Federació de Lleida

Notícia

Territori i aus SÍ poden conviure. El Segarra - Garrigues és possible

Jordi Benet
Jordi Benet
Jordi Benet

El primer que em ve al cap quan parlem del Segarra - Garrigues és la Sagrada Família: una obra on mai veus el final... El canal és un projecte important i vital per portar l’aigua a unes comarques oblidades, amb pocs recursos i amb una forta despoblació.

El canal havia tornat la il•lusió a les comarques interiors (Noguera, Segarra, Garrigues i el Segrià) i a la seva gent, però era massa bonic... Les zones ZEPA han tornat a sortir per interrompre el procés de fer una canal viable no sols pel món agrari sinó per tot allò de benefici que el món de l’aigua comporta.
Fer arribar l’aigua implica la millora del sector agrari, del sector ramader, de l’aigua de boca pels municipis i de l’industria. Sempre ens omplim de boca parlant de la distribució de riquesa pel territori i amb la construcció del canal Segarra – Garrigues tenim la oportunitat de poder-ho fer.

És un fet històric al que no podem renunciar, com tampoc podem renunciar a una retallada del projecte actual. El canal ja ha complert amb les exigències de la Unió Europea, deixant 26.000 ha de ZEPA i la resta, unes 70.000 ha, pel regadiu; un regadiu modern i localitzat que fa que la variació i modificació del terreny sigui mínima

L’ampliació de 20.000 ha més de ZEPA fa que el canal perdi tot el sentit de ser una obra important i viable pel territori, trencant la il•lusió de la seva gent la que veu amb cert recel la nova ampliació.
El curiós del tema és que per exemple a França l’exigència amb zones protegides és del 6%, a Alemanya del 8%, a l’Estat Espanyol és del 15% i a Catalunya increïblement és el 30%... segons ens quins temes som més integristes que ningú i definitivament això no pot ser bo pel país.

El món agrari som conscients de que l’entorn i la fauna local són importants, ja fa molts segles que hi convivim. Sempre hem estat respectuosos amb allò que ens envolta, però al mateix temps també estareu d’acord que la gent que viu al territori també és important. Els qui coneixem aquesta Catalunya interior seca, amb una població envellida i amb un sistema de vida de subsistència, el benefici de l’aigua no te preu. Crec que el projecte actual del canal Segarra - Garrigues ha de ser una realitat de la que tots en sortirem beneficiats, tant la gent com les aus i el país en general.

Jordi Benet
President nacional de la sectorial d’Esquerra d’agricultura