Federació de Lleida

Notícia

Anson: ‘L’1O cal votar per una República que escolti les necessitats reals del camp català i que promogui l’equilibri territorial’

El director General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha estat el ponent de la xerrada  de caràcter sectorial organitzada per les federacions Regional de Lleida i la Comarcal del Segrià d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’acte amb el títol Milloraran la pagesia i la ramaderia a la nova República? i que s’inscriu dins de la campanya del Sí al Referèndum del proper 1 d’octubre, s’ha dut a lloc al Centre Major d’Alcarràs, aquest vespre i ha estat presentat per l’alcalde d’aquesta localitat del Segrià, Miquel Serra.
 
Per Anson la gran oportunitat que dóna a Catalunya la construcció de la nova República és la de tenir totes les eines per poder executar una política pròpia ‘en la qual l’agroalimentació sigui reconeguda com a eix central i estratègic de país, en la qual la producció sigui la protagonista i en la qual puguem desenvolupar totes aquelles estratègies que ens permetin el relleu generacional i assegurin que les explotacions agrícoles siguin viables arreu d’un país el 90% del territori del qual és rural’.
 
El republicà ha expressat la necessitat d’allunyar-se de les polítiques agràries que impulsa l’estat espanyol, que ha qualificat ‘d’arcaiques, de base latifundista i que promouen un model d’economia subsidiària molt allunyat de les necessitats de la pagesia i la ramaderia catalanes’ i ha advocat per una República Catalana ‘que faci costat a les necessitats reals del camp català, que ajudi les explotacions familiars i que promogui l’equilibri territorial i, alhora, una alimentació saludable i de qualitat’.
 
D’altra banda, ha palesat el greuge mitjançant el qual les competències en agricultura del Govern de Catalunya són vulnerades constantment a l’hora de distribuir els recursos de la PAC i altres ajuts i suports i ha denunciat que el camp català i la seva gent no siguin tinguts en compte a l’hora d’establir contactes, relacions i protocols d’exportació amb Europa i la resta del món. Per aquests motius, s’ha mostrat fermament convençut de que ‘ens cal una Catalunya amb veu pròpia a la UE que negociï amb autoritat els fons de la PAC, obtingui ajuts i suports per al camp català i tingui una vocació exportadora que estableixi acords internacionals sobre la base de les necessitats reals del sector agrari català’.
 
De la mateixa manera, Ansón, també ha volgut referir-se també al discurs de la por que utilitzen algunes formacions polítiques destacant que ‘la Comunitat Europea vol entre els seus membres a països amb un model de sector agrari com el nostre que aportin més recursos dels que rebran’. ‘Ens cal una nova República Catalana pel bé del nostre país i, especialment, de l’agricultura i la ramaderia catalana’, ha reblat.