Federació de Lleida

Totes les opinions

Carles Gibert i Bernaus. President de la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya a les Garrigues i alcalde de la Granadella.

Pensem globalment, actuem localment. 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient.

Aquest any l’Índia, un dels països que té una de les taxes més altes en reciclatge, és l’amfitriona del Dia Mundial del Medi Ambient amb el lema “un planeta sense contaminació per plàstics”. L’objectiu d’aquesta campanya és instar a governs, indústria, comunitats i persones a unir-se per reduir urgentment la producció i l’ús excessiu de plàstics d’un sòl ús. Per a dur a terme aquest gran objectiu, es parteix d’una sèrie de dades, que reflecteixen molt bé la situació, a nivell global, i que evidencien la magnitud de la problemàtica, com per exemple, que la producció de plàstics durant l’última dècada ha estat superior a tota la producció del segle passat, o que el 50% del plàstic que usem és d’un sòl ús i constitueix el 10% de tots els residus que generem.

Montserrat Fornells i Solé. Alcaldessa de Vilanova de l’Aguda i Diputada al Parlament de Catalunya

Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

El 24 de maig es commemora el dia internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament. Aquest dia va començar a celebrar-se el 1982, quan centenars de milers de dones es van organitzar contra les armes nuclears i la cursa d’armament. El 24 de maig es recorda la tasca de milions de dones en la construcció de la pau i l’eradicació de la violència. La presència de les dones en els exèrcits és molt minoritària; però, en canvi, són elles qui pateixen les pitjors conseqüències de les guerres.

Miquel Àngel Estradé i Palau. Senador d’Esquerra Republicana de Catalunya

Quan la realitat no els convè, en creen una altra

La trama de poder que s’ha apoderat de l’Estat -formada per polítics, periodistes a sou i alts cossos de funcionaris judicials i policials- ja fa temps que pel que fa referència al conflicte de sobiranies existent entre Espanya i Catalunya, quan la realitat no s’ajusta als seus interessos en fabriquen una a mida i la imposen. I si la nova realitat creada tampoc no els satisfà doncs en busquen un altra fins que no els grinyoli res.

Anna Azamar i Capdevila. Senadora d’Esquerra Republicana i infermera.

"Tenir cura"

El 12 de maig de 1820 naixia Florence Nightingale a Florència. Però qui és Florence Nightingale? Si sou de fora del col·lectiu infermer és molt probable que us ho pregunteu. Florence Nightingale, també coneguda com la Dama de la Làmpada, és considerada la precursora de la infermeria moderna. Durant la Guerra de Crimea va ajudar a disminuir la mortalitat entre els soldats britànics gràcies a les mesures d’asèpsia i higiene que va establir en els hospitals de campanya.

Xavier Eritja i Ciuró. Diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Congrés.

La renuncia d’Espanya a fer polítiques que prioritzin la petita i mitjana empresa agrària familiar

Any rere any, els pressupostos del Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente han anat perdent importància relativa en el conjunt dels comptes del regne d’Espanya, de manera que han passat a representar d’un 3,44% el 2009 o un 2,90% el 2012, a un 2,14% aquest 2018. Aquest fet evidencia la manca de voluntat per part del govern espanyol d’apostar realment per dur a terme una veritable política agrària.

Xavier Pintó i Serra. Alcalde dels Plans de Sió i militant d’Esquerra Republicana.

Avui sumo, avui participo

Amb tota la modèstia, però tanmateix amb tota la fermesa, aquesta setmana he comunicat la meva decisió d’adherir-me a conseller no adscrit al Consell Comarcal de la Segarra. No adscrit, perquè tot hi ser electe independent sumava amb PDeCAT, per raons circumstancials de les passades municipals. Veritablement el nostre país, Catalunya, des de fa anys està patint una situació excepcional i molt dura, cal afrontar aquests moments amb valor, molta fermesa i un patriotisme fora de tot dubte.

Juli Otal i Alonso. Vicepresident II de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya

1 de maig, lluitem pels drets laborals, socials i per la democràcia – Homenatge a Dolors Bassa

Petit homenatge a Dolors Bassa, activista sindical i política d’esquerres. Els Sindicats sempre hem estat defensant les causes justes i per tant, contra tota mena d’injustícia #FreeBassa   Cal mirar el segle XIX com a fita d’inici de la lluita treballadora en la millora de les condicions laborals i socials. De fet, el 1r de maig recordem un fet lamentable, l’execució de vuit treballadors a la ciutat de Chicago l’any 1886 arran dels esdeveniments que van tenir lloc en les protestes obreres que reivindicaven la jornada laboral de vuit hores.

Gemma Espigares i Tribó. Diputada d'Esquerra Republicana al Parlament de Catalunya

Màsters que cremen

Finalment, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ha renunciat. L’anunci, fet després de l’aparició extemporània d’unes imatges que la involucren en un furt d’unes cremes de bellesa en un supermercat, arriba tard, malament i lamentablement després d’haver intentat menystenir i desprestigiar la credibilitat d’una universitat pública.   El que és injust és la sospita generalitzada que s’ha creat a l’entorn del prestigi de les universitats, i especialment al voltant dels estudis de màster.

Miquel Àngel Estradé i Palau. Senador d’Esquerra Republicana de Catalunya

De l’estat de dret al dret d’estat

Com més invoca l’espanyolisme l’estat de dret (la supremacia de la llei) per esclafar el republicanisme independentista català, més s’aferra al dret d’estat. El dret d’estat, conegut també com a raó d’estat o patriotisme, no és altra cosa que el monstre que s’amaga dintre de qualsevol gran entramat institucional consolidat. S’hi amaga per tal de manifestar-se amb tota la seva violència descarnada, quan perillen els interessos i els privilegis de les autèntiques trames de poder que acostumen a apropiar-se dels estats.