Federació de Lleida

Notícia

Els independentistes promouen una macroconsulta per preguntar a 140.000 persones les condicions per a futurs acords de Govern

Esquerra ha presentat avui a Lleida la precampanya 'Puigcercós 2010, Catalunya decideix' que consultarà de forma directa 140.000 persones, a través d'una macroconsulta, quines han de ser les condicions indispensables a l'hora de negociar futurs acords de govern. La presentació, que ha tingut lloc avui a la seu d’Esquerra de Lleida, ha estat duta a terme per Àngel Vidal, president d’Esquerra de la federació, Eduard López, Vicesecretari general de Coordinació Interna i Acció Electoral i Xavier Vendrell, Cap de Campanya i Diputat d’ERC.

Àngel Vidal ha explicat que “el compromís bàsic d’Esquerra és escoltar a la nostra societat, saber i conèixer de primera mà el que el nostre país necessita”. El president considera que la millor manera de saber-ho és consultant al poble i obrint un procés participatiu, “un procés que farem organitzadament, amb precisió, amb ordre, un per un, porta a porta, persona a persona; sumant tantes voluntats com sigui possible”, explica el president. Vidal també ha recordat que tal i com ja va dir Puigcercós la setmana passada, “el dret a decidir serà una condició indispensable per qui vulgui governar amb Esquerra”, “en la propera legislatura tenim una cita amb la democràcia, i és que Catalunya finalment ha de ser consultada sobre quin vol que sigui el seu futur”, explica el president de Lleida.

Xavier Vendrell, cap de Campanya i diputat d’ERC al Parlament ha explicat que per dur a terme “Puigcercós 2010: Catalunya Decideix”, s’han triat 700 quadres territorials del partit que actuaran com a compromissaris del presidenciable d'Esquerra, Joan Puigcercós, i se’ls hi ha lliurat la documentació de la campanya, on estan recollides les propostes que es sotmeten a consulta. Aquests 700 quadres territorials seran els encarregats d'interactuar amb militants, simpatitzants i votants. “Així, cadascun d'ells contactarà amb deu militants fent arribar d'aquesta manera les preguntes a 7.000 persones, que alhora, cadascuna d'elles, contactaran amb 20 persones més, estenent així la consulta a un total de 140.000, que podran opinar sobre 21 propostes dividides en cinc blocs i tres àmbits”, explica el diputat.

El primer àmbit fa referència al dret a decidir i inclou una sola pregunta: Estàs d'acord que la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya sigui el primer compromís d'Esquerra a la propera legislatura?.

El segon àmbit tracta les mesures que haurà d'aplicar el Govern de la Generalitat i demana als participants que prioritzin sobre un total de 16 propostes agrupades en quatre blocs, quins han de ser els compromisos d'Esquerra per a la propera legislatura:

Bloc 1. Un país modern i competitiu: respostes a la crisi. Amb mesures com la creació d'un sistema financer públic català per suplir les dificultats de crèdit a empreses, autònoms i famílies.

Bloc 2. El debat de les esquerres: polítiques socials. Aquest bloc inclou propostes com garantir l'acollida de la immigració basada en el coneixement del país, la llengua, la cultura i l'accés digne al treball.

Bloc 3. un país connectat en xarxa: territori i infraestructures. Amb mesures com la revolució verda: reducció del consum energètic, augment de la producció d'energies renovables fins que siguin un 25% del total de la producció energètica l'any 2015 i democratització de la producció d'energia.

Bloc 4. Identitat i republicanisme. Amb preguntes com la reforma de l'estructura del govern per reduir els alts càrrecs i reforma a fons de la funció pública per avaluar el treball dels funcionaris.

El tercer àmbit fa referència a les reivindicacions davant el govern de l'Estat i inclou mesures com reclamar el Concert Econòmic quan s'acabi el model de finançament vigent; la coherència de vot a Madrid, exigir als partits catalans que defensin al Congrés el mateix que voten al Parlament; i el control català dels aeroports catalans, traspàs de la xarxa de trens regionals, connexió Barcelona-Alacant en tren d'alta velocitat i aprovació al Congrés del Fons de Rescat de Peatges per finançar-ne la progressiva desaparició.

Amb “Puigcercós 2010: Catalunya Dediceix” els republicans pretenen recollir l’opinió de la gent arreu de Catalunya per avançar plegats en la construcció del nostre país. Un cop finalitzat el procés participatiu, les propostes més votades, que es faran públiques en el transcurs del segon trimestre del 2010, seran recollides com a compromís públic pel candidat d'Esquerra a les eleccions al Parlament.