Federació de Lleida

Totes les opinions

Miquel Àngel Estradé i Palau. Senador d’Esquerra Republicana de Catalunya

Els qui fracturen, acusen de dividir

Els unionistes i els espanyolistes totalitaris insisteixen que Catalunya és avui una societat dividida per culpa de l'independentisme. D’entrada, Catalunya no està avui pas més dividida que els EEUU de Trump o la Gran Bretanya del Brèxit, dues societats amb un gran currículum democràtic i un sistema de contrapoders que ja voldríem que tingués la demodura espanyola. D’altra banda, si bé la constitució d’una república avui divideix electoralment els catalans, només és perquè els partidaris del Regne d'Espanya no han permès mai que els grans consensos del catalanisme  (compartits fins fa poc per 2/3 dels votants pel cap baix) gaudeixin d'una traducció institucional i jurídica.

Núria Marín i Casas. Regidora d‘ERC-Avancem a l’Ajuntament de Lleida i diputada provincial

Les Dones en peu de Revolució

Benvinguda sigui la vaga i qualsevol iniciativa liderada pels col·lectius feministes. L’objectiu és molt ambiciós però la situació requereix d’aquesta ambició i gosadia. Què passaria si totes les dones paréssim de consumir, treballar a casa en les tasques de la llar, deixéssim de tenir cura dels nostres, de treballar en la nostra feina remunerada, d’estudiar.... demostraríem que sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix.

Gemma Espigares Tribó. Diputada d’Esquerra Republicana – Catalunya Sí al Parlament de Catalunya

El 155 contra la inversió en salut

No permetem que es normalitzi que el PP governa a Catalunya. El partit amb més casos de corrupció a Europa, i que té una representació simbòlica al nostre país, és qui està prenent les decisions des del mes d’octubre. Amb l’aplicació de l’article 155, gràcies a la complicitat de PSOE-PSC i Ciudadanos, no només s’està afectant el funcionament del Govern legítimament escollit pel poble, sinó que ens està afectant el dia a dia.

Montserrat Fornells i Solé. Diputada d’ERC al Parlament de Catalunya i alcaldessa de Vilanova de l’Aguda.

1 de març, Dia per la Discriminació Zero

El 2013 l’Assemblea General de les Nacions Unides, va proclamar el dia 1 de març com el Dia per la Discriminació Zero, destacant el dret que tots tenim a no patir cap tipus de discriminació. Des de les Nacions Unides (ONU) es promou activament aquesta diada organitzant, a diferents llocs del món, diverses activitat per celebrar i promoure el dret que tothom té a viure una vida plena amb dignitat i respecte, sense cap tipus de discriminació, sense importar l’edat, el gènere, la sexualitat, la nacionalitat, l’origen ètnic, el color de la pell, la professió, el nivell educatiu o cultural, les seves creences religioses, el seu estat de Salut (incloent el VIH),.

Bernat Solé i Barril, alcalde d’Agramunt i diputat d'Esquerra Republicana-Catalunya Sí al Parlament de Catalunya

Ens volen dividits

L’anunci del govern de Madrid d’incloure la casella d’escolarització en castellà als formularis de preinscripcions ha estat novament una demostració dels efectes del 155, malgrat alguns no ho vulguin veure així. Un cop més, des d’un Consell de ministres d’un partit amb anecdòtica representació parlamentària a Catalunya, s’ha volgut torpedinar tot el consens socials i polític que la LEC va assolir en el seu moment amb l’únic objectiu de dividir-nos com a societat.

Jaume Gilabert, alcalde de Montgai i portaveu del grup d’ERC a la Diputació de Lleida

La ràdio marca els minuts de la vida

Darrerament es parla molt de pluralitat als mitjans de comunicació. De fet, hi ha informes que avalen que la programació informativa de TV3 és la més plural, la que escolta més opcions polítiques, la que té una visió més equilibrada mentre que, alhora, es posa de manifest la manca de pluralitat als operadors estatals públics i privats. És potser per aquest fet que els mitjans de comunicació de casa nostra estan a l’ull de l’huracà.

Maria Rosa Mas i Fustà, Vicepresidenta de la Federació Regional de Lleida d'Esquerra Republicana de Catalunya

Carta al company Oriol Junqueras quan ja es compleixen els 100 dies del seu empresonament

Avui no és un dia qualsevol. Avui fa 100 dies que el Quim i tu éreu portats a Estremera. Els Jordis ja en porten 117 empresonats! Enmig d’aquesta gran, immensa injustícia, se’ns fa estrany i incomprensible que això estigui passant i ens produeix una mena de desorientació que fa irreconeixible, indeterminada, incomprensible, fins i tot indesitjable, aquesta Europa que, simultàniament, viu com membres d’un govern legítim estan exiliats a Brussel·les, com electes i ciutadans són privats de poder exercir els seus drets fonamentals o com s’aproven lleis tant polèmiques com la que impedeix vincular Polònia amb els crims comesos durant l’Holocaust, tot mentre diversos partits renoven la Großen Koalition per a fer govern a Alemanya, i el dia a dia de la política europea segueix, sense alterar massa la seva agenda.

Miquel Àngel Estradé i Palau. Senador d’Esquerra Republicana de Catalunya

I ara què?

Els resultats del 21 de desembre han palesat que el republicanisme independentista no té alternativa. Els tres partits que s’hi identifiquen explícitament, tot i que no comprenen pas tots els catalans que s’hi podrien arribar a sumar, van arreplegar el 47´5 % dels vots i 70 diputats sobre els 135 del Parlament català. Gaudeix, doncs, de majoria absoluta en escons i per tant d’una majoria parlamentària indiscutible.

Oriol Junqueras, vicepresident del Govern de la Generalitat i cap de llista per Barcelona i Meritxell Serret, consellera d’Agricultura i cap de llista per Lleida

A por ellas!

La consigna, el celebrat 'a por ellos!', ha arribat al conflicte de les obres de Sixena. Aquest dilluns, Lleida ha tornat a viure escenes com l'1 d'Octubre. Per fer efectiva l’execució provisional que obligava al retorn de les quaranta-quatre peces de Sixena 'a por ellas!', van tornar els cops al carrer, va tornar la violència. I el seu veritable responsable ha estat el Ministre de l'Interior en virtut de les competències que s'ha atorgat amb el 155.