Federació de Lleida

Totes les opinions

Eduard Piera i Secall. Alcalde de la Fuliola i secretari de Suport i Coordinació de la Federació Regional de Lleida d'Esquerra Republicana de Catalunya

Primàries per fer què?

Val a dir que la introducció de propostes fresques i innovadores en l’espectre polític és quelcom que sempre em resulta interessant i atractiu per se, doncs la renovació de l’aigua de l’estany acaba sent imprescindible per evitar-ne el seu deteriorament. Per això, quan va sorgir tot el rebombori de les primàries, em va semblar una proposta que calia mirar i analitzar detalladament. Això no és res nou, doncs als Estats Units, els dos grans partits ja fa anys que ho van inventar això, però fins ara no s’havia intentat traslladar aquí amb aquesta força.

Carles Comes i Marco. President de la Federació Regional de Lleida d‘Esquerra Republicana de Catalunya

Un any més, 78 anys de vergonya

Ara que fa 78 anys de l’assassinat del president Companys, a Catalunya tenim 9 presos polítics, diversos exiliats i moltes persones que pateixen la repressió de l’Estat. Em deia l’altre dia un bon amic, que a Catalunya tenim més gent represaliada que personalitats amb la Creu de Sant Jordi. Certament, no és un bon indicador per valorar la justícia, la llibertat i la democràcia al nostre país.

Montserrat Fornells i Solé. Alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i Diputada al Parlament de Catalunya

Dia Internacional de la Dona Rural

El 1995, en la IV Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per Nacions Unides a Beijing (Xina), es va aprovar instaurar el 15 d’octubre com a dia Internacional de la Dona Rural i el novembre de 2007, l’Assemblea General de Nacions Unides va declarar l’oficialitat d’aquesta celebració. Des de llavors es celebra a tot el món el 15 d’octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural.

Marta Vilalta. Vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement i portaveu nacional

Cap diputat suspès

Segurament hi ha molta gent que no entén què ha passat al Parlament aquesta darrera setmana. Algunes imatges certament són molt millorables i s’hauria d’evitar generar una sensació de picabaralla entre independentistes que no ajuda en res.   El cert és que la situació d’excepcionalitat democràtica que vivim des de fa un any, amb repressió, empresonaments i exili, afegeix complexitat i ens porta a un escenari on fa falta més que mai honestedat, rigor i defensa de la democràcia i la sobirania.

Bernat Solé i Barril. Alcalde d’Agramunt i diputat al Parlament de Catalunya pel Grup Republicà

Del primer dia al primer mes d’escola

El primer dia de curs escolar serveix per fer una fotografia instantània del sistema i verificar que tots els centres educatius han obert amb normalitat. El primer mes, en canvi, ja serveix per fer-ne una valoració més acurada i començar a treballar en allò que cal resoldre. Enguany, un total d’1.567.316 alumnes – 1.299 més que l’any anterior – han iniciat el curs, dels quals 770.237 a infantil i primària, 6.

Marta Vilalta. Vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement i portaveu nacional

Tolerància zero

No hi pot haver cap ombra de dubte que sobrevoli les institucions del nostre país, siguin del món local o a nivell nacional. Perquè aquestes són la casa de la ciutadania, i per tant, són i han de ser el reflex de com volem que sigui la nostra societat.   Volem unes institucions transparents, netes, honestes, i lliures de corrupció. I per això i en això, cal tolerància zero. I aquelles persones que tenen responsabilitat pública han d’exercir i governar amb l’exemple dels valors de l’ètica, l’honestedat, la gestió eficient i objectiva dels recursos, la transparència, i sempre la clara vocació de servei a la ciutadania.

Miquel Àngel Estradé. Exalcalde de les Borges Blanques i senador.

I si ens ho mirem amb perspectiva?

Observo, en alguns independentistes, sentiments de decepció, de neguit o d’enuig. Pensen que havíem d’haver proclamat i sostingut la República arriscant molt més i que hem desaprofitat una gran ocasió per haver obtingut la independència per la qual maldem. Atribueixen culpes a tort i a dret i fluctuen entre el desànim i la convicció que cal implantar la República com sigui i de seguida.

Marta Vilalta. Vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement i portaveu nacional

Pla de país

Malgrat la judicialització, la repressió i les amenaces constants de jutges i caverna, el Govern de la Generalitat, com el país sencer, està obstinat en tirar endavant. Aquesta setmana s’ha aprovat el Pla de Govern de la XII legislatura amb l’objectiu de desplegar unes polítiques republicanes per garantir la cohesió social i el progrés econòmic. Una tasca que en si mateixa és sinònim de caminar cap a la República efectiva, i per això combina les actuacions sectorials imprescindibles per al benestar i la igualtat d’oportunitats amb les accions en clau de procés.

Marta Vilalta i Torres. Portaveu nacional i secretària d'Entorn

El dia que l'Estat perd

L’1 d’octubre de l’any passat és el dia que la ciutadania de Catalunya demostra que ho pot i ho podrà tot. Però uns dies abans, justament avui fa un any, el 20 de setembre, vam viure una jornada sense la qual el Referèndum del dia 1 no hagués estat possible.   Aquell 20S, entrant a les seus del Govern català i detenint servidors públics, l’estat va fer un cop a les institucions per impedir el dret a decidir de la ciutadania de Catalunya.