Federació de Lleida

Notícia

La candidata a l’alcaldia de Lleida per ERC, Montse Bergés, va proposar en el debat d’ahir del Cercle d’Economia apostar pel turisme “d’identitat” i per les energies renovables per tal d’enfortir l’economia local i crear ocupació.

Bergés creu en “l’economia de la identitat”, per la qual cosa, posar en valor “la diferència” ha de ser un dels objectius de Lleida. Va citar com exemples l’Horta, el Castell dels Templers, la gastronomia de la fruita i del caragol o els mercats i les fires.

A més a més, la candidata per ERC va defensar la col•laboració pública i privada pels següents projectes:
Adaptar locals del Centre Històric per a comerços, locals de restauració i ‘buscar la convergència d’interessos’ entre Paeria i empresa privada.
Afavorir la col•laboració del comerç en els esdeveniments autòctons de la ciutat.
Potenciar el Mercat Central de Fruites i Verdures –que avui està oblidat- per situar-lo com a referent de la Catalunya Interior i apostant per estratègies de promoció i comercialització, establir denominacions locals protegides i segells de qualitat agroalimentària i ambiental, tant a nivell local com supramunicipal.

Per una altra part, Bergés també vol aprofundir en l’economia social a partir del tercer sector, potenciant la creació de cooperatives amb finalitats socials.

Pel que fa a l’ocupació, la candidata independentista creu que s’ha d’apostar per fomentar la inversió en les energies renovables i en el concepte de ‘ciutat intel•ligent’, o sigui, aplicar les noves tecnologies en el dia a dia de la ciutat (neteja, il•luminació, aigua, gestió de residus) amb l’objectiu d’estalviar i ser més eficients. En aquest sentit, la candidata republicana creu que una bona mesura per ‘incentivar’ la instal•lació d’empreses serien les bonificacions fiscals durant els primers dos anys.

En l’apartat de les finances públiques, Montse Bergés marca dues prioritats: la transparència administrativa i la traçabilitat dels diners.

Pel que fa a la primera de les propostes, ERC ja va demanar fa un mes a l’alcalde que faci públic el llistat d’empreses amb les quals treballa l’Ajuntament i els diners que se’ls hi paga, així com si se’ls deu algun rebut. Quant a la traçabilitat del diner públic la candidatura d’ERC creu que el ciutadà, com a accionista principal de l’Ajuntament, ha de poder seguir el destí dels diners i el resultat que se’n treu de totes les inversions.

Finalment, l’últim punt va tractar sobre la fiscalitat municipal. En aquest sentit, la candidata independentista creu que s’ha de repartir la càrrega fiscal en funció de la capacitat de pagament. Així proposa mesures per bonificar l’IBI a famílies nombroses i monoparentals i aquells propietaris que cedeixin els pisos al mercat de lloguer social; també per locals comercials i d’autònoms (primer any), etcètera.

“La nostra candidatura ho té clar, i sabem què volem. L’economia és una prioritat, tant de la gestió de l’erari públic com en la generació d’oportunitats, per tal de facilitar riquesa i ocupació”, va afegir Montse Bergés.