Federació de Lleida

Notícia

Eritja recrimina al ministre Illa la manca de previsió de l’estat espanyol en la gestió per abordar la mobilitat dels treballadors temporers i prevenir nous possibles brots de COVID19

El diputat també ha demanat, un cop més, la regularització extraordinària dels treballadors il·legals com es va fer a Itàlia i Portugal
 

El diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés, Xavier Eritja, ha intervingut avui a la Comissió de Sanitat en la qual ha comparegut, a petició pròpia, el ministre Salvador Illa per actualitzar la informació sobre la situació i les mesures adoptades en relació al COVID19. En la seva intervenció, el republicà li ha recordat que el passat 7 de maig ‘el nostre grup ja va alertar al ministre d’Agricultura del risc de l’apertura d‘un corredor agrari en ple confinament’.
 
Eritja ha fet aquest aclariment després de felicitar al propi Illa i al ministre de Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, per la trobada amb les comunitats autònomes per abordar el moviment de persones temporeres i prevenir possibles brots del COVID-19, del passat 24 de juliol, alhora que li ha preguntat els motius pels quals ‘s’ha tardat tant i per què aquesta reunió no es va fer ja el passat mes d’abril quan probablement haurien pogut gestionar i prevenir millor, entre tots, la situació extrema en la que ens trobem avui algunes regions en plena campanya agrària’.
 
De la mateixa manera, el diputat lleidatà ha recordat que el desplaçament de treballadors agraris d’unes províncies a altres ha estat constant des del mes de abril, ‘en un moment en el qual, teòricament calia extremar les mesures sanitàries, de distanciament y de restricció de la mobilitat davant el risc evident de contagis, en ple estat d’alarma decretat pel seu govern’.
 
‘Ja n’han vist els resultats’, ha continuat Eritja, ‘precisament, la regió fructícola que conformen diversos municipis de Lleida y Osca concentra avui els principals focus de transmissió comunitària de l’Estat’. Alhora que ha recordat que aquesta regió ha acollit durant els darrers mesos l’arribada d’entre 30 i 40 mil treballadors temporals, duplicant la població de molts municipis del Baix Segrià i del Baix Cinca.
 
‘Aquesta situació, juntament amb les actituds irresponsables de la població que venim observant al conjunt de l’Estat ha conformat un caldo de cultiu idoni per a una situació tan crítica com la que hem estat vivint aquestes setmanes’, ha reblat en la seva intervenció.
 
En el seu torn de rèplica, Eritja també ha aprofitat per tornar a demanar a l’Executiu espanyol, com ja ho ha fet en nombroses ocasions Esquerra Republicana de Catalunya a les dues cambres de les Corts Generals, la regularització extraordinària dels treballadors il·legals com es va fer a Itàlia i Portugal fa uns mesos.


 

  • Resum de la intervenció d'avui del diputat Xavier Eritja