Federació de Lleida

Notícia

Eritja: ‘La Guàrdia Civil i la Policia Nacional romanen a Catalunya com a forces d’ocupació policial i militar de l’estat espanyol’

El diputat al Congrés d’ERC va fer valdre la seva condició d’aforat per evitar, juntament amb un front veïnal, l’accés de la Guàrdia Civil a les meses refrendàries a Alcarràs.
 
El diputat a les Corts Espanyoles d’Esquerra Republicana de Catalunya, Xavier Eritja, s’ha manifestat avui respecte al missatge del cap de l’Estat Espanyol, Felip VI, que a qualificat com unes ‘declaracions totalment previsibles’ i com una manera de pressionar els socialistes ‘perquè el Partit Popular i Ciudadanos volen forçar un tancament de files per a protegir l’estat i els cal forçar el PSOE a formar-ne part per tal de mantenir la unitat d’acció a Madrid i de protegir el règim de 1978, encara que sigui a qualsevol preu’.
 
Per Eritja ‘el veritable cop d’estat a Catalunya seria l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola’ que, malgrat tot, considera que ‘ja s’està aplicant de facto’. Alhora que ha deixat ben clara la que, al seu entendre, seria l’estratègia de l’estat espanyol en cas d’aplicar-lo, ‘es convocarien unes eleccions autonòmiques, abans de les qual es procediria a la il·legalització d’alguns partits polítics –entre ells ERC-  i, a continuació, C’s obtindria la presidència de la Generalitat amb el suport del PP i el PSC’.
 
En canvi, pel republicà l’escenari serà totalment diferent quan l’executiu català apliqui la declaració d’independència ‘perquè l’estat espanyol estaria fent una ocupació forçada d’un estat nou’. De la mateixa manera. ha volgut recordar que ‘la Policia Nacional i la Guàrdia Civil encara són aquí i hi seran com a mínim fins al dia 11 d’octubre, per tant ja estem vivint una ocupació policial i també militar, perquè cal recordar que la Guàrdia Civil, tot i que la fan passar com un una mena de policia és, realment, una força de seguretat paramilitar’.
 
Eritja també ha volgut recordar els durs incidents que es van viure durant la jornada del Referèndum del passat 1 d’octubre ‘vam saber que la Guàrdia Civil havia fet una càrrega a Soses i que anaven cap a Alcarràs i vaig acudir-hi per tal de donar suport a l’alcalde, els regidors i molts veïns i veïnes que van fer un front per a aturar el pas de la GC que volia entrar a l’ajuntament, quan totes les vies  de negociació semblaven esgotades se’m va ocórrer que una manera d’ajudar era fer ús del meu dret d’aforat, per evitar una intervenció policia que podia haver tingut una repercussió molt més gran’.
 
De la mateixa manera s’ha mostrat sorprès de la capacitat de resistència de la gent d’Alcarràs i també a altres llocs que va visitar aquell dia, ‘a tots els pobles i ciutats es va veure una imatge de gran cohesió de la ciutadania que és exemplar i que em fa sentir orgullós de ser lleidatà i català’, ha conclós.