BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ REGIONAL
LLEIDA
06.02.2013 . Número 23
actualitat
Congrés Regional

La Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya ha celebrat aquest diumenge el seu Congrés anual ordinari, a la Sala d’Actes de la localitat d’Almenar (el Segrià).

En aquest Congrés s’ha informat de la gestió i de les diverses activitats realitzades per la Permanent i l’Executiva Regional, de temes financers i de l’activitat política dels Grups d'ERC a la Diputació de Lleida i al Parlament de Catalunya.

El president regional, Carles Comes, també ha demanat als assistents, la ratificació de noves incorporacions a l’actual Permanent Regional, de la mateixa manera que ha informat del moviment anual d’altes i baixes de militants i simpatitzants i ha respost a les consultes i suggeriments que li han plantejat els congressistes.

El Vicesecretari general nacional de Coordinació Interna i Territori, Eduard López, ha estat l’encarregat de la clausura de l’acte.
Atenció a la militància per part del President Regional
Com ja us vàrem comunicar per correu postal, a part de l’atenció que continuem fent al Casal Victor Torres de Lleida cada dijous, durant aquest any 2013, ens desplaçarem a totes les seccions locals de la Federació per fer una atenció a la militància molt més propera perquè no els calgui desplaçar-se a Lleida. Aquesta atenció itinerant s'iniciarà a la localitat de Ponts el proper divendres, 1 de març.

També hi haurà l’habitual atenció a la militància per part del President Carles Comes tots els dijous al Casal Víctor Torres de Lleida. Aquest any, l’horari serà de les 11 del matí a les 7 de la tardaEl grup d'ERC a la Diputació de Lleida impulsa mocions contra el fracking i de suport a la Declaració de Sobirania

En darrer Plenari de la Diputació de Lleida es van aprovar dues mocions presentades pel grup d’ERC amb un ampli recolzament de la resta de grups.

En primer lloc, una moció de Suport a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya, amb els vots favorables dels grups d’ERC, CiU, CDA; els vots en contra del PP; i dos abstencions del PSC (els cinc diputats restants d’aquesta formació no van votar)

La segona moció demanava que s’insti al govern de la Generalitat de Catalunya a que denegui l’atorgament de qualsevol tipus d’autorització o concessió per a l’exploració, investigació i explotació dels jaciments subterranis d’hidrocarburs en municipis lleidatans, si utilitzen la tècnica de la fracturació hidràulica per a la seva extracció, o també anomenada, fracking. En aquest cas va comptar amb el suport dels grups d’ERC, CiU, CDA i PSC, mentre que el grup del PP es van abstenir.

Acte de suport a la Declaració de Sobirania a Corbins (el Segrià)
Acte de suport a la Declaració de Sobirania a Corbins (el Segrià)Reunions dels diputats provincials amb alcaldes i regidors

En els darrers dies, el Grup d’ERC a la Diputació de Lleida ha dut a terme trobades amb els alcaldes i regidors republicans d’arreu de les Terres de Lleida. En el decurs d’aquestes reunions, s’han comentat temes com les subvencions i ajuts als municipis que atorga aquest organisme, s’han compartit experiències de govern, s’han tractat temes comuns de política municipal i s’han plantejat temes nacionals com el pacte ERC-CiU o la recent aprovada Declaració de Sobirania.

Les reunions s’han convocat per Federacions Regionals amb el següent calendari:

· Federació Regional de Lleida: 23 de gener, a Corbins

· Federació Regional de l’Alt Pirineu i Aran: 31 de gener, a la Seu d’Urgell

· Federació Comarcal del Solsonès: 1 de febrer, a Solsona
Xerrada d'Oriol Junqueras a Alcarràs

El passat dia 30 de gener, el President nacional del nostre partit, Oriol Junqueras va visitar la nostra Federació per donar-nos informació “de primera mà” sobre el pacte d’ERC i CIU.

Per acord de l'Executiva Nacional, aquesta xerrada anomenada El pacte ERC-CiU; l’acord cap a la transició nacional de Catalunya s’ha programat arreu de les Federacions Regionals d’ERC. El lloc de trobada a la Federació Regional de Lleida, va ser a Alcarràs a les dos quarts de nou a la Sala Lo Casino, al carrer Major, 84-86.

Aprofitant la visita, aquella mateixa tarda, el nostre President Nacional va ser entrevistat per nombrosos mitjans de comunicació de la ciutat de Lleida. Us deixem el link a una d'aquestes entrevistes:

Els diputats Cosconera i Amorós visiten l’ETSEA

Els diputats d’ERC al Parlament de Catalunya, Josep Cosconera i Rosa Amorós, juntament amb diputats d’altres formacions polítiques, han visitat les instal·lacions de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrònoma (ETSEA) de la Universitat de Lleida . Durant la visita -en la qual han estat acompanyats per la directora Maria Rosa Teira, Pedro Elez, responsable de l’àrea de recerca i Jaume Porta, director de la Fundació UDL- han fet un reconegut per les diferents seus i han parlat amb diversos dels professors universitaris.

Els diputats d’Esquerra Republicana de Catalunya s’han mostrat especialment interessats en que es continuï impartint el màster d’Enginyeria Agronòmica a la UdL. D'aquests estudis, que equivalen a una titulació superior i és l’únic que permet ser enginyer/a en agrònoms, en cal destacar l'excel·lència de la docència, el reconeixement europeu en recerca, l’equilibri territorial o la satisfacció i acceptació de l’alumnat.
Reunió amb la Junta de Personal de l'Hospital Arnau de Vilanova

El diputat d’ERC per Lleida, Josep Cosconera i el membre de l’executiva nacional de sanitat, Jordi Cortada es van reunir el passat dilluns amb els membres de la Junta de Personal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) per tal d’analitzar els diferents fronts oberts en la sanitat lleidatana.

Un dels punts calents és la proposta de fragmentació de l‘Institut Català de la Salut en diverses petites empreses. El pla és començar per l’ Hospital Arnau de Vilanova. Esquerra va aconseguir en el moment de la redacció de la llei de l’ICS, en contra de PSC i CiU, que s’inclogués la impossibilitat de fragmentar l’empresa en petites empreses; en aquest sentit, s’ha assegurat als representants dels treballadors de l’Hospital que Esquerra treballarà perquè això no passi.

El personal de l'HUAV, també ha fet arribar a Josep Cosconera, la preocupació per la gran opacitat que existeix en relació a les llistes d’espera. En aquest sentit, el diputat ha expressat el compromís ferm del Grup d’ERC de formular diverses preguntes parlamentàries al Conseller per tal de clarificar la situació.

opinió
Òscar Camí
»
Secretari de Medi Ambient de la Federació Regional de Lleida d'ERC
Acord de l’Executiva Regional de Lleida d’ERC sobre el fracking
Davant les peticions per a realitzar prospeccions d’hidrocarburs en el subsòl de les nostres contrades, s’ha generat una gran preocupació entre la ciutadania davant l’agressivitat vers el medi ambient i els dubtes en quan a eficiència que envolten a la tècnica d’extracció d’hidrocarburs anomenada fractura hidràulica o fracking. Per aquest motiu, l’Executiva de la Federació Regional de Lleida, reunida a la localitat de Juneda, ahir divendres, va acordar fer arribar als mitjans de comunicació de la demarcació un comunicat de premsa en el qual estableix el seu posicionament al respecte de la tècnica de la fractura hidràulica per l’extracció d’hidrocarburs.

Aquesta tècnica d’extracció provoca un impacte ambiental considerable, la contaminació del subsòl i dels aqüífers degut a la injecció subterrània de productes de toxicitat elevada, la generació d’aigües residuals altament contaminades, la necessitat d’un elevat consum d’aigua - cosa que la converteix en una tècnica no sostenible, especialment en zones amb recursos hídrics limitats com és el cas de Catalunya-, i comporta altres efectes negatius com la contaminació atmosfèrica, la generació d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, o l'alliberament no controlat de metà. La tècnica del fracking necessita de grans àrees d’explotació en les que es duen a terme els pous de perforació i totes les infraestructures necessàries per a desenvolupar les accions extractives, tractament i transport dels productes. Tampoc es poden menysprear les possibles afectacions a la sismologia del terreny degut a l’agressivitat de la tècnica sobre les capes del subsòl.

Atès que es desconeixen els efectes a llarg termini, doncs no han estat convenientment investigats i la relació entre l’impacte i el benefici obtingut és desproporcionada, doncs no passa tampoc desapercebut, l’elevat cost energètic d’aquest tipus d’activitats, no es justifica facilitar la proliferació d’aquesta tecnologia, tenint en compte també que allarguen l’ús dels combustibles fòssils i fan reviure el temor de l’especulació sobre el territori a gran escala amb ben pobres beneficis sobre el territori.

L’Executiva Regional d’Esquerra Republicana de Catalunya a Lleida, juntament amb els diputats al Parlament de Catalunya per la nostra demarcació i el Grup d’ERC a la Diputació de Lleida, creiem que tot això afectaria negativament i en gran mesura a l’activitat agrària de les nostres contrades i al nostre patrimoni natural degut a l’alta afectació ambiental i paisatgística, a més de les conseqüències sobre altres activitats cabdals per a la nostra economia, com el turisme.

Des d’ERC, creiem també que l’actual marc regulatori de la UE és insuficient i excessivament permissiu i caldria desenvolupar-ne un d’específic basat en una avaluació acurada dels impactes, especialment de les substàncies tòxiques i de la pròpia tecnologia així com també en relació amb la possible afectació sobre els aqüífers. Per tot això, el principi de precaució hauria de prevaldre sobre qualsevol proposta i creiem que és necessària una prohibició cautelar d’aquest tipus d’explotacions com ja s’ha fet en altres països, com França, el Regne Unit, Bulgària i Holanda, i el replantejament de la gestió energètica vers una nova revolució verda, que vetlli per la qualitat de vida, el benestar i la sostenibilitat.


campanyes

Federació Regional de Lleida d'ERC
Lluís Companys, 3, 1a
25003 LLEIDA
T. 973 278 343