Federació de Lleida

Totes les opinions

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Pioneres feministes

Ahir vaig assistir a l’acte sobre les pioneres del municipalisme feminista, organitzat per la Fundació Josep Irla, que recordava les primeres dones que es van convertir en representants electes locals al nostre país. Era l’any 1934, en plena República, quan les dones vam adquirir el dret a vot i ens vam poder presentar per ser escollides per primer cop. En aquelles eleccions municipals del 34 van ser literalment quatre dones les que es van convertir en regidores.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Terror groc

Avui, 21 de març, a banda d’ésser el primer dia de la primavera és també el Dia Mundial de la Poesia. Com ens aniria de bé com a societat més poesia, més sensibilitat i més cultura, en general! Potser serviria per obrir les ments, per aprendre a créixer, o per generar més i millor empatia.   Penso sobretot en aquelles persones que tendeixen gairebé de forma obsessiva a generar odi, a atiar el conflicte o a voler dividir en lloc de trobar solucions democràtiques a través de la paraula, del diàleg i de formes democràtiques.

Bernat Solé i Barril. Alcalde d’Agramunt i diputat al Parlament de Catalunya pel Grup Republicà. @bernatsole

Pacte contra la segregació escolar

Bernat Solé amb tots els signants del pacte al Parlament de Catalunya

Aquest dilluns, a instàncies del Síndic de Greuges i amb el suport del Departament d’Educació, bona part de la comunitat educativa i de l’arc parlamentari del país, juntament amb gairebé la totalitat dels municipis de més de 10.000 habitants i les entitats municipalistes signàvem al Parlament de Catalunya el Pacte contra la segregació escolar. Un document elaborat després de mesos de treball amb tots els agents implicats que exemplifica clarament l’ampli consens en el blindatge del sistema educatiu públic de Catalunya com a garant de la igualtat d’oportunitats.

Miquel Àngel Estradé. Exalcalde de les Borges Blanques i senador d’Esquerra Republicana de Catalunya. @mangelestrade

La gran epopeia dels lleidatans

Seguint la terminologia del mestre Vallverdú també podria haver-la denominat dels ponentins, però atès el contingut a què vull referir-me el terme lleidatans potser és més precís.   En perspectiva històrica tal vegada la major epopeia dels lleidatans fou la que protagonitzàrem en temps de Jaume I i de Pere II el Gran, quan vam contribuir decisivament a la incorporació del Regne de València a la Corona d'Aragó i al seu repoblament i segurament per això, el català que parlen els valencians té més afinitat amb el nostre i el de la Franja de Ponent que amb el de les comarques gironines.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Tribunal electoral

Dos dels magistrats del Tribunal Suprem, que ara està jutjant els líders independentistes, són membres de la Junta Electoral Central, aquella que ara ha de regular les eleccions a les quals estem convocats aquesta primavera. Uns comicis electorals als quals es presentaran de candidats alguns dels que s’asseuen al banc dels acusats. Tot molt normal.   És més però, aquesta mateixa junta electoral, formada per dos jutges del Suprem, és també la que aquesta setmana ha prohibit els llaços grocs i les estelades que hi pugui haver a les dependències de la Generalitat.

Núria Marín Casas. Regidora a la Paeria de Lleida per ERC-Avancem, diputada provincial i secretària de la Dona de la Federació Regional d’ERC de Lleida

8M, la lluita de les dones continua

Any rere any el moviment feminista es va fent més present i fort en diferents àmbits de la societat, removent consciències i interpel·lant-nos a totes i tots per canviar el nostre imaginari col·lectiu respecte del paper dels gèneres en la societat, el que s’anomena, canvis de mentalitat. En aquesta dinàmica els 8 de març dels darrers anys s’han presentat més combatius i ambiciosos. S’ha fet molta feina, és cert i cal un reconeixement als moviments feministes, associacions de dones i moltes dones anònimes que van lluitar pel reconeixement dels nostres drets i segueixen lluitant perquè no es qüestionin ni patim cap retrocés en la seva aplicació.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Quan vaig ser feminista

El dia que em vaig fer feminista potser va ser quan en una reunió on no m’escoltaven per ser dona i jove vaig decidir que la meva veu era igual de vàlida i poderosa que la de la resta.   El dia que em vaig fer feminista potser va ser quan vaig veure la por en els ulls d’una altra i amb només una mirada va saber que no estava sola.   El dia que em vaig fer feminista potser va ser aquell en què havent d’escoltar barbaritats que em deien pel carrer vaig saber que no era jo la que havia de passar vergonya, sinó que el pocavergonya era l’altre.

Neus Ramonet i Sucarrat. Regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya a Alpicat

Pel bé de tots

Hi ha moments en que malgrat els dimonis se’ns emportin, és bo pensar abans de parlar o actuar i, és el que he practicat abans d’escriure aquestes reflexions.   Fa una setmana de la vaga general i la imatge de la cara ensangonada del Ramon a la premsa, encara les tinc ben present.   El silenci còmplice i la connivència per part de polítics irresponsables, ens pot dur a incorporar dins del pensament col·lectiu, elements d’animadversió cap el cos de Mossos d´Esquadra, que en general no s’ho mereixen i m’atreveixo a dir, que no ens ho podem permetre com a societat.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

"No me acuerdo"

Un dels testimonis al judici de la vergonya que havia aixecat més expectació mediàtica era M. Rajoy. De la seva coneguda faceta com a president expert en deixar sempre morir els temes i qui dia passa, any empeny, ahir en vam conèixer la seva versió “no me acuerdo, señoría”.   Pot fer-se l’amnèsic o escapolir-se de l’escomesa judicial, però se’m fa difícil pensar que no se’n recorda de quan va decidir recollir firmes contra Catalunya per l’Estatut, o quan va donar un cop de porta al pacte fiscal l’any 2012.