Federació de Lleida

Notícia

Esquerra Republicana demana al Senat la identificació dels responsables dels operatius policials de l’1 d’octubre i la reparació de les víctimes dels mateixos

La demanda inclou tots els locals electorals de la demarcació de Lleida en els quals es van produir càrregues policials ‘desproporcionades’ durant la jornada del Referèndum
 

El grup polític d’Esquerra Republicana al Senat ha demanat al govern espanyol que identifiqui els responsables dels dispositius policials que es van dur a terme durant la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Esquerra, a banda de qui comandava els dispositius, reclama que s’expliqui quin protocol es va seguir i quantes denúncies de particulars contra l’actuació de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat s’han registrat des d’aleshores. De la mateixa manera, es qualifiquen les càrregues policials de ‘desproporcionades’, s’explicita que es van dirigir contra ‘població indefensa que només volia votar pacíficament’ i es pregunta si es donarà algun tipus de reparació als afectats o si es demanarà perdó a les víctimes de les mateixes.
 
La bateria de preguntes presentada per Esquerra Republicana a la cambra alta inclou, segons ha declarat el senador Xavier Castellana, fins a 75 escrits diferents, un per a cada una de les seus electorals en les que es va registrar algun tipus de càrrega policial contra la població civil i es demana al govern espanyol si considera ‘legítimes, professionals i proporcionades’ les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Pel que fa la demarcació de Lleida, les interpel·lacions fan referència als municipis d’Alcarràs, Artesa de Lleida, Menàrguens, Ponts, Puigverd de Lleida, Ponts i Soses i al CAP de Cappont, a l’IES la Caparella, a l’Escola Oficial d’Idiomes i al Centre Cívic de la Mariola a la ciutat de Lleida.
 
El senador lleidatà, ha volgut incidir en el fet que ‘l’1 d’octubre es va produir una onada de violència policial contra la ciutadania catalana que exercia cívicament i pacífica els seus drets i llibertats públiques. Una violència que ha vist i condemnat el món sencer i que no pot quedar impune per molt que ho intentin els poders de l’estat espanyol. Els alts càrrecs que la van planificar, els comandaments que la van ordenar i els agents que la van executar hauran de respondre davant la ciutadania i davant la justícia’.
 
Tot i que aquesta denúncia es va reforçant a escala internacional com, per exemple, ho ha fet recentment l’organització no governamental Human Rights Watch o es reflexa a l’informe anual del setmanari anglès The Economist, Castellana també ha evidenciat que ‘el Reino de España farà tot el possible per escapolir-se’n, difamant les víctimes, denunciant els denunciants, amenaçant les veus que reclamin justícia. Però cal arribar fins al final amb tots els instruments que tinguem a l’abast per aclarir els fets, depurar responsabilitats i reparar les víctimes’. ‘Només així la història podrà quedar a l’alçada de la dignitat i la valentia d’un poble que, l’1 d’octubre, va defensar la seva llibertat en contra de totes les barbàries’, ha reblat.