Federació de Lleida

Totes les opinions

Montse Bergés

El “teatre” del PSC amb els pressupostos

L’Ajuntament de Lleida va acabar l’any 2009 amb l’aprovació dels pressupostos per a l’any vinent gràcies als vots de la majoria absoluta i del regidor trànsfuga, ja que cap altre partit hi va donar suport. Cadascú deu tenir les seves raons i nosaltres, des d’ERC, intentarem en aquest article explicar per què ens vam abstenir. L’aprovació dels comptes per al 2010 s’ha fet quan encara no hem liquidat els pressupostos de l’any passat.

CATALUNYA, ACTOR INTERNACIONAL

Em sembla que ja som majoria els catalans que tenim assumit que, en el món globalitzat en què vivim, només serem alguna cosa rellevant si som presents arreu sense complexes i cap causa no ens resulta aliena. És a dir: només serem de debò si som en el món, en el seu conjunt, i hi participem fent-nos sentir sense intermediaris i sabent que s’hi cou. El neoespanyolisme català, encarnat majoritàriament en el PP i Ciutadans, critica sistemàticament al Vicepresident Carod pel seus viatges i les seves accions a l’exterior.

Maria Àngels Cabasés

Esquerra marca un objectiu i el compleix

En aquest darrer Ple del Parlament s’han aprovat els pressupostos de la Generalitat 2010 i part del debat s’ha centrat en la reforma de l’impost de successions i donacions. Joan Puigcercós, president d’ERC, en el Ple de política general va impulsar una resolució per tal de reformar l’impost i que la rebaixa fos efectiva a partir de gener del 2010. Després d’una negociació molt dura, en què ERC ha marcat el pols i juntament amb el PSC les línies de la reforma, s’ha acabat sumant ICV allò que el nostre partit va impulsar.

Montse Bergés - Candidata d'Esquerra a l'ajuntament de Lleida

Qüestió de voluntats polítiques

Una de les causes que ha provocat l’actual desafecció política de la ciutadania ha estat el distanciament per part d’alguns governs i polítics del dia a dia i la realitat. Aquest allunyament fa que problemes quotidians, però no menys greus i pesants per a la ciutadania, siguin percebuts per la classe política com assumptes de segon ordre, aplicant allò de “qui dia passa any empeny” i ja s’arreglarà un dia o altre.

Àngel Vidal

13-D: per un “Sí” democràtic, participatiu i lliure

El proper diumenge 13 de desembre 170 municipis del Principat de Catalunya (una quinzena de les terres de Lleida) i 700.000 ciutadans iniciaran un procés mai vist fins ara en el nostre país, des de que hi regna la democràcia l’any 1977. Aquest procés té una sèrie de característiques que el fan irreversible de cara al futur immediat. Tot va començar a Arenys de Munt el passat 13 de setembre.

Àngel Vidal

Si volem, PODEM

EL PASSAT 21 d'octubre va tenir lloc al Campus Universitari de Cappont de la UdL la jornada sobre l'aprofitament empresarial de l'aeroport Lleida-Alguaire, organitzada per Business Angels Lleida amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la Paeria, la Cambra de Comerç i la UdL. El resultat de la jornada es pot qualificar de força positiu, ja que va deixar entreveure prou possibilitats perquè emprenedors d'aquí i de fora puguin fer negoci i, per tant, generar riquesa al territori, gràcies a l'impacte econòmic d'aquesta infraestructura tan important per a les nostres terres.

Margarida Serveto

Trenquem tots els silencis contra la violència masclista : Prou !

Un any més, un 25 de novembre més, les dones i els homes d’Esquerra ens adherim a la commemoració del Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Actualment, la societat està prenent una major consciència i sensibilitat davant aquest tipus de violència i també disposem de recursos i eines legals, que ens podem ajudar a assolir l’objectiu d’eradicar-la. L’Abril de 2008, el Parlament del nostre país va aprovar la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

12 Alcaldes

DOTZE MÉS PEL DRET A DECIDIR

Potser algú es preguntarà per què dotze alcaldes i alcaldesses, que van presentar-se per governar la seva població, han decidit afrontar la responsabilitat de promoure la convocatòria d’una consulta sobre el dret de Catalunya a esdevenir un estat independent, tot i tractar-se d’una transcendental qüestió que depassa l’àmbit de les seves competències. La resposta, però, és molt senzilla : perquè en molts municipis de Catalunya, incloent-hi, és clar, els nostres, la ciutadania anhela tenir l’oportunitat d’autodeterminar-se i d’expressar-se sense recança.

Miquel Pueyo

Reformar o suprimir

miquel, pueyo

Divendres al vespre, vaig acompanyar Ernest Benach a Cervià, on l’associació de dones Les 7 Valls l’havia convidat a pronunciar una conferència. El públic estava expectant i gairebé totes les preguntes adreçades pels assistents al president del Parlament es van referir a la seua crida als partits polítics per obrir les institucions a la ciutadania i fer una política basada en l’honestedat i la transparència.