BUTLLETÍ DE LA FEDERACIÓ REGIONAL
LLEIDA
15.03.2013 . Número 26
actualitat
Manifestació contra l'atur i la corrupció

El passat diumenge 10 de març, centenars de lleidatans i lleidatanes es va concentrar al Pont de la Universitat contra l'atur i la corrupció, cridats per la plataforma #LleidaSocial i van sortir en marxa pacífica fins a la Subdelegació del Govern (l'antic Govern Civil) on es van llegir diversos manifestos i es va cantar el tema L'Estaca de Lluís Llach.

La Federació Regional de Lleida d'ERC, com a integrant d'aquesta plataforma, també hi va ser present amb una delegació de militants encapçalada pel diputat al Parlament de Catalunya, Josep Cosconera.
Donatiu d’un llibre de signatures de l’any 1917 a la Fundació Josep Irla

La nostra companya i militant històrica d’Esquerra Republicana de Catalunya, Laureana Cervera ha fet donatiu a la Fundació Josep Irla del manuscrit Els Electors de Lleida–Borges, a n’Alfred Pereña, que inclou nombroses signatures de persones felicitant al doctor Alfred Pereña per la seva condició de diputat. El llibre, que data de l’any 1917, compta també amb la signatura de personatges que avui són significatius en la historia de la nostra formació republicana a les terres de Lleida.

Aquest llibre de signatures -que el mateix president Regional, Carles Comes, ha fet arribar a la Fundació Josep Irla- va anar passant de poble en poble dins el partit judicial de Lleida i les Borges Blanques.
Presentació del llibre de Miquel Pueyo i Ernest Benach

Els companys Ernest Benach i Miquel Pueyo van presentar el passat dilluns 11 de març, el seu llibre Mort certa, hora incerta, de l'edat mitjana a la societat digital, guanyador del darrer Premi d'Assaig Josep Vallverdú.

La presentació es va dur a terme a la sala petita de l'auditori Enric Granados de Lleida i va comptar amb més d'un centenar de persones, entre els que hi havia tota la classe política de les nostres terres.
Dones amb tots els drets

El Casal Lapallavacara de Balaguer, va ser l'escenari de l'acte del Dia Universal de les Dones organitzat per la Federació Regional de Lleida i la Secció Local de Balaguer el passat 8 de març, en el qual es va retre homenatge a la pedagoga lleidatana Victorina Vila, cofundadora del Liceu Escolar i l’escola Minerva i es va llegir el manifest confeccionat per la Secretaria nacional de la Doma d’ERC.

Les conductores d’aquest trobada reivindicativa dels drets de les dones van ser la Secretària Regional de la Dona, Ester Guarné, la secretaria de Formació i Ensenyament, Núria Marín i la diputada al Parlament de Catalunya, Marta Vilalta.

La Secció Local de Lleida i les JERC també van organitzar, el dia abans, una xerrada-col·loqui a Lleida amb la senadora Ester Capella i la diputada Marta Vilalta. Per la seva banda, la Federació comarcal del Segrià i la secció local d'Alcarràs van fer una lectura pública del manifest en aquest municipi.
Jornada de reunions de Josep Cosconera al Solsonès

El diputat al Parlament de Catalunya, Josep Cosconera, va visitar el passat divendres la comarca del Solsonés on es va reunir amb l'associació "El Sol del Solsonès" que desenvolupa una gran tasca a nivell social amb la cura de malalties mentals i drogodependència.

Cosconera també es va entrevistar amb l'alcalde de Solsona, el company i militant, David Rodríguez en la qual van parlar de tota la problemàtica financera dels municipis amb la Generalitat de Catalunya.
El Consell Comarcal del Segrià dona suport a la Declaració de Sobirania

El grup d'ERC al Consell Comarcal del Segrià, va defensar el dret a la sobirania de Catalunya en el darrer ple d'aquest organisme del passat 8 de març. Finalment, la moció de suport a la Declaració de Sobirania del Parlament de Catalunya va ser aprovada pels vots dels nostres consellers, els de CiU, els d'ICV i alguns del PSC.

En el mateix Ple, ERC també va presentar una Moció en defensa de l'autonomia local i del règim competencial local de la Generalitat de Catalunya que va ser aprovada per tots els grups, excepte el PP.
ERC expressa el seu rebuig al tancament dels centres territorials de TV3

El proper dilluns 18 de març, el Grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Lleida demanarà, al Plenari d’aquest organisme que secundi una moció en la qual s’insta al Govern de la Generalitat i a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a que reconsideri la seva decisió de suprimir les corresponsalies de la Catalunya Nord, de les Terres de l’Ebre i del Pirineu.

Les executives regionals de les Federacions de Lleida i de l’Alt Pirineu d’Esquerra Republicana de Catalunya ja van aprovar també, aquest cap de setmana, sengles acords en els quals es demanava a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que rectifiqués en la seva decisió de suspendre els contractes que tenia amb les productores i els col·laboradors d’aquestes corresponsalies territorials.

opinió
Aprovada pel Consell Nacional d'ERC
»
Barcelona, de març de 2013
Resolució en defensa del model i servei públic de la CCMA

Durant gairebé tres dècades TVC i Catalunya Ràdio han estat un model d’èxit i de cohesión social, a través d’una informació acurada, completa, plural i veraç. Han estat normalitzadors de la llengua i la qualitat democràtica del país. Han garantit accés a totes les opinions, creences i sensibilitats amb estricta neutralitat i rigor periodístic.

La CCMA ha assolit, durant tot aquest temps, un nivell de credibilitat, de satisfacció, d’interès i d’audiències molt elevat, amb un compromís amb la població i amb respecte sempre a tot el territori lingüístic. TVC és la televisió més ben valorada per la ciutadania i considerada la més imparcial, fet pel qual ha estat en el punt de mira de molts grups mediàtics privats, dins i fora del nostre territori.

En els darrers 5 anys s’ha reduït el pressupost de la CCMA en 97’7 milions d’€, situant-se entre els més baixos de les corporacions europees de mitjans audiovisuals de països de dimensions semblants a Catalunya, i s’ha suprimit un canal de televisió (3XL i reducció del Canal 33) i una emissora de ràdio (iCat FM). Fa unes setmanes es van rescindir els contractes amb les productores d’informatius de Sant Joan Despí i de les delegacions de Lleida, Girona i Tarragona, entre ells, redactors i càmeres, alguns dels quals portaven anys treballant a TV3 i , aquesta setmana, han acordat suspendre el contracte que tenia amb productores i col·laboradors de les corresponsalies d’Andorra/ Alt Urgell/Cerdanya/Pallars, Catalunya Nord i Terres de l’Ebre.

La pèrdua d’aquestes delegacions recupera l’estructuració territorial de les províncies, marca un retrocés en l’objectiu de fer de TV3 la TV pública nacional catalana per esdevenir una TV regional. Allunya els professionals de la notícia trencant el model de proximitat de manera que repercutirà en la qualitat i l’oferta dels Serveis Informatius que, fins ara, en la cobertura de tot el territori i la informació de proximitat. Si permetem el desmantellament de la TVC ara, potser no hi serem a temps de recuperar-la. Perdrem llocs de treball, però també es perdrà en llengua, cultura, identitat, indústria audiovisual i cultural i la possibilitat d’avançar cap al nostre coneixement i alliberament com a país.

Des d’ERC creiem en el model de servei de la CCMA i som conscients que els mitjans de comunicació públics son indispensables per mantenir un imaginari col·lectiu, així com per la creació d’un estat propi. Un sistema comunicatiu català únic en el món per la seva riquesa, diversitat i pluralitat i que hem de defensar amb totes les nostres forces.

És per aquesta raó que el Consell Nacional d’ERC referma, un cop més, el seu compromís en la defensa del sistema públic audiovisual català i demana, al Govern de la Generalitat i a la direcció de la CCMA a comprometre’s en el manteniment del servei públic dels mitjans de comunicació públics catalans, assumir que la baixada de la dotació pressupostària ha portat al límit el model de televisió nacional i aturar les mesures que puguin fer irreversible aquesta situació.campanyes

Federació Regional de Lleida
Lluís Companys, 3, 1a
25003 LLEIDA
T. 973 278 343