Esquerra
Les notícies més rellevants de la Federació d'Esquerra de Lleida   30/03/2009 | Número 1   
 
 
 
LES NOTÍCIES DE LA FEDERACIÓ

Josep Maria EscodaEl alcalde va culpar als independentistes de ser la causa de la pèrdua de 500.000 euros per Balaguer destinats a la construcció d’un casal.
El regidor d’Esquerra a Balaguer, Josep Maria Escoda, li ha demanat a l’alcalde del municipi Miquel Aguilà, que verifiqui les declaracions del seu grup publicades a la revista informativa del Grup Municipal Socialista, on afirmen que “el veto d’Esquerra als pressupostos del l’estat del Senat, suposarà la pèrdua de 500.000 euros per Balaguer, destinats a la construcció del Casal de Ciutat, en no poder-se aprovar una esmena introduïda en aquest sentit”.

 
Esquerra dóna suport a totes les decisions que han pres els rectors sobre el procés de Bolonya
Universitat de Lleida

Cabasés reclama el traspàs de les beques a la Generalitat per afrontar amb garanties el procés d'adaptació a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior.
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va reunir ahir al matí al Parlament al Consell Interuniversitari de Catalunya i a grups parlamentaris, d’on se n’ha extret el compromís de fer una declaració institucional reconeixent l’oportunitat que representa el procés de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior, conegut com a procés de Bolonya, i sobre la millora del sistema d’ensenyament universitari i el que representa com a servei públic a la societat.

a
Miquel Àngel Estradé

El director general d'Administració Local del DEl Grup Parlamentari d’Esquerra esmenarà una proposta de resolució del PP sobre la variant sud de Lleida per tal que es voti en la propera Comissió de Política Territorial del Parlament de Catalunya. Així ho ha anunciat el diputat Miquel Àngel Estradé, després que aquest matí s’hagi rebutjat una proposta de resolució de CiU sobre aquesta qüestió.

 

 

 
ESQUERRA A LES INSTITUCIONS
 
Agents Locals d-Igualtat

Una xarxa de 15 agents locals fomenten la igualtat d’oportunitats entre homes i dones a diferents ajuntaments i consells comarcals de la demarcació.
El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i els màxims representants polítics de les diferents institucions adherides a la Xarxa d’Agents Locals per la Igualtat, han signat aquest divendres el conveni de col·laboració per al desplegament de la xarxa de les Terres de Lleida.

 
El Consell Comarcal de la Segarra extèn el Punt Òmnia a Sant Ramon i Tarroja
El Consell Comarcal de la Segarra extèn el Punt Òmnia a Sant Ramon i Tarroja

El servei ja és actiu a Guissona, Torà, Massoteres, Granyena i Sanaüja i durant el 2008 en van fer ús 305 persones.
El Consell Comarcal de la Segarra continúa amb la seva iniciativa d’extendre els diferents serveis que presta a tots els municipis de la comarca, sobretot als més petits, que moltes vegades tenen dificultats per accedir-hi, donada la manca de transport o de recursos propis dels ajuntaments.

 

El abocador es preveu funcioni en breuEl passat dijous 26 de març es va realitzar una visita tècnica a les obres del nou abocador de la Granadella que es troba en una avançat procés de posada en marxa.
La vicepresidenta del Consell Pepita Peiró i el Conseller Comarcal de l’Àrea de Sostenibilitat Xavier Gispert acompanyats per Martí Madurell de l’Agencia de Residus de Catalunya, enginyers redactors del projecte així com els directius de l’empresa constructora, varen visitar les obres observant l’execució dels darrers detalls constructius.

 

AGENDA

Xerrades per a la difusió de les ajudes Leader | Dimecres dia 1 d’abril a les 20:00 h a Torrebesses

  Xerrades per a la difusió de les ajudes Leader | Dilluns dia 6 d’abril a les 21:00 h a Juneda
 
     

Nota: Si voleu que les vostres informacións surtin publicades al nostre butlletí i a la web d'Esquerra, si us plau envieu-les a fedlleida-premsa@esquerra.org


Opinió de la Setmana

Maria Àngels Cabasés

Maria Àngels Cabasés
Diputada d'Esquerra

PIB vs finançament

Existeix alguna relació entre el creixement del PIB per capita i el finançament de les CA ? És evident que Catalunya pot arribar a ser un motor d’Europa si disposa de la injecció econòmica necessària per funcionar. L’escanyament econòmic disminueix la capacitat productiva i per tant minva el creixement econòmic i s’hipoteca el futur. Analitzant la liquidació del model de finançament a l’any 2006, ha quedat palès que Catalunya rep per sota de la seva capacitat fiscal i per tant és un factor negatiu per al seu creixement. Ha quedat més que demostrada que la negociació del finançament feta l’any 2001 ha perjudicat la capacitat de creixement de Catalunya.

Si l’any 2000 el PIB per capita era un 22,9% per damunt de la mitjana estatal, l’any 2008 ha estat un 17% per damunt de la mitjana estatal. En canvi comunitats com Andalusia l’any 2000 presentava un PIB per capita inferior en un 26,3% a la mitjana estatal i l’any 2008 un 23% per sota, i Extremadura ha passat d’un 36,3% per sota la mitjana l’any 2000 al 29,9% l’any 2008.

Les dades que recentment l’INE ens han facilitat sobre el PIB de les CA, mostren que Catalunya és una de les CA (juntament amb Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa i Catalunya) que a l’any 2008 ha experimentat un menor dinamisme de la seva economia amb un creixement del 0,7%, per sota de la mitjana de la UE que va ser del 0,9%.
Quant al PIB per capita, Catalunya està situada en 4t lloc amb 28.095 euros, un 17% per sobre de la mitjana nacional i un 11,9% per sobre de la mitjana dels 27 països de la UE. Analitzant el creixement mig anual en el període 2000-2008, Catalunya ha crescut de mitjana un 2,9%, per sota de la mitjana nacional.
____________________________________

Àngel Vidal
President de la Federació

1 dels 10 Mil a Brussel•les

No sé realment quants érem, però més enllà de la xifra dels assistents, que segur que superava els 5 Mil, molts compatriotes ens acompanyaven des d’arreu dels Països Catalans més que amb la seva presència amb el seu esperit. De tots aquests que s’hi van desplaçar n’hi havia força de les nostres comarques com gent de Lleida, Sidamon, Alfarràs, Balaguer, Golmés, Vinaixa, Guissona, Cervera, Torrefeta i Florejacs, Verdú, Mollerussa, Artesa de Segre, Maials, Ponts i Arbeca, entre molts d’altres que segur que no vaig tenir la ocasió de veure o saludar, entre la multitud independentista.

Als organitzadors dels “10 Mil a Brussel•les per l’autodeterminació” han de tenir un reconeixement per la seva iniciativa, esforç i reivindicació. Anar a la capital política d’Europa a reivindicar els nostres drets i els nostres anhels com a poble, no és una acció anecdòtica. Com a ciutadans europeus i del món podem i hem d’anar arreu dels cinc continents per fer conèixer els nostres drets com a país que vol esdevenir lliure de ple dret. La importància de la internacionalització de la causa catalana, sigui a través de manifestacions, ambaixades, empreses multinacionals, universitats, llengua, esports, organismes internacionals o mitjans de comunicació, és cabdal de cara a que el nostre procés autodeterminista pugui ser exitós. I si hi ha algú que es molesti per aquests fets, doncs mala sort. Jo m’he d’aguantar diàriament del jou i la injustícia que representen els estats espanyol i francés pel nostre país. A més a més, aquest greuge afecta el dia a dia de la vida cuotidiana dels nostres ciutadans, parlem català, castellà, amazigh, romanès, xinès o indi.
___________________________________

Premsa - Federació d'Esquerra de Lleida - Tel. 973.278.343 - Fax. 973.278.344 - email. fedlleida-premsa@esquerra.org