Federació de Lleida

Notícia

Al mateix temps la iniciativa per aturar el projecte de la MAT Penyalba - Isona al seu pas pel Pallars Jussà ha estat rebutjada pels vots de CiU i PP

Carmel Mòdol, diputat per Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya ha celebrat avui que prosperés per unanimitat la PR presentada per ERC en la que insta al Parlament a iniciar els tràmits necessaris per a la construcció d’un nou accés ferroviari als Pirineus de Lleida amb el perllongament de la línia de tren de Lleida – La Pobla de Segur fins a la Seu d’Urgell i en la que també es demana que s’iniciï un estudi de viabilitat d’un nou corredor ferroviari entre la Seu d’Urgell i Andorra. Segons Mòdol, ‘aquesta infraestructura és una aposta estratègica per la vertebració del territori ja que representa una millora de la connexió entre Lleida i la Seu d’Urgell, així com també entre les valls pirinenques i està avalada per un estudi recent de la Diputació de Lleida, per tant no entendríem altra votació que no fos a favor de que prosperés aquest projecte’.

En la defensa de la PR Mòdol ha recordat que els territoris pirinencs viuen un dilema etern amb les infraestructures. “Els hi arriben aquelles que només incorporen servituds i cap benefici, com la línia de molt alta tensió, i costa moltíssim que els hi arribin aquelles que necessita el territori per millorar la seva connectivitat i per augmentar les seves oportunitats i dinamitzar l’economia. És hora ja de posar punt i final a aquesta situació. Aquesta proposta de resolució és un primer pas en la direcció correcta”. Mòdol també ha ressaltat la importància de coordinar les actuacions de les administracions sobre el territori per tal de millorar-ne l’eficiència i ha valorat positivament el paper dinamitzador que en aquest cas ha tingut la Diputació de Lleida.

D’altra banda, el diputat ha lamentat que no prosperés la Proposta de Resolució (PR) presentada pels republicans amb els vots en contra de CiU i PP en la que es demanava al Govern que intercedís en el conflicte de línia de molt alta tensió Penyalba - Isona, defensant la solució més satisfactòria per al conjunt del país i pels municipis afectats. En la mateixa també es demanava que el Govern iniciés les gestions necessàries davant el Govern de l’Estat per aturar la tramitació de l’avantprojecte. Segons Mòdol, ‘un cop més CiU ha demostrat la seva manca de compromís amb el territori pallarès ja que aquest projecte topa amb l’oposició dels municipis afectats, que hi van presentar al•legacions amb la participació d’electes municipals elegits també en llistes de CiU i que ara han quedat desautoritzats, així com de la societat civil, que es va organitzar en la Plataforma Unitària contra l’Autopista Elèctrica”, lamenta el diputat. Mòdol no ha acceptat una esmena de CiU que pretenia aigualir i desvirtuar la iniciativa i ha recordat als diputats que, en casos com aquest, s’havia de triar de manera clara, o s’estava al costat de la gent del territori o s’estava al costat d’altres que fan valer la seva força i la seva influència però que tenen interessos molt allunyats de les necessitats de les poblacions directament afectades pel traçat de la MAT que es pretén imposar. “Tot allò que succeeix damunt del nostre territori és competència de la Generalitat i la gent de municipis com Tremp, Isona, Castell de Mur i altres esperen sentir el govern del país al seu costat” ha manifestat el diputat independentista.