Federació de Lleida

Totes les opinions

Carlos Gibert i Bernaus. Diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

Qualitat, qualitat i qualitat

Quin cap de setmana el passat! Divendres amb la 1ª Cimera del canvi climàtic al TNC i debatent sobre com podríem assolir alguns dels 17 ODS (Objectius pel Desenvolupament Sostenible) millorant la qualitat de l’aire, o de com reduïm entre tots la petjada de carboni adjectivant la neutralitat, si és que a hores d’ara és possible aquesta, constato que a les Garrigues, com a la majoria de comarques lleidatanes, son neutres en emissions de CO2, altrament degut a la massa forestal i les oliveres, aportadors d’O2.

Xavier Eritja, Inés Granollers, Sara Bailac, Miquel Caminal i Xavier Castellana

Activem la via política

Caminal, Castellana, Bailach, Eritja i Granollers a la presentació de la darrera campanya electoral a Corts Generals

Hem vist l’oportunitat de fer avançar el país, d’avançar cap a l’objectiu de la República Catalana i l’hem aprofitat. Esquerra Republicana hem aconseguit asseure l’Estat a una mesa de negociació amb el govern català per abordar el conflicte polític. Aquesta és la nostra aportació: una taula que ha de ser una eina al servei del país, per desactivar la via repressiva i judicial i activar la via política.

Inés Granollers. Diputada al Congrés

Agricultura, alimentació, emprenedoria són paraules femenines

Agricultura, alimentació, emprenedoria són paraules femenines

A les zones on les  dones es dediquen professionalment al sector primari aporten una gran millora econòmica, social i cultural. Quan parlem d’agricultura i alimentació, poques vegades fem referència al paper clau que les dones han tingut i tenen en la producció, la distribució i el consum dels aliments. És imprescindible donar valor al que mengem i a com mengem. Avui que estem a les portes del 15 d’octubre, dia internacional de la dona rural, volem reivindicar el paper de la dona en aquest sector hem pensat que publicar l’entrevista d’un cas d’èxit a les terres de ponent no només és una bona idea, sinó que és molt necessària per impulsar el sector i animar a la dona a formar-ne part.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Salvar vides

A la gent de la terra ferma el mar ens queda una mica lluny, però això no vol dir que restem impassibles davant dels seus reptes o bé davant les emergències que s’hi produeixen. Perquè la solidaritat és la tendresa dels pobles, no podem concebre cap altre posicionament que no sigui el de salvar les vides que estan en perill i ajudar aquells que fugen de les guerres i les injustícies, i que fa massa temps que troben en el mar les barreres del seus somnis.

Carles Comes. President de la Federació de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya.

Per una Diputació transformadora, equitativa i republicana

Esquerra Republicana hem estat, per primera vegada, la força més votada i la que obté major representació a la Diputació de Lleida. Aquests resultats són l’efecte de la feina feta durant els darrers anys en els nostres pobles, per la nostra gent, des de l’ajuntament o a l’oposició, constants i ferms als nostres principis, fidels a una manera de fer les coses i a un model de governança que poc a poc s’ha anat estenent fins arribar al nucli de quasi tots els ajuntaments del nostre territori: El model de Governança Republicana.

Rosa Mas i Fustà. Vicepresidenta I de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya. @Rosamasfusta

50è aniversari dels fets d’Stonewall. La lluita continua

Cada any, a finals de juny, recordem els fets d’Stonewall, fets que van donar lloc, ara fa 50 anys, al naixement del moviment reivindicatiu LGTBI, i que amb el temps, ha consolidat arreu del món el 28 de juny com a Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI o Dia de l’Orgull Gai. Si bé han passat una cinquantena d’anys d’aquella reacció de protesta espontània davant una operació policial que va tenir lloc a un bar gai de Nova York, no podem pas afirmar que els atacs LGTBIfòbics siguin una cosa del passat, doncs massa sovint es reprodueixen fets i conductes rebutjables que ataquen la llibertat sexual i els drets d’aquest col·lectiu arreu dels nostres pobles i ciutats.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Lleida-tanament

La nova etapa que comença a Lleida després de l’acord pel canvi honest i valent és una de les notícies històriques, i sens dubte plenes d’esperança i il·lusió per construir una ciutat molt millor. Però és també una oportunitat en clau territorial.   Precisament una conversa creuada a Twitter, amb el nou paer en cap, Miquel Pueyo, com a protagonista, d’aquelles que es troben a faltar en aquesta xarxa social perquè hi pesa massa el retret i el troleig, anava en aquest sentit.

Juli Otal, vicepresident II de la Federació Regional d’ERC de Lleida

Catalunya necessita un Marc Laboral Català

Ens trobem de nou amb un 1 de maig que ha de ser de lluita i commemoració. Com tantes dates assenyalades, sembla que només aquell dia hem de cridar i reivindicar. Però no, no és així, la classe treballadora durant 365 dies està en peu per a recordar-nos que encara queden molta drets per guanyar. El primer de maig aprofitem per a vindicar aquell companys i companyes, la lluita dels quals ens ha permès arribar on estem.

Marta Vilalta i Torres, vicesecretària General d’Estratègia, Entorn i Gestió del Coneixement, portaveu nacional i diputada al Parlament. @martavilaltat

Pioneres feministes

Ahir vaig assistir a l’acte sobre les pioneres del municipalisme feminista, organitzat per la Fundació Josep Irla, que recordava les primeres dones que es van convertir en representants electes locals al nostre país. Era l’any 1934, en plena República, quan les dones vam adquirir el dret a vot i ens vam poder presentar per ser escollides per primer cop. En aquelles eleccions municipals del 34 van ser literalment quatre dones les que es van convertir en regidores.