Federació de Lleida

Totes les opinions

Àngel Vidal

La vigència del pensament i els fets de Lluís Companys

El dia 15 d’octubre i com cada any des d’en fa ja 69, recordem la mort del President màrtir Lluís Companys, afusellat al Castell de Montjuïc en mans de l’exèrcit franquista. Sens dubte, és un dia de tristesa i record, però també de memòria i de reflexió. La seva doble vessant d’advocat laboralista, en pro de la defensa de les classes treballadores, i de patriota, fan de la seva vida un dels exemples on emmirallar-nos en aquests temps complicats.

Jordi Benet

Reflexió sobre la manifestació d’UP de Reus.

Des de la Sectorial d'Agricultura d'ERC , volem fer sentir el nostre malestar pels fets que es van produir en la manifestació de dissabte passat a Reus. Una reivindicació per part dels pagesos, més que justa degut al actual moment de crisis que estan passant, i que s’acabà convertint en un trist ball de bastons. La Sectorial d’Agricultura d’ERC considera que la gestió de la seguretat per part dels Mossos d’Esquadra no va ser encertada, ja que no van saber reaccionar de forma serena i temperada.

Montse Bergés

Suspens en habitatge i paisatge urbà

No voldria pas ser crítica, però no he trobat cap altra manera encertada per titul•lar aquest article. Des de fa dos anys, el Grup Municipal d’ERC venim insistint que l’equip de govern no està a l’altura pel que fa a les polítiques d’habitatge i de paisatge urbà o estètica visual dels edificis antics i nous. I quan ho diem no ho fem gratuïtament per tenir un motiu de crítica cap a qui governa, sinó que ho fem perquè hem analitzat aquesta qüestió i n’hem parlat amb diferents agents afectats (promotors, arquitectes, ‘mileuristes’, constructors).

Àngel Vidal

EL TURISME DE NATURA I EL MERCAT ALEMANY

Dins de les Terres de Lleida i el Pirineu l'afluència del turisme estranger representa el 14% de visitants del nostre territori. D'aquests, un 8% són alemanys, el tercer mercat emissor estranger després de França i el Benelux. Aquesta xifra representa uns 20.000 visitants. Alemanya és un país amb 82 milions d'habitants i, per tant, això significa que té un fort potencial de creixement de visitants.

Montse Bergés

AMB ESPANYA NO HI HA RES A FER

El desenvolupament de l’Estatut, el finançament, la invasió de competències, les consultes populars... Tot s’atura, es complica, s’endarrereix i ens porta a fer un sobreesforç continu, l’objectiu del qual és aconseguir esgotar-nos. Espanya ho té clar, i tota la maquinària de l’Estat, quan es tracta de temes relacionats amb un avanç d’autogovern de Catalunya, treballa en la mateixa direcció.

Miquel Àngel Estradé

LA POR A LA LLIBERTAT

Només poden tenir por a la llibertat els pobles que fonamenten la seva, tan preuada és clar, en el menyspreu o la ignorància interessada de la dels altres. També la temen aquells altres pobles que, després d’una història adversa, s’han conformat ambpidolar engrunes de llibertat als qui els neguen poder-la gaudir completa i en plenitud. La llibertat, com la vida, però, sempre s’obre pas i un cop ha trobat una escletxa, per petita que sigui, per on introduir-se normalment acaba per erosionar el mur sencer que li barrava el pas i com un doll impetuós s’escampa pertot.

Ignasi Serret

ENRENOU DE NOU A URBANISME

Ignasi, Serret

El passat mes de desembre escrivia un article sota el títol UN PSC AMB INTERESSOS URBANÍSTICS en el qual posava de manifest el gir del govern de la Sra. Ginestà en matèria urbanística amb la seva voluntat d’admetre determinats abusos urbanístics. Aquest mes de juliol, la Sra. Ginestà ens ha fet entrega d’un nou fascicle d’aquest serial amb la suspensió de sou i feina de l’arquitecte municipal per sis mesos.

Miquel Àngel Estradé

FRONTS, FRONTISMES I FRONTONS

Evidentment, tan legítim, en termes polítics i jurídics, és un front d’esquerres com un de nacional o com un altre d’euroescèptics, si s’escaigués. Ara bé, allò que cal escatir, en cada cas, és quins beneficis reportaria a Catalunya, en quins àmbits permetria avançar i a quines forces polítiques afavoriria. Catalunya ja té força experiència en fronts. El pujolisme, de fet, va constituir un autèntic front nacional.

Margarida Serveto

Per un avortament lliure i gratuït: prou ja hipocresia, prou ja de timidesa

margarida, serveto

Avortament lliure i gratuït. Aquest ha estat durant dècades un dels crits de «guerra» i la tarja de presentació dels col•lectius feministes d’arreu. Es diu que la història es repeteix i en el cas de la interrupció voluntària de l’embaràs (ive) sembla fins i tot que esdevingui un paradigma. En aquests moments a l’estat espanyol l’ive és encara un delicte, tret dels tres supòsits que va establir la Llei 9/85 : a) que es practiqui com a conseqüència d’una violació.