Federació de Lleida

Notícia

La Diputació de Lleida exigeix l’alliberament immediat dels presidents d’Òmnium Cultural i de l’ANC

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat la moció presentada conjuntament pels grups d’ERC, CiU i CUP, a partir d’una iniciativa del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, en suport als presos polítics Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.
 
La moció s’ha presentat després que el passat dilluns 16 d’octubre la jutgessa de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela va decretar presó provisional sense fiança per a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, presidents de l'ANC i Òmnium Cultural, tal com havia demanat prèviament la fiscalia.
 
La moció, que expressa el suport als presidents de les dues entitats sobiranistes que han estat empresonats per un presumpte delicte de sedició exigeix la seva posada en llibertat immediata i denuncia l’escassa qualitat democràtica d’un Estat que fa un ús partidista de les institucions judicials i emet judicis polítics contra els màxims representants de les dues organitzacions independentistes que durant els darrers anys han mobilitzat centenars de milers de persones als carrers sense cap incident violent.
 
La moció també insta a les institucions i organismes europeus a reaccionar davant de la vulneració flagrant, per part de l’Estat espanyol, dels principals fonaments d’un estat de dret, la manca de separació de poders i per tal de garantir les llibertats bàsiques de la ciutadania europea. En aquest sentit, el portaveu dels republicans ha citat el comunicat que ha fet recentment Amnistia Internacional on es demanava l’alliberament de Sánchez i Cuixart, i que denuncia una vulneració dels drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica.
 
Jaume Gilabert, portaveu del grup d’ERC, partit que ha liderat la iniciativa de la presentació d’aquesta moció, ha remarcat que ‘segons la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, aquestes dues persones són acusades d’un delicte inventat per la magistrada Lamela’ i ha defensat que es tracta de ‘dues persones honestes que únicament han estat detingudes per les seves idees’ i que ‘les entitats que presideixen s’han caracteritzat per organitzar manifestacions pacífiques i cíviques mobilitzant centenars de milers de persones’.
 
Per al portaveu d’ERC a la Diputació de Lleida, ‘la repressió de l’Estat no té límits en intentar aturar aquesta onada democràtica que estem vivint a Catalunya i ho demostra mitjançant la violència de les forces policials i militars el passat 1 d’octubre contra persones que duien a les seves mans paperetes de vot, tancant pàgines web o detenint a persones innocents per la seva ideologia’.
 
El republicà ha criticat que ‘els poders judicial, legislatiu i executiu espanyols van a una’ i ha fet esment de que la valoració, quant a independència judicial, que Espanya ha obtingut en el darrer Fòrum Econòmic Mundial del passat 26 de setembre, és ‘de les darreres posicions d’Europa i per sota de Kènia, la Xina, l’Aràbia Saudita, Malta o Egipte’.
 
ERC ha lamentat el tancament de files del PSC amb PP i C’s justificant l’empresonament de Sánchez i Cuixart, fet que contradiu la seva pròpia filosofia mantinguda fins fa uns dies, que fins i tot incloïa la proposta de reprovació de la vicepresidenta del govern Sáenz de Santamaría per les càrregues policials de l’1 d’octubre, i que el PSOE ha retirat fa pocs dies.
 
Gilabert ha recordat frases dels presidents de l’ANC i d’Òmnium Cultural:  ‘No perdrem mai l’esperança per als que no hi són i per als que vindran’. ‘La llibertat serà sencera o no serà’ i ha refermat que ‘continuarem defensant de manera cívica, serena i amb coratge el nostre objectiu legítim, que no és cap altre, que la llibertat d’aquest poble’.