Federació de Lleida

Notícia

Creix la sospita d'un “presumpte cens inflat” a la localitat urgellenca de Puigverd d’Agramunt davant de la impossibilitat de localitzar a més d'un 15% de les persones censades

 Tal i com ja va sortir publicat als mitjans de comunicació, a principis del passat mes d’abril, s’han detectat “presumptes” irregularitats en el cens electoral de Puigverd d’Agramunt pel que fa al nombre de persones inscrites en el mateix. És per aquest motiu que els integrants de la candidatura Endavant Puigverd – Acord Municipal, s’han personat a l’Oficina del Cens Electoral de Lleida per tal que els informessin de com poder repartir els sobres personalitzats de la tramesa de propaganda electoral  ja que no poden localitzar alguns dels habitatges o les persones que “en teoria” hi resideixen.
 
El municipi urgellenc compta en el seu cens electoral per a les Eleccions Municipals amb un total de 174 persones espanyoles i 42 votants procedents de països comunitaris, “empadronades al municipi” i que han sol·licitat poder votar a les eleccions municipals del proper diumenge. Això comptabilitza un total de 216 persones amb dret a vot en aquesta contesa.
 
Així doncs, Puigverd d’Agramunt és el municipi de la demarcació de Lleida amb l’índex més alt de persones procedents de països comunitaris que podran exercir el seu dret a vot, ja que suposen un 20% del total del cens. Pel que sembla, aquesta xifra és amplament superior al nombre de persones d’altres països residents a la població, fet que la formació republicana considera una anomalia que podria apuntar a un cas de “cens inflat’.
 
Molts d’aquests votants, majoritàriament persones amb cognoms romanesos però també d’altres països, acrediten la seva residencia en edificis no existents a la localitat o en cases disseminades. Els intents de coalició la Endavant Puigverd – Acord Municipal per a poder localitzar-los han estat totalment infructuosos i, és per aquest motiu, que han decidit fer la pertinent consulta a l'organisme estatal anteriorment esmentat.
 
L’Oficina del Cens Electoral, els ha comunicat que el cens està format per les persones que han sol·licitat a l’Ajuntament empadronar-se al municipi i que, en el cas dels nascuts a altres països, han fet, a més, la sol·licitud de votar a les eleccions municipals abans del 30 de gener. D'aquesta manera, i segons les mateixes fonts, sembla ser que a Puigverd d’Agramunt, a finals de desembre, hi va haver un insòlit increment de demandes per exercir el dret a vot.
 
La cap de llista dels republicans, Maria Carme Capdevila, ha declarat que la ‘nostra única prioritat és poder repartir la tramesa electoral per poder fer arribar les seves propostes als 216 veïns censats’, tal i com estableix l’art. 41.5 de la Llei orgànica del Régim Electoral General. Alhora que també, ha manifestat la seva estupefacció ‘quan hem descobert que era una tasca totalment impossible perquè d’una banda hi ha determinades adreces i habitatges que no localitzem i, d’altra, hi ha persones que no són localitzables perquè, senzillament, no resideixen al nostre municipi’.