manera més ben connectada amb els horaris dels avions, a hores d’ara si una persona vol agafar el vol que surt a les dues del migdia cap a Paris i vol venir de Barcelona, cosa que pot ser molt probable, ha de venir molt d’hora al matí i per tant la seva connectivitat amb l’aeroport queda obstaculitzada”. El president ha recordat que hi ha altres capitals de l’estat espanyol que ja gaudeixen d’aquests avantatges, “si volem ser un país competitiu tant turística com comercialment necessitem que aquestes reivindicacions vagin endavant, ja que estem parlant d’una important millora pels ciutadans de Lleida i per la resta del territori”, diu Vidal. Montse Bergés, portaveu d’ERC a la Paeria, ha denunciat també l’increment constant en els preus dels bitllets i abonaments que pateixen els usuaris del TGV “quan l’IPC ha pujat només un u per cent, els preus d’Ave i Avant pugen un 5 i 9.8 per cent”. Pel que fa als abonaments, La portaveu ha recordat que els abonaments continuen sense adaptar-se a les necessitats de la població, ja només és pot disposar d’un abonament de 20 viatges que s’ha de consumir en un mes i que costa més de 300 euros, “persones que l’utilitzin no creiem que n’hi hagi gaires, en canvi un abonament de 10 viatges sí creiem que seria majoritari i més viable pels usuaris de trens”.

Maria Mercè Roca: “Aconseguirem que la llengua catalana estigui tan normalitzada en el cinema com en les ràdios per exemple”

Maria Mercè Roca, diputada d’ERC i Ponent Relatora de la Llei del Cinema al Parlament de Catalunya ha afirmat que en els propers anys, una vegada aprovada La llei del Cinema “Aconseguirem que la llengua catalana estigui tan normalitzada en el cinema com en les ràdios per exemple”. La diputada, que ha exposat aquesta tarda a Lleida la Llei i els beneficis que aquesta comporta per Catalunya, s’ha mostrat convençuda de que la llei s’acabarà aprovant en aquesta legislatura “entenem que ja fa molts anys que és tenia que haver aprovat, i la gent, el poble ens ho demana, i més sabent que la Conselleria de Cultura està en mans d’ERC” La diputada, acompanyada del diputat Carmel Mòdol i d’Àngel Vidal, president d’Esquerra de Lleida, ha reconegut que “aquesta llei ha suscitat molt debat, sobretot per la polèmica de les quotes al 50 per cent”, però ha afirmat que la Llei del “té molts altres factors importants” tot i que “sí és cert que pretén la paritat lingüística del català i el castellà a les nostres pantalles”. Segons Roca la llei té tres eixos molt importants, L’eix de la Industria Cinematogràfica, que pretén potenciar la industria del cinema a Catalunya i “donar-li una llarga vida”, la diputada ha destacat que és crearà un fons de foment per a la producció, distribució i exhibició del cinema català, “aquest fons podria inicialment ajudar els petits entrebancs que podria haver-hi al projectar pel•lícules en castellà i català a la vegada”. El segon eix, explica la diputada, és la diversitat cultural, que permetrà l’exhibició de pel•lícules no americanes que ara no tenen espai a les pantalles europees i pel•lícules d’autor “que són les que jo dic que eduquen i formen part de l’educació dels nostres joves”. La llei, segons Roca pretén crear una xarxa concertada de pantalles cinematogràfiques on s’exhibirà, a les sales que s’hi vulguin adherir, versions originals subtitulades “ja que la llei primarà que la gent ens acostumem a les versions originals subtitulades que són les que respectem més l’obra de l’autor”.

Puigcercós recolza les aspiracions de la UdL

El candidat a la presidència de la Generalitat i president d’ERC, Joan Puigcercós, acompanyat dels diputats lleidatans Carmel Mòdol i Ma Àngels Cabasés, va mantenir una reunió de treball el divendres amb el rector de la UdL, Joan Viñas. En la reunió, Puigcercós va manifestar al rector tot el suport a les línies de treball endegades per l’equip rectoral de la Universitat i el Consell Social amb l’objectiu d’assegurar el futur de la Universitat, tantpel que fa al número d’alumnes com pel que fa a l’orientació estratègica que, en el camp agroalimentari, la UdL vol liderar. En aquest sentit, Puigcercós va valorar molt positivament les iniciatives i objectius de les que el rector el va informar i va assegurar la seva implicació personal en el recolzament a les gestions que s’han de dur a terme durant aquest any, aspecte sobre el que va manifestar el seu coneixement per la informació rebuda per part del diputat Mòdol, que també és membre del Consell Social.

Esquerra va avui al cinema per defensar el dret a poder veure pel•lícules en català i solidaritzar-se amb les sales que no han tancat

Una representació d’ERC a Lleida ha assistit aquesta tarda a una sessió de cinema al complex Funàtic en defensa de la nova Lleida de Cinema en català i solidaritzar-se amb una de les sales de Lleida que no han secundat a la vaga. El president de la Federació d’ERC a Lleida, Àngel Vidal ha afirmat que es tracta d’un acte simbòlic per “donar suport a la Llei del cinema que ha fet el departament de Cultura, una llei que aposta per la versió original i defensa l'obra dels artistes, però que també diu que si s'ha de doblar, en més en català, la nostra llengua”. “Venim a defensar el dret que tenim els catalans, els catalanoparlants i totes les persones residents a Catalunya, de poder veure cinema en la nostra llengua”. Vidal, acompanyat dels regidors d’ERC a la Paeria, Montse Bergés i Francesc Mitjans; del senador d’ERC Josep Maria Esquerda; i d’altres militants i simpatitzants ha assistit a la projecció d’una de les pel•lícules-documental que es projecten en aquesta sala i que ha estat produïda a Catalunya: “Garbo, el espía”. “Precisament, avui a la ciutat de Lleida no hi ha programada cap pel•lícula en català, la qual cosa esperem que canviï amb l’aplicació de la nova Llei. Esquerra de Lleida ens solidaritzem i aplaudim cinemes com aquest, que avui segueix oferint aquest servei d’oci a tots els lleidatans i lleidatanes”, ha afirmat Vidal. TARREGA TAMBÉ ES MOVILITZA ESQUERRA ANIMA LES TARGARINES I ELS TARGARINS A ANAR AL CINE AQUEST DILLUNS EN DEFENSA DEL CATALÀ El cine Majestic de Tàrrega no se sumarà al boicot dels empresaris al cinema en català Esquerra anima les targarines i els targarins a anar al cine aquest dilluns en defensa del català Aquest dilluns 1 de febrer, només els cinemes que defensen el català estarán oberts ja que la resta s’han sumat a un boicot contra la normalització del català a les sales de cine. És per aquest motiu que Esquerra anima les targarines i targarins a anar al cine Majestic de Tàrrega aquest dilluns a les 22:00 a veure la pel·lícula “Sherlock Holmes”, per garantir el futur de la nostra llengua, perquè la llei del cinema segueixi endavant, perquè ben aviat trobar pel·lícules en la nostra llengua al cinema sigui un acte de normalitat.

Puigcercós: “El govern treballarà fins al darrer dia i fins l’últim minut”

Joan Puigcercós, president d’ERC i candidat al govern de la Generalitat ha afirmat que “el govern governarà fins al darrer minut i fins al darrer dia”, contestant a les declaracions d’altres partits que consideren que la legislatura s’ha acabat. El president ha afirmat que aquest any electoral, el govern ha de treballar més encara per aprovar les lleis que en aquest moment estan damunt de la taula, com s’està fent amb la Llei de Vegueries i la reforma de l’Impost de Successions i Donacions. Pel que fa a aquest últim, Puigcercós s’ha felicitat per l’esforç d’ERC de rebaixar l’impost, i per la quantitat d’elements nous que aquesta reforma comporta en diferents sectors, com és en el sector empresarial, en la millora en el sector agrari i per les seves desgravacions per als joves emprenedors, qui també es beneficiaran de la rebaixa de l’impost, “per tant des del parlament treballarem perquè aquesta llei quedi resolta en aquesta legislatura, tal com ERC es va comprometre, perquè millorarà la situació de molta gent i per tant aquests mesos que queden el son de molta intensitat, perquè haurem d’accelerar el procés de tràmit parlamentari per poder-ho aprovar el més aviat possible”, explica el president d’ERC. Puigcercós ha fet aquestes declaracions aquest matí a l’aeroport Lleida- Alguaire, acompanyat de Miquel Pueyo, Delegat del Govern a Lleida, Oriol Balaguer, Director General de Ports, Aeroports i Costes, i els diputats Carmel Mòdol i Miquel Àngel Estradé. Pel que fa al Aeroport, el líder republicà ha dit que tant pel territori com per les comarques de Lleida significa “un salt qualitatiu, que equilibra el país però sobretot ofereix competitivitat, fent del equilibri territorial una realitat”. Puigcercós considera que L’aeroport Lleida – Alguaire és un element de dinamització per Catalunya, ja que ofereix moltes possibilitats, combinació turística, combinació de serveis, converteix la ciutat de Lleida en un punt de convencions i fires, “i no només això, a mi en fa l’efecte de que quan ho fa el govern de Catalunya és fa millor, i aquest aeroport s’ha fet amb uns pressupostos bastant escassos, i això ens ha de fer pensar que quan Catalunya governa, planifica, gestiona i dissenya, doncs ho fa molt millor que l’estat que és el que té major pressupostos”, explica Puigcercós.

Esquerra presenta a Lleida la campanya “Puigcercós 2010: Catalunya Decideix”

Esquerra ha presentat avui a Lleida la precampanya 'Puigcercós 2010, Catalunya decideix' que consultarà de forma directa 140.000 persones, a través d'una macroconsulta, quines han de ser les condicions indispensables a l'hora de negociar futurs acords de govern. La presentació, que ha tingut lloc avui a la seu d’Esquerra de Lleida, ha estat duta a terme per Àngel Vidal, president d’Esquerra de la federació, Eduard López, Vicesecretari general de Coordinació Interna i Acció Electoral i Xavier Vendrell, Cap de Campanya i Diputat d’ERC. Àngel Vidal ha explicat que “el compromís bàsic d’Esquerra és escoltar a la nostra societat, saber i conèixer de primera mà el que el nostre país necessita”. El president considera que la millor manera de saber-ho és consultant al poble i obrint un procés participatiu, “un procés que farem organitzadament, amb precisió, amb ordre, un per un, porta a porta, persona a persona; sumant tantes voluntats com sigui possible”, explica el president. Vidal també ha recordat que tal i com ja va dir Puigcercós la setmana passada, “el dret a decidir serà una condició indispensable per qui vulgui governar amb Esquerra”, “en la propera legislatura tenim una cita amb la democràcia, i és que Catalunya finalment ha de ser consultada sobre quin vol que sigui el seu futur”, explica el president de Lleida. Xavier Vendrell, cap de Campanya i diputat d’ERC al Parlament ha explicat que per dur a terme “Puigcercós 2010: Catalunya Decideix”, s’han triat 700 quadres territorials del partit que actuaran com a compromissaris del presidenciable d'Esquerra, Joan Puigcercós, i se’ls hi ha lliurat la documentació de la campanya, on estan recollides les propostes que es sotmeten a consulta. Aquests 700 quadres territorials seran els encarregats d'interactuar amb militants, simpatitzants i votants. “Així, cadascun d'ells contactarà amb deu militants fent arribar d'aquesta manera les preguntes a 7.000 persones, que alhora, cadascuna d'elles, contactaran amb 20 persones més, estenent així la consulta a un total de 140.

ESQUERRA EXPULSA AL REGIDOR TRÀNSFUGA DE BALAGUER

La direcció d’Esquerra de Lleida ha decidit d’expulsar del partit a Josep Maria Escoda, regidor d’ERC a Balaguer, després que aquest hagués contradit la voluntat de la secció local i hagués decidit individualment entrar a formar part del govern de l’ajuntament de Balaguer, sense el consentiment previ del seu partit. Així ho ha confirmat el president d’Esquerra a Lleida, Àngel Vidal, després de la reunió que ha tingut lloc aquest vespre a la seu del partit. La decisió d’expulsió ha estat acordada per la secció local, la comarcal de la Noguera i referendada per la Regional; abans però de fer-se efectiva, l’expulsió haurà de ser ratificada per la direcció nacional del partit. Segons Vidal, la regional de Lleida ha pres aquesta determinació “arrel de les greus deslleialtats per part del regidor Josep Maria Escoda, que han causat la pèrdua de confiança política per part de la secció local de Balaguer i de l’executiva regional”, explica Vidal.

Cabasés: “demà s’aprova un decret que blinda el model català de comerç”

Maria Àngels Cabasés, diputada d’Esquerra, ha afirmat avui l’aprovació d’un decret llei per blindar l’aplicació de la directiva Bolkenstein al nou model de comerç català. La diputada ha fet aquestes declaracions en la tradicional torronada amb els periodistes que ha celebrat el partit aquesta tarda a Lleida. La diputada a recordat que ERC aposta per “un model cohesionat i amb equilibri territorial”, i que amb aquest decret els establiments de més de 1300 m2 “s’han de construïr en una trama urbana consolidada i necessitaran una llicencia comercial per part de la Direcció General de Comerç”. Pel que fa a l’impost de successions, la diputada ha recordat que és gràcies a ERC i al seu president, Joan Puigcercós, que s’ha dut a terme aquesta reforma en la que el “94 per cent dels ciutadans que tinguin que liquidar l’impost ho facin en quota 0” i ha recordat a aquells partits que volen suprimir l’impost “que pensin que estan treballant pel 6 per cent de les grans fortunes de Catalunya”. Cabasés també ha apuntat que és gràcies a que ERC és al Govern que s’ha aconseguit un nou model de finançament “on ERC va ser decisiva i on el Ple del Parlament la setmana passada va aprovar crèdit extraordinari en que s’incorpora en aquests pressupostos del 2009, 2000 milions d’euros i per al 2010, 2600 milions més”. Per la seva banda, Àngel Vidal, president d’ERC Lleida a recordat que gràcies a ERC, la Llei Vegueries entrarà a principis d’any al parlament, i ha lamentat que “partits que al seu moment van votar sí a l’estatut ara es mantinguin en contra de les vegueries”, i ha reivindicat la postura ferma d’ERC en l’establiment de vuit vegueries “perquè amb aquesta reforma aproparem la política i els seus serveis als ciutadans”. Montse Bergés, portaveu d’ERC a la Paeria també ha recordat a Ros que tot i que hi ha moltes coses pendents encara de fer a Lleida com el Mercat del Pla i el Museu Morera en les que no s’avança, “Ros és preocupa per les grans obres, però deixa de banda les petites, que son les que realment preocupen als ciutadans”.