Federació de Lleida

Notícia

Eritja: ‘Des d’Esquerra Republicana de Catalunya treballarem per a que sigui el Govern de la Generalitat qui gestioni les ajudes agràries comunitàries al camp català’.

El diputat del grup d’Esquerra Republicana i portaveu de la Comissió d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient al Congrés, Xavier Eritja, ha interpel·lat al nou titular del ministeri, Luis Planas, sobre la gestió i el repartiment de les ajudes agràries europees, alhora que ha incidit en la prioritat de traçar una estratègia integral i global per a l’optimització dels recursos, cada cop més escasos, de les mateixes.
 
El diputat lleidatà ha començat la seva intervenció recordant al nou titular del ministeri les singularitats del model agrari català ‘que no reprodueix el model extensiu de grans latifundis que avui reben la major part dels recursos destinats al desenvolupament agrari i que, finalment, acaba perjudicant als petits i mitjans productors’.
 
Per Eritja aquest model diferencial és un element que cal tenir en compte a l’hora de fer una bona gestió d’aquests recursos i ha afirmat que la seva formació aposta, fermament, ‘per una estratègia de territorialització d’aquests ajuts’ En aquesta línea, ha assegurat que ‘Esquerra Republicana treballarà, des d’aquesta Comissió per a que siguin les comunitats autònomes les que gestionin les ajudes de la PAC per la seva proximitat i el seu coneixement de la realitat estructural i productiva del territori’.
 
De la mateixa manera, el republicà també s’ha referit al preu de venda marcat per als productors de fruita i ha estat taxatiu en afirmar que ‘si volem una producció competitiva i sostenible no podem tolerar els preus actuals’. ‘Cal promoure i fer una aposta, de manera seriosa, per un consum de proximitat que ens faci menys dependents del mercat exterior, per una qüestió ecològica i econòmica’, ha reblat.
 
En la mateixa compareixença, Eritja també ha formulat preguntes a Planas sobre el Pacte Nacional de l’Aigua, la representativitat en el sector agrari, les plantes de tractament de purins o el repartiment dels ajuts del Fons europeu marítim i de la Pesca.